Pálos Attila testépítés - és fitnesz szakedző górcső alá vette az iskolai testnevelés órák legnagyobb hibáit!

Forrás: pixabay.com

1. Bemelegítés 

Miből szokott állni a bemelegítés? 10 kör futás a tornateremben vagy 2 nagy kör az iskola körül (ez idő alatt a fél osztály a bokorba bújva várja meg a többieket…).
Vajon ennyi elég , hogy felkészítse a szervezetet a sportolásra? Hasznosabb lenne bevetni a korrekciós, mobilizáló gyakorlatokat, amik segítenek a mozgékonyság fenntartásában és nem lenne gondod azzal sem, ha állásból előrehajolva akarnád bekötni a cipődet.

 


2. Nyújtás

Vége a focinak, röpinek, hamarosan csöngetnek, rohanás a következő órára...már nincs idő nyújtani (?).
Pedig sok sérülést lehetne vele megelőzni, valamint elkerülni az ízületi mozgékonyság elvesztését. Az izmok sportolás alatt erőteljesen megnyúlnak és összehúzódnak, majd az edzés végére is kb. így maradnak. Ha a tanulók erre rászánnának kicsöngetés előtt 10 percet, hatékonyabban tudnának regenerálódni az izmaik és nem lenne robotzsarus mozgásuk a 8. osztály végére.

3. Guggolás

Agyrém! Nézzük meg hogy guggolnak az iskolában a gyerekek, mintha egy Michael Jackson klip háttértáncosai lennének. Térd előre, fenék a sarok fölé: szinte összecsuklanak mint egy marionett bábu. Nem kell hozzá edzőnek lenni, hogy elképzeljük a térdszalagok és a gerincoszlop helyzetét ilyenkor… 

4. Fekvőtámasz

Klasszikus összetett gyakorlat, amely hatékonyan erősíti a törzs, a vállöv és a mellkas izmait. Viszont ha helytelenül csináljuk, egyrészt értelmetlen, másrészt sérüléshez vezet. Ha nem megy a rendes fekvőtámasz, végezzünk könnyített verziót vagy álljunk neki erősíteni, meglepően gyorsan fogunk fejlődni általa!

5. A kötélmászás erőltetése

Van akinek megy és van, akinek nem. Aki sportol, erősít, jó erőben van és ismeri a technikáját, az megoldja...de ez vajon hány gyerekre érvényes egy osztályból? A túlsúlyos, erőtlen kislánynak lesz tőle sikerélménye? Inkább kudarcélmény éri és szégyenérzete támad, amikor az osztálytársak kiröhögik ahogy ott fog erőtlenül csüngeni a kötél végén mint a sonka a hentes pulton.

6. Felülés

A tesitanárok másik kedvenc gyakorlata: felülés bordásfalnál, nyújtott térd -és csípőizülettel. De hát hasizmot erősítünk nem? Nem, hiszen az lesz a sokadik testrész,  ami részt vesz a gyakorlatban.

7. Motiváltalan testnevelés tanár

A kötelező 2 kör futás után bedobja a focilabdát a terembe és kimegy, nyári szünet után pedig fizikai felmérést tart, rögtön a tanév elején. Hogy telik egy átlagos iskolás nyara? Ül a számítógép és a tv előtt, a mozgás maximum annyi, hogy átmegy a haverhoz LAN partizni. 
Aztán jön a szeptemberi évkezdés, a cooper- és a távolugrás teszt...a felmérés végén, nem ritka a hányás sem. Tudományos munka nélkül is lehet sejteni az eredményeket.

+1 Klasszikus testnevelési tematika követése

Sok hasznos dolog van a tematikában, amiket igenis meg kell ismerniük a diákoknak (atlétika, labdajátékok, szertorna). Ezek ismerete hozzátartozik a testkultúrához. Az unaloműző, végnélküli focizások helyett (amikor a lányok inkább a padon facebookoznak) nem lenne hasznosabb egy jó gerinctréning, TRX, Tabata? Érdemes lenne ezeket is belevenni lassan a tematikába a gyűrű és a korlát gyakorlatok, a kötélmászás, valamint a kislabdahajítás mellé...