Mikor 2013-ban elindult a blogom, elsőként Péntek Enikő Zona edzésére mentem el. Ő az edző, aki nem csak szép, de számomra követendő például szolgál kedvessége és kitartása miatt. Hosszú idő után most ismét szerepel a blogomon, csak ezúttal a hét edzőjeként került a górcsőm alá. 

a hét edzője kitartás motiváció interjú
Péntek Enikő

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége? 

Gyors, hatékony és nagyon változatos. A gyakorlatvariációk tárháza végtelen, állandó kihívást és fejlődést biztosít. A funkcionális erősítő gyakorlatok, a core izomzat erős igénybevétele révén egészségvédelmi szempontból is nagyon pozitívak. A ZONA edzés során blokkokban felváltva fókuszálunk két izomcsoportra, vagyis amíg az egyik izomcsoport (testZóna) dolgozik, a másik regenerálódik. Így lehetséges a maximális intenzitáson való edzés az elejétől a végéig. 

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg? 

Erre úgy válaszolnék, mint Gombóc Artúr arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc csokoládéja. :)

Nekem ez is és az is tetszik. Szépnek tartom a filigrán, törékeny alkatot, az atletikus nőket, de a kerekebb, nőiesebb formát is. A lényeg, hogy feszes és ruganyos legyen. És azért egy nőre kell valamennyi zsír. A szárazra szálkásított forma egyáltalán nem tetszik.

Azt gondolom, hogy mindenkinek ismernie kell a genetikai adottságait és annak alapján kihozni magából a legtöbbet. Ha például valaki nagyon hízékony, kerekebb, „levegőtől is hízó” típus, akkor nem reális a teljes szálkásságra törekedni, mert akkora lemondásokkal járna esetében, ami hosszú távon nem vagy csak nagy kínok árán lenne fenntartható. Akkor inkább törekedjen a „kerek, de feszes” fazonra és viselje baromira büszkén a nőiességét. Ha ez sugárzik belőle, úgyis a legjobb nő lesz! 

Ha valaki alapból atletikus, könnyebben izmosodó típus (mint pl. én), akkor béküljön ki vele, hogy sosem lesz finom, homokóra alakja és a vékonyabb, ektomorf alkatúak ne feltétlenül brazil popsira pályázzanak. Bár a test csodásan alakítható, azért tényleg nem mindegy, hogy harcolunk a természettel vagy finoman alakítgatjuk azt, amit kaptunk.

a hét edzője kitartás motiváció interjú
Mik a jó edzés alapismérvei? 

Az edzés akkor jó, ha megfelel a fittségi szintünknek (kihívást jelent, de nem haladja meg erőnket), ha örömöt okoz és hatékony. Az, hogy egészségünkre építő és nem destruktív hatással van, az alap. Én ezeket említeném. És még a változatosságot, ami a folyamatos fejlődést is biztosítja.

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Minden ember célja, hogy fizikailag, lelkileg és szellemileg is rendben legyen, hogy egy az egyben jól érezze magát a bőrében. A rendszeres, jól megválasztott edzés és a megfelelő táplálkozás egyértelműen támogatja ezt. Megfordítanám: az a jó táplálkozás és sport, ami ezt támogatja. 
Az életmód persze ennél tágabb fogalom. Az élet milyenségét mutatja és a kultúrával, szokásokkal, emberi kapcsolatokkal is összefüggésben van. Azt gondolom, nem túlzottan erőltetett feltevés, hogy az edzés ezekre a tényezőkre is pozitív hatással van.

a hét edzője kitartás motiváció interjúMelyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak? 

Én személy szerint az emberi testet. Mindent meg lehet oldani saját testsúlyos edzéssel, de tény, hogy az eszközök változatossá, játékossá teszik az edzést. Amit én szeretek, az a súlyzó, a zsámoly, az ugrálókötél. De ha kilépek a saját edzésemből, akkor a labdát és a bringát említeném.
Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?
A legfőbb motiváció, hogy a rendszeres edzéstől iszonyatosan sok energiám lesz. Kicsattanok az erőtől, az energiától. Jókedvű, pozitív, elégedett vagyok az edzéstől. Számomra így lesz teljes és kerek minden. Mozgásban az élet!