Bánhegyi Adrienn édesapja révén ismerkedett meg az ugrókötelezéssel. Később egy amerikai produkció láttán döntötte el, hogy hivatásszerűen is ezzel akar foglalkozni. A rengeteg gyakorlásnak meglett az eredménye: világcsúcsokat dönt, világszerte elismerik teljesítményét és még a Cirque de Soleil-ben is szerepel! 

sport edzés siker sportceleb jump kardió
Bánhegyi Adrienn

 

Gyerekkorod óta ugrókötelezel, több világ- és Európa-bajnoki címet nyertél, és a mai napig is tartasz két világcsúcsot; a youtube-on pedig hatalmas nézettsége van a videóidnak. Hogy nőtte ki magát a játszótéri vidámság az életedet meghatározó sporttá?

Az egész úgy kezdődött, hogy apukám látott egy ugróköteles videoklipet a tv-ben és úgy vélte, ez egy nagyon jó sportág a kondíció fejlesztésére; pár évre rá fedeztük fel a Magyar Ugrókötelesek Szövetségét – ennek már bő 20 éve. Az előzményekhez tartozott az az országos verseny is Pécsen, ahol egy amerikai csapat tartott akkoriban bemutatót, ott és akkor még inkább magával ragadott ez a sport. A sok edzést hosszú évekig a világ számos pontján megrendezett versenyek követték. Nyolc éve láttam először egy Cirque du Soleil előadást és közben arra gondoltam, hogy a szintén ugrókötelező testvéremmel együtt nekünk is lehetne ebben a csapatban helyünk egy külön számmal.

sport edzés siker sportceleb jump kardió


Így is lett, hiszen már mindketten náluk léptek fel. Hogy élted meg a kezdeteket, éreztél-e nyomást amiatt, hogy egy abszolút profi csapatban kell teljesítened, vagy könnyedebben vetted a kihívásokat?

A legnagyobb kihívást nem is igazán az ugrókötelezés, sokkal inkább a színészkedés jelentette számomra. A legtöbb műsorban meg kell tanulni egy karakter eljátszását, nekem a próbák nagy része az arckifejezések és a mimikák begyakorlásával telt el. Volt, hogy egy zsémbes takarítónőt alakítottam, aki egy csomagot kap, abból kerül elő a kötél műsor közben. Ezenkívül még két műsort csinálok a Soleil-el, az egyik egy csapatos ugróköteles előadás, míg a másik show-juk egy duó ugrókötelezős műsorszám, amivel az elmúlt hetekben Orlandóban léptem fel.

Meséltél arról, hogy sok helyen lépsz fel. Vannak az „artista cirkuszon” kívüli felkéréseid is?

Vannak tréninges, fitneszes, tévés és színházi fellépéseim is, de nem ritkák a sportesemények, oktatások sem.

sport edzés siker sportceleb jump kardió


Hogyan alakult ki az ismertséged bizonyos berkekben; „szájhagyomány” útján futott körbe a híred a világon, vagy a youtube-on lévő magyar imázst emelővideóid is ráerősítettek erre?

Mikor a videó megjelent, érkeztek tévés felkérések, de általában ajánlások útján jönnek a megkeresések.

A szájról-szájra jelentése esetedben az országról-országra is lehetne, hiszen rengeteget utazol. Van olyan bázis, amelyre azt mondod, hogy „itthon” vagyok?

Igen, ez egy pár éve Prága.

sport edzés siker sportceleb jump kardió

Mennyi edzéssel készülsz fel egy-egy performanszra?

Van, amikor klasszikus, máskor sportosabb, energikusabb műsorszámban szerepelek. A legutóbbi, párizsi fellépésem alkalmával egy új műsorszámot kértek, új zenékkel, rövidebb idővel, így arra más repertoárral készültem. Nagyon szívesen edzek, majdnem mindennap, alapjáraton másfél-két órát ugrókötelezem vagy futok.

sport edzés siker sportceleb jump kardió

A sok átmozgott óra mellett mindegy, hogy mit eszel meg, mondván eleget mozogsz vagy azért neked is figyelned kell, miket fogyasztasz?

Amennyi kalóriát elégetünk, azt pótolni is kell. Meg szoktam enni, amit szeretek, nagyrészt odafigyelek, de az édességeket sem vetem meg.

Az ugrókötelezésben élsportolónak számítasz, annak ellenére, hogy nem feltétlenül ismerik el igazi sportként. Egyszer azt nyilatkoztad, hogy olimpiai számmá avanzsálnád az ugrókötelezést. Elszántan dolgozol azért, hogy így legyen, vagy csak örülnél neki?

Szeretném, ha az olimpiai sportok listáján szerepelne az ugrókötelezés. Egyre nagyobbak a bázisok, és világszerte egyre több ország kapcsolódik be a kezdeményezésbe. Ez a sport nem költséges, csupán egy kötél kell hozzá, ami nagy előnye, mivel a szegényebb országokban is bárki művelheti.

sport edzés siker sportceleb jump kardió


Harminc éves kor fölött az élsport befejeződik. Milyen tervek sorakoznak még az öt évre előre nyúló listádon?

Jelenleg 4-5 hónapos színházi szerződéseim vannak Németországban. Mivel angol-testnevelés szakon végeztem, szívesen tanítok is. A PR-marketinges diplomám miatt ez a terület sem áll messze tőlem, hiszen jelenleg is szívesen foglalkozom a Cirque du Soleil promóciós tevékenységeivel. Még legalább öt évig aktívan szeretnék sportolni, de utána sem fogok csak egy irodában ülni egész nap…nem tudok egy helyben megmaradni!