Egy orvos ne dohányozzon, a műkörmösnek ne legyen csúnya keze, a dietetikus nem lehet kövér, egy edző-életmód tanácsadó pedig mindig legyen fitt. Egy edző soha nem eshet bűnbe, hiszen a teste mutatja az eredményeit, de mi van akkor, ha mégis megkíván valamit, vagy olyat tesz, amit nem szabadna?

Edző vagyok, vagy egy ember, akinek a foglalkozása edző?

Valószínűleg mindennek a tudatosság a kulcsa. Tudatosan figyelek arra, hogy hiteles legyek és hiszek abban, amit másoknak továbbadok, ezáltal rám azok ugyanúgy vonatkoznak. Tehát az különböztet meg edzőként az általam edzettektől, hogy míg ők hibázhatnak – mert hibázni emberi dolog –, nekem azt sem lehet? Rengeteg próbálkozáson, tesztelgetésen, hibázásokon át jutottam el azokhoz a gondolatokhoz, amiket most vallok. Tudatosan tartok dolgokat, kialakítottam egy rendszert, ami által egészségesen élhetek. Ami magába foglalja az én sajátosságaimat, mind pozitív, mind negatív vonatkozásban: tudok kis adagokat enni, kimondottan szeretem a zöldségeket, tudom, hogy nem jó, ha reggelire sokat eszem és nem vagyok hajlandó lemondani a csokiról.

ezt figyeld

Mondhatni évekig viaskodtam magammal: vajon ha néha megtörök az étkezési elveimben és megeszem egy fél tábla csokit, akkor lehetek továbbra is hiteles edző és adhatok életviteli tanácsokat? Nagyon sokáig nemmel válaszoltam erre és komolyan elgondolkodtam azon, hogy válasszak-e inkább egy olyan foglalkozást, amit simán leteszek mindennap délután 5-kor, majd a magánéletemben pedig úgy viselkedem, ahogyan csak kedvem tartja.

Az ember esendő

Anélkül, hogy foglalkozást váltottam volna, ma már nem érzem magam csalónak. Sőt, kaptam több, kimondottan elismerő véleményt akkor, amikor a vendégeimnek bátran el mertem mesélni, hogy előző este 8 után még vacsoráztam. Nem éreztem magam rosszul, amikor a legutóbbi karácsonykor a kutyasétáltatás volt az egyetlen sport az életemben, és akkor sem, amikor december utolsó másfél hetében plusz másfél kilóval gyarapodtam. Bárki lehet rossz és jó ember, függetlenül attól, hogy diétázik.

Amikor egy edző, vagy rekreációs szakember nem hisz abban, hogy sportolni kell, mellette persze helyesen táplálkozni, eleget pihenni, valamint a munka-magánélet egyensúlyát megtalálni, az számomra hiteltelen.

De azt nem várhatjuk el senkitől, hogy minden nehezebb időszakot, ünnepi étkezést vagy magánéleti válságot hibák, valamint érzelmi- és félreevés nélkül oldjon meg. Keresd meg azt az embert, akinek élvezed az óráját, akivel jól esik eltölteni heti pár órát, Akivel meg mered osztani az életednek bizonyos elemeit. Akinek tetszik a kisugárzása, aki szimpatikusan alakítja a saját életét. Ne érd be kevesebbel, hiszen ő nem csak az edződ lesz!

Szerző: Kuris Nikolett

A cikk forrása: https://fitletters.hu/