Egy korábbi cikkemben már írtam arról, hogy a sportolók és sztárok legszívesebben milyen vacsorákat fogyasztanak el annak érdekében, hogy fittek, egészségesek és karcsúak maradjanak.

Néha gondban vagyok, hogy mit egyek este egy jó erős edzés után. A fehérje shake-eket nem kultiválom, sőt egy idő után mindegyiknek ugyanolyan furcsa íze van – nem beszélve arról, hogy az összetevőik nem természetesek. A puffasztott rizses, zabkásás vacsik után elkezdtem más módszerek és lehetőségek után nézni. Végül eszembe jutott az egyik nyaralásom, ahol anno megkóstoltam a fügét.

Nyitott szemmel vizslattam a kínálatot a zöldségesnél, amikor felfedeztem a kínálatban a kézműves fügeszeletet. Igen, füge téli kiadásban! Elsőre nem is értettem, mi és hogy és merre, de kíváncsiságból hazavittem magammal egy aszaltszilvás fahéjas ízűt. Nem csak az íze tetszett, de az is, hogy a természetes összetevőkön kívül hozzáadott cukrot és tartósítószert nem tartalmaz.

Nem mellesleg a fügének rengeteg pozitív egészségi hatása van: a Földközi-tenger térségének kultúrnövényéből nem csupán arcpakolást lehet készíteni, magas kálium tartalma segít csökkenteni az inzulint, a benne található kalcium pedig a csontokat erősíti, nem utolsó sorban egészséges rostjai miatt hatékony, ha fogyásról van szó. A római katonák az egyik legfontosabb élelmiszernek tartották, mivel kis helyen elfér, ráadásul tápláló is. Kleopátra idejében a szépség megőrzésére és a szexuális vágy fokozására is használták.

Részletek a finomságról ezen a linken.