Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

2015 legjobb sportjai – szubjektíven

Visszatekintve nagyon sok izgalmas sportot próbáltam ki idén. Mi a legjobb ebben? Nem csak új embereket ismertem meg, de még magam is elcsodálkozok, hogy mennyi módja és megoldása van a mozgásnak. Lássuk az általam vélt legjobbakat!

visszatekintés 2015

Nem szeretem a hideget, de a téli sportokat nagyon. Miután már felavattam párszor a karácsonyi korimat (egyszer a neves parfümőrrel, Zólyomi Zsolttal), gondoltam lépek egy szintet és írtam az újpesti jégkorongozó csapatnak, hogy betársulnék hozzájuk pár edzés erejéig. Nagyon jó élményekkel gazdagodtam és egy újabb kedvenc sportom lett. Így éreztem magam a jégen.

visszatekintés 2015
Jégkorong

Miután az utolsó kis havat is kihasználtuk a csúszásra, ahol még videó is készült erről a nálunk még nem annyira ismert sporteszközről, a snowscoot-ról, hirtelen egy csapásra tavasz lett.

visszatekintés 2015
Snowscoot

Pár héttel később még a küszöböt sem kellett átlépnem, amikor a Mobiledző lány jött hozzám, ugyanis a nappalimban letoltuk az edzést – maga az ötlet is kiváló.

visszatekintés 2015
Mobiledző

A júniusi forróságban jó érzés volt, hogy rövid nadrágos sportot választottam akkorra. Habár fenékrázásból (elméletileg) mindannyian jók vagyunk, ezúttal kiderült, hogy van mit csiszolni a technikán ahhoz, hogy egy igazán jó performansz kerekedhessen belőle – legalábbis négy fal között. Ilyen volt a twerk.

visszatekintés 2015
Twerk

A nyári időszak elég termékeny volt, több mozgásformát is teszteltem: koszosra hemperegetem magam, amikor boot up edzésen voltam, egy nagyon hasznos felmérés keretében megtudtam, hogy ülve futok pofára esés helyett, ezért  változtatnom kell a futótechnikámon, de még a szuper édes,  világhírű ugróköteles Bánhegyi Adrival is sikerült összehoznunk egy görkoris tesztelést.

visszatekintés 2015
Görkori

Az év végéhez érve egy igazán kemény edzésen vettem részt, de még a sittesek közé is beférkőztem egy óra erejéig.

visszatekintés 2015
Sittes edzés

Köszönöm, hogy ilyen sokan olvastok!

Jövőre folytatódnak a tesztelések és jönnek az újabb beszámolók, kövessetek továbbra is! :)

Barbi

Tovább

Sokat ülsz és állandóan fáj valamid? Ez a te sportod! - Gerincjóga

Rajt:

A jógának már több különböző változatát is kipróbáltam: az abszolút kedvencem azóta is a hatha jóga, de nagyon élveztem a csípőlazító yint, valamint az akro jógát is, ahol mindenki mindenkivel csinálta - a gyakorlatokat.

jóga földön

Tovább

Edzők górcső alatt: egy jógás szerint négy dologra van szükségünk az egészséges életmódhoz

Az edzők górcső alatt sorozatomban legutóbb egy pörgős sport edzőjének válaszaira voltam kíváncsi. Most egy jóga oktatót, Halmos Júliát kérdeztem meg az általa is oktatott, jelenleg divatos mozgásirányzatról.

a hét edzője motiváció
Halmos Júlia

Tovább

Told keményebben, mint máskor: Sittes tréning 

Rajt:

A fotósommal a gyönyörűen kivilágított Várban sétálunk éjszaka. A Tárnok utcában található általános iskolában (amit eddig nem is vettem észre) lévő edzésre tartunk. Mivel már a portához érve az ott ülő srác laptopján is sittes tréning matrica virít, konstatálom, hogy tutira jó helyen járunk. Az edzés nevéről akarva-akaratlanul arra asszociálok, hogy itt kivégzés közeli állapotok lesznek.

Ahogy én láttam:

Az öltöző elég sulis, a csajszik dumcsiznak, nem felvágósak, összeszokottnak tűnik a bagázs. Kinn a kosárpályán már melegedik a pite, hamarosan pedig az izmaink is fognak. Zsigmond, az edző egy rászerelt mikrofonnal beáll a terem középre és elmondja nekünk mi merre hány méter.

földön köredzés funckionális
Zsigmond, ki karját széttárva mondja meg a tutit

földön köredzés funckionálisHát hogy másképp kezdődne az edzés, mint egy kemény bemelegítéssel? Ami jelen esetben Animal tréning alapokon nyugszik, tehát állati mozdulatokat utánozva testnevelés óra-szerű "sorverseny" alakul ki.

földön köredzés funckionálisNa, most akkor a gyakorlatokról is szót ejtenék, hiszen volt itt minden, de leginkább köredzés és jó kedv:

Például fiúk és lányok "harca", amikor félig guggolva egyik irányból a másikba vagy éppen egymás fele kellett szökdécselnünk.

földön köredzés funckionális

Tovább

Mi lenne, ha Mikuláskor csoki evés helyett inkább futnál?

2014-ben valóra vált a BSI régi álma: 2600 mikulás lepte el a Corvinus Egyetemet és a Váci utcát.  Habár az élet megállt egy rövid időre, amíg a környéken sétálgatók és dolgozók tátott szájjal bámulták a rengeteg télapót: ilyen látványban még soha nem volt részük december 6-án!

Idén még több mikulásra számíthatnak az arra járók. Sőt, bárki kipróbálhatja, milyen felölteni a piros gúnyát és az ősz szakállt. Aki ugyanis nevez a december 6-i, 2,3 km-es 2. Rossmann Mikulásfutásra, az nem csak az indulásra szerez jogot, hanem megkapja a télapó egyenruhát is: a piros nadrág, piros kabáttal és fekete övvel.

Az eseményen a játékos bemelegítést Béres Alexandra tartja a futamok előtt, aki családjával rajthoz is áll ezen a vicces futáson. A rengeteg Mikulásra való tekintettel két rajt is lesz, egy 13 és egy 15 órakor. A gyerekeket a színpadon 12:25-12:45-ig és 14:25-14:45 között Kolompos zenekari koncert, a téren pedig póni simogató várja!

Ha a sport mellett jótékonykodnál, hozz egy ajándékot (játékot, írószert, iskolaszert) a puttonyba a rászoruló gyerekeknek!

A 2,3 km hosszúságú táv nem csak a felnőttek, de a gyerekek számára is könnyen teljesíthető és szórakoztató esemény. Két rajt is lesz, az első futam 13 órakor, második futam 15 órakor indul Sóház utcából (Budapesti Corvinus Egyetem és a Központi Vásárcsarnok között).

További részletek ITT!

Talán még Batman és Robin is beugrik...

ezt figyeld

Tovább

Edzők górcső alatt: „Engem a vendégeim motiválnak” 

Vörös Katalin óráján már megfordultam, amikor a Kangoo-t teszteltem, azonban most az általa oktatott másik sport, a TRX kerül előtérbe. Kata szerint minden fejben dől el és ha fáradt simán beáll edzeni a saját óráján, hogy a csapatával küzdje végig az edzést.  

a hét edzője kangoo trx motiváció edzés
Vörös Katalin

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

2013-ban végeztem el a TRX oktatói képzést és azóta teljesen a szerelmese lettem ennek a sokoldalú funkcionális eszköznek. Az edzés során több izomcsoport mozgatható meg egyszerre, mely során egyszerre fejlődik az erő és állóképesség is és javul a koordináció. A gyakorlatok során folyamatosan dolgoznak a core izmok. Nagyon hatékony alakformálási eszköznek tartom (persze az edzések mellett oda kell figyelni a táplálkozásra is). Számtalan gyakorlatot el lehet vele végezni, lehet könnyíteni, illetve nehezíteni őket, ezáltal nemtől, kortól és fittségi szinttől függetlenül végezhető. Mindegy, hogy 20 vagy 50 évesek edzenek, mindegyik korosztály keményen küzd az órák során. 

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Úgy gondolom, hogy ebben a kérdésben nehéz dönteni és nem is igazán nekem kell, hiszen a lényeg az, hogy segítsem a vendég álmait, céljait megvalósítani. Ebben a kérdésben neki kell eldöntenie, hogy ő mit szeretne elérni, mitől lesz ő boldog és hogyan fog tudni egészséges életet élni. Én csak segíteni, támogatni tudom abban, hogy elérje a célját.

a hét edzője kangoo trx motiváció edzésMik a jó edzés alapismérvei?

Úgy vélem, hogy ez egy nagyon összetett kérdés, hiszen a munkánk során emberekkel foglalkozunk és minden ember egyedi. Mindenkinek máshogy reagál a teste a terhelésekre. Máshogy kell őket megközelíteni. Ennek az oka lehet az, hogy mást szeretnének elérni (kigyúrt, szálkás), mások a céljaink, más testalkat típushoz tartozunk (ektomorf, mezomorf, endomorf), más izomrost dominanciával rendelkezünk. Hiába tudom, hogy egy vendégemnek jó a koordinációja és jól terhelhető, ha aznap amikor edzeni jön hozzám teljesen kimerült idegileg, elfáradt a munkájában, akkor a koncentráció hiánya miatt én nem fogom tudni ugyanazt az intenzitású edzést vele végrehajtatni, mint máskor - hiszen abból nagy valószínűséggel csak sérülés lenne. Fontosnak tartom, hogy tudjunk edzőként megújulni, új gyakorlatokkal tovább fejleszteni a vendéget

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Megfelelő táplálkozással és edzéssel. Fontos, hogy olyan edzést, testmozgást végezzen az illető, amitől jól érzi magát, felszabadítja és kikapcsolja őt egy hosszú fáradt nap után. A táplálkozást illetően egyen tisztán, minőségi ételeket. A vendégekkel, akikkel dolgozom az egészséges életmód elérésében a megfelelő minőségi táplálkozást a legnehezebb megvalósítani. Nem tudják egyik napról a másikra teljesen megreformálni a táplálkozási szokásaikat és szenvednek tőle. Ezzel sincs semmi gond. Persze fejben dől el, hogy én ezt meg akarom tenni és változtatni akarok.

Akik félnek belevágni egy teljes életmód változtatásba azoknak azt tanácsolom, hogy egyszerre csak egy lépést tegyenek meg. Amikor 13 éves koromban 72 kg voltam és fogyni akartam, először a cukros italoktól szabadultam meg. Nagyon szerettem a kenyeret és a péksüteményeket, így ez volt a következő lépés. Egyszerre csak egy káros dolgot iktattam ki és így nem éreztem annyira drasztikusnak a változtatásokat. Szóval az egészséges életmód mindenki számára elérhető, megvalósítható, még ha kis lépésekben is kezd hozzá.

a hét edzője kangoo trx motiváció edzésMelyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

Kicsit elfogultnak érzem magam ebben a kérdésben, hiszen 2013 óta a TRX szerelmese vagyok. Mellette nagyon szeretem a kettlebellt, a gumikötelet, a medicinlabdát, a haskereket, a Dbands-et és a sparrowbaget. Szeretem ezeket az eszközöket használni, nagyon hasznosnak tartom őket, mivel mindegyik más terhelést ad az edzés során.

Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Engem a vendégeim motiválnak, az ő kitartásuk és az, hogy a család és a munka mellett többször is lejönnek egy héten edzeni, amit keményen és kitartóan végig is csinálnak. Amikor fáradtnak érzem magam, akkor a haladó TRX óráimon beállok a vendégek közé edzeni. Feltöltenek és lelkesítenek engem is, mivel egy csoportban, az edzésen egy csapatként küzdünk a céljainkért, ami igazán motiváló tud lenni és rengeteg erőt ad a további munkámhoz.

Nem elég a mozgásformákból? Folyamatosan kisérlezetnél? Még rengeteg sportról olvashatsz beszámolót!

Tovább

Őszre teljesen kimerültem: ez hozott rendbe! 

Fusion Vital. Történetünk egy buliban kezdődik, ahol egyszer csak megpillantottam az ismerősöm mellkasán egy fehér, villogó kütyüt. Meglepett a dolog, ezért inkább említést sem tettem róla. Eközben a mellettünk ülő ismerősünk - aki már átesett egy ilyenen - mesélt róla, hogy az a kütyü tulajdonképpen valamilyen értékeket mutat ki, tehát nem egy tipikus értelemben vett szív ketyerét hord a lány. Megnyugodtam.

Következőre egy előadás keretein belül első kézből kaphattam infókat erről a szerkezetről… az alvásminőséget is vizsgálni lehet vele. Na, itt felkaptam a fejem, ugyanis az elmúlt hetekben kimondottan rosszul aludtam – legalábbis nem voltam kipihent.

ezt figyeld

Az esemény után pár nappal felvettem a kapcsolatot a termékkel foglalkozó cég vezetőjével, aki felajánlotta, hogy kipróbálhatom a mérést. Ennek nagyon-nagyon megörültem!

Mikor pár nappal később találkoztunk, megkaptam tőle a kis csomagomat: egy magyar nyelvű leírás a ketyeréről, zselés tappancsok, amivel a bőrömhöz tudom tapasztani a kis mérőket, hogy azok megállapíthassák, éppen menyire vagyok zen vagy hiszti kriszti. Ennél a beszélgetésnél vált számomra egyértelművé, hogy akár evés közben is stresszelhetünk. Gondolnád? Ráadásul bizonyos tevékenységektől nem csak este, de nappal is képes feltöltődni a testünk.

Az első napon egy elég hűvös, nyirkos reggelre ébredtem és picit morcos is voltam, de izgatottan vártam a mérés első lépéseit, aminek során a tappancsokat a leírás alapján magamra kellett tapasztanom. A szerkezet zölden villogott, elindult a mérés. Időközben már felvittem az adataimat az online naplómba is, ahova onnantól kezdve minden tevékenységet rögzítettem, amit csináltam – szinte csak a vízivást nem.

Annak ellenére, hogy pár perc után megszoktam a mérőeszközt, azért szerencsének éreztem, hogy tél van, mivel így nem kellett a „Mi ez rajtad?” típusú kérdésekre percenként válaszolnom. Szép sorban jöttek a napok, szorgosan naplóztam és igyekeztem minél többféle tevékenységet végezni, hogy kiderüljön, mivel teszem a legjobbat a testemnek.  A mérőt minden este levettem fürdés előtt, az alváshoz pedig visszaraktam.

Néhány napon úgy éreztem, hogy nem alszom jól, sőt külön örültem, ha a környezetem felidegesített, hiszen a grafikonon ezeket jelölni tudtam és így kiderült mennyire ugrik meg a stresszintem, ha valakivel összeszólalkozok. 

ezt figyeld
Az egyik grafikonom: a magyarázatok alapján (szerencsére) még mindig többet töltődök, mint stresszelek!

A hat napig tartó mérés végére már nagyon rutinossá váltam: fürdés előtt levesz, utána felcsatol, alszik, naplózik és mindent csinál a maga módján (még mozgás közben sem volt zavaró).  Az utolsó mérés napja és a kiértékelés között eltelt jó pár nap, amikor egy külföldi kiruccanáson voltam. Az értékelő találkozóra nagyon izgatottan mentem el.

Eredmény:

Hogy mit produkált a szervezetem a mérés ideje alatt?

„Neked szinte semmit nem kell változtatnod az életeden” – mondta Adri, aki alaposan kielemezte az értékeimet.

Na, ezt álmomban sem gondoltam volna! A „diagnózis” szerint a sport mellett jót tesz nekem a meditálás, az olvasás vagy ha sóbarlangba megyek – ezek a kedvenc elfoglaltságaim. Hiába éreztem az ellenkezőjét, mikor valaki felidegesített, nem emelkedett magasabbra a stresszintem annál, mint amikor mondjuk éppen a munkába utaztam (a grafikonon ott volt a legerősebb a stresszintem az egyik nap). Sőt, ha a kollégák nem zökkentenek ki az open office-ban, akkor a munkám során is képes vagyok a feltöltődésre:

ezt figyeldMivel az életem nem a sport köré épült, a következő dolog még inkább meglepett. Az értékelésből kiderült, hogy a legalacsonyabb nyugalmi pulzusom 43, amivel hajazok egy élsportoló értékeire, aki gyerekkora óta folyamatosan mozog. A szüleim élsportolók voltak, talán valami „átragadt” tőlük?! Végül és nem utolsósorban érdemes odafigyelnem arra, hogy három órával az elalvás előtt ne igyak alkoholt és rendszeresen aludjam ki magam.

Hihetetlen, hogy pár aprósággal mennyivel jobb lehet a teljesítményünk és képesek lehetünk gyökeresen megváltoztatni az életvitelünket. Az instrukciókat követve azóta odafigyelek arra, hogy kipihenve induljak neki a napjaimnak és alváson kívüli pihentető, feltöltő tevékenységeket is rendszeresen végezzek. :)

Bevallom, rosszabbra számítottam, de az eredmények megerősítettek abban, hogy valóban többet kell lazítanom és minden rendben lesz. Végre egy hasznos mérés, ami feketén-fehéren (vagyis pontosabban piros és zöld ikonokkal) elém tárta a valóságot.

Well done! További részletek a weboldalon és ITT.

ezt figyeld
Azóta wonder woman-ként élem a mindennapokat 
Tovább

Nincs több kifogás: "Füles be, külvilág kizár és mehet az edzés" 

Az edzők górcső alatt sorozatom következő instruktora, Nádasi Krisztián bevállalta, hogy édesszájúsága ellenére kemény edzéseket tol és tart is, valamint nem cövekel le egyetlen sporteszköz mellett sem. Kifogás pedig mindig van, csak el kell indulni.

Nádasi Krisztián

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A Boot Camp, bár hivatalosan az amerikai tengerészgyalogosok kiképzésének "átfitneszesített" változata, ezt korántsem ennyire egyszerű defíniálni. Itt alapvetően a szabadban vagyunk, a természet az edzés helye és olykor a felhasznált eszköz is. Saját testsúlyos edzésforma ez, viszonylag egyszerű gyakorlatokkal, így nem igényel kifejezetten előképzettséget. Leginkább idő alapon dolgozunk, emiatt szinte mindegy, hogy az ember férfi, vagy nő, hány éves, vagy, hogy milyen edzettségi szinten van. Mindezeken túl sok gyakorlatot játékos formában élvezhetnek az edzésre érkezők - mint például társhordások, különféle páros gyakorlatok, stb. Az együtt, közösen, egymást segítve végrehajtott gyakorlatok plusz élvezeti élményt adnak, akár egy csapatépítőn.

Számomra pedig ott a csavar az egészben, hogy annak idején, a Rendőrtiszti Főiskolán kiképző voltam. Bár az másfajta célt szolgált, de azért azokat az időket itt is hasznosítom - a hozzám érkezők legnagyobb örömére.

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Egészséges-középutas. Edzőként is úgy tartom, hogy magadnak kell megfelelned. Lehetsz elégedetlen, mert hiszem, hogy az visz előre, de meg kell találni azt a pontot, amivel az elérni kívánt szint még megfelelő energia ráfordítással lehet a tied. Ne az legyen a cél, hogy minden szabadidődet mozgással és egy ideál elérésével töltsd. Tudnunk kell azt is - bár sokan csak takaróznak vele - hogy a genetikád igenis befolyásol.
Személy szerint egyébként nyilván közelebb áll hozzám a sportosabb élet, és így a kinézet is, de inkább úgy fogalmaznék, hogy a tested tükrözze az általad helyesnek tartott életmódot.

Mik a jó edzés alapismérvei?

A legfontosabb, hogy feltöltsön, és jól érezd magad. Legyen ez egy könnyedebb mozgásforma, vagy nagy súlyok mozgatása, ha a végén azzal az érzéssel ballagsz hazafelé, hogy "igen, ma is odatettem magam és ez milyen jól esett", akkor jó úton jársz.

Ezen az aspektuson túl a jó edzés nem ártalmas az egészségre, nincs – vagyis inkább minimális – a sérülés veszélye és teljes egészében átmozgat, valamint a célodnak is megfelelő. Nem feltétlenül kell súlyok között elképzelni a fejlesztő edzést sem. A ma olyan divatossá vált funkcionális edzésformák például alapvetően a teljes test megmozgatására törekszenek, minimális eszközigénnyel, olyan mozgásokon át, amiket a mindennapokban is hasznosítani tudunk. Ezért hobbi szinten sokaknak pont megfelelő lehet.

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Ilyenkor vannak ugye a szokásos étkezéssel kapcsolatos klisék, mint a cukor, fehér liszt, meg a túl zsíros ételek elhagyása. Ugyanakkor a "mindenmentes" élet szerintem kivitelezhetetlen... Én hihetetlenül édesszájú vagyok és bár általában egészségesen igyekszem ezt csillapítani (zab, kókusz, gyümölcsök, magvak, stb.) de azért el-elcsábulok magam is olykor. De az egészséges életmódnak csak egy része az étkezés.

Néhány egyszerű gondolat köré tudnám ezt felépíteni:
1. Mozogj rendszeresen!
2. Amennyire lehet, kerüld a cukrot, és a feldolgozott, illetve készen elérhető ételeket! Ezzel összefüggésben pedig: fedezd fel a saját konyhádat! Nem akkora ördöngösség, és minél nagyobb lesz a rutinod, annál kevesebb időt igényel majd. A saját magad által készített étel nem csak pontosan a te ízvilágod lesz, hanem tudod is, mi minden került bele.
3. Szakíts időt magadra! Ez legalább annyira fontos. Állj meg egy pillanatra olykor, és engedj le, csináld azt, ami éppen jól esik.

Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

Sokfajta eszközt használok az edzéseimen, de nem nagyon tudnék egyre szűkíteni, mivel kiegészítőknek tartom őket, hiszen a lényeg a mozgás, ahhoz meg csak Te kellesz.

Jónak tartom a különbőző ellenállásokra alapuló gumiköteleket, szalagokat, vagy az agility létrát, amivel feldobható az edzés. Ha a komplexitást nézzük, a felfüggesztett eszközök, mint például a TRX egy nagyon hasznos dolog tud lenni - de azért jó, ha tisztázzuk, hogy az sem csodaszer. 

Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Edzőként mindig az az első gondolatom, ha valaki elkezd velem mozogni, hogy most jött el az idő, hogy megtanítsam neki a mozgás szeretetét. Ennél nagyobb motiváció szerintem sosem lesz. Pont ezért az én motivációm belülről fakad. Az, hogy egy fárasztó napon is tudom, hogy nem vesz el belőlem annyit, mint amennyit adni tud. Aki rendszeresen mozog, annak mondani sem kell, mert saját magán tapasztalja, hogy hiába egy fárasztó nap, feltöltve távozol utána. Ezzel a tudattal sokkal könnyebb nekiindulni. Előfordul, hogy ennek kezdetkor én is a végét várom, de ilyenkor füles be, külvilág kizár és mehet az edzés. Olykor csak elindulni nehéz, a többi jön magától.

Tovább

A legújabb kedvencem a füge, avagy a biztos karcsúság egyik titka

Egy korábbi cikkemben már írtam arról, hogy a sportolók és sztárok legszívesebben milyen vacsorákat fogyasztanak el annak érdekében, hogy fittek, egészségesek és karcsúak maradjanak.

Néha gondban vagyok, hogy mit egyek este egy jó erős edzés után. A fehérje shake-eket nem kultiválom, sőt egy idő után mindegyiknek ugyanolyan furcsa íze van – nem beszélve arról, hogy az összetevőik nem természetesek. A puffasztott rizses, zabkásás vacsik után elkezdtem más módszerek és lehetőségek után nézni. Végül eszembe jutott az egyik nyaralásom, ahol anno megkóstoltam a fügét.

Nyitott szemmel vizslattam a kínálatot a zöldségesnél, amikor felfedeztem a kínálatban a kézműves fügeszeletet. Igen, füge téli kiadásban! Elsőre nem is értettem, mi és hogy és merre, de kíváncsiságból hazavittem magammal egy aszaltszilvás fahéjas ízűt. Nem csak az íze tetszett, de az is, hogy a természetes összetevőkön kívül hozzáadott cukrot és tartósítószert nem tartalmaz.

Nem mellesleg a fügének rengeteg pozitív egészségi hatása van: a Földközi-tenger térségének kultúrnövényéből nem csupán arcpakolást lehet készíteni, magas kálium tartalma segít csökkenteni az inzulint, a benne található kalcium pedig a csontokat erősíti, nem utolsó sorban egészséges rostjai miatt hatékony, ha fogyásról van szó. A római katonák az egyik legfontosabb élelmiszernek tartották, mivel kis helyen elfér, ráadásul tápláló is. Kleopátra idejében a szépség megőrzésére és a szexuális vágy fokozására is használták.

Részletek a finomságról ezen a linken.

Tovább

Amikor a fitnesz és a tánc üvöltő zenében találkozik: Reggaeness

Rajt:

Nyáron kipróbáltam az amerikai táncosok nagy kedvencét, a sokakat megosztó, és sokat megmutató twerket. Mivel a terem és az oktatók is szimpatikusak voltak, nem volt kérdés, hogy valamikor ismét ellátogatok hozzájuk egy másik edzést kipróbálni. Fenékrázásban itt sem volt hiány…

Ahogy én láttam:

Miért indulunk neki egy edzésnek? Mert lazítani akarunk és kiüríteni a fejünket! A sok dolog közepette eléggé stresszesen érkezem meg az órára. A helyszín és a berendezés nem változott a legutóbbi látogatásom óta, kivéve, hogy a tanár ezúttal férfi.

Már az óra elején megtudjuk, hogy a közel 60 perc alatt nem fogunk megállni a végeláthatatlan mixnek és a tematikának köszönhetően.

Csípőrázás, mozgás és tánc mesterfokon, de még egy levegőben való lábcsere is beficcen közben:

Egy-két résznél nem tudok mindent jól kivitelezni: pörög az agyam, hiába emlékeztetem folyamatosan arra magam, hogy ott kell(ene) lennem fejben.

Azért a ritmusérzékemen is van mit csiszolni, hiszen rendre már a sokadik alkalom után is máshogy lépek, mint ahogy kellene. :)

A reggaeness ötvözi a fitneszt és a reggaeton táncot, amit két oktató fejlesztett és dolgozott ki teljes egészében; sok a láb- és karmunka, a törzskörzés, nem fekszünk le a földre felüléseket csinálni, de az egész testet átmozgatjuk. Pár leányzó annyira profin nyomja, hogy Jennifer Lopez háttértáncosai eláshatnák magukat.

Ami fontos:

Az alapmozdulat:

Nem nehéz kivitelezni, engedd el a gondokat, ha belépsz, és egy kis ritmusérzékkel és odafigyeléssel menni fog a dolog.

A finom nyújtás nem maradt el a végén

Hol? Twerk suli, VIII. Budapest Rákóczi út 47.
Mennyibe kerül? http://reggaetondance.hu/araink.html
Mit vigyél? rövidnadrág és kényelmes felső, cipő, törölköző, víz
Férfi/Nő arány: 100% nő (az oktató férfi)

Pontozás

Kínzó faktor: 7/10
Ennyire formál: 8/10
Edző: 9/10
Helyszín: 9/10
Ennyire fáj másnap mindened: 6/10

Tovább

Edzők górcső alatt – Péntek Enikő: „Nem mindegy, hogy harcolunk a természettel vagy finoman alakítgatjuk azt, amit kaptunk”

Mikor 2013-ban elindult a blogom, elsőként Péntek Enikő Zona edzésére mentem el. Ő az edző, aki nem csak szép, de számomra követendő például szolgál kedvessége és kitartása miatt. Hosszú idő után most ismét szerepel a blogomon, csak ezúttal a hét edzőjeként került a górcsőm alá. 

a hét edzője kitartás motiváció interjú
Péntek Enikő

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége? 

Gyors, hatékony és nagyon változatos. A gyakorlatvariációk tárháza végtelen, állandó kihívást és fejlődést biztosít. A funkcionális erősítő gyakorlatok, a core izomzat erős igénybevétele révén egészségvédelmi szempontból is nagyon pozitívak. A ZONA edzés során blokkokban felváltva fókuszálunk két izomcsoportra, vagyis amíg az egyik izomcsoport (testZóna) dolgozik, a másik regenerálódik. Így lehetséges a maximális intenzitáson való edzés az elejétől a végéig. 

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg? 

Erre úgy válaszolnék, mint Gombóc Artúr arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc csokoládéja. :)

Nekem ez is és az is tetszik. Szépnek tartom a filigrán, törékeny alkatot, az atletikus nőket, de a kerekebb, nőiesebb formát is. A lényeg, hogy feszes és ruganyos legyen. És azért egy nőre kell valamennyi zsír. A szárazra szálkásított forma egyáltalán nem tetszik.

Azt gondolom, hogy mindenkinek ismernie kell a genetikai adottságait és annak alapján kihozni magából a legtöbbet. Ha például valaki nagyon hízékony, kerekebb, „levegőtől is hízó” típus, akkor nem reális a teljes szálkásságra törekedni, mert akkora lemondásokkal járna esetében, ami hosszú távon nem vagy csak nagy kínok árán lenne fenntartható. Akkor inkább törekedjen a „kerek, de feszes” fazonra és viselje baromira büszkén a nőiességét. Ha ez sugárzik belőle, úgyis a legjobb nő lesz! 

Ha valaki alapból atletikus, könnyebben izmosodó típus (mint pl. én), akkor béküljön ki vele, hogy sosem lesz finom, homokóra alakja és a vékonyabb, ektomorf alkatúak ne feltétlenül brazil popsira pályázzanak. Bár a test csodásan alakítható, azért tényleg nem mindegy, hogy harcolunk a természettel vagy finoman alakítgatjuk azt, amit kaptunk.

a hét edzője kitartás motiváció interjú
Mik a jó edzés alapismérvei? 

Az edzés akkor jó, ha megfelel a fittségi szintünknek (kihívást jelent, de nem haladja meg erőnket), ha örömöt okoz és hatékony. Az, hogy egészségünkre építő és nem destruktív hatással van, az alap. Én ezeket említeném. És még a változatosságot, ami a folyamatos fejlődést is biztosítja.

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Minden ember célja, hogy fizikailag, lelkileg és szellemileg is rendben legyen, hogy egy az egyben jól érezze magát a bőrében. A rendszeres, jól megválasztott edzés és a megfelelő táplálkozás egyértelműen támogatja ezt. Megfordítanám: az a jó táplálkozás és sport, ami ezt támogatja. 
Az életmód persze ennél tágabb fogalom. Az élet milyenségét mutatja és a kultúrával, szokásokkal, emberi kapcsolatokkal is összefüggésben van. Azt gondolom, nem túlzottan erőltetett feltevés, hogy az edzés ezekre a tényezőkre is pozitív hatással van.

a hét edzője kitartás motiváció interjúMelyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak? 

Én személy szerint az emberi testet. Mindent meg lehet oldani saját testsúlyos edzéssel, de tény, hogy az eszközök változatossá, játékossá teszik az edzést. Amit én szeretek, az a súlyzó, a zsámoly, az ugrálókötél. De ha kilépek a saját edzésemből, akkor a labdát és a bringát említeném.
Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?
A legfőbb motiváció, hogy a rendszeres edzéstől iszonyatosan sok energiám lesz. Kicsattanok az erőtől, az energiától. Jókedvű, pozitív, elégedett vagyok az edzéstől. Számomra így lesz teljes és kerek minden. Mozgásban az élet!
 

Tovább

Szárnyalni a felhőkarcolók között? Miért is ne!

Egy délután bukkantam rá erre a videóra. Nem csak képeileg és zeneileg van ott, de a témája is megfogott. Túl egy tandemugráson és egy siklóernyős kalandon azt hiszem ideje ismét bővítenem az extrém sport "repertoáromat"! 

Tovább

Sport, nem sport: aikidó

Rajt:

Az online postafiókomba szerencsére egyre több megkeresés érkezik edzőktől. Nem volt ez másképp az aikidó esetében sem. Az oktató egyszer csak írt nekem. Örömmel fogadtam el a meghívást az órára, mivel ezzel a sporttal (sajnos) még köszönőviszonyba se kerültem eddig.

Az aikidó a test és az elme fejlesztése, edzése. Morihei Ueshiba különböző harcművészetekből (köztük a Judóból, az Aiki Jujutsuból) alakította ki saját stílusát, az aikidót. Az említett úrnak köszönhetően épült be a köztudatba, ezért őt tekintik az aikidó alapítójának és Osensei-ként, azaz "Nagymesterként" hivatkoznak rá. Az aikidót ezen a néven 1940 óta tartják számon Japánban az ottani állami szervek.

Ahogy én láttam:

16. kerület, Sashalom, közösségi terem, új, tiszta öltözővel és tornateremmel. Kezdésnek tatamikat rakunk le, hogy majd azokon gyakorolhassunk. A bemelegítő futó körök után japán térdeplő ülésbe huppanunk - mindkét nemnek a sarkán kell ülnie, a nőknek összezárt lábbal, a férfiaknak két ökölnyi távolsággal a lábuk között - majd meghajolunk.

földön sport harcművészet

A hierarchia fontos része az aikidónak, és annak megfelelően elvárt a tisztelet. Fontos megjegyezni, hogy az aikidó nem sport, ezért verseny sincs belőle - kivéve Amerikában.

földön sport harcművészet
Kicsik és nagyok sportja is az aikidó

földön sport harcművészet

Tovább

Izmos test és sport – de nem bármi áron!

Új sorozatomban a hét edzőjének égisze alatt minden alkalommal más edzőnek teszem fel ugyanazt az 5+1 kérdést. A kérdések mindig ugyanazok, a válaszok sportonként eltérőek. Vincze Tímea rúdtáncot és hozzá kapcsolódó „légies” sportokat oktat. Már bőven a felnőtt éveiben, nagy súlyfelesleggel kezdett el balettozni, majd rákapott a rúdtáncra. Rengeteget mozog, mégis azt vallja, a sportot nem kényszerből kell csinálni!

Vincze Tímea

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A rúdtánc fitnesz és az aerial hoop (légtornász karika) különlegessége abban rejlik, hogy egyik sem átlagos, megszokott mozgásforma. Tornászok, táncművészek, akrobaták, artisták - tehát nem átlagemberek - űzik ezeket a sportokat. Hozzánk mégis teljesen hétköznapi emberek járnak a terembe, akik nem rendelkeznek ilyen jellegű sportmúlttal. Az élő példa én vagyok, aki 30 évesen találta ki - nem kis súlyfelesleggel-, hogy elmegy egy felnőtt balett tanfolyamra, mert meg akar tanulni spárgázni. Utána pedig következett a rúdtánc, ami szintén hatalmas fizikai erőt igényelt. Valami még különleges ezekben a mozgásformákban: úgy épülnek egymásra a szintek, hogy egy teljesen átlagos fizikummal rendelkező ember is képes már az első órán végrehajtani egy-két trükköt. Az általam oktatott mozgásformák növelik a koordinációt, az erőnlétet, a hajlékonyságot, az egyensúlyérzetet és rettenetesen jól formálnak.

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Ez egy érdekes kérdés, mert mostanában egyre jobban a kigyúrt, szálkás test felé tendálunk. Itt most inkább a női nem szemszögéből közelíteném meg a kérdést.

Legyünk őszinték magunkhoz: testépítő-fitnesz szakon végeztem és jól tudom, a nők nem arra lettek teremtve, hogy katonák legyenek és szerintem arra sem, hogy 2 gyerek után ellustultan, a szülésből megmaradt plusz 10-20 kilogrammal éljenek. Visszakanyarodva ez eredeti kérdéshez, én mindenképp az izmos testalkatot részesítem előnyben, amely mögött erőnlét is rejtőzik. Szálkás szeretnék lenni, de ha nem diétázom végig az életem, akkor nem fog menni, mert imádok enni, éppen ezért elfér egy kis felesleg itt-ott. Szerintem erről a kérdésről azok a nők, akik rendben vannak saját magukkal ugyanígy vélekednek.

Mik a jó edzés alapismérvei?

Amikor azt a visszacsatolást kapod, hogy a vendéged heti rendszerességgel visszajár és elkezd az élete részévé válni a rúdtánc vagy a légtorna. Jó edzés az, amikor látod, hogy a vendéged a kezdeti botladozások után  a 10. óráján már magabiztosan hajtja végre a feladatokat, és ha lesve is, de nézi magát a tükörben és tetszik neki az, amit lát.

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

A mozgástól, az étkezéstől és a kiegyensúlyozott lelkiállapottól. A mozgás alatt értem a heti 2-3 alkalmat, az étkezés az egy külön téma, illetve hogy mi az egészséges és mi nem. Sok alapélelmiszer van, amit a nagyszüleink használtak, de mi már kihagyjuk. Azonban nem szabad mindent kiiktatni - kivéve, ha valamilyen ételallergiában szenvedünk. Meg kell találni az arany középutat, amiben még komfortosan érezzük magunkat.

Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

A saját testsúlyos edzést tartom a leghasznosabbnak, ezáltal mindent, ami kapcsolódik a gimnasztikáéhoz, a rúdtánchoz, a TRX-hez, a jógához és a pilateshez. Néha nem árt a súlyzós edzés sem. Ha az ember ügyesen kombinálja a sportokat, akkor hihetetlen eredményekre képes. Ezért van nálunk is többféle óratípus.

Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Ez nálam nagyon ritka, mert a sport teljesen beépült a mindennapjaimba és az életem része lett.

Minden reggel 30-40 percet edzek és délután órákat tartok, általában egy pihenőnapom van a héten, amikor teljesen passzívan pihenek, de ha úgy érzem hét közben, hogy nem kívánom a mozgást, akkor kihagyom. A sportot nem úgy kell felfogni, mint egy kényszer foglakozást, hanem mint napi rutint, (mint például az evést, olvasást, alvást). A lényeg hogy élvezzük azt, amit csinálunk.

Tovább

5 egészséges dolog, amit bármikor ehetsz vacsorára!

Amikor már annyira éhesek vagyunk, hogy kopog szemünk, vajon milyen egészséges dolgokat ehetünk - főleg egy kiadós edzés után? Egy nyers vegán sportolónő, egy modell, egy férfi edző és egy paleo blogger hölgy elmondják, hogy ők mit esznek vagy ennének ilyenkor!

Sulyok Csillag, nyers vegán sportoló

Ha este edzettem nálam egy kiadó vacsi 3-4 banánból áll, a délelőtti mozgás után hatalmas salátákat szoktam enni. Ez utóbbit paradicsommal, cukkinivel, kígyóuborkával dobom fel és napraforgó olajból készült öntetet rakok rá.

Sulyok Csillag

Tovább

Testileg és lelkileg kellemetlen neki, ha kihagyja az edzést: a capoeira könnyen függővé tehet!

Új sorozatomban a hét edzőjének égisze alatt minden alkalommal más edzőnek teszem fel ugyanazt az 5+1 kérdést. A kérdések mindig ugyanazok, a válaszok sportonként eltérőek. Józsa Csongor Cabeleira a capoeira mellett tette le a voksát hosszú évekkel ezelőtt. Az edzők górcső alatt sorozat következő szereplője erről a harcművészetről mesél, amit korábban már én is kipróbáltam.

Józsa Csongor Cabeleira

1. Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

Egyike a legszebb és legváltozatosabb mozgásformáknak, amikkel találkoztam: a harcművészet, a tánc és az akrobatika harmonikus ötvözete. Talán nem az igazi szó rá az ötvözet, hiszen nem egy hibrid stílus, amit táncos, harcművészeti és akrobatikus elemekből férceltek össze, a capoeira mozgásrendszere egységes egész.

Tovább

Az izzadó testek és dagadó izmok egy órája: HRT Fitness

Rajt:

HRT, azaz Health Rescue Team. A megkeresés részemről indult, de állításuk szerint beelőztem őket tettemmel. Ennek örültem, annak végképp, hogy egy olyan terembe kellett mennem, ami mellett rengetegszer elmentem azelőtt, de nem volt okom korábban bemenni oda. Hát lássuk!

Tovább

Edzők górcső alatt: az örökmozgó, aki önmagát motiválja

Új sorozatomban a hét edzőjének égisze alatt minden alkalommal más edzőnek teszem fel ugyanazt az 5+1 kérdést. A kérdések mindig ugyanazok, a válaszok sportonként eltérőek. A sort Gyöngyösi Szilvi GrandUP edző nyitja.

Gyöngyösi Szilvi

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A GrandUP egy táncos alapú irányzat. Mint olyan, ez is nagyon egyszerű elemekből áll, de elsősorban a modern táncos alapelemeket használja fel. Ami a legfontosabb, hogy komplexitásában eltér a legtöbb táncos fitnesz irányzattól. Azt gondolom, hogy ez az egyetlen olyan táncos irányzat, ami konkrét koreográfia megtanítása nélkül is működik már az első órán. Olyan élményt kap a vendég, ami a GrandUp sajátossága is egyben, ezt én úgy nevezem hogy 'aha-élmény', ami magabiztosságot kölcsönöz a vendégnek. Gyakorlatilag a legvégén a nyújtás nem zárja az órát, hanem a finálé előtti részben helyezkedik el, a fináléban pedig visszatérnek az egész órán legkedveltebb elemek.

Tovább

Ahol mindenki mindenkivel csinálja: Akro jóga

Rajt:

Akro (partner) jóga. Ennyit tudtam róla, mielőtt elmentem az órára, többet nem.

Impressziók:

9. kerület, pincehelyiség, cuki oktató, tiszta öltöző. Tulajdonképpen az elején minden úgy megy, akár egy hagyományos jóga óra előtt. Megvárjuk egymást a kezdésig. Itt nem külön, hanem egy nagy körbe ülünk, ahol már érintkezéssel, OHM-okat hallatva, fordulva kezdünk és melegítünk be.

Néhány előzetes elmondás, valamint ez alapján válik számomra nyilvánvalóvá, hogy maximális bizalomra és nyitottságra van szükségem az óra során. A bizalom mellett a testi kontaktus szorosan csatolódik az órához, egy-egy pozíciónál - miközben általában ketten dolgoznak és egy ember felügyeli őket - nem csak hogy érintkezni, de figyelni is kell minden apró dologra, nehogy valaki kicsússzon a pozíciójából.

Tovább

„Nekem otthon VAKÁCIÓ helyett ÁSATÁS volt a falamra írva” – Interjú Pabeschitz Virág régésszel

Virág megjárta a szamárlétrát az évek alatt, mígnem végre teljesült a vágya: a piramisépítők városában kapott régész feladatokat. A lány olyan élményeket élt át, olyan tárgyakat foghatott meg, mint azelőtt még soha. Egyiptomban töltött hónapjairól, az ottani sportlehetőségekről és az étkezéséről is mesélt.

Pabeschitz Virág

Tovább

Úgy fuss, hogy majdnem pofára ess!

Kedves Olvasóm!

A nyári szünet után ismét egy beszámolóval jövök, ami nem csak azért unikum, mert egy sokak által űzött, hétköznapi sportról van szó, de egyben a nyolcvanadik szubjektív sportcikkem is!

Rajt:

Tavasszal életem olyan szakaszába értem, ahol a futás egyre inkább kezdett a központba kerülni. A munka utáni órákba belecsempésztem az esti futásokat és indultam egy futóversenyen is - ez tényleg nagy szó, tekintve, hogy mennyire nem szerettem azelőtt a gyalogkakukkodást. Mivel nem akartam lóbáló, öt perc után kifulladó technikával folytatni az újdonsült (ám a bringát nem kiváltó) hobbimat, elmentem egy futótechnikai edzésre. Nagyon-nagyon hasznos volt!!!


Tovább

Videa Videó avagy Blondie a tévében

Nem tétlenkedem az egy hónapos augusztusi "szabadság" ideje alatt sem: készülnek az újabb beszámolók, de egy forgatás is képbe jött.

A Life Network Ez zsír! című műsorában szerepeltem. Jó érzés, hogy végre nem csak a blogon, hanem élőszóban is el tudtam mesélni pár dolgot. Ezúton ismételten köszönöm a meghívást! :)

A videó ITT megtekinthető!

A műsorvezetővel, Sarka Katával és Veres Mónikával a forgatás után 
Tovább

Husi vagy sem? Mennyire kell fittnek lenni egy párkapcsolatban?

Ezúttal szakmabeliek és edzők mondják el véleményüket: vajon mennyire fér bele egy kapcsolatba, ha a nőnek hurkái vannak? Persze a hurka is relatív, de itt legfőképp a nők által odaképzelt vagy minimális szinten jelenlévő rétegről tesznek említést válaszaikban. 

4 srác, akik őszintén elmondják a frankót, íme:

1. Sebestyén Tamás, edző:

"A tökéletes test nem elvárás, persze nézzen ki jól a lány. Sablonosan hangzik, de a lényeg, hogy fogjon meg benne valami. A sport természetesen alap. Egyrészt, mert edzőként az életem része, így már biztosan van egy közös érdeklődési pont; szóval nagy az esély arra, hogy tudunk majd olyan közös programokat szervezni, amit mindketten élvezünk, ez pedig a kulcsa annak, hogy ne legyen unalmas egy kapcsolat és rengeteg közös élménnyel gazdagodjunk. Másfelől viszont az én véleményem az, hogy a sport (legyen az edzőtermi munka, futás az erdőben vagy éppen labdajáték) ugyanúgy igényesség kérdése, mintha valaki foglalkozik azzal, hogy ápolt legyen a keze, a haja stb., szóval semmiképpen sem elhanyagolható. 

A lényeg, hogy részemről igenis elvárás, hogy a párom szeressen mozogni és aktívan sportoljon is, legyen nőiesen kisportolt teste. A tökéletes relatív, mindenkinek más.

Az emberek életmódja tükröződik a testükön, ha valaki egezségesen táplálkozik és sportol, az látszik is rajta, egyfajta erőt sugároz." 
 


2. Mikus Alex, a Boot Up csapat menedzsere:


"A szívnek nem lehet parancsolni azt mondják, de a 'terelgetésről' nem esik szó. Ha egy férfi életében a sport dominál, egyértelmű, hogy nagyobb valószínűséggel akad rá párjára ebben a közegben. DE: nem törvényszerű, hogy a sportos férfi csak a kisportolt, vékony, izmos lányokat szereti, véleményem szerint beleférnek a 'hurkák' egy ilyen férfi-nő kapcsolatba.
Ha a férfi edző és kisportolt, ez ösztönzőleg hathat a párjára, hogy mozogjon többet, egyen egészségesebben, járjanak el együtt sportolni.

Meg kell találni azt az egyensúlyt, amikor a hölgy nem érzi úgy, hogy a párja minden áron meg akarja őt változtatni.

Ideális eset lehet az is, ha mindkét fél egyaránt rajong a rekreációs mozgásért. Ugyanaz az érdeklődési körük, valószínűleg együtt is űznek mindenféle sportot, ám itt szerintem nagyobb a veszélje annak, hogy gyorsabban megunják egymás társaságát.

Hölgyeim, a hurkáknak nagyon is megvan az előnyük. Gondoljatok csak bele mit szoktak mondani a pasik: az a jó, ha van mit fogni és kerekedik kicsit! 
Én ebben a témában pro és kontra 50-50 %-ot adnék, hiszen az életre szóló kapcsolatok esetében a végén úgyis a szív fog döntést hozni és nem az izomzat vagy a hurkák. Szóval lányok, bátran udvaroljatok sportolóknak, edzőknek, mozgás fanatikusoknak, hiszen ha megvan a 'kémia' akkor egyik sem lehet válóok."
 

3. Ágh Csaba, edző:

"Szerinted jól áll?"

"A legrettegettebb kérdés, amelyet hölgy férfinak feltehet. Aki már megkapta, az tudja, ebből jól már nem lehet kijönni. Na de miért kérdezik? Valószínűleg a megerősítés iránti vágy, hogy még tetszenek, hogy vonzónak tartjuk Őket. Lehet, hogy az utóbbi időben picit megszaladt a mérleg. A kérdésre van egy logikus, szakmai válasz, és van egy kevésbé szakmai, ám életszagú válasz.

A logikait nem mondom, mert nem érdekel senkit.

De ami a valóságot illeti… amikor eljön a kritikus pillanat, kell (!!), hogy azokat a csipkéket és fodrokat valami kitöltse, nem igaz?"


4. Perrey Miklós, sportszervező:

"Ugyan nem vagyok edző, de az elmúlt 15 évet aktívan végig sportoltam, és sportrendezvény szervezőként is dolgozom. Ennek kapcsán sportos emberek, nők vesznek körül, a felkészülések során a kulisszák mögé is belátok. A mai nők sokszor olyan példaképekhez hasonlítják magukat, akiknek hivatásuk a sport. Ez nem helyes, senki sem tökéletes, és azt be kell látniuk,  hogy nagy ára van annak, ha az adott női sportoló példaképnek olyan alakja van. 

Véleményem szerint egy jó kapcsolatban elférnek a kisebb hurkák.A páromat is a sport kapcsán ismertem meg, most is rendszeresen sportolunk, ettől függetlenül természetesen vannak olyan időszakok, amikor kevésbé figyel oda az ember, amikor igenis megjelennek a kisebb hurkák, és ezzel nincsen semmi baj. Minden ember más, nem mindenkinek ugyanaz tetszik. Nekem tetszenek a sportos, vékonyabb testalkatú nők, és van akiknek kifejezetten jól áll egy kis plusz súly, viszont a leszálkásított, izmos női test számomra már túlzás!"

Tovább

Ágh Csaba: A fájdalom jó barát?

Ezúttal Ágh Csaba, a nagy szakmai tudással rendelkező edző (és szerintem Magyarország egyik legjobb sport szakembere) mesél a 'No pain no gain' elvén alapuló elméletről.

Fájdalom nélkül nincs növekedés! Csak az erősek maradnak állva! Küzdelem az utolsó leheletig! Soha ne add fel! Vagányul hangzanak, igaz? Szerintem is ;) Annyit azonban hozzá kell tennem, hogy nem mindenkinek és nem minden esetben.

a hét edzője
Ágh Csaba

Nem tudom miért, de az emberek a saját testüket elnyűhetetlennek tartják, pedig nem az. Csak természetes, hogy működik, és a nap 24 órájában a rendelkezésünkre áll. Még…

Nézzünk egy példát! Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy autót. Mi lenne azzal a motorral (szív), amelyiket folyamatosan maximális fordulatszámon pörgetsz? Vagy mondjuk, egy benzinesbe dieselt tankolsz (nem megfelelő táplálkozás)? Mi történne azzal a csapággyal (ízületek), amelyeket soha nem zsíroznának át (táplálkozás, ásványi anyagok, nyomelemek, bemelegítés edzés előtt)? Mi lenne azzal a kézifékkel, amelyet mindig behúzva tartanak (izmok, ínak lazítása), de úgy akarna a sofőr döngetni az autópályán? Tudom, hogy tudod a válaszokat. 

A gondolkodásmódod és az edzéshez való hozzáállásod ugyanígy működik.

Hadd meséljek el egy történetet. Él egy Kyokushin karate mester, aki rajong harcművészete stílusáért és szellemiségéért. Ugyanakkor látta, tapasztalta, hogy a „menj el a végsőkig” elve valahol tévút. Nem lehet normális dolog, hogy fiatal versenyzők tönkrement ízületekkel és rengeteg sérüléssel küzdenek abban az életkorban, amikor még javában aktívnak kellene lenniük. Rengeteget gondolkodott, míg végül megtalálta a megoldást. Változás kell. Gyökeres.

Minden harcművészet alapja valahol a hadviselésben keresendő. Katonák alkották katonáknak, hogy megvédjék értékeiket, kultúrájukat – akár az életük árán is. Háború idején nincs ezzel semmi baj, hiszen valóban egy csata sorsa múlhat azon, ki mit tesz meg, mit képes feláldozni a győzelemért. A civil életben azonban ez egy rossz megközelítés, hiszen olyan terheléseket vállalnak be emberek megfelelő felkészülés nélkül, amelynek semmilyen pozitív hozadéka nincs. Csak a sérülés, az értelmetlen fájdalom, amely mesterről tanítványra száll. A semmiért. 

A mester elhatározásra jutott, és kiállt a többi nagymester elé, feltárta gondolatait. Nem titok, volt benne félelem, de a változás szükségességének kényszere erősebb volt. El tudod képzelni, milyen nehéz döntés ez egy tekintélyelvű világban, ahol a nagymester szavait nem lehet megkérdőjelezni? Alapjaiban rázott meg dogmákat annak érdekében, hogy hű maradjon választott stílusához és szolgálhassa azt. Nem is tudom, ki volt jobban meglepve. Ott álltak a világ minden tájáról a több danos mesterek, és hallgatták az indokokat, az érveléseket. Nagyon büszke voltam a barátomra.
Az előadást követően olyan edzésmódszereket és eszközöket próbáltak ki, amelyek köszönő viszonyban sem voltak a tradíciókkal. A hallgatóság tagjai felismerték azonban, hogy a segítségükkel át tudják adni a sérülésmentes edzés tudását a jövő generációinak. Értelmetlen fájdalom nélkül. 

Mi a történet tanulsága? Aki hagyja, hogy az edzéseinek a célját és nehézségét pusztán a hangzatos jelszavak irányítsák, az tévúton jár. A célok jelölik ki az irányt, semmi más. A célok határozzák meg az eszközöket és a módszereket.

Az edzés közbeni fájdalom önmagában nem jelent semmit, csak azt, hogy valamit rosszul csinálsz. Végezz értelmes munkát, az üres jelszavakat pedig hagyd másra. 

Tovább

Éjjel-nappal gurulás: görkorcsolya

Rajt:

Amíg nem volt egy komoly balesetem, addig nagyon jó viszonyt ápoltam a görkorival. A jégkorcsolyázás már az első lépés volt afelé, hogy megtörjem ezt a rossz élményt, most eljött a másik ideje is.


Tovább

Legbelül erőlködsz, de ez kívülről nem látszik: callanetics

Rajt:

A callanetics-ről (kellenetiksz) két véleményt hallottam: nagyon jó és borzasztó. Két ellentétes kijelentés után jobbnak láttam, ha én döntöm el, hogy tetszik-e.

Tovább

Állva, a vízen bejárni a Balatont menő: SUP

Rajt:

Egy zord és hideg februári napon levelet kaptam: a meghívás Tihanyba szólt, méghozzá arra, hogy próbáljam ki a SUP-ot, azaz a Stand Up Paddle-t. A egyre inkább terjedő vízi sport nem volt teljesen idegen számomra, mivel a windsurf kapcsán már volt egy rövid afférom vele.

2014 nyarán már ismerkedtem a SUP-pal

Tovább

Sound helyett kutyapóz

Kapolcs az a hely, ahol minden olyan, mint a mesében: csordogáló kis patak cuki hidacskákkal, forrás, kedves és mindenkinek köszönő emberek, nyugalom, madárcsicsergés. Úgy alakult, hogy pont ide szerveződött egy jóga tábor július közepére. Erre az időre nyaralásom helyszínéül egy Balaton Sound-os ivászat helyett most inkább ezt az aktív pihenési opciót választottam.

A helyszín

A hatha jógáról már korábban írtam beszámolót, amit a kedvenc stúdiómban próbáltam ki és azóta is rendszeresen űzök.

Tovább

Szívás, ha az izmaink égnek a láztól: egészen eddig téveszmék szerint éltünk?

Sebestyén Tamás legutóbb a helyes légzés technikáját osztotta meg velünk. Most eloszlatja a hibásan kialakult mítoszokat és kételyeket az izomlázról. Mégsem annyira jó, ha fájó izmokkal erőltetjük a mozgást?

Ha nem sportolsz, hosszabb kihagyásod volt, esetleg az edzés intenzitása akkora, hogy az izmaid nincsenek felkészülve erre a terhelésre, teljesen normális, ha másnap, de legkésőbb 48 órán belül bizonyos fokú fájdalmat érzel a megdolgoztatott területeken.

Tovább

A spirituális földkerülő 2. rész

Pont egy hónapja, 2015. június 13-án a földkerülők nekivágtak kalandos útjuknak és már most sok-sok élménnyel gazdagodtak. Az egyik tag, Adorján még az indulás előtt mesélt az ötlet eredetéről, valamint különleges táplálkozásáról is, amit igyekszik majd az útja során betartani. Az úton lévő Adorján első interjúját olvashatjátok.

Ebben a pillanatban hol jártok és hány km-t tettetek meg eddig?

Épp Isztambulban lazulunk, múlt csütörtökön este értünk ebbe a hatalmas, gyönyörű, érdekes városba és hétfőn indulunk tovább. A bicikli kilométerórám jelenleg 1663 km-t mutat.

Tovább

7+1 tipikus hiba az iskolai tesi órákról

Pálos Attila testépítés - és fitnesz szakedző górcső alá vette az iskolai testnevelés órák legnagyobb hibáit!

Forrás: pixabay.com

1. Bemelegítés

Miből szokott állni a bemelegítés? 10 kör futás a tornateremben vagy 2 nagy kör az iskola körül (ez idő alatt a fél osztály a bokorba bújva várja meg a többieket…).
Vajon ennyi elég , hogy felkészítse a szervezetet a sportolásra? Hasznosabb lenne bevetni a korrekciós, mobilizáló gyakorlatokat, amik segítenek a mozgékonyság fenntartásában és nem lenne gondod azzal sem, ha állásból előrehajolva akarnád bekötni a cipődet.

Tovább

​Ezeket a fenekeket még Beyoncé is megirigyelné: Twerk

Rajt:

Mi is az a twerk? Gondolj egy Beyoncé klipre, valamint arra, hogyan rázzák magukat benne a szereplők. Bingó, ez a twerk! Az Amerikából indult őrületnek nem kellett sok idő, hogy hozzánk is ide érjen.

Tovább

5 tipp a legfittebbektől, hogy miért NE lógd el az edzést

Kocsis Korinna, modell


1. Fittebb és energikusabb leszel, ha rendszeresen edzel.
2. A mozgással hozzájárulsz az egészséged megőrzéséhez.
3. Egy sportos nő vagy férfi mindig vonzóbb az ellenkező nem számára.
4. Bármilyen nehéz elkezdeni az edzést, hidd el, hogy a te érdeked és sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben!
5. Sosem tudhatod, hogy kivel fogsz megismerkedni az edzőteremben. :)

Tovább

A pucér lányok színesítik és szagosítják az öltözőket?

A meztelenkedés és a pucér nők sokasága minden öltöző velejárója - többek között. Egyeseket az sem zavar, ha egy kis öltözőben kitárulkoznak, mások takargatják magukat vagy már eleve átöltözve érkeznek a terembe. Összegyűjtöttem pár véleményt a témáról:

Tovább

Jógáztál már a Balaton felszínén? – SUP jóga

Rajt:

Az egyik legeslegkedveltebb mozgásformám a jóga. Olykor talán már túlságosan is elfogultan írok róla, de igyekszem objektív maradni. Ennek szellemében fogtam hozzá a következő sportpróbához, ami egyszerre ötvözi a jógát és a vizet.


Tovább

„Tíz perc alatt kiderült, hogy ki mennyire nyafogós” – Interjú Kulcsár Edinával

Mindig csinos volt, de az étkezésére csak nem régóta figyel oda igazán a világ jelenleg második legszebb nője, Kulcsár Edina. Saját elgondolásai alapján viszonyul a szépséghez, a hiúsághoz és az őt érő kritikákhoz.

Kulcsár Edina

Tovább

10+1 ok, amiért ne a problémákon, hanem a rúdon pörögj

Ezúttal Vincze Tímea rúdtánc oktató szedett össze 10+1 érvet arról a sportról, amely nem csak a férfiak fantáziáját mozgatja meg.

Vincze Tímea

Tovább

Az egyensúly új magaslatai: Slackline

Rajt:

A Gibbon Slackline Magyarországtól kaptam egy megkeresést, miszerint ideje lenne kipróbálnom a slackline-t. Az üzenetet olvasva bután pislogtam, mivel hirtelen nem nagyon értettem, hogy miről is van szó. Te láttál már a város különböző parkjaiban vagy fákkal borított részein kifeszített kötélen egyensúlyozó emberkéket? Róluk szól ez a történet!

Tovább

Ha bringázol előnyös, ha csajozol nem biztos: csupasz láb

Szerintem nincs olyan ember, aki ne találkozott volna még borotvált lábú bringás fiúval - és esetleg ne nézett volna furcsán rá. Bíró Zoltán triatlonista személyes tapasztalatai alapján beavat minket abba, hogy mik ennek az előnyei és miként reagálnak a lányok erre a helyzetre.

Bíró Zoltán (fotó: Primusz F. Péter)

Tovább

Először a combjaid közé kerül a bot: Gymstick

Rajt:

Ez is egy olyan eszköz, amivel fitnesz eseményeken már találkoztam, bár még nem próbáltam ki ez idáig. Na de most!

Impressziók:

Orlay utca, pincehelyiség, csengő megnyom, recepciós beenged, letét, öltöző. Ez utóbbi helyiség megfelel az öltözködéshez. Az első percek nagyjából így telnek. A teremben körbenézve látom, hogy itt már tízen évekkel ezelőtt "gyúrták" magukat a nőcik. (Sajnos a polifoam-ok is abból az időből vannak.)

A frissen végzett, lelkes instruktorok epekedve várják, hogy kezdődhessen az óra, mindketten izgatottak, én is eléggé kíváncsi vagyok.

A gymstick tulajdonképpen egy bot, amelynek két 'nyúlványa' van és felvenni is egy külön procedúra szerint kell: a medencéhez és a combhoz betámasztva lehet ráakasztani a lábfejre.

Tehát így vesszük fel

Tovább

10 ok, amiért bánhatod, hogy eddig nem merültél

Elter Tamás számtalanszor merült már életében, részt vett különböző expedíciókon, oktatott, de nem ritka az sem, hogy olykor beugrik egy cápaetetésre búvárként. Íme, Tamás 10 érve a búvárkodás mellett:

1. Eszköz egy semmihez sem hasonlítható új és csodaszép világ felfedezéséhez.

2. Különleges kalandokat kínál egy, a megszokottól tejesen eltérő közegben.

3. Megtapasztalhatod a „súlytalanság” érzetét, könnyedén mozoghatsz három dimenzióban.

4. Felfedezheted a mélységek birodalmát, különleges élőlényeket, hajóroncsokat, víz alatti barlangokat.

Elter Tamás

5. Privilegizált leszel, hiszen olyan környezetbe juthatsz általa és olyan dolgokat láthatsz, ami csak nagyon keveseknek adatik meg.

6. Önfegyelemre, gyors helyzetfelismerő és döntési képességre szoktat.

7. Társas sport, a búvárok összetartó és egymásra utalt közösség. Ezért folyamatosan új embereket ismerhetsz meg, és új barátokra tehetsz szert.

8. Sok, addig számodra ismeretlen helyszínre juthatsz el, a világ teljesen új szegmenseit fedezheted fel.

9. Új ismeretek egész sorát sajátíthatod el a tengerről, a tengeri élővilágról, vagy éppen a hajóroncsok világáról, és számos irányba továbbfejleszthető tevékenységet ismersz meg általa.

10. Fogékonnyá tesz a természet értékei, és azok védelme iránt.

Tovább

Tekerni csak komfortosan – Interjú Makai Bettivel

Makai Betti nem csupán saját képzelőerejének köszönhetően, hanem bringás múltja miatt is könnyen tervez biciklisek számára ideális ruhákat. A tervező abba is beavatott, hogy milyen felszerelés szükséges a komfortos biciklizéshez.

Makai Betti

Tovább

10 dolog az ugrókötelezésről

A lista a nemzetközileg elismert ugrócsillag, Bánhegyi Adrienn tippjei alapján készült:

Bánhegyi Adrienn

1.    Fejleszti a kondíciót és a koordinációs képességet, teljesen fitt leszel tőle, ha jó technikával csinálod.
2.    Lehetsz benne nagyon kreatív, kitalálhatod a saját trükkjeidet, amelyeket kombinálhatsz zenével.
3.    Egyedül, párban és csapatban is végrehajtható mozgásforma.
4.    Kutatást is végeztek (illetve én is végzek) róla, miszerint viselkedési problémákat is lehet kezelni ugrókötelezéssel - terápiás céllal. 
5.    A koncentráció is előtérbe kerül, hiszen folyamatosan figyelned kell az eszközre mozgás közben és egyúttal minimálisra csökkenteni a hibalehetőségeket.

6.    Sok (állóképességi) sportág alapja. Bokszolóknál szinte alapvető dolog, kutatások alapján állítólag ott is vannak jelentős különbségek, azok javára, akik ugrókötelet is használnak az edzésükhöz, mivel a lábmunkát és a ritmusérzéket is fejleszti.
7.    Nem igényel sport előképzettséget, bemelegítésre is tökéletesen alkalmas (alapvető, alacsony ugrásokkal kezdve).
8.    Kezdőknek alapgyakorlatként javaslom, hogy legelőször egyikről a másik oldalra hajtsák maguk mellett a kötelet, így előkészítik a mozgást, ez egyúttal látványos és akár két ugrálás közötti pihenőnek is megfelelő.
9.    A vádlit nagyon igénybe veszi ez a fajta mozgás, így fontos a testrész rendszeres nyújtása.
10.   Komolyabb anyagi befektetést sem jelent: elég egy kötél, egy lapos talpú (nem recés), kényelmes cipő és már mehet is az ugra-bugra.

Tovább

Itt bizony hemperegned kell: Boot Up

Rajt:

Hogy is szokott kezdődni? Megkeresnek vagy megkeresek egy termet illetve csapatot, hogy kipróbálnám a sportjukat. Most az utóbbi lépett érvénybe, ugyanakkor nagyon kedves fogadtatásban volt részem már az első pillanattól kezdve, legfőképp a menedzser részéről. Ilyenkor sokkal szívesebben megyek el az első edzésre, szemben azzal, amikor lenézőek velem és blogger csitrinek kezelnek. No de ez kérem szépen kültéren lesz, úgyhogy megúszom a savanyú képű recepcióst is. Ó, jeee!

Valami készül a parkban

Tovább

Az őseink jobbak voltak a levegőben

Alapjába véve mindannyiunkba bele van kódolva a helyes légzés metódusa, csak éppen az evolúció során elfelejtettük azt. Ez nem csupán a sportteljesítményünkre - és nem csak rövidtávon - van hatással. A legutóbbi interjú után a légzés fontosságáról most Sebestyén Tamás személyi edző beszél.

Sebestyén Tamás

Tovább

A kerti játék versenyszinten is űzhető: tollaslabda

Rajt:

Mire asszociálsz először, amikor meghallod a tollaslabda szót? A tavaszi és nyári játékokra a frissen nyírt kerti füvön, vagy egy versenysportra? Nekem mindig az előbbi volt az első gondolatom, nem vettem komolyan, de még férfias sportnak sem tartottam, ám ez a közelmúltban megváltozott.

Impressziók:

Egy kis történelemmel kezdeném:

"A tollaslabdázás igazi elődjének Európában a "jeu volant" /repülő játék/ tekinthető, amelyet a 17. századtól kezdve főleg fejedelmi udvarokban játszottak. A tollaslabda játékot mai formájában a brit katonatisztek ismerték meg Indiában 1860 táján 'poona' néven, azt követően honosították meg Angliában. 1872-ben az angliai Badminton városában, Beaufort herceg birtokán játszották először versenyszerűen a tollaslabdázást; innen származik a versenysportág nemzetközi elnevezése." (Forrás: badminton.hu)

Íme, a helyszín (fotós szemszögből)

Tovább

Több levegővel könnyebb a fogyás

Kiss Zoltán 'Nitai' jóga tanár - és teremtulajdonos dióhéjban elmesélte, hogy a légzéssel hogyan idézhető elő olyan magas testhőmérséklet, ami által nemcsak hogy eredményesebb a fogyás, de a Himalájában akár egy törölközőt is megszáríthatnának a hátunkon.

Tovább

Ha kedved szottyan, pump-olj nagyokat: Pump!

Rajt:

Elérkezett a hetvenedik kipróbált sportom beszámolója. Itt és most! Nemcsak belegondolva, de leírva is durvának tűnik…

Impressziók:

Az áprilisi (egészen pontosan péntek esti) tavaszi szellő sem késztet arra, hogy inkább egy kávézó teraszán töltsem el az időmet. Az sem fordul meg a fejemben, miután áthaladok a Széll Kálmán (lánynevén Moszkva) téren a zsúfolt embertömegeken, hogy ne legyen kedvem edzeni.

A széna téri bevásárlóközpontban lévő fitneszteremben már voltam korábban, amikor a Spinning és a Kangoo mozgásformákat teszteltem. A recepciósok még mindig cukik, segítőkészek, nincsenek fennakadások, az előre megbeszéltek szerint beengednek minket a fotóssal.

A női öltöző felé az átlátszó "üvegspirálban" lévő lépcső vezet, aminek a tetején jobbra fordulva, az ajtón túl (fél)meztelen nők között találom magam. Kiválasztom a számomra legideálisabb helyet és szekrényt, majd átöltözöm. A "spirál úton" lemegyek a kondi részleg szomszédságában található terem elé, ahol perceken belül végez az edzéssel a minket megelőző csoport.

Tovább

​A vegánok is tudnak izmot építeni – Interjú Sulyok Csillaggal

Sulyok Csillag szabadúszó testépítő, aki mostanában itthon tartózkodik, de egyébként Írországban él. Nem ért egyet a testépítés minden szegmensével, vegán étrenddel akar ebben a világban érvényesülni és megmérettetni magát, ám a május végi versenyre való felkészülése nem teljesen zökkenőmentes.

Tovább

Homokos sport újratöltve: sparrowbag

Rajt:

Sparrowbag. Nem Jack Sparrow leszármazottjai fejlesztették ki meggazdagodás céljából, csupán egy jóllakott óvódáshoz vagy nyolcashoz hasonló kinézetű homokzsákról van szó. Voltam már hasonló edzésen, akkor Sandbaget teszteltem, ami ugyanúgy funkcionális eszköz, de fogantyúval (rózsaszín :) ) és nem csak homokkal, de vízzel is megtölthető.

Tovább

A mélyenszántó mozgás: DeepWork

Rajt:

Nem volt elég a múlt hét, most ismét az egyik kedvenc termemben landolok, és egy másik mozgást tesztelek. Ez lesz a DeepWork, azaz lefordítva 'mély munka'. De mitől mély, és milyen munka?

Tovább

Ezért fogsz munka után inkább edzeni

1. A fröccsöző/söröző helyek jó hangulata garantált, azonban az ital által bevitt kalóriákat a szervezeted elraktározza.

2. Ha már elég fáradt vagy agyilag, garantált lesz az arccal ágyba dőlés és a mély alvás, ha fizikailag is lenullázod magad.

3. Aki kitartó a munkában, annak az edzés a jutalma.

4. Ha reggel magaddal viszed az edzőcuccot, akkor már inkább elmész a terembe, ha egész nap cipelted magaddal a (fullon lévő) sporttáskát. 

5. „Fáj ez, fáj az!” A tested jelez, ha valóban pihenned kell és túlhajszolt vagy, de ezt sose keverd össze a lustasággal. Lustaság? Nyomás edzeni!

6. Levezetheted a munka során felgyűlt feszültséget.

7. Másnap „I feel good” érzésed és szuper közérzeted lesz (a tükörben is vékonyabbnak fogod látni magadat, még ha nem is így van:)).

Te hogyan hidalod át a munka utáni lustaságot?

Tovább

Hét kilométer narkózis

A történetem a futás iránt érzett undorral kezdődött. Ugyan már 2013 novembere óta csinálom a blogot, és tesztelek különböző sportokat, a korábbi iskolai cooper futások kudarcai miatt sosem tudtam magam ismét rávenni a futásra. Akkor nem voltak sikerélményeim. Minden osztálytársam leelőzött, az orvos pedig - a szívzörejem miatt - azt javasolta, hogy mentsenek fel a futás alól, így az évekig porosodott a "sportfiókban".

2015 több szempontból hatalmas változásokat hozott az életembe: új munkahelyem lett, a blog szintet lépett, lezártam egy-két dolgot a múltból, és bekerültem a Team Prevention csapatába. Az ő nevüket fogom még a közeljövőben említeni. Ez a karitatív, összetartó csapat ugyanis meghívott, hogy az Ironman 70.3-as versenyen az egyik váltójukban biciklisként letekerjek 90 km-t. Örömmel vállaltam a felkérést! Hol jött képbe a futás? A csapattagok a Vivicittá sporteseményre készültek (egyen pólóban). Ekkor arra gondoltam, hogy én is képviselném őket, így megnéztem a lehetséges távokat és 7 km-ről azt gondoltam, hogy teljesíteni tudom…

A Team Prevention csapat egy része

Tovább

Találd meg a fix pontot: stability 

Rajt:

A mai óra helyszíne nem ismeretlen számomra, plusz pont, hogy közel lakom hozzá, így kényelmesen vagy alig rohanva sétálok az edzésre. A bejárat előtt "összeütközök" a fotóssal, majd a következő pillanatban már a lifttel "száguldunk" lefelé.

Impressziók:

A fiú recepciósok általában kedvesebbek, ez most is beigazolódik számomra, mikor megkapom a belépőkártyámat. A mindig tiszta és rendezett öltözőből a testépítőkkel és a testüket formálni kívánókkal teli edzős részleg mellett haladok el, egyenesen a nagyterem irányába tartok. Vannak napok, amikor nehezebben állsz neki egy edzésnek a húzós munka után, nos én pont ugyanezt érzem jelenleg…

Tovább

Így táplálkozik egy földkerülő 

A spirituális földkerülő második interjúját olvashatjátok, de most nem az indulással foglalkozunk. Illés Adorján nem kevésbé tanulságos "étkezési hitvallását" vesszük górcső alá ez alkalommal, aki bevezetőként csak ennyit üzent: "Sziasztok, yo-yo, wild-wild west!"

Illés Adorján

Tovább

Ki sem kell mozdulnod a fittségért: Mobiledző

Rajt:

Egyik nap üzenetet kaptam a blog oldalán. Az üzenetküldő lány Mobiledző néven "fut", illetve edz és felajánlotta, hogy szívesen eljönne hozzám órát tartani. A véletlen műve lenne, hogy egy nappal megelőzött a megkereséssel? Természetesen örültem a lehetőségnek és éltem is vele.

Tovább

A vitorlabontás alapjai

Ha foglalkoztat a gondolat, hogy belevágj egy nagy kalandba és vitorlázni kezdj, vagy netán hátrahagyva eddigi utas státuszodat inkább hajóskapitányi babérokra törnél, akkor mindenekelőtt érdemes pár dolgon elgondolkoznod. Az összegzéshez Méder Áron profi, földkerülő vitorlázó járult hozzá hasznos tanácsaival, és az általa már megjárt helyek listájával.

Tovább

Fogyás ütve-rúgva, avagy ilyen a csajos thai boksz

Rajt:

Történetesen jártam már itt ("Központ, a koordinátáim: Budapest, XIV. kerület, Zugló, többi adat a cikk végén - vége"), akkor szintén a thai boksz vonalat teszteltem, ezúttal is azt fogom csak nőies verzióban. Mitől lehet egyszerre csajos és fogyasztó az ütés-rúgás? Olvass tovább!

Földön kitartás erőnlét

Tovább

Ugorjunk neki a hosszú hétvégének, jó húsvétolást mindenkinek!

Tovább

A sportlesők, avagy csekkoltuk a kínálatot

A hideg, kora tavaszi szombat reggelen két elszánt, sportra vágyó lány útjára indult, hogy feltérképezzék a legújabb mozgásformákat. A március 28-i szél inkább telet és nem vizet vagy Coca-Cola-t árasztott…

A SYMA csarnok felé trappolunk, miután átvettük a jegyünket belépünk az ajtón, ahol már nagyban megy a bugi és zajlik a Coca-Cola Testébresztő Fitnesznap.

A "piactéren" az ébredezők keverednek a nagyon élénk forgataggal. A színes ruhák, ügyeletes szépfiúk és cicák ugyanúgy körbelengik a termeket, ahogy sok érdeklődő és lelkes résztvevő. Végig szkenneljük a portékákat: a standokon fehérjeporok, edző ruhák és termékek széles kínálatával szembesülünk, emellett már rúdtáncolók (vagy próbálkozók), edzők is tevékenykednek az ott lévő kisebb színpadokon.

Megpihentünk a Grand UP után (hátunk mögött a nagyszínpad)

Tovább

Amikor rájössz, hogy neked is teremtettek törzsizmokat: Hardcore Balance

Rajt:

Hardcore Vibes…vagyis Balance. Az edzés neve alapján elsőre olyan egyensúlyozós dologra asszociáltam, amelyen megállva kell majd teljesítenünk feladatokat. Nem lett igazam…

Tovább

Az első kör a szigeten – futva

Egyszer mindennek eljön az ideje, sokszor csak rajtunk múlik mikor.

Minden előzmény a hét kilométeres Midicittá távra és az Ironman 70.3-as rendezvényre való nevezésemre vezethető vissza.

Mindkettő esetében a Team Prevention csapat színeiben fogok indulni, utóbbinak köszönhetem a nagyszerű csapattársaimat, Borit és Editet: mindketten csupaszív, kitartó, belevaló csajok.

Borival és Edittel

Tovább

Egy új kezdet

Kedves Olvasó!

Ha eddig nem hallottál volna rólam, – és a jobb oldali bemutatkozó kevésnek bizonyulna – most bemutatkozom.

Itt épp a Street workout-ot teszteltem.
Ez lennék én. A kép készültekor épp a street workout-ot teszteltem.

Hámori Barbara vagyok, a Move it, Blondie! blog alapítója és főszerkesztője, újabban sport őrült. Sosem voltam élsportoló, mi több, 19 éves koromig csak a hétvégi, nyári bringázások voltak jelen az életemben az el nem lógott tesi órák mellett. Aztán jött a sugallat, hogy életmódot szeretnék váltani. Az aktív életmódom elkezdődött, ám a fővárosba költözésem után a saját bőrömön tapasztaltam meg milyen nehéz minden tekintetben megfelelő edzőtermet találni. Aztán akkor még az óratípusokról és az edzőkről szó sem esett…

2013 novemberében indítottam útnak a „Sport, szubjektíven, Neked” elven alapuló sport oldalamat. A fő célom az volt, hogy egyes sportok sztereotípiáit leromboljam, közelebb hozzam az adott sportot az olvasókhoz és bemutassam a kipróbált sport helyszínével együtt. Írásban, profi képekkel, olykor videóval! Ezek mellé csatlakoztak a sztárokkal, edzőkkel készült interjúk, közös edzések és az időnkénti sportesemények ajánlói is.

A korábbi cikkeim egyelőre a másik blog felületen találhatóak meg – ebből 63 sport beszámoló – azonban jövő hétfőtől itt folytatom a pályafutásomat. Bízom benne, hogy kedvet kapsz újabb sportokhoz vagy megtalálod a hozzád illőt! :)

„Sportos” öleléseket küldök minden új és régi olvasómnak:

Barbi (Blondie)

Tovább

Tavaszi szél futást áraszt

A Vivicittá szó általában két dolgot juttat eszembe: Margitsziget és 2012. Míg az előbbi a rendezvény helyszíne, ez utóbbi volt az az év, amikor először - és akkor azt gondoltam, hogy utoljára - indultam ilyen futóversenyen a barátnőmmel.

Történt ugyanis, hogy újdonsült "futóbolond" barátnémmel kitaláltuk, hogy mi igenis futni fogunk, mert az milyen jó lesz nekünk. Ő már viszonylag gyakorlott volt ezen a téren, én a szigetet addig csak maximum körbesétáltam, vagy bicikliztem. Apropó, amúgy inkább biciklis vagyok, sosem volt erősségem a gyalog galoppolás. Szóval visszatérve az ominózus napra: lefutottuk azt a távot, amire beneveztünk, tök jó pólóval is gazdagodtunk a rajtcsomag jóvoltából, megállapítottuk, hogy profi volt a szervezés, azóta meg pihentettem ezt a témát.

Ez idáig a biciklizés volt a szívem csücske. Eddig...

Tovább

Ébreszd fel a tested egy nap alatt

Tavaly tavasszal voltam másodszor egy ilyen típusú, csarnokos sport rendezvényen. A legtöbben ekkor kapnak észbe: "Hú, mindjárt itt van a nyár, ideje lefogyni." Szerintem ez idén is így lesz.

A tavalyi Coca-Cola Testébresztő Fitnesznapon a barátaimmal együtt reggel a színpadok közötti körbejárással kezdtünk, összekapcsolva a bemelegítést a terep felmérésével. Az ébredő edzőkkel és résztvevőkkel teli helyszínek kavalkádját vizslattam. Mivel már elve sport ruházatban érkeztem, így nem kellett az átöltözéssel bajlódnom, csupán cipőt cseréltem. A következő fél órában pedig már sportos emberek alkotta tömeggel mozogtunk egy emberként a Kickbox aerobic órán.

Kickbox aerobic közben (nagyon szigorúan)

Tovább

A sport, amelytől fegyelmezett lesz a csemetéd

Amikor meghallod a thai box szót, először Bruce Lee-re vagy Jean Claude Van Damme-ra koncentrálsz? Netán a thai harcosokra, akik izzadtan péppé ütik és rúgják egymást a ringben? Nem mindegy, mi az első gondolatod a sportról, főleg ha arról van szó, hogy a gyerekedet szeretnéd beíratni erre a mozgásformára.

Tovább

Így néz ki a deszka és a roller „gyermeke”: Snowscoot

Tél, Eplény, ragyogó napsütés és a hajam még mindig tart…


Úgy kezdődött a történetünk, hogy három jótét lélek elindult, hogy kipróbálja a hó-roller-bicikli-szánkó-deszka akármit, ami Snowscoot névre hallgat, és amit tőlünk nyugatabbra már nagyon is jól ismernek. Akkora szerencsém van, hogy az elsők között tesztelhetem ezt az eszközt itt Magyarországon!

Tovább

Lazuljon a csípő: Yin jóga

Rajt:

Már pár éve, hogy kedvtelésből jógázom. Nem csak lelkileg rak rendbe, hanem elmélyülök magamban, sőt - ami szintén nem utolsó szempont - a jóga még hajlékonyabbá is tesz. A már bemutatott hatha és dynamic flow órák után most egy új típus, a yin jóga következik.
sport jóga relaxáció Földön

Tovább

Az orr, aki tudja honnan indult – Interjú Zólyomi Zsolttal

A szinte összefoglalhatatlanul izgalmas életet élő Zólyomi Zsolt parfümőr sokszor szerepel a médiában, mégsem tudja róla mindenki, hogy melyik az a sport, ami "kidurrantja", hiszen az illatokon és a parfümkészítésen túl is van élet(célja) - erről beszélgettünk.

Zólyomi Zsolt

Tovább

Jég veled: korcsolyázás

Rajt:

A korcsolya elődje már az őskorban is létezhetett más formában, főként északon terjedt el kezdetben, mint közlekedési forma. Jóval később, szórakozásból a hollandok kezdték el űzni. Egyszer volt egy kislány, akit az anyukája elvitt korcsolyázni a 2000-es évek elején, ám ő nem merészkedett a jégre bátor édesanyjával ellentétben. Röviden ennyi volt a koris múltam egészen 1-2 évvel ezelőttig, amikor már rendszeresebben űztem ezt a sportot. A 2014-es karácsonyi ajándék korim óta nincs megállás: azóta jégkorong próba és rendszeres csúszkálások követték egymást, így jött az ötlet, hogy elmenjek a Műjégre egy kedves ismerősömmel, a parfümőr Zólyomi Zsolttal.

Tovább

A spirituális földkerülő 1. rész

Illés Adorján így kezdte a beszélgetést: "Üdvözlöm a Barbi rádió nézőit!" Ebből is látszik, mennyire laza és nem véletlenül a menő a kedvenc szava. Az informatikusból lett Nia tanár nem kis vállalkozásra adta a fejét: májusban elindul, hogy egy barátjával körbebiciklizze a Földet.

Illés Adorján

Tovább

Mozgás csukott szemmel: Feldenkrais módszer

Rajt:

Ebbe nem lehet csak úgy belekezdeni, legalábbis a magyarázásba, de én megpróbálom. Szóval nagyon röviden: nem egy konditermi, bárki számára napok alatt elsajátítható dolog. Nem véletlenül írtam, hogy dolog, kategorizálni sem egyszerű. Egy biztos, a Nia ebből is áll - sok egyéb mozgás mellett - így rossz semmi esetre sem lehet. Sőt mi több, e kettő még abban is megegyezik, hogy nem muszájból mentem/megyek el az órákra, mintha a fogamat húznák.

kitartás türelem holisztikus Földön

Tovább

„Nem nagyon szoktam előre tervezgetni.” – Interjú Koós Rékával

Világhíres musicalekben énekel, szeret futni, van egy zenekara, de rendszerfóbiája is. A hajtós 2014-es éve után eldöntötte, hogy az idén jobban oda fog figyelni az eddig elhanyagolt dolgokra.

Koós Réka

Tovább

A „homokos” sport: Sandbag

Rajt:

Ha azt mondom homokzsákkal edzettem, mire gondolsz először? Valószínűleg egy jól teletöltött klasszikus zsákra, amit nagy szenvedések árán emelgetek egy fagyos, téli délutánon valahol a pusztában. Az elv hasonló, de beltérben vagyunk, és nem egy szokványos zsákról beszélünk.

Tovább

Ha edzés után ehetnéked támad

5 tipp edzés utáni (esti) kajaroham ellen:

1. Igyál fehérjeturmixot (víz alapút)!
2. Egyél kolbászt!
3. Ha egyik sincs otthon vagy nem szereted őket, igyál jó pár korty vizet és számolj el tízig. Az elménk sokszor összekeveri az éhséget és a szomjúságot!
4. Gyakorold az önfegyelmet!
5. Tegyél lakatot a hűtőre! :)


Tovább

Lökj a jégen: jégkorong

Rajt:

Mikor utoljára a Jégpalotában jártam, 20 éves lehettem, egy srác hozott el randi gyanánt ide jéghoki meccsre. A meccs bejött, a srác nem. Pár hete egy barátnőmmel random eszünkbe jutott, mi lenne, ha elmennénk egy meccsre - ezúttal nem pasizni - és ahogy figyeltem a játék menetét beugrott, hogy miért is ne próbálnám ki ezt a sportot?! Hát így kerülök a jég közelébe kérem szépen….sport jég jéghoki Földön

Tovább

Mesterségem triatlonos – Interjú Demeter Nikolettel

Egy szólásmondással élve: nincsenek véletlenek. Az amúgy is sportos Demeter Nikolett amikor először látott iroman-t eldöntötte, hogy bármi áron, de ő is végigcsinálja egyszer. Az álmát valóra váltotta, olyannyira, hogy azóta komoly szintre lépett: hetente hatszor edz, extrém triatlonozik, olykor ingázik Magyarország és Panama között, emellett még dolgozik, és mentálisan is fejleszti magát a versenyekre. A példamutató, csinos, energikus lánnyal személyesen beszélgettem.

motiváció bicikli triatlon sportceleb kitartás
Demeter Nikolett

Tovább

Mint az ősember bunkósbotja: clubbell

Rajt:

Nem lehet könnyű a nagyrészt csak üzleti érdekeken alapuló fitnesz ipar mellett érvényesülni. Az érvényesülők egyik ilyen szegmense a 360 GYM, ahol az instruktoroknak tényleg az a fontos, hogy edzettjeik fejlődjenek. Ezért hajtok fejet előttük, járok el hozzájuk, és mutatom be az óráikat!

Impressziók:

Recepcióst azóta se vettek fel - nem is illik a hely imázsához - és az öltözőt sem bontották még le a legutóbbi primal move és metabolic sportkóstolásom óta. A terem sem változott, sőt a kettlebell alakú órán továbbra is tudom követni mikor ér majd véget a 45 perces edzés. A hely fő eszközeihez hasonlító órával ellentétben most egy baseballütő formájú vassal fogunk edzeni.

Tovább

This is Sparta! - Spártai funkcionális edzés

Rajt:

Egy hozzám közel álló személy, azaz Posta Reni már mesélt nekem a spártai edzésről, ahova jár. Gondolom már most kitaláltad, hogy én is vele tartottam a következő alkalommal…:)

Impressziók:

A közvetlenül a Marina parton lévő teremhez tartunk Reni, a fotós és én. A gyönyörű napsütésben egy pillanatra elgondolkozom, hogy ha pár fokkal melegebb lenne, akkor kinn is tarthatnánk egy edzést. Szerencsénkre egy földszinti "üvegkockában" lesz az óra, ami a Dunára néz, így két gyakorlat között tudok gyönyörködni a napsugarakban.

A dolog sport része: adott egy tapasztalt edző, a másfél órás személyi edzés és két mozgásra elszánt delikvens. Az öltözőt nem fitogtatom, hiszen imádom, hogy tiszta és nem vagyunk sokan, még a gimis szekrények is szimpatikusak. Bejön az összhang, ugyanez vonatkozik a falakra és a sporteszközökre: ahova nézek élénk színeket látok.

Tovább

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.