Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy jógaoktató is lehet rugalmatlan (saját történetem)

A jógateremben állok, szakad rólam a víz, miközben minden erőmet összeszedve emelem a lábam. Kinyújtva, magam előtt, spiccben tartom a lábfejem közben, már fáj a combom, de tartom. Eközben az oktató egy mozdulattal majdhogynem az arcához emeli a lábát egy svungra, hogy ismét bemutassa a helyes kivitelezést. Már harmadik éve járok hozzá, hetente többször, de ez idő alatt hajlékonyságban meg sem közelítettem őt. Sok póz jól megy, de némelyik komoly kihívás.

Következnek a csípőnyitó, spárga rákészítő ászanák. Basszus, nem hiszem el, hogy még mindig csak a sarkamon tudok ülni, máskülönben fájna a bokám, ha mélyebbre mennék a pózban. A többiek közül mindenki jobban csinálja, mint én. Most komolyan, ennyire béna vagyok?

ezt figyeld

Három évvel később, már kezdő jógaoktatóként próbálom ugyanezeket a pózokat végrehajtani. Az ászanák és a lábemelések egyre jobban mennek - elvégre ha oktató vagyok, illik jól megmutatni másoknak és hozni egy szintet, azt mondják. A csípőnyitás is megy, de már egy hete majdnem minden nap gyakoroltam.

Snitt.

Elutazunk pihenni, nem jut időm minden nap a gyakorlásra és nem is erőltetem, hiszen a jelent akarom megélni, ami éppen akkor egy belga kisváros szűk utcáin zajlik. Visszatérve a négynapos kiruccanásból ismét munkához látok, a testemmel már azelőtt halkan megegyeztem arról, hogy az a póz, amit azelőtt meg tudtam csinálni, az onnantól kezdve kellő bemelegítés után könnyedén fog menni. DE NEM!

Vagyis várjunk, első belégzésre nem, de a hatodikra már jobb, ahogy figyelek az izmaim tudatos lazítására. Engedik el a szorítást, a megfelelést, a stresszt, az állandó készenlétet légzésről légzésre. Én mégsem ugyanott tartok, ahol négy nappal azelőtt voltam, pedig már oktató vagyok. Nem érzem rosszul magam emiatt, de nem is adok magamnak felmentést. Rendszeresen gyakorlok, de bizonyos dolgokat nem tudok befolyásolni.

Hiszen a hajlékonyság, a rugalmasság több tényező függvénye, nem csak a rendszeres jógázásé.

  • Nekem például mindig kötött volt a csípőm, talán valaha ment a spárga, de nem igazán voltam egy Nyúlányka. Ha épp stresszes időszakom van, fáradt vagyok, biztosan másképp reagál a testem. Bántani már nem akarom, kapott eleget az elmúlt években, erőltettem már bele sok sportba és pozícióba.
  • Mit ettél, mennyit ittál? És akkor hosszasan nem kezdem el taglalni a víz és a táplálék (prána) szerepét a szervezetben.
  • Sérülés. Betegség. Korábbi vagy jelenlegi. Ez is egy jelzés a testedtől, ha leegyszerűsíteni akarom, ő csak ezzel az egy eszközzel tudja jelezni, ha valami nem klappol. Ha hétköznapibb példát hoznék fel, olyan, mint egy síró baba, aki a sírása által jelez.
  • Lelki állapot. Pont. Ugyanakkor masszív szakítás után Yin jógázni (csípőt nyitni, ami segít az elengedésben) és közben sírni egy jót, nos az is segít.
  • A megfelelő jóga. Érdemes többféle jógatípust kipróbálni, bár itt gyorsan megjegyzem, hogy teljesen kezdőként az Ashtanga, a Vinyasa órák megerőltetőek lehetnek. Ott már tudatosana kell összehangolni a légzést a mozgással. Kipróbáltam, ment, de nem éreztem igazán magaménak. Én két póluson működöm: szeretem a pörgős, erős, mindent átmozgató Hathát, ahol van időd belemenni egy pózba mélyen, de tudsz korrigálni is, miközben tartod. Ugyanakkor a gyengéd Yin jóga is a privát órarendem része.
  • Légzés! Pici tudatossággal bele-bele lélegzheted magad egy pózba, bár ez eleinte inkább a lassabb, könnyedebb típusoknál tudatosítható (például Yin jóga). Ha legközelebb jógázol, figyeld meg, hogy feszíted-e még 6 légzés után is a combodat, a vállaidat. Ráncolod-e a homlokodat öntudatlanul, miközben fejben lehet teljesen máshol vagy? A jóga eszköz, de a testünk, az elménk is kell a teljes sikerhez.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet!

Még több és változatos Move it, Blondie tartalomért pedig látogass el a Facebook-oldalamra, de Instán is követhetsz. Mindkét helyen mást osztok meg, úgyhogy érdemes. Vagy csatlakozhatsz az online óráim egyikére, amikről a zárt csoportomban osztok meg még több infót. :)

Tovább

Magyar jógaoktatók, akiktől sokat tanulhatsz

Négy jógaoktató meséli el, milyen típusú órákat tart - és azáltal milyen benyomásai, élményei lettek az útja során. Valamint beavatnak abba is, mitől egyedi, különleges az ő órájuk.

Dornyai Diána

a hét edzőjeKicsit mókás, mert az óráim tükrözik a saját utamat a jóga terén: 2016-ban vetettem bele magam mélyebben a jógának a fizikai részébe, az Ashtanga jógával kezdve, ami egy kötöttebb, maszkulinabb, jangosabb ászana-sorozata. Eleinte nagyon inspiráló volt, de néhány év után éreztem, hogy távolodik tőlem ez stílus, mivel én olykor igénylem a változástés muszáj volt megtanulnom gyöngédnek lenni magammal – engedni a maximalizmusból. Ahogy elkezdett ez bennem oldódni, 2019-ben végre belevágtam a hatha jóga oktatói képzésbe. Ezt már közelebb éreztem magamhoz, mivel nem egy fix sorozatot foglal magába, hanem engedi a jógit kreatívnak lenni a gyakorlásában, de még itt is hiányzott valami. Ma pedig engem lep meg a legjobban, hogy az intenzív, szigorú Ashtangától a lágy, gyöngéd Yin jógához jutottam el. Számomra ez az önismeret útja – ami még elég hosszú... Ezek mellett, aminek még nagyon örülök, hogy sikerült megmaradnom tanulónak és nyitottnak a lehetőségre, hogy bárkitől tanulhatok valamit, ami segít az utamon. A jógaórák mellett ajurvédikus jógaterápiával is foglalkozom, mivel szerettem volna a jógát a gyógyítás eszközeként alkalmazni és szélesebb spektrumban foglalkozni az egészséggel, legyen szó testi, szellemi vagy lelki szintekről. 

Szerintem minden tanárnak a személyiségében rejlik az órájának a varázsa. Ez lehet egy pöppet sablonos, de attól még így érzem. Ha az alkalmazott tudáshoz sikerül hozzáadnod a személyiséged, akkor valósul meg a Te órád. Az említett utam egyre jobban engedi kibontakozni az igazi személyiségem és ez teszi hitelessé az óráimat, mivel magamat adom, ez vagyok én. Emellett mindenkinek igyekszem ajánlani a jógapózoknak különféle változatait, így a gyakorló képes megtalálni az adott pillanatban a számára legmegfelelőbb verziót. Jelenleg élő, online jógaórákat tartok. Mint mindennek, ennek is megvannak előnyei, hátrányai, viszont különösen a mostani járványos, lockdown-os időszak miatt érdemes élni a különféle lehetőségekkel. Én például év elején még nem gondoltam volna, hogy otthonról, a két nyuszimmal tartok majd órákat az interneten, amikre több országból is bejelentkeznek és együtt gyakorlunk.

a hét edzőjeNekem az online órák még azért adnak agy pluszt, mert még mindig keresem a helyem ebben a világban, és amikor éppen rám jön a költözés, akkor max. csak az időzónára kell figyelnem, a laptop, telefon, internet adott.

Hol találkozhatsz, gyakorolhatsz Diával?

Weboldal: https://dianayogaayurveda.wordpress.com
Instagram: https://www.instagram.com/dianayogaayurveda/
Facebook: Diana Dornyai - Yoga & Ayurveda 
Oktatás helye: Online –Wanborough, Guildford, Egyesült Királyság

Halmos Júlia

a hét edzőjeA vírus következtében jelenleg elszórtan tartok csak jóga órákat, terveim szerint szeptembertől azonban lesznek heti rendszeres óráim offline és online egyaránt. A jóga repertoár Hatha-, flow-, gerinc- és kismama jóga órák, csoportosan és egyénileg is. Régebben tartottam babás jógát is, amelyet idővel ismét szeretnék majd. Meghatározó élmény volt számomra a Kundalíni Rebirthing tanár képzés pár évvel ezelőtt. Ez az irányzat mutatta meg nekem igazán, hogy test és lélek működése elválaszthatatlan egymástól, hogy a mudrák és mantrák varázserővel bírnak és születésünk körülményei alapvetően meghatározóak lehetnek. Hasonló irányú végzettségként a Kundalíni utáni kineziológus tanfolyamot említeném meg. Bár kineziológusként nem praktizálok, de a tanítássommal azt szeretném, ha a gyakorló a jóga eszközeivel - mint a légzőgyakorlatok, meditáció, relaxáció - megtanulja meghallani a lélek suttogását, olvasni tudjon a teste legapróbb rezdüléseiből. Így alakítva ki önmagával egy jobb, mélyebb kapcsolatot.

Az óra tartás mellett 5 éve tartok hatha oktatóképzéseket, és idén augusztusban vezettem le a harmadik kismama jóga oktatóképzésemet. A képzéseimen a tudásanyag mellett egy mélyebb önismeret is a cél; az ászanák megismerésén, gyakorlásán túl a jóga filozófiáján keresztül figyeljük meg a gondolatokat és érzéseket, fogadjuk el egyéni működésünket, amely által mások működését is könnyebben érthetjük meg és fogadhatjuk el.

A következő hatha jóga oktatóképzésem október 10-én indul majd, amely a jelentkezők számára egy izgalmas, aktív félévet jelent majd. A kismama jóga oktatóképzésem egyelőre még szervezés, tervezés alatt, részletek megtalalhatóak lesznek a honlapomon hamarosan!

Hol találkozhatsz, gyakorolhatsz Julcsival?

Weboldal: www.youliayoga.com
Instagram: dzsulyoga
Facebook: YouliaYoga
Oktatás helye: Nemcsakjóga Mozgás Stúdió, Budapest

Oresko Renáta

a hét edzőjeA gyerekeim előtt a fő profilom a dinamikus jóga volt, inkább flow típusú órákat tartottam. A kisfiam születése után végeztem el a kismama - és babás jóga oktatói képzést, sokáig ez állt a legközelebb a szívemhez, de gerincjógát, női jógát, stresszoldó jógát is oktatok. Jelenleg csoportos óráim nincsenek, leginkább a blogomon lehet velem "találkozni”, hiszen a Jóga Pop blogot vezetem több mint 6 éve.

A jógaoktatói pályafutásom egy picike fitneszteremben kezdődött, oda is be tudtam csempészni azt a hangulatot, amit az ember egy jógaórától vár: elcsendesedést, nyugalmat, és mindezt úgy, hogy a fizikai test is dolgozik. A kezdők bátran rám bízhatják magukat, nincs felesleges akrobatika, senkit nem erőltetek bele számára kényelmetlen pózba, igyekszem inkább könnyítésekkel, módosításokkal élni, erre számtalan lehetőség is eszköz is áll a rendelkezésünkre. Hálás vagyok a velem gyakorlók bizalmáért, és igyekszem támogatni őket a jóga testet-lelket építő, harmóniát hozó felfedezésének útján.

A jógaoktatás mindig az életem része lesz, és ugyan most csendesebben teszem a dolgom, számtalan jógás tervem és ötletem vár megvalósításra.

Hol találkozhatsz, gyakorolhatsz Renivel?

Blog: https://yogapop.cafeblog.hu/
Facebook: Jóga Pop
Instagram: https://www.instagram.com/yogapopblog/

Tamaskó Anett

a hét edzőjeAz elmúlt 7 évben a legelterjedtebb jógairányzatokban kipróbáltam magam: hatha, vinyasa flow, ashtanga, női, yin, gerinc stb. Rengeteg tapasztalás, tanulás után mára letisztult a kép: yin és női jógát tanítok első sorban. A női jóga elkerülhetetlenül felhoz sok életúttal kapcsolatos kérdést, így női köröket is szoktam vezetni, ezzel segítve nőtársaimat ezen a sokrétű úton. Emellett az ájurvéda, a jóga testvér tudománya alapján életmód programokat és tanácsadást vezetek.

A jógáról és az óráimról két szó jut eszembe, az egyiket brand névvé is tettem: ez a pure - azaz tiszta, valamint a széleskörű szemléletmód, független attól, milyen órán vagyunk. Szeretem a letisztult gyakorlási módokat, ilyen szempontból nem követem a divatot. Szeretem a sok nézőpontú óratartást: a body mapping és a tensegrity elmélet segítségével látom, kinek milyen mozgásmintában van elakadása, egyénre szabottan tudok igazítást adni, mind az ászanában, mind az életmódban, az ájurvédának hála. A coach tapasztalat és a csoport, valamint az oktatóképzések vezetése miatt az emberismeretem segítséget nyújt a mélyebbre ásásban - hisz minden elakadás a tudati szintről jön, nem pedig a testiről indul a tudatira. Komplex gyakorlást vezetek, amely mindig az aktuális állapotra rezonál. Például ha női jógára jön valaki, de teljesen kimerült, akkor megeshet, hogy egy töltő yin-t kap, amennyiben egyetért.

Hol találkozhatsz, gyakorolhatsz Anettel?

Facebook: Tamaskó Anett jóga & életmód
Instagram: https://www.instagram.com/anettamasko/
Oktatás helye: Yogatree Stúdió Budapest

Ha szimpatikusak a lányok, keresd bármelyiküket bizalommal. Azért kerültek bele a válogatásba, mert emberileg és szakmailag is kiemelkedőnek találom őket, úgyhogy nyugodtan bízd magad rájuk.

Még több, hamisítatlan és változatos Move it, Blondie tartalomért pedig látogass el a Facebook-oldalamra, de Instán is követhetsz. Mindkét helyen mást osztok meg, úgyhogy érdemes. Vagy csatlakozhatsz az online óráim egyikére. :)

Tovább

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.