Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Edzők górcső alatt: „A test azt szereti újra és újra megcsinálni, ami jólesik neki” – A mozgás egy Nia tanár szemszögéből

Ezúttal a holisztikus és egyre elterjedtebb mozgásforma, a Nia egyik tanára, Brezina Kinga válaszolt az 5+1 kérdésre.

motiváció ezt figyeld
Brezina Kinga (fotó: Schumy Csaba)

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

Leginkább abban, hogy a mozdulatokban az örömöt, a jóérzést, a testi komfortot keressük.  Mi, Nia tanárok nem hiszünk a „no pain - no gain” tézisben. Az a tapasztalat, hogy a test azt szereti újra és újra megcsinálni, ami jólesik neki. A mozgás, a test így válik kimeríthetetlen örömforrássá. Mindemellett elképesztő jó zenére, mezítláb, egy táncalapú erős kardió edzésen vehet részt az, aki eljön egy klasszikus Nia órára, emellett elég rendesen égethet testi és lelki kalóriát. Viszont, mivel az ún. test útját követjük, így a mozdulatokat mindenki az adott, aktuális szintjén végezheti el.

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Bármilyen testalkat, bármilyen kor. Mindenkinek van egy saját térképe a saját testéhez, a cél az, hogy ezt ismerje meg minél jobban és ne tévedjen el rajta. Táncolni ráadásul mindig, minden korban, mindenhol lehet.

Mik a jó edzés alapismérvei?

Hogy jól érzem magam közben és nagyon meglepődöm, hogy már vége. Hogy ha fel kell, hogy dobjon, akkor aktív vagyok utána, ha pihenni szeretnék, akkor az edzés után remek alvásban lehet részem éjjel.

motiváció ezt figyeld

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Attól, hogy alaposan megismeri és tiszteli a testét. Hiszek az arany középútban, abban, hogy a testnek van egy hihetetlenül finomra hangolt intelligenciája és pontosan tudja, hogy mire van szüksége. Minél inkább testtudatosak vagyunk, annál inkább van fülünk ennek a meghallására. Nem divatirányzatokat kell követni mozgásban, táplálkozásban, hanem meglelni azt, ami számunkra a legmegfelelőbb. A test ezt meghálálja és persze a lélek is.

Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

A meztelen talpamat.

Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

A Nia órákon a mozgáson keresztül egy semmihez sem hasonlítható örömérzetet élek át. Nem tudok róla lejönni. :)

Tetszett? ITT még több motiváló cikket találsz! Aztán gyerünk edzeni! :)

Tovább

Tipikus konditermi típusok – Becsekkolok, tehát edzek

Izmokat kell növeszteni, mert ahhoz lehet használni a menő #nofilter és a #celaneating hashtageket. Mielőtt elindul, gondosan kiválasztja milyen ruhát viseljen, hiszen nem lehet rajta ugyanaz, mint egy héttel korábban. Egy dokumentumfilm alaposságával vetekszik az a képmennyiség és videó, amit egy konditermi látogatása alatt készít – magáról. Becsekkol, hogy ott van, mert „akkor semmit nem ért az edzés”, lehetőleg mindenkivel pózol egyet és a látványos izomcsókolgatás sem maradhat el. Ha már nem tud mit kitalálni, akkor a fehérje turmixával szelfizik, a képnek pedig a millió hashtag mellett szellemesen „Stay strong” címet ad. Persze a címadás kreativitása a két nemnél eltérő lehet.

tipikus konditermi típusok

Találkoztál már Isteni izom Imrével? Na és a bunkó recepcióssal?

Tovább

Edzők górcső alatt: Berkes Márton – Egy nő törődjön a testével és az egészségével!

A hét sportjának oktatója sem úszta meg, hogy válaszoljon az 5+1 kérdésre. Igen szimpatikus mondatokat fogalmazott meg!

a hét edzője motiváció
Berkes Márton

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A DBands a rugalmas ellenállások új generációja: egy térd fölé csatolható pánt, mely elöl és hátul 1-1 gumikötéllel kapcsolja össze a két lábat. Az élsportban és a fitneszben más-más céllal használják: az előbbiben döntően gyorsaság és robbanékonyság fejlesztésére, az utóbbiban főként alakformálásra. Kevés olyan funkcionális eszköz van, amely ennyire univerzális. Itthon még kevésbé elterjedt eszköz, de az éles szemű edzők kezdik felfedezni és beépíteni a személyi- és a csoportos edzésekbe.

Tovább

Tipikus konditermi típusok – A recepciós, akinek jelmondata: „Akkor sem leszek veled kedves”

Kilencven sport kipróbálása során sok-sok helyen megfordultam már. Mindenekelőtt leszögezem, hogy (szerencsére) már egyre kevesebbszer találkozom olyan recepciósokkal, akik fancsali képpel fogadnak, mikor megérkezem. Persze megértem, hogy mindenkinek szokott rossz napja lenni, azonban amikor valakin múlik egy adott hely vagy cég megítélése, akkor ajánlott legalább illedelmesnek és valamennyire mosolygósnak lenni.

ezt figyeld konditerem tipikus konditermi típusok
Sokuk nem érti meg, hogy a munkaköréhez tartozik a kedves, normális kiszolgálás. Így aztán ne csodálkozzunk, ha savanyú képpel, köszönés nélkül vágja oda nekünk az öltöző kulcsot, miközben a másik kezében lévő telefonján éppen becsekkol a Facebook-on, hogy éppen „Feeling szomorú, unott, gyámoltalan” vagy akármi. Esetleg szájhúzva magyarázza el mit merre találunk, aztán mantrázik egyet azért, hogy legyen már vége a napnak.
 

Mik a ti benyomásaitok?

Tovább

Edzés közben gumikötelek tartják össze a lábam: DBands

Rajt:

A Facebook oldalamon kaptam egy levelet Marcitól, akivel később beszélgetésbe kezdtünk. Mesterségének címere: edző, munkakörének velejárója a DBands. Végül a Sport11-ben kötöttem ki és megtudtam miről is szól ez az óra.

Ahogy én láttam:

A történetünk egy hideg téli estén kezdődik. A Kánai útnál lévő sportkomplexum egyszerűen hatalmas, így percekig sétálunk, mire megtaláljuk a főbejáratot. A főrecepción eligazítanak minket, az első emeletre kell mennünk a fitneszteremhez.

Ott már a konditerem recepciósa informál, hogy mit merre találok és miután a kulcsit is odaadja, betűzök az öltözőbe. A helyiség tiszta, a szekrények nem a legnagyobbak, de elférnek a dolgaim. Öltözőből ki, jobbra fordulás, le a lépcsőn, majd ott ismét egy balos – ha jobbra mennék, gyúrásba torkollna a dolog, mivel ott a konditermi rész van.

A nem ugri-bugrira épülő óra perceken belül kezdődik, közben befut az edzőnk is, aki már elsőre szimpatikus (és magas). Egy könnyed „Átmozgatom a testemet, mert az jó lesz neki”-típusú melegítés után jöhet a tematikus részekre bontott óra.

Földön budapest sport
Felcsatolás folyamatban

Miután az első percekben eléggé átmelegedtem, itt az ideje annak, hogy az óra névadóját, a Dbands-et magamra csatoljam – persze segítséggel, ugyanis még azt is elmagyarázza az edző, nem dob egyből a mély vízbe.

Földön budapest sportJó edző létére a törzserősítésről ő sem feledkezik meg, nagy hangsúlyt fektet rá! Sőt, nem rest guggolásból felugrást és step padot is bevetni a lefárasztás érdekében. Másnap éreztem is a törzsizmaimat és a guggolásból felugrás miatt a combjaimban is volt egy kis izomlázam.

Földön budapest sportFöldön budapest sportPontosan mit tud az eszköz?

„A DBands egy térd fölé csatolható, orvosi szilikonnal megerősített pánt, mely elöl és hátul 1-1 gumikötéllel kapcsolja össze a két lábat. Az eszközt kezdetben az élsportban használták a gyorsaság, a dinamika és a robbanékonyság fejlesztésére, azonban hamar rájöttek, hogy alakformáló hatása elkerülhetetlen: kiválóan alkalmas a kritikus területek (comb-has-popsi) formázására” – mondta az edző, Berkes Márton.

Földön budapest sport

Földön budapest sport

Földön budapest sportAmi fontos:

(Mindig plusz pont, ha egy edző megkérdezi az esetleges sérüléseimet.)

Az edző szavaival élve: „A DBands a mozgásláncba beépülve együtt mozog a felhasználóval, így a tér bármely pontjába történő elmozdulás során mindig részt vesz a munkában, nem csúszik el - szemben a lábra húzható egyszerűbb gumiszalagos ellenállásokkal. Nagyon jól használható más funkcionális eszközökkel együtt (pl. TRX), ezáltal új szintre emelhető az edzések intenzitása és hatása.”

Hol? Sport11 Fitness, Budapest XI. Kánai út 2.

Mennyibe kerül? http://sport11.hu/wp-content/uploads/2016/01/%C3%81rlista-Csoportos-%C3%B3ra_2016.01.01.pdf

Mit vigyél? törölköző, edzőcucc cipővel, víz

Korosztály: 23-55 év (látogatásomkor az edzőn kívül csak nők voltak)

Pontozás

Kínzó faktor: 8/10

Ennyire formál: 7/10

Edző: 10/10

Helyszín: 7/10

Ennyire fáj másnap mindened: 6/10

Tovább

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.