Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Edzők górcső alatt - Szabó Anna: "Nem vagyok híve a kilók beteges számolgatásának"

Miután kipróbáltam a Curves edzést, egyértelmű volt, hogy ezen a héten egy ebben tevékenykedő edzőnek teszem fel a szokásos 5+1 kérdést. Szabó Anna gondolatai következnek.

a hét edzője motiváció
Szabó Anna

1. Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A Curves módszer különlegessége abban rejlik, hogy bármilyen életkorban és fittségi állapotban el lehet kezdeni ezt az edzést. Olyan hölgyek is mozoghatnak nálunk, akik egyáltalán nem, vagy már nagyon régen sportoltak, valamint az is megtalálja a mozgás örömét, aki eddig is sokat sportolt. Mindenkit ismerünk, mindenkinek tudjuk a nevét és mindenkinek odafigyelünk az egészségi állapotára. A nálunk edző hölgyekkel az első alkalommal együtt tűzzük ki céljaikat, megbeszéljük, hogy mit szeretnének elérni a mozgással és fejlődésüket havi rendszerességgel követjük. Ami még különlegesség, hogy csak hölgyek edzenek nálunk, így nem kell feszengened, nyugodtan jöhetsz laza, kényelmes ruhában edzeni, hiszen a mozgás a lényeg. A köredzés mindig személyi edző felügyelete mellett zajlik, nálunk nincsenek órák, nyitvatartási időn belül az edzés bármikor megkezdhető és csak 30 percig tart.

2. Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Szerintem az a lényeg, hogy az illető egészséges legyen, és jól érezze magát a bőrében. Nem vagyok híve a kilók beteges számolgatásának és a másokhoz való viszonyítgatásnak sem. A kigyúrt és az "egy kis felesleg" irányban is el lehet menni a végletekig, de egyik sem egészséges.

3. Mik a jó edzés alapismérvei?

Fontos, hogy jól felépített, előre megtervezett legyen, mindenképpen legyen bemelegítés, levezetés és nyújtás. Határozzuk meg, hogy mit szeretnénk elérni, mit fogunk átmozgatni: erősíteni szeretnénk vagy kardió edzést, esetleg a kettőt felváltva, valamint hogyan tudjuk vele feszegetni a saját határainkat. Nagyon fontos az edző szerepe abban, hogy az edzés változatos, ugyanakkor hatékony is legyen. Fontos, hogy figyeljen a vendégeire, motiválja őket, mutasson nekik példát.

a hét edzője motiváció

4. Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Attól, hogy odafigyel magára, a teste jelzéseire és tudatosan éli az életét. Ami első körben fontos az a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása (cukros italok helyett) a kellő mennyiségű zöldség és gyümölcs beépítése az étrendbe, valamint a rendszeres testmozgás. Figyeljünk oda, hogy ne maradjon ki a reggeli és inkább többször együnk kevesebbet.

5. Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

Hasznosság szempontjából nem tudnék egyet választani, mert nálunk úgy vannak kialakítva a hidraulikus gépek, hogy mindegyiken más-más izomcsoportot dolgoztatunk meg. Ha a vendégeink visszajelzéseit nézem, sokaknak a farizom gép, másoknak a forgató gép (amely a hasizomra hat) a kedvence. Ha nekem kéne választanom én a lábkitoló gépet mondanám, mert én azt érzem a legnehezebbnek, ezért abban van nagy kihívás.

+1 Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Csak elindulni nehéz, pláne ha tél van, vagy ha esik az eső és fúj a szél. Tudom, hogy ha már ott vagyok az edzésen, akkor ki tudok kapcsolódni és magamra koncentrálni és a végén ugyan elfáradok, de minden porcikámon érzem, hogy élek.

Az egészséges életmód a test és a lélek közös nevezőjében mérhető? Olvasd el az általam sokra tartott edző, Ágh Csaba írását!

Tovább

Ízületkímélő, gyors és nőknek szól: mi az? – Curves

Rajt:

Mondhatni múltidézésre hívtak engem, amikor megkerestek a Curves-től. Ennek egy oka van: 21 éves lehettem, amikor majd' egy éven át voltam a klub tagja - miközben mellette aktívan bicikliztem - ezért örömmel mentem el ismét egy "nosztalgikus átmozgatásra".

Ahogy én láttam:

Már eleve szimpatikus, hogy a belváros közepén, egy igencsak központi és könnyen megközelíthető irodaházba érkezem. Második emelet, lifttel fel, kiszáll, csengő megnyom, női klubba belép. Egy világos, csak nőkkel teli helyre érkezem, ahol egy kis folyosó után balra megpillantom a recepciós pultot. Egy rövid becsekkolás és bemutatkozás után ennek mentén haladok tovább.

földön
Már vártak minket :) (a papír mellett pedig ott van a nyújtás gyakorlatsora)

Az öltöző pici, barátságos és tiszta, külön helyiségben van a tusoló és a mellékhelyiség is. Átöltözök, bedobom az egyik szabad helyre a ruháimat és kimegyek….a KÖRBE!

A legelső alkalommal egy edzővel való beszélgetés és méréssel startolunk: kiderül milyen kerülettel és súllyal rendelkezem, ennek függvényében véssük papírra a kitűzött célokat is.

Mi is az a Curves?

Tovább

5+1 sport, amit kicsik (és nagyok) is űzhetnek

Évszaktól függetlenül minden korosztály megtalálhatja magának azt a sportot, amit szívvel-lélekkel, örömmel tud űzni, még fáradtan is. De mi a helyzet a kisebbekkel, akik még nem horgonyoztak le egyetlen sport mellett sem?

1. Windsurf

Amennyiben a gyermek tud úszni, már kicsi korban belevághat. A windsurf fejleszti az egyensúlyérzéket, valamint erősít is (a kart mindenképpen!). A rendkívül addiktív mozgás személy szerint a kedvenc vízi sportom.

ezt figyeld

Tovább

Ahol nincs spórolás az izzadságcseppekkel: Spartan SGX

Rajt:

Spártai edzésben volt már részem. Igencsak megedzettek ott is. Lássuk, ezúttal mit művelt a testemmel a Spartan SGX névre keresztelt óra.

Ahogy én láttam:

Akár egy beavatási feladat is lehetne az edzőterem megtalálása, hiszen ha nem sétálsz el a szupermarket bal oldalára, akkor bizony nem találod meg. Ha mégis, beléphetsz a loftos hatású terembe - hozzáteszem, az öltözőn azért még lehetne alakítani, pont sikerült egy olyan szekrényt kifognom, aminek csak egy edzőtársam tudta kinyitni a zárját.

földön funkcionális edzés

Tovább

Edzők górcső alatt – Balázs Adrienn: „Ha becsúszik, néha egy kis csoki, akkor sem jön el a világvége” 

Balázs Adri óráját, az Intervallt már teszteltem, most az ő válaszol a kérdéseimre!

motiváció a hét edzője
Balázs Adri

1. Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

Az óra felépítését tekintve közepes és magas intenzitású gyakorlatok váltakozásából épül fel, amely jelenleg a leghatékonyabb edzésforma. A test nehezen tud alkalmazkodni a változó tempóhoz, így maximális a zsírégetés, no meg a kihívás is. :) Az erősítő részekkel kiegészítve pedig szép tónusos, szálkás test formálható. Az egyik legnagyobb értéket pedig maguk a vendégek teszik hozzá, hisz egy igazi közösség formálódik edzésről edzésre, ami a termen kívüli közös programok folyamatosan erősítenek.

2. Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Hú, de jó kérdés, köszönöm! Lehetsz bármelyik, de a legfontosabb, hogy a tested kinézete nem kerülhet előtérbe az egészséged rovására. Az helyes táplálkozás és a jó edzések mindenképp meglátszódnak a külsődön. Tiszteld magad annyira, hogy nem "használod ki a tested", de ez fordítva is igaz, tápláld megfelelően és meghálálja. Az én szívemhez legközelebb az atletikus kinézet áll közel, de mindezt csakis az ésszerű keretek között.

3. Mik a jó edzés alapismérvei?

Kihívás, fejlődés, holtpontok, helyes kivitelezés, jó hangulat, sok mosoly, összetartó közösség. Én személy szerint imádok mosolyogva "kimászni" egy edzésről. :)

motiváció a hét edzője

4. Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Számomra ez a fizikai dolgok mellett belső tényezőket is jelent. Ha edzel, eddz keményen, viszont örömmel és szeretettel. Egyél jókat, a tested számára hasznosat, ha becsúszik, néha egy kis csoki, akkor sem jön el a világvége. Fontos a minőségi idő fordítása a pihenésre, a kikapcsolódásra, az alvásra, a szeretteidre, a barátaidra. Ha mindig van célod (az élet több területére is), az mozgásban, fejlődésben tart. 

5. Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

Megfelelő kreativitással szinte bármi lehet hasznos. Szeretem a rugalmas ellenállásokat és az instabil eszközöket. A sportmúltam miatt pedig eléggé labdamániás vagyok.

+1 Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Sosem volt olyan érzésem, hogy nem akarok mozogni, kívánom, hogy mindenki megtapasztalja ezt az érzést!

Motivációból sosem elég? Olvass többet a témáról!

Tovább

Először azt hiszed megszakadsz, aztán mégsem: Intervall 

Rajt:

A megkeresés ismét a közösségi oldalamon érkezett az edző részéről, ráadásul egy olyan edzőterembe kellett mennem, ahonnan (mondhatni) minden elindult. Amikor Budapestre költöztem, a fáy utcai Oxygénbe jártam edzeni. Amíg apukám spinningelt, én Hot iron órára mentem. Tulajdonképpen ekkor már megfogalmazódott bennem, hogy miért nincs egységes online leírás az óratípusokról. Na, szóval, így! (Sport teszteléseim 92. állomásánál járok.)

Ahogy én láttam:

Profi recepciósok, belépve pedig tiszta öltöző fogad még vagy már pucér/félmeztelen nőkkel. Lapozzunk és haladjunk át a női és férfi izzadó rengetegen, egészen a legfelső emeletig. Még pont van időm a fotóssal együtt belecsüccsenni a babzsákba a kezdés előtt.

Nincs apelláta, a teremben Balázs Adri, az edző lány elsorolja mikre lesz az órán szükségünk: polifoam, step pad, tárcsák, labda és kitartás. Mi is pontosan az intervall?

Ezt a kérdés én is feltettem Adrinak: „Az intervall óratípus a jelenleg leghatásosabb edzéstípus. Az órán közepes és magas intenzitású feladatok váltják egymást. Maximális a kifáradás és jóval az edzés után is folyamatos a kalóriaégetés. Az erősítő feladatoknak köszönhetően szép formás test érhető el, az állóképesség növelés pedig szintén kiemelt szerepet kap” – hangzott a válasz.

Ennek tudtában kezdek el bemelegíteni. Szépen, egyenletesen növeljük a tempót, a fullon lévő terem összes résztvevője egyszerre mozgatja át elgémberedett végtagjait. Már pár perc után olyan pörgősre vesszük a figurát, hogy elgondolkozom, hogy vajon az izmaim téliálmot aludtak-e eddig – legalábbis másféle terhelést kaptak.

földön
Stepre fel, stepről le

Az első 15 perc sima liba, utána jön egy olyan pillanat, amikor kicsit szédülök – talán az intenzitás miatt – ezért kicsit lassabbra veszem a tempót. Adri mosolyogva mutatja be a gyakorlatokat, többször együtt mozog velünk, két süvöltő zene között is instruál.

földön

Egyszer kitörések és szökkenések áradatába kerülök, talán ezért is vágok néha megnyúzott fejet és gondolkozom azon, hogy mivel hozakodik elő még ez a lány.

földönAz óra során nagyrészt egységesen mozgunk; nem szoktam belőle lelkiismereti kérdést csinálni, ha éppen elfáradok és megállok, hiszen emberből vagyok. Mások is megállnak egy-két zúzósabb gyakorlat közepette, ellenben olyan is van, aki nagyon ütemesen mozog az igencsak bejövős ucum-vucum (azaz pont ide való) zenére.

földön

földön

Nem mellesleg az óra alapját képező (elég kemény) tabata módszerről nekem is pozitív tapasztalataim vannak, hiszen a Zóna edzések majdhogynem ezen az elven alapulnak, ezért is voltam szép formás, amikor csak arra az edzésre jártam, még 3-4 évvel ezelőtt.

földön
A guggolás persze nem maradhat el


Ami fontos:

Vannak óratípusok (mint például ez), amikre érdemes kipihenten elmenni, különben magaddal tolsz ki. Sajnos itt is visszatérő probléma számomra a rövid ideig tartó nyújtás. Persze egy ekkora komplexumban tartani kell az időt, no meg a vendégek sem azért járnak formálódni, hogy 20 percet nyújtsanak, de jó lenne, ha ez változhatna…by the way: másnap izomlázam is volt.

földön
Game over

Hol? Oxygen Wellness Fáy, XIII. Budapest, Fáy utca 45.
Mennyibe kerül? http://fay.oxygenwellness.hu/pdf/OXYGEN_FAY_ARLISTA.pdf
Mit vigyél? edzőcucc cipővel, víz, törölköző
Korosztály: 20-35 év, általában csak nők, de egy pasink is volt ezúttal :)

Pontozás

Kínzó faktor: 10/10
Ennyire formál: 10/10
Edző: 10/10
Helyszín: 8/10
Ennyire fáj másnap mindened: 7/10

Tovább

Alternatív edzési megoldások 2. rész

Hónap vége van és nem telik egy fitneszbérletre? Nincs jó futócipőd vagy bringád? Esetleg egész nap a gyerekkel vagy? Semmi gond, nem fogsz ki az edzőkön, akik még így is tudnak megoldással szolgálni!

Rudas Anita, a Mobiledző

ezt figyeld

Edzőként gyakran hallgatom a kifogásokat, ki miért nem edz, a két leggyakoribb ürügy az idő- és a pénzhiány. Egyrészt úgy gondolom, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szeretné, de az is tény, hogy nem hangos a lakásom a gyermekzsivalytól, így "könnyen beszélek", ettől függetlenül támogatom a gyors és hatékony edzés gondolatát. Azt viszont határozottan cáfolom, hogy az edzés pénz kérdése lenne, kizárólag motivációé és kitartásé, ugyanis otthon is, akár pénzráfordítás nélkül is mozoghatunk.

Hogyan? Merülhet fel sokakban a kérdés: ásványvizes palack, törölköző, szék minden háztartásban megtalálható, az előbbi súlyzóként is funkcionálhat, a székkel alsó- és felsőtested egyaránt átmozgatható, törölközővel pedig számos kitörés-, és plankingvariáció végrehajtható, az eszköz nélküli, saját testsúlyos gyakorlatokról nem is beszélve...A youtube a barátod, ha edzésről van szó: akár "towel workout" vagy "chair workout" címszavakkal mahinálsz, garantáltan találsz kedvedre való edzésvideót.

Az idő pénz, tartja a mondás, inkább eddzél 20-30percet maximális erőbedobással, mint másfél órát félgőzzel, erre pedig a "tabata" módszer ideális, saját testsúlyos gyakorlatok 20mp-ben végrehajtva, 10 mp pihenővel, 4 körben, erre is számos zenét/stoppert találsz a legnagyobb videómegosztón és garantált, hogy gyöngyözni fog a homlokod 20 perc után is.

Jó edzést kívánok Nektek!

Tovább

Ha nincs pénz, nincs edzés? Dehogy nincs! –Alternatív edzési megoldások 1. rész

Hónap vége van és nem telik egy fitneszbérletre? Nincs jó futócipőd vagy bringád? Esetleg egész nap a gyerekkel vagy? Semmi gond, nem fogsz ki az edzőkön, akik még így is tudnak megoldással szolgálni!

Tovább

A 6 legjobb sport irodai dolgozóknak

1. Gerincjóga: az egyik legjobb módja annak, hogy karbantartsd a hátadat. Saját példámból kiindulva ajánlom, hiszen nincs is jobb annál, ha a heti 40 óra (vagy még több) ülés által okozott hát-váll-és gerincproblémákat megelőzzük vagy enyhítjük egy jó kis nyújtással. Írtam is róla.

ezt figyeld mozgásban

2. A pilates azon mozgásformák egyike, amely „beavatott” a rendszeres sportolás világába. Imádtam, hogy a mélyizmaimra gyakorolt hatásai rövid idő alatt megmutatkoztak minden porcikámon, emellett egy igen kecses mozgásnak tartom. Itt a cikk!

ezt figyeld mozgásban

3. Cross core: nem egyszerű kötélnek állni, főleg ha a sport és egy felfüggesztés egyvelegéről van szó. Eleinte tartottam a csigára erősített kötelektől, de rövid idő után nagyon megszerettem a kardió és erősítő szerepet egy szerepben betöltő mozgásformát. Részletek és szálkás testek ebben a cikkben.

ezt figyeld mozgásban

4. NIA: kedved lenne egy Ozora hangulatú, máskor gyengéd dallamú vagy éppen tombolós órához? Ha bírod a szélsőségeket, nyitott vagy és ki akarod rángatni magad a főnököd karmaiból estére (legyél férfi vagy nő), akkor ez a tánc neked szól.

ezt figyeld mozgásban

5. Sandbag: mint tudjuk és sokszor halljuk, hogy a munkában elgémberedett végtagjainkat, emellett különösen a törzsizmainkat jobban kellene edzenünk. Ehhez elég egy (rózsaszín) zsák és egy rendkívül szakképzett edző egyvelege és mehet is a maci guggolás. Lássuk!

ezt figyeld mozgásban

6. Spinning: örök kedvencem a bicikli. Na de mi a helyzet, ha hideg van? Tekerjünk beltéren, ahogy a csövön kifér! Így!

ezt figyeld mozgásban

Tovább

A fociedzés, ahol nem rúgsz bele izomból a labdába: fitfutball

Rajt:

Egy este éppen a gépem előtt ültem, amikor üzenetet kaptam a blog Facebook oldalára. Egy újfajta fociedzésről szólt. Őszintén szólva, először azt gondoltam, hogy egy focis hír, de beleolvasva láttam, hogy igencsak érdekes lehet nekem. Ezúton is köszönöm a kedves olvasómnak, aki felhívta a figyelmemet erre a fitneszesített mozgásra; ha jóval előbb fejlesztették volna ki, az általános iskolai szerelmem 15 évvel ezelőtt valószínűleg odalett volna a focitudásomért, így viszont csak kapus lehettem, sokszor a porban „fürödtem” és nem rúghattam nála labdába.

földön foci sport

Ahogy én láttam:

Persze időközben felnőttem és tulajdonképpen nem is érdekes már ez a sztori, de gondoltam jó felütés lesz...2016 március valahanyadikának estéjén a Zsinagóga mellett sétálok. Nem unalomból, edzésre tartok: egy fehér ajtón be, a lépcsőn le. Tök aranyos recepcióssal találkozom, aki mellesleg fiú és minden információval ellát. A következő pillanatban az órát tartó Ádám ikertestvérével futok össze az öltöző felé menet, aki azonnal tisztázza is, hogy ő valóban nem Ádám. Az öltözőben két nagyobb pad, fogasok és sulis öltözőszekrények várják, hogy megpihentessük rajtuk és bennük ruháinkat egy óra erejéig.

Az öltözőből balra fordulva végre találkozom a szintén szimpatikus óraadóval és konstatálom, hogy egy tükrös teremben fogjuk az edzést letolni. Még mindig fogalmam sincs mi fog történni, hiszen alapjaiba véve az van belém táplálva, hogy a labdát rúgni kell - ami ebben a kis teremben nagyon nem lesz lehetséges.

földön foci sport

Egy bökkenő viszont már most van: pincehelyiségben van az óra, amit az első pár perces átmozgatás után már inkább hátránynak érzek (néha jól esne, ha ki lenne nyitva az ablak).

Néha mosolyogva, máskor ezerrel kipirulva és koncentrálva csinálom a labdának való nekifutásokat, amiket egy helyben kocogással szakítunk meg: mindez könnyűnek tűnik, de iszonyatosan pörgető.

földön foci sport

Az edző mindent előre megmutat: elmélet és gyakorlat zajlik az összes mozdulatról, így a tiki-takiról (azaz a jobbra-balra adogatásról), valamint a Puskás-cselről is.

földön foci sport

Rúd középen: jobbra-balra ugrálás és átlósan futás a menü! Nem tagadom, az intervall alapú sorozat pihenőiben előszeretettel lóg a nyelvem és folyik rólam a víz.

földön foci sport

(Főleg az elején) eléggé koordinációs hibákkal küzdök, ezért nem mindig sikerül szinkronban végeznem a kiszabott gyakorlatokat. Nyolcasokat, azaz a számot rajzoljuk le képzeletben, miközben futunk.

Egyik testrészünk sem erősödhet a labda nélkül: még a hasizom erősítéshez is igénybe vesszük a tárgyat.

földön foci sport

A labda mellett mellékszerepet kap a polifoam, amin kockához hasonlót próbálunk varázsolni a hasunkból. Természetesen a jó öreg statikus sem maradhat el - a labdához még ekkor is ragaszkodunk!

földön foci sport

A nyújtás szintén a labda segítségével zajlik, amit időben keveslek, de nincs mese, tartani kell a szoros időbeosztást. Hozzáteszem, hogy másnap igencsak izomlázat éreztem a vádlimban, így érdemes azt a területet külön is lazítani.

földön foci sport

Ami fontos:

Az ötlet és az irány jó, ugyanis mostanság fitneszesítve sokkal könnyebben fogadják be az embereket a mozgásformákat, mint az élsportnak kikiáltott sportokat.

Ha ilyen oktatást kapnának a magyar focisták, bizonyára több esély lenne arra, hogy egy újabb Aranycsapat verbuválódjon össze a jövőben.

Hol? BackStage Studio, VII. Budapest, Dohány utca 5/B.
Mennyibe kerül? http://fitfutball.hu/ar/
Mit vigyél? edzőcucc cipővel, víz, törölköző

Pontozás
Kínzó faktor: 9/10
Ennyire formál: 9/10
Edző: 11/10
Helyszín: 7/10
Ennyire fáj másnap mindened: 5/10

Tovább

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.