Rajt:

Sparrowbag. Nem Jack Sparrow leszármazottjai fejlesztették ki meggazdagodás céljából, csupán egy jóllakott óvódáshoz vagy nyolcashoz hasonló kinézetű homokzsákról van szó. Voltam már hasonló edzésen, akkor Sandbaget teszteltem, ami ugyanúgy funkcionális eszköz, de fogantyúval (rózsaszín :) ) és nem csak homokkal, de vízzel is megtölthető.

 

Impressziók:

Nos, a helyszín ugyanaz, mint amilyennek anno virtuálisan lefestettem a Muay Thai és az alakformáló női thai box alkalmával. Szeretem az itteni atmoszférát, most a bokszzsákok helyett azonban a sparrowbag lesz a főszerepben.

A funkcionális eszköz kiegészítésként vagy önálló óratípus kialakításához is egyaránt alkalmas. Ebben a teremben az előbbi szerepet kapta meg, így tudják az itt lévő thai bokszosok a mély- tartóizmaikat megerősíteni. (Ezúttal ezért is lesz a szokásosnál rövidebb a beszámoló.) A sparrow unikumja a sokoldalúsága, mivel az edző kreativitásán múlik, hogy milyen edzést kanyarint belőle. 

A megszokott bemelgítéssel kezdünk

Tehát minden, ami a bag-en kifér, avagy így avattuk fel egy edzés keretein belül az eszközt: 

55 másodperc izommunka, 15 másodperc pihenő: ez lesz az iramunk. Bölcs döntésnek tartom, hogy a legkisebb zsákból (8 kg) vettem egyet magamhoz – ezt lehetne még fokozni 20 kg-ig.

A bemelegítést követően a (külsős) edző megáll egy ponton, ahonnan az óra folyamán el sem mozdul, onnan adja az instrukciókat. Eleinte kitörések (wááá) és aktív statikus fekvőtámaszok (azaz kezek jobbra-balra pakolva a zsák fölött) követik egymást. 

Tehát a kitörés (azt hiszem túlságosan is hátrahúzza a súly a karomat)
A sokak számára jól ismert fekvőtámasz

Nem baj, legalább a nehezén már túl vagyunk az elején. A deréktáji érzékenységem miatt valahogy még mindig nem tudom teljesen vízszintesbe helyezni magam a statikus közben.

Guggolás a zsákokkal

Guggolni is tudunk, miközben az eszköz pihen a vállunkon – ÁÚ – , valamint a has-és kar erősítésébe is örömmel beszáll. A gyakorlatot úgy kell végrehajtani, hogy a térd ne essen befelé mindeközben (ez leírva viccesen hangzik, tudom).

Tricepsz erősítése másképp...

A masszív izzadásod közben ez az a pont, amikor azon fogsz gondolkozni, hogy miért is vagy itt, miközben hangosan szuszogó, ciccegő, szenvedő emberek hangját hallgatod majd. No pain, no gain?!

Levezetésnek "laza"  hasazás

Az óra végi nyújtásnak pedig nagyon fogsz örülni.

Nem látszik, de mindenki nagyon örül!

Ami fontos:

Olyan volt, akár egy „hagyományos” funkcionális edzés, csak a zsák volt a nehezítő tényező. Nem kérdezte meg az edző, hogy van-e valakinek sérülése. Ez és a korrigálás hiánya még laikusként is kezd a vesszőparipámmá válni. Nem vitatom az eszköz sikerességét és az edző tudását, azonban mindez édeskevés, ha nincs helyesen kivitelezve a gyakorlat; ezért is fontos mindig a külső korrigálás, mivel edzés közben nem látjuk magunkat kívülről. Mindenkinek a saját megítélésére van bízva, hogy a kínzó edzéseket szereti-e. Én a Primal Move óta nem feltétlenül vagyok ennek a híve. A helyen a sparrow csupán az órák (legfőképp a thai box) kiegészítő eleme lesz.

Hol? Fit Club, Budapest XIV. Szugló utca 57.

Mennyibe kerül? http://fit-club.hu/arlista/

Mit vigyél? edzőruha, törölköző, víz

Korosztály: 24-40 év

Férfi/nő arány: 90% - 10%

Pontozás

Kínzó faktor: 10/10 (nem mindig esik jól a kínzás, ezt már korábban kifejtettem párszor)

Ennyire formál: 8/10

Edző: 7/10

Helyszín: 10/10

Ennyire fáj másnap mindened: 7/10