Fusion Vital. Történetünk egy buliban kezdődik, ahol egyszer csak megpillantottam az ismerősöm mellkasán egy fehér, villogó kütyüt. Meglepett a dolog, ezért inkább említést sem tettem róla. Eközben a mellettünk ülő ismerősünk - aki már átesett egy ilyenen - mesélt róla, hogy az a kütyü tulajdonképpen valamilyen értékeket mutat ki, tehát nem egy tipikus értelemben vett szív ketyerét hord a lány. Megnyugodtam.

Következőre egy előadás keretein belül első kézből kaphattam infókat erről a szerkezetről… az alvásminőséget is vizsgálni lehet vele. Na, itt felkaptam a fejem, ugyanis az elmúlt hetekben kimondottan rosszul aludtam – legalábbis nem voltam kipihent.

ezt figyeld

Az esemény után pár nappal felvettem a kapcsolatot a termékkel foglalkozó cég vezetőjével, aki felajánlotta, hogy kipróbálhatom a mérést. Ennek nagyon-nagyon megörültem!

Mikor pár nappal később találkoztunk, megkaptam tőle a kis csomagomat: egy magyar nyelvű leírás a ketyeréről, zselés tappancsok, amivel a bőrömhöz tudom tapasztani a kis mérőket, hogy azok megállapíthassák, éppen menyire vagyok zen vagy hiszti kriszti. Ennél a beszélgetésnél vált számomra egyértelművé, hogy akár evés közben is stresszelhetünk. Gondolnád? Ráadásul bizonyos tevékenységektől nem csak este, de nappal is képes feltöltődni a testünk.

Az első napon egy elég hűvös, nyirkos reggelre ébredtem és picit morcos is voltam, de izgatottan vártam a mérés első lépéseit, aminek során a tappancsokat a leírás alapján magamra kellett tapasztanom. A szerkezet zölden villogott, elindult a mérés. Időközben már felvittem az adataimat az online naplómba is, ahova onnantól kezdve minden tevékenységet rögzítettem, amit csináltam – szinte csak a vízivást nem.

Annak ellenére, hogy pár perc után megszoktam a mérőeszközt, azért szerencsének éreztem, hogy tél van, mivel így nem kellett a „Mi ez rajtad?” típusú kérdésekre percenként válaszolnom. Szép sorban jöttek a napok, szorgosan naplóztam és igyekeztem minél többféle tevékenységet végezni, hogy kiderüljön, mivel teszem a legjobbat a testemnek.  A mérőt minden este levettem fürdés előtt, az alváshoz pedig visszaraktam.

Néhány napon úgy éreztem, hogy nem alszom jól, sőt külön örültem, ha a környezetem felidegesített, hiszen a grafikonon ezeket jelölni tudtam és így kiderült mennyire ugrik meg a stresszintem, ha valakivel összeszólalkozok. 

ezt figyeld
Az egyik grafikonom: a magyarázatok alapján (szerencsére) még mindig többet töltődök, mint stresszelek!

A hat napig tartó mérés végére már nagyon rutinossá váltam: fürdés előtt levesz, utána felcsatol, alszik, naplózik és mindent csinál a maga módján (még mozgás közben sem volt zavaró).  Az utolsó mérés napja és a kiértékelés között eltelt jó pár nap, amikor egy külföldi kiruccanáson voltam. Az értékelő találkozóra nagyon izgatottan mentem el.

Eredmény:

Hogy mit produkált a szervezetem a mérés ideje alatt?

„Neked szinte semmit nem kell változtatnod az életeden” – mondta Adri, aki alaposan kielemezte az értékeimet.

Na, ezt álmomban sem gondoltam volna! A „diagnózis” szerint a sport mellett jót tesz nekem a meditálás, az olvasás vagy ha sóbarlangba megyek – ezek a kedvenc elfoglaltságaim. Hiába éreztem az ellenkezőjét, mikor valaki felidegesített, nem emelkedett magasabbra a stresszintem annál, mint amikor mondjuk éppen a munkába utaztam (a grafikonon ott volt a legerősebb a stresszintem az egyik nap). Sőt, ha a kollégák nem zökkentenek ki az open office-ban, akkor a munkám során is képes vagyok a feltöltődésre:

ezt figyeldMivel az életem nem a sport köré épült, a következő dolog még inkább meglepett. Az értékelésből kiderült, hogy a legalacsonyabb nyugalmi pulzusom 43, amivel hajazok egy élsportoló értékeire, aki gyerekkora óta folyamatosan mozog. A szüleim élsportolók voltak, talán valami „átragadt” tőlük?! Végül és nem utolsósorban érdemes odafigyelnem arra, hogy három órával az elalvás előtt ne igyak alkoholt és rendszeresen aludjam ki magam.

Hihetetlen, hogy pár aprósággal mennyivel jobb lehet a teljesítményünk és képesek lehetünk gyökeresen megváltoztatni az életvitelünket. Az instrukciókat követve azóta odafigyelek arra, hogy kipihenve induljak neki a napjaimnak és alváson kívüli pihentető, feltöltő tevékenységeket is rendszeresen végezzek. :)

Bevallom, rosszabbra számítottam, de az eredmények megerősítettek abban, hogy valóban többet kell lazítanom és minden rendben lesz. Végre egy hasznos mérés, ami feketén-fehéren (vagyis pontosabban piros és zöld ikonokkal) elém tárta a valóságot.

Well done! További részletek a weboldalon és ITT.

ezt figyeld
Azóta wonder woman-ként élem a mindennapokat