Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A spirituális földkerülő 4. rész

Illés Adorján és barátja, Ádám már közel másfél éve kerülik meg a Földet, bringával! Az egyedi étkezést folytató és örökké jókedvű Adorjánt ezúttal Délkelet-Ázsiában értem utol: elmesélte hogyan kerültek be egy buddhista kolostorba, miért váltak külön az útjaik egy időre Ádámmal és az jövőbeli tervein túl az élethez való jelenlegi hozzáállásába is beavatott.

motiváció sportceleb interjú bicikli

A legutóbbi bejelentkezésed óta már több országot is a hátatok mögött hagytatok. Jelenleg hol tartózkodsz, és mit csinálsz ebben a pillanatban?

https://www.youtube.com/watch?v=z4hWF-xRPfg&feature=youtu.be

Június 13-án volt az egy éves évfordulója a földkerüléseteknek. Hogyan ünnepeltétek meg? Milyen érzések voltak bennetek, érkeztek gratulációk?

Ezen a napon pont külön bringáztunk. Reggel egy iskola melletti családi házban ébredtem, a reggeli után lehetőségem nyílt egy rövid beszédet tartani a diákoknak az utazás szépségéről, ezután elköszöntem a szállásadóimtól, majd elindultam. Egész nap felfelé kellett tekernem, nem foglalkoztam az évfordulónkkal. Este hulla fáradtan egy rendőrséghez értem, tőlük kértem szállást, de sajnos visszautasítottak. Viszont az egyik rendőrtiszt vett nekem kekszet és üdítőt, plusz lelkesen érdeklődött a biciklis földkerülés iránt. A lelkesedése rám is átragadt és a beszélgetésünktől feltöltődve ismét bringára ugrottam, így tekertem le még 10 kilométert a következő rendőrörsig, ahol már meg tudtam pihenni. Ott a bogárinvázió mellett internet is rendelkezésre állt, így kiírtam a Facebook-oldalunkra, hogy már egy éve úton vagyunk és megköszöntem az olvasóinknak a bíztató üzeneteket, amiket az utazásunk során kaptunk tőlük. Erre a posztra sok gratuláció érkezett.

motiváció sportceleb interjú bicikli

Az elmúlt egy évben változott az élethez való hozzáállásod?

Továbbra is szeretek élni, reggelente hálát szoktam adni az égnek, hogy egy újabb napot kaptam ajándékba. Szeretem az embereket, a természetet, és az utazásunkkal járó mindennapos kihívásokat. Ahogy gyűlnek a tapasztalataim, bölcsebbé válok, ami lehetőséget ad önmagam mélyebb megismerésére, önkorlátozó hiedelmeim felismerésére és elengedésére.

motiváció sportceleb interjú bicikli

Egy buddhista kolostorba is bejutottál, leírnád röviden az olvasóknak, hogyan sikerült és milyen volt odabent lenni? Emiatt lettél kopasz?

Tovább

A spirituális földkerülő 3. rész

Adorján júniusban indult el, hogy megkerülje a Földet egy barátjával – két keréken. Legutóbbi bejelentkezése után most ismét hallunk felőle: kiderül hogyan érzik magukat oltások nélkül, általában hol hajtják álomra a fejüket és hogy másképp csinálna-e valamit, ha ismét elindulna világot látni.

interjú bicikli motiváció sportceleb
Illés Adorján

Hány országban jártatok eddig Földkerülő utatok során?

Tizenhárom országban bringáztunk ezidáig, miután elhagytuk Magyarországot. Még pedig: Szerbia, Bulgária, Törökország, Grúzia, Örményország, Irán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Tadzsikisztán, Kirgizisztán, Kina, Pakisztán, India.

Melyik volt az eddigi kalandjaitok közül a legkiemelkedőbb - bármilyen tekintetben?

Elsőre a Pamír-fennsík ugrott be, ami Tadzsikisztánban található. 21 napig bringáztunk 3-4 ezer méter magasan fekvő, lélegzetelállítóan szép tájakon, ember által ritkán lakott területeken, miközben küzdenünk kellett az oxigénhiánnyal, a hóval, a faggyal és a szegényes étrenddel. A legmagasabb pont, ahol biciklivel áttekertünk 4655 méter volt, és egyszer sátraztunk úgy, hogy kint -10 Celsius fokot mutatott a hőmérőm.

interjú bicikli motiváció sportceleb
3000 méter magasan

Mi volt a legnagyobb tanítás, amit az úttól kaptál?

Ez az én kérdésem! :) Emellett elgondolkodtató. A rendszeres fizikai és mentális kihívás által lelkileg megerősödtem, növekedett az önértékelésen és az önbizalmam. Az önértékelés pedig a boldogság egyik alappillére. Tehát az utazás megerősít és felszabadít. Érdekes…

Ha visszamennénk ahhoz a júniusi naphoz, amikor elindultatok, szerinted ismét vállalkoznál az útra, esetleg valamit máshogy csinálnál, vinnél magaddal más dolgokat is?

Persze, ismét elindulnék! Fantasztikus ez az utazás, olyan mint egy gyönyörű, színes költemény. Mindenem megvan, ugyanazt vinném, ami most nálam van.

Már korábban is említetted, hogy mindketten oltások nélkül indultatok útnak. Azóta előfordult, hogy legyengültetek vagy betegek lettetek?

Nekem egyszer fájt a torkom a Pamírban, Ádámot a hasmenés támadta meg. December közepén érkeztünk Indiába, csapvizet iszunk és utcai étkezdében szoktunk kajálni. Az egészségi állapotunk kirobbanóan remek és ilyen is marad! 

interjú bicikli motiváció sportceleb
Adorján és Ádám egészsége még mindig kicsattanó

Mi a helyzet az alvással? Mindennap máshol hajtjátok álomra a fejeteket, ahogy puffan alapon?

Nagyjából igen. Amikor elindulunk reggel, még nem tudjuk hol fogunk aludni este.

Ahogy az öreg Herakleitosz mondta: "A világon egyetlen dolog állandó: a változás." 

Időnként meg szoktunk állni pár napra, hogy pihenjünk és feldolgozzuk a sok-sok csodát, történést, amit megtapasztalunk. Sajnos néha a vízumok beszerzése miatt is meg kell állnunk.

Milyen kultúrákkal ismerkedtetek meg eddig?

Összefoglalom a számomra érdekes társadalmi szokásokat, tudást, művészeteket, vélekedést. Úgy köszönnek meg valamit a muszlimok, hogy a jobb kezüket a szívükre teszik és kicsit meghajolnak. Tetszettek a sziklába vájt gyönyörű templomok és barlangok a törökországi Kappadókiában. Türkmenisztánban nagyon szép, színes ruhákat hordanak a nők, Iránban hatalmas mecsetek vannak. Az ottani lakosok sajnálják (érthető módon), hogy a nyugati média lejáratja őket, terrorista országnak állítják be, pedig pont az ellenkezője igaz: sokat tanulhatnánk tőlük barátságról, vendégszeretetről, - ugyanez igaz Pakisztánra is. Iránban és Türkmenisztánban is népszerű a Modern Talking.

Tadzsikisztánban a Pamíron pedig tehéntrágyával fűtenek. A muszlimok iszlám bankrendszert használnak, aminek alapvető elve, hogy a profitot és a veszteséget meg kell osztani, valamint tilos a „riba”, azaz a kamat. Kínában birkaherét és birkaagyvelőt is lehet kapni a piacon.

Pakisztánban kifejezetten boldogak és menők az emberek. Hosszúszárú pólót hordanak és guggolva pisilnek a férfiak (és heteró beállítottságuk mellett is kézen fogva közlekednek). Ugye emlékszünk, hogy oviban, alsóban mi is így jártunk osztálytársainkkal és barátainkkal? Nagyon érdekes és intenzív agymosást kaptunk anno, miszerint két férfi ha kézenfogva közlekedik csak homi lehet. Pedig szerintem a szeretet és bizalom egy kifejezése. Eleinte nekem is furcsa szokásnak tűnt, mára már megértettem. Ádámmal, a társammal mindenesetre nem járunk kézenfogva. :)

interjú bicikli motiváció sportcelebIndia nagyon színes ország, van minden. Jellemzően hindu vallásúak az emberek, mindenfelé templomokat és oltárokat  építenek isteneik tiszteletére, sok helyen mezítláb járnak az emberek.

Hogyan bírják a bringáitok a kiképzést?

Hűséges paripáink remekül helytálltak eddigi utazásunk során. Jól bírják a gyűrődést, csak kisebb szervízelésekre volt idáig szükségük.

Ennyi idő elteltével már furcsa, ha pár napig nem ültök a bringán vagy inkább üdítő hatással bír?

Nem furcsa, időközönként meg szoktunk állni pihenni, vagy épp vízumot intézni. Továbbra is imádok bringázni, a napokban szupertisztára mostam Zümit, mindent beállítottam rajta, aztán döngettem vele egyet a városban, bírtam. Ja és mivel spéci gearboxos, szíjhajtásos biciklink van, mindenki érdeklődéssel fogadja. Néha már-már szupersztárokként kezelnek minket.

Mennyire sikerül tartanod a speciális étrendedet? Előfordult, hogy húst is ettél?

Nyers vegánként indultam útnak, az út során azonban ezt nem tudtam tartani. A gyümölcsök sokszor drágák vagy elérhetetlenek voltak, ezért tejterméket, tojást is fogyasztottam. A testi/lelki megpróbáltatások miatt először lefogytam, aztán meghíztam. Indiában olcsó a gyümölcs, plusz olvastam egy fantasztikus könyvet, a világbéke étrendet, emiatt újra vegán étrendet tolok és szeretném is tartani.

interjú bicikli motiváció sportceleb
"Bakker, elment a buszom." (India)

Hol ünnepeltétek a karácsonyt és a szilvesztert, hogyan telt?

A karácsony megamenőre sikerült, köszönhetően egy Puskar nevű indiai városnak, ahová "véletlenül" kerültünk. A kisváros arról híres, hogy ezer templom található itt és egy varázstó. Templomokban és ashramokban jártunk, szép és különleges szertartásokat csináltunk, doboltunk, énekeltünk, az ott töltött öt nap alatt teljesen feltöltődtünk. Internet is volt a szállásunkon, így a családdal is együtt voltunk interurbán. Szilveszter este pedig már 11 körül aludtunk.

Mennyit tudtok a külvilággal kommunikálni?

Változó, egy-két heti rendszerességgel szoktunk csetelni, skypeolni, videofonálni.

interjú bicikli motiváció sportceleb
Útjuk során a földkerülők minden országban ültetnek egy fát

Mi a helyzet a honvággyal?

Ez nagyon jó kérdés. Az első pár hónapban gyakrabban rámtört, mint mostanában. Nagyon fel tud tölteni, ha tudok beszélni anyukámmal, a tesóimmal és a barátaimmal. Egy tartalmas beszélgetés után nincs emelkedő, ami akadályként mutatkozna előttem. Ami még érdekes, hogy mióta földrajzilag eltávolodtam a szeretteimtől, mélyebb és nyitottabb a kapcsolatunk.

Mit üzensz a blog olvasóinak?

TV, rádió, média, főnök, politikus, szülők, szomszédok, munkatársak. Mindenhonnan kapjuk az ívet, hogy mit csináljunk, hogyan viselkedjünk. Így aztán jól összezavarodunk, és elhagyjuk a pályát. Nincs többé “go with a flow”, nincs full power. Rendszeres időközönként vonuljatok el a természetbe valahová (tó, fák, hegyek, stb.), és maradjatok ott lehetőség szerint akár több napig, hogy lecsillapodhasson a belső zavar, így önmagatokra találhattok és feltöltődhettek! Nagyon megéri! :)

Tovább

Ha bringázol előnyös, ha csajozol nem biztos: csupasz láb

Szerintem nincs olyan ember, aki ne találkozott volna még borotvált lábú bringás fiúval - és esetleg ne nézett volna furcsán rá. Bíró Zoltán triatlonista személyes tapasztalatai alapján beavat minket abba, hogy mik ennek az előnyei és miként reagálnak a lányok erre a helyzetre.

Bíró Zoltán (fotó: Primusz F. Péter)

Tovább

Tekerni csak komfortosan – Interjú Makai Bettivel

Makai Betti nem csupán saját képzelőerejének köszönhetően, hanem bringás múltja miatt is könnyen tervez biciklisek számára ideális ruhákat. A tervező abba is beavatott, hogy milyen felszerelés szükséges a komfortos biciklizéshez.

Makai Betti

Tovább

A spirituális földkerülő 1. rész

Illés Adorján így kezdte a beszélgetést: "Üdvözlöm a Barbi rádió nézőit!" Ebből is látszik, mennyire laza és nem véletlenül a menő a kedvenc szava. Az informatikusból lett Nia tanár nem kis vállalkozásra adta a fejét: májusban elindul, hogy egy barátjával körbebiciklizze a Földet.

Illés Adorján

Tovább
«
123

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.