Rajt:

A callanetics-ről (kellenetiksz) két véleményt hallottam: nagyon jó és borzasztó. Két ellentétes kijelentés után jobbnak láttam, ha én döntöm el, hogy tetszik-e.

 


Impressziók:

Belváros, kapucsengő; szép, stúdióvá alakított, nem a legfullosabb lakás és egy cuki, idős recepciós vár engem a bejáratnál – ez az, megcsappant a bunkó recisek egyedszáma. Pár lépéssel beljebb az előtérben van az öltöző is – nem hiába, ez mégis csak egy női mozgásstúdió, úgyhogy a fotós a gangon szépen megvárja, amíg mindenki elkészül.

A terem világos. Csak mi vagyunk itt: a résztvevők, a balerináknak szánt rúd, a bordásfal, a karikák, a gumilabdák és a (régi) polifoam-ok. Idő van, kezdünk. Pillanatok alatt el kell sajátítanom a callanetics-féle billentést: eszerint mozgás közben a medencét szinte végig előre tolva kell tartanunk – nem egyszerű.


Nincs zene! A bemelegítés hasonló, mint a deep work-nél: ráhangolódós, gerincet átmozgatós a történet. Ezután elkezdjük hátrafele feszíteni a karunkat és icipici (tényleg nagyon apró) mozdulatokkal felfele tolni, hogy a tricepszünk feszüljön. Lássuk!

Megfeszül a megfeszül a megfeszül a triceeepsz

Csak csúnyán tudnám kifejezni magam, hogy mennyire is fáj ekkor a karom. Itt köszön vissza a cím: kívülről minimális mozgást észlelhetsz, de belül szenvedsz. Ez a metódus végigkíséri az órát. A teljes megsülés ellen a nyitott ablakokkal védekezünk, egy-egy nehezebb gyakorlat közben vagy után igazán jól esik a hűs fuvallat.


Bármelyik testrészünk erősítéséhez is érünk, minden alkalommal nőiesen, kecsesen végzünk kis mozgásokat az előre megadott instrukciók szerint.

Az óra során úgy érzem magam, mintha egy szigorú balettintézetben lennék: nem csupán balerina módjára eddzük a combunkat, a vádlinkat, de mindez „katonás” stílusban zajlik, nincs röhögcsélés, az oktatók pedig mindig mindenkit a nevén szólítanak és kijavítanak (szóban és a mozdulatok kivitelezésében is).

A diótörő után szabadon


Az világossá válik számomra és a képeken is érződhet, hogy a Diótörő első percét sem bírnám végigtáncolni, bazi kemény csupán a lábujjakkal támaszkodni a földön úgy, hogy nem  terhelhetek a karomra közben. Á, igen, ami még fontos, hogy ha a sarkak is égnek állnak, az a legjobb, amit a térdünk megóvásáért tehetünk, és ez az elvárt!

Levezetünk

Persze nem állunk meg a rúdnál és a pukedlinél, hiszen a szórásból a has- és a fenékizmok erősítését sem hagyjuk ki.

Ami fontos:

A mozgásforma hajaz a pilatesre, bár az állítólag nehezebb. Mint írtam, ez egy kecses mozgásforma, ami után nem volt különösebben izomlázam (bár lassan én már nem leszek ebben igazán mérvadó), csak a hasizmomban érződött, hogy mélyizmoztam. Az ujjbegyedig megfeszített izmok, valamint a spiccelt vagy pipált lábfejek közben rulezek!

Hol? Attitüd mozgásstúdió, V. Budapest Városház utca 14.
Mennyibe kerül? http://mozgasstudio.hu/arak/
Mit vigyél? kényelmes ruha (cipő nélkül), vízzel és törölközővel együtt
Korosztály: 24-60 év
Férfi/nő arány: 100% nő

Pontozás
Kínzó faktor: 9/10 (ez másfajta kínzás)
Ennyire formál: 9/10
Edző(k): 7/10
Helyszín: 7/10
Ennyire fáj másnap mindened: 3/10 (nekem)