Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Paleo szemszög: a cukor drog és a falási rohamok leküzdhetőek

Posta Renáta életmód tanácsadóként már évek óta a paleolit táplálkozás híve és a cukor lelkes mellőzője. Korábban ő is azok közé tartozott, akik egy multiban dolgozva, a sok teendő közepette két-három óránként esznek valamit, ám a szervezete idővel jelezte, hogy nem jó úton jár. Első kézből kaptam választ arra, hogy valóban ki lehet-e védeni a falási rohamokat és hogy miként lehet ellenállni a cukornak.

Amióta a paleolit étrendet követed, többek között szénhidrátot sem fogyasztasz. Mit tapasztaltál meg magadon először a megvonás után?

Szénhidrát nélkül stabilabbá vált az energia-, az inzulin- és a vércukorszintem. Az étrendemet átalakítottam fehérjedússá, mellette elegendő zsiradékot fogyasztok, ezekből nyerem az energiát és az erőt a sporthoz. A paleós életvitelem alatt még nem voltam olyan edzésen, amit ne bírtam volna végigcsinálni. Az edzőtermekben a legkárosabb dolognak a szőlőcukrot tartom. Gyakori helyzet, hogyha valaki elmegy egy - nem extrém módon megterhelő - órára edzeni, már harminc perc eltelte után körbejár az edző cukrot kínálva. Na, ettől teljesen kivagyok! A cél a zsírégetés lenne, nem a szervezet cukor általi felpörgetése, ezt sosem értettem igazán.

paleolit cukor étkezés függőség ezt figyeld
Posta Renáta

A paleónak köszönhetően az abszolút cukorellenesek táborába tartozol.

A cukorról nagyon határozott véleményem van. Nem értem például, miért van az energiaszeletekben, amikor egy brutális energiaforrás. Persze sokkal egyszerűbb betolni egy szeletet, mint harmonikus életmódot folytatni - gondolok itt a nyolc óra alvásra, a konfliktusok megoldására, az ideális munkakörnyezetre, és persze az egészséges táplálkozásra. Fokozottabb helyzetekben mindig kell, ami feldob, de a cukor egy drog! Ha rászoktatjuk a szervezetünket, utána már nem tudjuk elengedni, rákapunk és ez könnyen függőséggé alakul át.

A cukorra nincs szüksége a szervezetnek, de általa bármilyen élelmiszeripari termék finomabb és eladhatóbb lesz. Emellett még íztompító hatása is van, aki le akar állni vele, annak legalább két hét kell a kitisztuláshoz. Ez az idő vízválasztó, nem a csodát kell várni, csak türelemmel, alázattal végigcsinálni, és akkor rendbe jön a szervezetünk.

Tovább

A legújabb kedvencem a füge, avagy a biztos karcsúság egyik titka

Egy korábbi cikkemben már írtam arról, hogy a sportolók és sztárok legszívesebben milyen vacsorákat fogyasztanak el annak érdekében, hogy fittek, egészségesek és karcsúak maradjanak.

Néha gondban vagyok, hogy mit egyek este egy jó erős edzés után. A fehérje shake-eket nem kultiválom, sőt egy idő után mindegyiknek ugyanolyan furcsa íze van – nem beszélve arról, hogy az összetevőik nem természetesek. A puffasztott rizses, zabkásás vacsik után elkezdtem más módszerek és lehetőségek után nézni. Végül eszembe jutott az egyik nyaralásom, ahol anno megkóstoltam a fügét.

Nyitott szemmel vizslattam a kínálatot a zöldségesnél, amikor felfedeztem a kínálatban a kézműves fügeszeletet. Igen, füge téli kiadásban! Elsőre nem is értettem, mi és hogy és merre, de kíváncsiságból hazavittem magammal egy aszaltszilvás fahéjas ízűt. Nem csak az íze tetszett, de az is, hogy a természetes összetevőkön kívül hozzáadott cukrot és tartósítószert nem tartalmaz.

Nem mellesleg a fügének rengeteg pozitív egészségi hatása van: a Földközi-tenger térségének kultúrnövényéből nem csupán arcpakolást lehet készíteni, magas kálium tartalma segít csökkenteni az inzulint, a benne található kalcium pedig a csontokat erősíti, nem utolsó sorban egészséges rostjai miatt hatékony, ha fogyásról van szó. A római katonák az egyik legfontosabb élelmiszernek tartották, mivel kis helyen elfér, ráadásul tápláló is. Kleopátra idejében a szépség megőrzésére és a szexuális vágy fokozására is használták.

Részletek a finomságról ezen a linken.

Tovább

Izmos test és sport – de nem bármi áron!

Új sorozatomban a hét edzőjének égisze alatt minden alkalommal más edzőnek teszem fel ugyanazt az 5+1 kérdést. A kérdések mindig ugyanazok, a válaszok sportonként eltérőek. Vincze Tímea rúdtáncot és hozzá kapcsolódó „légies” sportokat oktat. Már bőven a felnőtt éveiben, nagy súlyfelesleggel kezdett el balettozni, majd rákapott a rúdtáncra. Rengeteget mozog, mégis azt vallja, a sportot nem kényszerből kell csinálni!

Vincze Tímea

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A rúdtánc fitnesz és az aerial hoop (légtornász karika) különlegessége abban rejlik, hogy egyik sem átlagos, megszokott mozgásforma. Tornászok, táncművészek, akrobaták, artisták - tehát nem átlagemberek - űzik ezeket a sportokat. Hozzánk mégis teljesen hétköznapi emberek járnak a terembe, akik nem rendelkeznek ilyen jellegű sportmúlttal. Az élő példa én vagyok, aki 30 évesen találta ki - nem kis súlyfelesleggel-, hogy elmegy egy felnőtt balett tanfolyamra, mert meg akar tanulni spárgázni. Utána pedig következett a rúdtánc, ami szintén hatalmas fizikai erőt igényelt. Valami még különleges ezekben a mozgásformákban: úgy épülnek egymásra a szintek, hogy egy teljesen átlagos fizikummal rendelkező ember is képes már az első órán végrehajtani egy-két trükköt. Az általam oktatott mozgásformák növelik a koordinációt, az erőnlétet, a hajlékonyságot, az egyensúlyérzetet és rettenetesen jól formálnak.

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Ez egy érdekes kérdés, mert mostanában egyre jobban a kigyúrt, szálkás test felé tendálunk. Itt most inkább a női nem szemszögéből közelíteném meg a kérdést.

Legyünk őszinték magunkhoz: testépítő-fitnesz szakon végeztem és jól tudom, a nők nem arra lettek teremtve, hogy katonák legyenek és szerintem arra sem, hogy 2 gyerek után ellustultan, a szülésből megmaradt plusz 10-20 kilogrammal éljenek. Visszakanyarodva ez eredeti kérdéshez, én mindenképp az izmos testalkatot részesítem előnyben, amely mögött erőnlét is rejtőzik. Szálkás szeretnék lenni, de ha nem diétázom végig az életem, akkor nem fog menni, mert imádok enni, éppen ezért elfér egy kis felesleg itt-ott. Szerintem erről a kérdésről azok a nők, akik rendben vannak saját magukkal ugyanígy vélekednek.

Mik a jó edzés alapismérvei?

Amikor azt a visszacsatolást kapod, hogy a vendéged heti rendszerességgel visszajár és elkezd az élete részévé válni a rúdtánc vagy a légtorna. Jó edzés az, amikor látod, hogy a vendéged a kezdeti botladozások után  a 10. óráján már magabiztosan hajtja végre a feladatokat, és ha lesve is, de nézi magát a tükörben és tetszik neki az, amit lát.

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

A mozgástól, az étkezéstől és a kiegyensúlyozott lelkiállapottól. A mozgás alatt értem a heti 2-3 alkalmat, az étkezés az egy külön téma, illetve hogy mi az egészséges és mi nem. Sok alapélelmiszer van, amit a nagyszüleink használtak, de mi már kihagyjuk. Azonban nem szabad mindent kiiktatni - kivéve, ha valamilyen ételallergiában szenvedünk. Meg kell találni az arany középutat, amiben még komfortosan érezzük magunkat.

Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

A saját testsúlyos edzést tartom a leghasznosabbnak, ezáltal mindent, ami kapcsolódik a gimnasztikáéhoz, a rúdtánchoz, a TRX-hez, a jógához és a pilateshez. Néha nem árt a súlyzós edzés sem. Ha az ember ügyesen kombinálja a sportokat, akkor hihetetlen eredményekre képes. Ezért van nálunk is többféle óratípus.

Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Ez nálam nagyon ritka, mert a sport teljesen beépült a mindennapjaimba és az életem része lett.

Minden reggel 30-40 percet edzek és délután órákat tartok, általában egy pihenőnapom van a héten, amikor teljesen passzívan pihenek, de ha úgy érzem hét közben, hogy nem kívánom a mozgást, akkor kihagyom. A sportot nem úgy kell felfogni, mint egy kényszer foglakozást, hanem mint napi rutint, (mint például az evést, olvasást, alvást). A lényeg hogy élvezzük azt, amit csinálunk.

Tovább

5 egészséges dolog, amit bármikor ehetsz vacsorára!

Amikor már annyira éhesek vagyunk, hogy kopog szemünk, vajon milyen egészséges dolgokat ehetünk - főleg egy kiadós edzés után? Egy nyers vegán sportolónő, egy modell, egy férfi edző és egy paleo blogger hölgy elmondják, hogy ők mit esznek vagy ennének ilyenkor!

Sulyok Csillag, nyers vegán sportoló

Ha este edzettem nálam egy kiadó vacsi 3-4 banánból áll, a délelőtti mozgás után hatalmas salátákat szoktam enni. Ez utóbbit paradicsommal, cukkinivel, kígyóuborkával dobom fel és napraforgó olajból készült öntetet rakok rá.

Sulyok Csillag

Tovább

​A vegánok is tudnak izmot építeni – Interjú Sulyok Csillaggal

Sulyok Csillag szabadúszó testépítő, aki mostanában itthon tartózkodik, de egyébként Írországban él. Nem ért egyet a testépítés minden szegmensével, vegán étrenddel akar ebben a világban érvényesülni és megmérettetni magát, ám a május végi versenyre való felkészülése nem teljesen zökkenőmentes.

Tovább
«
12

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.