Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi lenne, ha Mikuláskor csoki evés helyett inkább futnál?

2014-ben valóra vált a BSI régi álma: 2600 mikulás lepte el a Corvinus Egyetemet és a Váci utcát.  Habár az élet megállt egy rövid időre, amíg a környéken sétálgatók és dolgozók tátott szájjal bámulták a rengeteg télapót: ilyen látványban még soha nem volt részük december 6-án!

Idén még több mikulásra számíthatnak az arra járók. Sőt, bárki kipróbálhatja, milyen felölteni a piros gúnyát és az ősz szakállt. Aki ugyanis nevez a december 6-i, 2,3 km-es 2. Rossmann Mikulásfutásra, az nem csak az indulásra szerez jogot, hanem megkapja a télapó egyenruhát is: a piros nadrág, piros kabáttal és fekete övvel.

Az eseményen a játékos bemelegítést Béres Alexandra tartja a futamok előtt, aki családjával rajthoz is áll ezen a vicces futáson. A rengeteg Mikulásra való tekintettel két rajt is lesz, egy 13 és egy 15 órakor. A gyerekeket a színpadon 12:25-12:45-ig és 14:25-14:45 között Kolompos zenekari koncert, a téren pedig póni simogató várja!

Ha a sport mellett jótékonykodnál, hozz egy ajándékot (játékot, írószert, iskolaszert) a puttonyba a rászoruló gyerekeknek!

A 2,3 km hosszúságú táv nem csak a felnőttek, de a gyerekek számára is könnyen teljesíthető és szórakoztató esemény. Két rajt is lesz, az első futam 13 órakor, második futam 15 órakor indul Sóház utcából (Budapesti Corvinus Egyetem és a Központi Vásárcsarnok között).

További részletek ITT!

Talán még Batman és Robin is beugrik...

ezt figyeld

Tovább

Edzők górcső alatt: „Engem a vendégeim motiválnak” 

Vörös Katalin óráján már megfordultam, amikor a Kangoo-t teszteltem, azonban most az általa oktatott másik sport, a TRX kerül előtérbe. Kata szerint minden fejben dől el és ha fáradt simán beáll edzeni a saját óráján, hogy a csapatával küzdje végig az edzést.  

a hét edzője kangoo trx motiváció edzés
Vörös Katalin

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

2013-ban végeztem el a TRX oktatói képzést és azóta teljesen a szerelmese lettem ennek a sokoldalú funkcionális eszköznek. Az edzés során több izomcsoport mozgatható meg egyszerre, mely során egyszerre fejlődik az erő és állóképesség is és javul a koordináció. A gyakorlatok során folyamatosan dolgoznak a core izmok. Nagyon hatékony alakformálási eszköznek tartom (persze az edzések mellett oda kell figyelni a táplálkozásra is). Számtalan gyakorlatot el lehet vele végezni, lehet könnyíteni, illetve nehezíteni őket, ezáltal nemtől, kortól és fittségi szinttől függetlenül végezhető. Mindegy, hogy 20 vagy 50 évesek edzenek, mindegyik korosztály keményen küzd az órák során. 

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Úgy gondolom, hogy ebben a kérdésben nehéz dönteni és nem is igazán nekem kell, hiszen a lényeg az, hogy segítsem a vendég álmait, céljait megvalósítani. Ebben a kérdésben neki kell eldöntenie, hogy ő mit szeretne elérni, mitől lesz ő boldog és hogyan fog tudni egészséges életet élni. Én csak segíteni, támogatni tudom abban, hogy elérje a célját.

a hét edzője kangoo trx motiváció edzésMik a jó edzés alapismérvei?

Úgy vélem, hogy ez egy nagyon összetett kérdés, hiszen a munkánk során emberekkel foglalkozunk és minden ember egyedi. Mindenkinek máshogy reagál a teste a terhelésekre. Máshogy kell őket megközelíteni. Ennek az oka lehet az, hogy mást szeretnének elérni (kigyúrt, szálkás), mások a céljaink, más testalkat típushoz tartozunk (ektomorf, mezomorf, endomorf), más izomrost dominanciával rendelkezünk. Hiába tudom, hogy egy vendégemnek jó a koordinációja és jól terhelhető, ha aznap amikor edzeni jön hozzám teljesen kimerült idegileg, elfáradt a munkájában, akkor a koncentráció hiánya miatt én nem fogom tudni ugyanazt az intenzitású edzést vele végrehajtatni, mint máskor - hiszen abból nagy valószínűséggel csak sérülés lenne. Fontosnak tartom, hogy tudjunk edzőként megújulni, új gyakorlatokkal tovább fejleszteni a vendéget

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Megfelelő táplálkozással és edzéssel. Fontos, hogy olyan edzést, testmozgást végezzen az illető, amitől jól érzi magát, felszabadítja és kikapcsolja őt egy hosszú fáradt nap után. A táplálkozást illetően egyen tisztán, minőségi ételeket. A vendégekkel, akikkel dolgozom az egészséges életmód elérésében a megfelelő minőségi táplálkozást a legnehezebb megvalósítani. Nem tudják egyik napról a másikra teljesen megreformálni a táplálkozási szokásaikat és szenvednek tőle. Ezzel sincs semmi gond. Persze fejben dől el, hogy én ezt meg akarom tenni és változtatni akarok.

Akik félnek belevágni egy teljes életmód változtatásba azoknak azt tanácsolom, hogy egyszerre csak egy lépést tegyenek meg. Amikor 13 éves koromban 72 kg voltam és fogyni akartam, először a cukros italoktól szabadultam meg. Nagyon szerettem a kenyeret és a péksüteményeket, így ez volt a következő lépés. Egyszerre csak egy káros dolgot iktattam ki és így nem éreztem annyira drasztikusnak a változtatásokat. Szóval az egészséges életmód mindenki számára elérhető, megvalósítható, még ha kis lépésekben is kezd hozzá.

a hét edzője kangoo trx motiváció edzésMelyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

Kicsit elfogultnak érzem magam ebben a kérdésben, hiszen 2013 óta a TRX szerelmese vagyok. Mellette nagyon szeretem a kettlebellt, a gumikötelet, a medicinlabdát, a haskereket, a Dbands-et és a sparrowbaget. Szeretem ezeket az eszközöket használni, nagyon hasznosnak tartom őket, mivel mindegyik más terhelést ad az edzés során.

Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Engem a vendégeim motiválnak, az ő kitartásuk és az, hogy a család és a munka mellett többször is lejönnek egy héten edzeni, amit keményen és kitartóan végig is csinálnak. Amikor fáradtnak érzem magam, akkor a haladó TRX óráimon beállok a vendégek közé edzeni. Feltöltenek és lelkesítenek engem is, mivel egy csoportban, az edzésen egy csapatként küzdünk a céljainkért, ami igazán motiváló tud lenni és rengeteg erőt ad a további munkámhoz.

Nem elég a mozgásformákból? Folyamatosan kisérlezetnél? Még rengeteg sportról olvashatsz beszámolót!

Tovább

Őszre teljesen kimerültem: ez hozott rendbe! 

Fusion Vital. Történetünk egy buliban kezdődik, ahol egyszer csak megpillantottam az ismerősöm mellkasán egy fehér, villogó kütyüt. Meglepett a dolog, ezért inkább említést sem tettem róla. Eközben a mellettünk ülő ismerősünk - aki már átesett egy ilyenen - mesélt róla, hogy az a kütyü tulajdonképpen valamilyen értékeket mutat ki, tehát nem egy tipikus értelemben vett szív ketyerét hord a lány. Megnyugodtam.

Következőre egy előadás keretein belül első kézből kaphattam infókat erről a szerkezetről… az alvásminőséget is vizsgálni lehet vele. Na, itt felkaptam a fejem, ugyanis az elmúlt hetekben kimondottan rosszul aludtam – legalábbis nem voltam kipihent.

ezt figyeld

Az esemény után pár nappal felvettem a kapcsolatot a termékkel foglalkozó cég vezetőjével, aki felajánlotta, hogy kipróbálhatom a mérést. Ennek nagyon-nagyon megörültem!

Mikor pár nappal később találkoztunk, megkaptam tőle a kis csomagomat: egy magyar nyelvű leírás a ketyeréről, zselés tappancsok, amivel a bőrömhöz tudom tapasztani a kis mérőket, hogy azok megállapíthassák, éppen menyire vagyok zen vagy hiszti kriszti. Ennél a beszélgetésnél vált számomra egyértelművé, hogy akár evés közben is stresszelhetünk. Gondolnád? Ráadásul bizonyos tevékenységektől nem csak este, de nappal is képes feltöltődni a testünk.

Az első napon egy elég hűvös, nyirkos reggelre ébredtem és picit morcos is voltam, de izgatottan vártam a mérés első lépéseit, aminek során a tappancsokat a leírás alapján magamra kellett tapasztanom. A szerkezet zölden villogott, elindult a mérés. Időközben már felvittem az adataimat az online naplómba is, ahova onnantól kezdve minden tevékenységet rögzítettem, amit csináltam – szinte csak a vízivást nem.

Annak ellenére, hogy pár perc után megszoktam a mérőeszközt, azért szerencsének éreztem, hogy tél van, mivel így nem kellett a „Mi ez rajtad?” típusú kérdésekre percenként válaszolnom. Szép sorban jöttek a napok, szorgosan naplóztam és igyekeztem minél többféle tevékenységet végezni, hogy kiderüljön, mivel teszem a legjobbat a testemnek.  A mérőt minden este levettem fürdés előtt, az alváshoz pedig visszaraktam.

Néhány napon úgy éreztem, hogy nem alszom jól, sőt külön örültem, ha a környezetem felidegesített, hiszen a grafikonon ezeket jelölni tudtam és így kiderült mennyire ugrik meg a stresszintem, ha valakivel összeszólalkozok. 

ezt figyeld
Az egyik grafikonom: a magyarázatok alapján (szerencsére) még mindig többet töltődök, mint stresszelek!

A hat napig tartó mérés végére már nagyon rutinossá váltam: fürdés előtt levesz, utána felcsatol, alszik, naplózik és mindent csinál a maga módján (még mozgás közben sem volt zavaró).  Az utolsó mérés napja és a kiértékelés között eltelt jó pár nap, amikor egy külföldi kiruccanáson voltam. Az értékelő találkozóra nagyon izgatottan mentem el.

Eredmény:

Hogy mit produkált a szervezetem a mérés ideje alatt?

„Neked szinte semmit nem kell változtatnod az életeden” – mondta Adri, aki alaposan kielemezte az értékeimet.

Na, ezt álmomban sem gondoltam volna! A „diagnózis” szerint a sport mellett jót tesz nekem a meditálás, az olvasás vagy ha sóbarlangba megyek – ezek a kedvenc elfoglaltságaim. Hiába éreztem az ellenkezőjét, mikor valaki felidegesített, nem emelkedett magasabbra a stresszintem annál, mint amikor mondjuk éppen a munkába utaztam (a grafikonon ott volt a legerősebb a stresszintem az egyik nap). Sőt, ha a kollégák nem zökkentenek ki az open office-ban, akkor a munkám során is képes vagyok a feltöltődésre:

ezt figyeldMivel az életem nem a sport köré épült, a következő dolog még inkább meglepett. Az értékelésből kiderült, hogy a legalacsonyabb nyugalmi pulzusom 43, amivel hajazok egy élsportoló értékeire, aki gyerekkora óta folyamatosan mozog. A szüleim élsportolók voltak, talán valami „átragadt” tőlük?! Végül és nem utolsósorban érdemes odafigyelnem arra, hogy három órával az elalvás előtt ne igyak alkoholt és rendszeresen aludjam ki magam.

Hihetetlen, hogy pár aprósággal mennyivel jobb lehet a teljesítményünk és képesek lehetünk gyökeresen megváltoztatni az életvitelünket. Az instrukciókat követve azóta odafigyelek arra, hogy kipihenve induljak neki a napjaimnak és alváson kívüli pihentető, feltöltő tevékenységeket is rendszeresen végezzek. :)

Bevallom, rosszabbra számítottam, de az eredmények megerősítettek abban, hogy valóban többet kell lazítanom és minden rendben lesz. Végre egy hasznos mérés, ami feketén-fehéren (vagyis pontosabban piros és zöld ikonokkal) elém tárta a valóságot.

Well done! További részletek a weboldalon és ITT.

ezt figyeld
Azóta wonder woman-ként élem a mindennapokat 
Tovább

Nincs több kifogás: "Füles be, külvilág kizár és mehet az edzés" 

Az edzők górcső alatt sorozatom következő instruktora, Nádasi Krisztián bevállalta, hogy édesszájúsága ellenére kemény edzéseket tol és tart is, valamint nem cövekel le egyetlen sporteszköz mellett sem. Kifogás pedig mindig van, csak el kell indulni.

Nádasi Krisztián

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A Boot Camp, bár hivatalosan az amerikai tengerészgyalogosok kiképzésének "átfitneszesített" változata, ezt korántsem ennyire egyszerű defíniálni. Itt alapvetően a szabadban vagyunk, a természet az edzés helye és olykor a felhasznált eszköz is. Saját testsúlyos edzésforma ez, viszonylag egyszerű gyakorlatokkal, így nem igényel kifejezetten előképzettséget. Leginkább idő alapon dolgozunk, emiatt szinte mindegy, hogy az ember férfi, vagy nő, hány éves, vagy, hogy milyen edzettségi szinten van. Mindezeken túl sok gyakorlatot játékos formában élvezhetnek az edzésre érkezők - mint például társhordások, különféle páros gyakorlatok, stb. Az együtt, közösen, egymást segítve végrehajtott gyakorlatok plusz élvezeti élményt adnak, akár egy csapatépítőn.

Számomra pedig ott a csavar az egészben, hogy annak idején, a Rendőrtiszti Főiskolán kiképző voltam. Bár az másfajta célt szolgált, de azért azokat az időket itt is hasznosítom - a hozzám érkezők legnagyobb örömére.

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Egészséges-középutas. Edzőként is úgy tartom, hogy magadnak kell megfelelned. Lehetsz elégedetlen, mert hiszem, hogy az visz előre, de meg kell találni azt a pontot, amivel az elérni kívánt szint még megfelelő energia ráfordítással lehet a tied. Ne az legyen a cél, hogy minden szabadidődet mozgással és egy ideál elérésével töltsd. Tudnunk kell azt is - bár sokan csak takaróznak vele - hogy a genetikád igenis befolyásol.
Személy szerint egyébként nyilván közelebb áll hozzám a sportosabb élet, és így a kinézet is, de inkább úgy fogalmaznék, hogy a tested tükrözze az általad helyesnek tartott életmódot.

Mik a jó edzés alapismérvei?

A legfontosabb, hogy feltöltsön, és jól érezd magad. Legyen ez egy könnyedebb mozgásforma, vagy nagy súlyok mozgatása, ha a végén azzal az érzéssel ballagsz hazafelé, hogy "igen, ma is odatettem magam és ez milyen jól esett", akkor jó úton jársz.

Ezen az aspektuson túl a jó edzés nem ártalmas az egészségre, nincs – vagyis inkább minimális – a sérülés veszélye és teljes egészében átmozgat, valamint a célodnak is megfelelő. Nem feltétlenül kell súlyok között elképzelni a fejlesztő edzést sem. A ma olyan divatossá vált funkcionális edzésformák például alapvetően a teljes test megmozgatására törekszenek, minimális eszközigénnyel, olyan mozgásokon át, amiket a mindennapokban is hasznosítani tudunk. Ezért hobbi szinten sokaknak pont megfelelő lehet.

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Ilyenkor vannak ugye a szokásos étkezéssel kapcsolatos klisék, mint a cukor, fehér liszt, meg a túl zsíros ételek elhagyása. Ugyanakkor a "mindenmentes" élet szerintem kivitelezhetetlen... Én hihetetlenül édesszájú vagyok és bár általában egészségesen igyekszem ezt csillapítani (zab, kókusz, gyümölcsök, magvak, stb.) de azért el-elcsábulok magam is olykor. De az egészséges életmódnak csak egy része az étkezés.

Néhány egyszerű gondolat köré tudnám ezt felépíteni:
1. Mozogj rendszeresen!
2. Amennyire lehet, kerüld a cukrot, és a feldolgozott, illetve készen elérhető ételeket! Ezzel összefüggésben pedig: fedezd fel a saját konyhádat! Nem akkora ördöngösség, és minél nagyobb lesz a rutinod, annál kevesebb időt igényel majd. A saját magad által készített étel nem csak pontosan a te ízvilágod lesz, hanem tudod is, mi minden került bele.
3. Szakíts időt magadra! Ez legalább annyira fontos. Állj meg egy pillanatra olykor, és engedj le, csináld azt, ami éppen jól esik.

Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

Sokfajta eszközt használok az edzéseimen, de nem nagyon tudnék egyre szűkíteni, mivel kiegészítőknek tartom őket, hiszen a lényeg a mozgás, ahhoz meg csak Te kellesz.

Jónak tartom a különbőző ellenállásokra alapuló gumiköteleket, szalagokat, vagy az agility létrát, amivel feldobható az edzés. Ha a komplexitást nézzük, a felfüggesztett eszközök, mint például a TRX egy nagyon hasznos dolog tud lenni - de azért jó, ha tisztázzuk, hogy az sem csodaszer. 

Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Edzőként mindig az az első gondolatom, ha valaki elkezd velem mozogni, hogy most jött el az idő, hogy megtanítsam neki a mozgás szeretetét. Ennél nagyobb motiváció szerintem sosem lesz. Pont ezért az én motivációm belülről fakad. Az, hogy egy fárasztó napon is tudom, hogy nem vesz el belőlem annyit, mint amennyit adni tud. Aki rendszeresen mozog, annak mondani sem kell, mert saját magán tapasztalja, hogy hiába egy fárasztó nap, feltöltve távozol utána. Ezzel a tudattal sokkal könnyebb nekiindulni. Előfordul, hogy ennek kezdetkor én is a végét várom, de ilyenkor füles be, külvilág kizár és mehet az edzés. Olykor csak elindulni nehéz, a többi jön magától.

Tovább

A legújabb kedvencem a füge, avagy a biztos karcsúság egyik titka

Egy korábbi cikkemben már írtam arról, hogy a sportolók és sztárok legszívesebben milyen vacsorákat fogyasztanak el annak érdekében, hogy fittek, egészségesek és karcsúak maradjanak.

Néha gondban vagyok, hogy mit egyek este egy jó erős edzés után. A fehérje shake-eket nem kultiválom, sőt egy idő után mindegyiknek ugyanolyan furcsa íze van – nem beszélve arról, hogy az összetevőik nem természetesek. A puffasztott rizses, zabkásás vacsik után elkezdtem más módszerek és lehetőségek után nézni. Végül eszembe jutott az egyik nyaralásom, ahol anno megkóstoltam a fügét.

Nyitott szemmel vizslattam a kínálatot a zöldségesnél, amikor felfedeztem a kínálatban a kézműves fügeszeletet. Igen, füge téli kiadásban! Elsőre nem is értettem, mi és hogy és merre, de kíváncsiságból hazavittem magammal egy aszaltszilvás fahéjas ízűt. Nem csak az íze tetszett, de az is, hogy a természetes összetevőkön kívül hozzáadott cukrot és tartósítószert nem tartalmaz.

Nem mellesleg a fügének rengeteg pozitív egészségi hatása van: a Földközi-tenger térségének kultúrnövényéből nem csupán arcpakolást lehet készíteni, magas kálium tartalma segít csökkenteni az inzulint, a benne található kalcium pedig a csontokat erősíti, nem utolsó sorban egészséges rostjai miatt hatékony, ha fogyásról van szó. A római katonák az egyik legfontosabb élelmiszernek tartották, mivel kis helyen elfér, ráadásul tápláló is. Kleopátra idejében a szépség megőrzésére és a szexuális vágy fokozására is használták.

Részletek a finomságról ezen a linken.

Tovább

Amikor a fitnesz és a tánc üvöltő zenében találkozik: Reggaeness

Rajt:

Nyáron kipróbáltam az amerikai táncosok nagy kedvencét, a sokakat megosztó, és sokat megmutató twerket. Mivel a terem és az oktatók is szimpatikusak voltak, nem volt kérdés, hogy valamikor ismét ellátogatok hozzájuk egy másik edzést kipróbálni. Fenékrázásban itt sem volt hiány…

Ahogy én láttam:

Miért indulunk neki egy edzésnek? Mert lazítani akarunk és kiüríteni a fejünket! A sok dolog közepette eléggé stresszesen érkezem meg az órára. A helyszín és a berendezés nem változott a legutóbbi látogatásom óta, kivéve, hogy a tanár ezúttal férfi.

Már az óra elején megtudjuk, hogy a közel 60 perc alatt nem fogunk megállni a végeláthatatlan mixnek és a tematikának köszönhetően.

Csípőrázás, mozgás és tánc mesterfokon, de még egy levegőben való lábcsere is beficcen közben:

Egy-két résznél nem tudok mindent jól kivitelezni: pörög az agyam, hiába emlékeztetem folyamatosan arra magam, hogy ott kell(ene) lennem fejben.

Azért a ritmusérzékemen is van mit csiszolni, hiszen rendre már a sokadik alkalom után is máshogy lépek, mint ahogy kellene. :)

A reggaeness ötvözi a fitneszt és a reggaeton táncot, amit két oktató fejlesztett és dolgozott ki teljes egészében; sok a láb- és karmunka, a törzskörzés, nem fekszünk le a földre felüléseket csinálni, de az egész testet átmozgatjuk. Pár leányzó annyira profin nyomja, hogy Jennifer Lopez háttértáncosai eláshatnák magukat.

Ami fontos:

Az alapmozdulat:

Nem nehéz kivitelezni, engedd el a gondokat, ha belépsz, és egy kis ritmusérzékkel és odafigyeléssel menni fog a dolog.

A finom nyújtás nem maradt el a végén

Hol? Twerk suli, VIII. Budapest Rákóczi út 47.
Mennyibe kerül? http://reggaetondance.hu/araink.html
Mit vigyél? rövidnadrág és kényelmes felső, cipő, törölköző, víz
Férfi/Nő arány: 100% nő (az oktató férfi)

Pontozás

Kínzó faktor: 7/10
Ennyire formál: 8/10
Edző: 9/10
Helyszín: 9/10
Ennyire fáj másnap mindened: 6/10

Tovább

Edzők górcső alatt – Péntek Enikő: „Nem mindegy, hogy harcolunk a természettel vagy finoman alakítgatjuk azt, amit kaptunk”

Mikor 2013-ban elindult a blogom, elsőként Péntek Enikő Zona edzésére mentem el. Ő az edző, aki nem csak szép, de számomra követendő például szolgál kedvessége és kitartása miatt. Hosszú idő után most ismét szerepel a blogomon, csak ezúttal a hét edzőjeként került a górcsőm alá. 

a hét edzője kitartás motiváció interjú
Péntek Enikő

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége? 

Gyors, hatékony és nagyon változatos. A gyakorlatvariációk tárháza végtelen, állandó kihívást és fejlődést biztosít. A funkcionális erősítő gyakorlatok, a core izomzat erős igénybevétele révén egészségvédelmi szempontból is nagyon pozitívak. A ZONA edzés során blokkokban felváltva fókuszálunk két izomcsoportra, vagyis amíg az egyik izomcsoport (testZóna) dolgozik, a másik regenerálódik. Így lehetséges a maximális intenzitáson való edzés az elejétől a végéig. 

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg? 

Erre úgy válaszolnék, mint Gombóc Artúr arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc csokoládéja. :)

Nekem ez is és az is tetszik. Szépnek tartom a filigrán, törékeny alkatot, az atletikus nőket, de a kerekebb, nőiesebb formát is. A lényeg, hogy feszes és ruganyos legyen. És azért egy nőre kell valamennyi zsír. A szárazra szálkásított forma egyáltalán nem tetszik.

Azt gondolom, hogy mindenkinek ismernie kell a genetikai adottságait és annak alapján kihozni magából a legtöbbet. Ha például valaki nagyon hízékony, kerekebb, „levegőtől is hízó” típus, akkor nem reális a teljes szálkásságra törekedni, mert akkora lemondásokkal járna esetében, ami hosszú távon nem vagy csak nagy kínok árán lenne fenntartható. Akkor inkább törekedjen a „kerek, de feszes” fazonra és viselje baromira büszkén a nőiességét. Ha ez sugárzik belőle, úgyis a legjobb nő lesz! 

Ha valaki alapból atletikus, könnyebben izmosodó típus (mint pl. én), akkor béküljön ki vele, hogy sosem lesz finom, homokóra alakja és a vékonyabb, ektomorf alkatúak ne feltétlenül brazil popsira pályázzanak. Bár a test csodásan alakítható, azért tényleg nem mindegy, hogy harcolunk a természettel vagy finoman alakítgatjuk azt, amit kaptunk.

a hét edzője kitartás motiváció interjú
Mik a jó edzés alapismérvei? 

Az edzés akkor jó, ha megfelel a fittségi szintünknek (kihívást jelent, de nem haladja meg erőnket), ha örömöt okoz és hatékony. Az, hogy egészségünkre építő és nem destruktív hatással van, az alap. Én ezeket említeném. És még a változatosságot, ami a folyamatos fejlődést is biztosítja.

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Minden ember célja, hogy fizikailag, lelkileg és szellemileg is rendben legyen, hogy egy az egyben jól érezze magát a bőrében. A rendszeres, jól megválasztott edzés és a megfelelő táplálkozás egyértelműen támogatja ezt. Megfordítanám: az a jó táplálkozás és sport, ami ezt támogatja. 
Az életmód persze ennél tágabb fogalom. Az élet milyenségét mutatja és a kultúrával, szokásokkal, emberi kapcsolatokkal is összefüggésben van. Azt gondolom, nem túlzottan erőltetett feltevés, hogy az edzés ezekre a tényezőkre is pozitív hatással van.

a hét edzője kitartás motiváció interjúMelyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak? 

Én személy szerint az emberi testet. Mindent meg lehet oldani saját testsúlyos edzéssel, de tény, hogy az eszközök változatossá, játékossá teszik az edzést. Amit én szeretek, az a súlyzó, a zsámoly, az ugrálókötél. De ha kilépek a saját edzésemből, akkor a labdát és a bringát említeném.
Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?
A legfőbb motiváció, hogy a rendszeres edzéstől iszonyatosan sok energiám lesz. Kicsattanok az erőtől, az energiától. Jókedvű, pozitív, elégedett vagyok az edzéstől. Számomra így lesz teljes és kerek minden. Mozgásban az élet!
 

Tovább

Szárnyalni a felhőkarcolók között? Miért is ne!

Egy délután bukkantam rá erre a videóra. Nem csak képeileg és zeneileg van ott, de a témája is megfogott. Túl egy tandemugráson és egy siklóernyős kalandon azt hiszem ideje ismét bővítenem az extrém sport "repertoáromat"! 

Tovább

Sport, nem sport: aikidó

Rajt:

Az online postafiókomba szerencsére egyre több megkeresés érkezik edzőktől. Nem volt ez másképp az aikidó esetében sem. Az oktató egyszer csak írt nekem. Örömmel fogadtam el a meghívást az órára, mivel ezzel a sporttal (sajnos) még köszönőviszonyba se kerültem eddig.

Az aikidó a test és az elme fejlesztése, edzése. Morihei Ueshiba különböző harcművészetekből (köztük a Judóból, az Aiki Jujutsuból) alakította ki saját stílusát, az aikidót. Az említett úrnak köszönhetően épült be a köztudatba, ezért őt tekintik az aikidó alapítójának és Osensei-ként, azaz "Nagymesterként" hivatkoznak rá. Az aikidót ezen a néven 1940 óta tartják számon Japánban az ottani állami szervek.

Ahogy én láttam:

16. kerület, Sashalom, közösségi terem, új, tiszta öltözővel és tornateremmel. Kezdésnek tatamikat rakunk le, hogy majd azokon gyakorolhassunk. A bemelegítő futó körök után japán térdeplő ülésbe huppanunk - mindkét nemnek a sarkán kell ülnie, a nőknek összezárt lábbal, a férfiaknak két ökölnyi távolsággal a lábuk között - majd meghajolunk.

földön sport harcművészet

A hierarchia fontos része az aikidónak, és annak megfelelően elvárt a tisztelet. Fontos megjegyezni, hogy az aikidó nem sport, ezért verseny sincs belőle - kivéve Amerikában.

földön sport harcművészet
Kicsik és nagyok sportja is az aikidó

földön sport harcművészet

Tovább

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.