Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Budapest közepén törzsi energiák mozognak: Attraktív Kollektíva Törzsi hastánc

Rajt:

Már megint a közösségi oldallal kezdődött. Az idővonalamat pörgetve láttam egy képet, amin egy misztikus kinézetű hastáncosnő szemezett velem, felette a szöveg: “Törzsi hastánc tanfolyam”. Miután már sok fitnesztermet végigjártam, éppen itt volt az ideje annak, hogy más típusú mozgást teszteljek. Miután megláttam, egyből lementettem a képet és eldöntöttem, hogy ki kell próbálnom. Az óraadó Lefkovics-Virág Judit honlapján így írt egyes szám harmadik személyben a mozgásformáról:

“Az afrikai, közel-keleti és ázsiai táncelemeket is vegyítő koreográfiáiban gyakran feltűnnek a kézfej ősi kifejezéstárából származó mudrák. Tanítványai között eltérő korosztályú, társadalmi helyzetű nők, szinglik, egy vagy többgyermekes családanyák alakítanak törzseket, hogy a közös munka, gyakorlás és fellépések révén, egymást erősítve, sorsaik és egyéniségük közötti különbségek elmosódásával, létrehozzák a közös törzsi energiát...Az előadások rituális jellegét fokozza a koreográfiákhoz felhasznált zene, amely minden esetben mély, ősi időket idéző és misztikus.”

Ahogy én láttam:

Az Astoria szomszédságában lévő kapualjban összefutok a fotósommal, akivel az előzőleg e-mailben meg kapott útvonal alapján próbálunk eligazodni. A helyszínt nem könnyű megtalálni: a 2. emelet 11-es ajtaja rejti az emeleti underground lakást, ami a bal sarok bal sarkának bal sarkában van. Ahogy belépünk, az előszoba, konyha és öltöző keverékébe botlunk bele, némelyek beszélgetnek, mások imát mormolnak, a többiek öltöznek, miközben még az előző óra tart, a tánc alatt szóló hangos, olykor pszichedelikus zene valósággal átjárja a belső szobát. A régi tégla lakás falait és tereit mindenhol a témához illő, misztikus képek és szimbólumok díszítik.

földön tánc alternatív hastánc
földön tánc alternatív hastánc
Ahogy vége az órának, megjelenik a cseppet sem átlagos kinézetű tanár, Judit. A dresscode itt inkább cicanaci és zokni nélküli tappancs, sem mint egy mellkidobós szerkó. Mivel elég hűvös volt a teremben (és csak rövid nadrágot hoztam magammal), én inkább farmerban maradtam.

földön tánc alternatív hastánc
Néhány perccel később már a tükrös, a Camasutra füstölő illatával átitatott szobában állunk és az alapállást tanuljuk, azaz hajlított, egymástól kislabda távolságra lévő térdekkel és billentett medencével indulunk neki a 90 percnek.

földön tánc alternatív hastánc Az óra koreográfiára épül, sőt, vannak haladóbbak is, akik már régóta járnak és egész érdekes dolgokat művelnek a testükkel hastáncolás közben. A legtöbb mozdulat kötődik valamihez vagy éppen ellenkezőleg, csak úgy kipattantak Judit fejéből - akárcsak a rendhagyó neveik.

földön tánc alternatív hastánc

A csak női közösségből álló órán van minden: csuklómozdulat a flamencóból, túlmenő Béla-póz (tényleg!) és fedő Jenő-póz is, de segítő Orsolya névre szintén hallgat egy mozdulat.

Legtöbbjük valós mozdulatot takar, végére pedig a nevek komoly koreográfiává formálódnak. Bevallom sokszor már annyira odafigyelek vagy elvarázsolódom, hogy nem tudom magam elengedni óra közben. A fejünk mozgás közben is egy helyben marad, szinte az orrunk körül forgunk, de akkor vagyunk a legjobbak, ha a felsőtestünket és a vállainkat mindeközben a tükörben szemből látjuk viszont.

Judit sokszor nyom viccet az óra közben, nem tudom eldönteni, hogy befolyásolja-e a lámpaláz, de néhol inkább kizökkentőleg hat, bár amikor megmutatja “sámáni bukósisakját” (amivel fellép) és a szoba egyik sarkában lévő szentélyét, ez megbocsátható.

földön tánc alternatív hastánc

Fejkörzésekben sincs hiány, ekkor A kör c. film Samarájához hasonlítunk mindannyian hosszú, előreboruló, a legtöbbünk arcát eltakaró hajzuhatagok miatt.

Ami fontos:

Nyitott és szokatlan társaság, némi pozitív különcséggel megtűzdelve, fúziós törzsi hastánccal, a háttérben elektronikus zenével. Elegáns, kecses és hasmozgató mozgásforma, ami eléggé alternatív. Ha a szokásostól eltérő, mantrázó, sötét színekkel operáló, nem cicamicás környezetre vágysz, próbáld ki!

földön tánc alternatív hastánc

Hol? 1072 Budapest Rákóczi út 6. 2/11, 75-ös kapucsengő
Mit vigyél? kényelmes ruhát, cipő nem szükséges
Mennyibe kerül? 1 óra ára 2200Ft, 4 alkalmas bérlet 8500Ft ( 5 hétig érvényes), 8 alkalmas bérlet 15000Ft (9 hétig érvényes)
Férfi/nő arány: 100% nő

Tovább

Látássérültként futni a szigeten? Miért is ne!

Loboda Márk teljesen más szemszögből szemléli a világot, nincs elképzelése arról hogy nézhet ki valójában a Margitsziget, mégis rója a köröket, érzi a víz illatát, de a medencét nem látta még soha, mégis szeret benne úszni. Idén pedig félmaratont fog futni - látássérültként -, mert miért is ne?

Tovább

Hagyd otthon a majrét és csússz: síelés

Rajt:

Rauris az a hely, ahol a városi nyüzsi után jól esik pár napig fellélegezni. A korábbi e-bike túra után végre volt lehetőségem hóbetyárkodni, azaz tíz év után ismét síelhettem egy jót. Habár a síelés nem újkeletű dolog az életemben, kíváncsi voltam meg tudom-e ugrani azt a szintet, amit korábban, mert a nagyon meredek pályákon hajlamos vagyok majrézni.

Ahogy én láttam:

Egy vasárnapi, komor délelőttel kezdődik az utunk. A hétórás autóútra lévő, Salzburg tartományban fekvő Rauris-völgy nem a legközelebbi sí- és hegymászó terep, de megéri az utat - utazó-fejpárnával végképp. A történet szempontjából fontos momentum, hogy az utazás előtti napon sikerült a derekamra esnem, így már eleve kettővel óvatosabban indulok neki a történetnek. Gyerekként merészek vagyunk, megyünk a vakvilágba, mint a golyó és nem féltjük magunkat, a biztosítás és a TB fogalmát sem ismerjük. Minél idősebbek leszünk, egyre több félelem alakulhat ki bennünk és annál óvatosabban vágunk bele egyes dolgokba.

Egy kicsit a tudnivalókról:

A Hoche Tauern Nemzeti park közepén fekvő Rauris-völgy legnagyobb hegye a 3106 m-es Hohe Sonnblick, ráadásul itt található Európa legnagyobb meteorológiai megfigyelő állomása is.

földön levegőben síelés sport

A sífutáson kívül egy 32 km hosszú sípályán van lehetőség csúszkálni - főszezonban 40 euró/felnőtt ártól -, a kreuzbodeni résznél pedig kedden és csütörtökön este kivilágított szánkópályán lehet csúszni. Sőt, a helyi befagyott vízesésen is fel lehet mászni jégcsákánnyal. A környék legmagasabb síterepei találhatóak itt, a családi- és gyakorlópályákon kívül 5 km fekete pályán is csúszhat az, aki keménynek érzi magát a feladathoz. Nem mellesleg a völgyben busz járkál körbe, amivel könnyen el lehet jutni A-ból B pontba (a síelőknek és a túrázóknak is).

földön levegőben síelés sport
Melegítek

Jöttünkkor műhó fogadminket és az idő is enyhe, ezért a szánkózásról most nem tudok személyes véleményt begyűjteni. Ennek a szánkópályának más jelentősége is van: minden év márciusában az Ausztriában élő afrikai közösségek idejönnek és össznépi szánkóversenyt tartanak. Szerintem ez legalább annyira király kezdeményezés, mint a jamaikai bobcsapat!

A testtudat jó dolog, de olykor félelemre is ad okot, hiszen ennyi idősen sokkal inkább érzem a testem lengéscsillapítóját (a térdemet), miközben folyamatosan dolgozik síelés közben. Az első csúszásom inkább egy zsiráfbébi lépteire hasonlít: először ismerkedem egy olyan sebességgel és tereppel, amihez tíz éve nem volt közöm. Persze még csak egy kékes-piros pályán közlekedem, de másodszorra már annyira biztosnak érzem magam, hogy elkap a flow-élmény, csak akkor majrézok kicsit, ha egy olyan domboldalhoz közeledek, aminek nem látom be a végét.

földön levegőben síelés sport
Az a kis hangya ott balra én vagyok

Párszor eljátszom ezt a kört. A felvonót önkényesen használom (szerencsére nincsenek sokan) és onnan skubizom, hogy mások pikk-pakk már le is csúsznak a napsütésben és a szél fújta műhavon. Mellesleg 2016-tól egy új kabinos felvonóval bővült a pálya repertoárja, úgyhogy pápá csákányos.

A szállásunk is szuper, bőséges, változatos, ízletes ételeket kapunk. Nagyrészt magyar vendégekkel és személyzettel van tele a frissen felújított szálló.

földön levegőben síelés sport
Két síelés között még lovaskocsiztunk is egy kört a vidéken

Amikor gimisként síeltem, igyekeztem nem lebőgni a menő boardosok előtt, most már csak magamnak akartam megfelelni. A második nap azonban nem úgy sikerült, ahogy terveztem: van egy pályameredekség, amíg bírom a tempót tartani, viszont egy ponton mintha ólomba öntenék a lábamat és onnan csak fékezve tudok közlekedni. Próbálgatom a piros pályát, de kifog rajtam. Bátorság! Nyilván nem síelek hároméves korom óta, ahogy az osztrák kicsik. Leginkább az bosszant hogy nem tudok szintet lépni,  hiába kérdeztem meg a tapasztalt sítársaimat, nem jövök rá a titokra, pedig már arra is felkészítettem magam, hogy esek. Valószínűleg a derékfájdalmam miatt is fékezem magam tudatalatt.

Elengedem a dolgot, inkább csúszok a számomra biztonságosabb részen és nem stuffolom magam, hiszen az a lényeg, hogy ÉN jól érezzem magam. Ez az élmény csak még jobban felvillanyoz.

földön levegőben síelés sport

Ami fontos:

A sport amellett, hogy tartást ad, újrapróbálkozások sokasága is: alázatra tanít, megtapasztalod a határaidat és eszköz is lehet azok átlépésére. Nagyon jó érzés volt ismét síelni és megérezni a határaimat. Tudni, hogy minden egyes korábbi beidegződés megmaradt és nem felejtettem sokat, csupán bátorságra van szükségem. Asszem, megvan a következő téli kihívás: piros pályán lecsúszni magabiztosan, majrézás nélkül.

Hol? Rauris (Hotel Sonnhof)

Mit vigyél? sícucc és meleg ruha minden mennyiségben

Mennyibe kerül? http://sielok.hu/siterep/rauris/

Tovább

Nagyobb a füstje, mint a lángja: 3 őszinte vélemény az újévi fogadalmakról

Minek fogadkozunk, ha nem tartjuk be? Elég kézenfekvő a kérdés, mégis, ha csak ennyiből állna a dolog, újévi fogadalmak híján a konditermeknek nem az év eleje lenne a legerősebb időszaka. Míg az egyik ember őszintén bevallja, hogy nulla kitartása van, addig a másik külső motivációhoz folyamodik. A legtöbb komoly ígéretet tevőnek mégis csak egy célja van: betartani a jó pár éve divatos - az olykor hasznos vagy éppen ellenkezőleg, túlspilázott - fogadalmakat.

Tomi

"Nálam már évek óta ugyanaz a forgatókönyv. Decemberben megfogadom, hogy január a változás évének első hónapja lesz és mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy sikerüljön az életmódváltás, elérjem a céljaimat, le tudjam adni azt a pár kilót és büszke lehessen rám a környezetem. Na meg persze én is magamra. Az év eleji motivációm általában csak ideig-óráig tart ki, utána minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Egyáltalán nem vagyok elégedett magammal, már nagyon unom azt, hogy ugyanazt a tervet újra és újra el kell kezdenem, de hiába teszek bele apait-anyait, a siker mégis elmarad, ezért általában abbahagyom. Mindenkit befolyásol a környezete (engem is), akár a közvetlen, akár a távolabbi ismeretségekről legyen szó, aki mást mond, az magával szemben sem őszinte. A megfelelni vágyás egy olyan emberi tulajdonság, amit csak nagyon kevesen tudnak maguk mögött hagyni.

Több olyan tervem is van, ami ismétlődik és évek óta húzom, de eddig még nem jártam sikerrel.

Szeretnék végre megszabadulni a súlyfeleslegemtől - egyrészt mert elég hiú embernek tartom magam - és kicsit unom már, hogy amit az edzőteremben nem sikerült ledolgoznom, azt az öltözékemmel próbálom ellensúlyozni.

Tovább

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.