Az edzők górcső alatt sorozatom következő instruktora, Nádasi Krisztián bevállalta, hogy édesszájúsága ellenére kemény edzéseket tol és tart is, valamint nem cövekel le egyetlen sporteszköz mellett sem. Kifogás pedig mindig van, csak el kell indulni.

Nádasi Krisztián

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A Boot Camp, bár hivatalosan az amerikai tengerészgyalogosok kiképzésének "átfitneszesített" változata, ezt korántsem ennyire egyszerű defíniálni. Itt alapvetően a szabadban vagyunk, a természet az edzés helye és olykor a felhasznált eszköz is. Saját testsúlyos edzésforma ez, viszonylag egyszerű gyakorlatokkal, így nem igényel kifejezetten előképzettséget. Leginkább idő alapon dolgozunk, emiatt szinte mindegy, hogy az ember férfi, vagy nő, hány éves, vagy, hogy milyen edzettségi szinten van. Mindezeken túl sok gyakorlatot játékos formában élvezhetnek az edzésre érkezők - mint például társhordások, különféle páros gyakorlatok, stb. Az együtt, közösen, egymást segítve végrehajtott gyakorlatok plusz élvezeti élményt adnak, akár egy csapatépítőn.

Számomra pedig ott a csavar az egészben, hogy annak idején, a Rendőrtiszti Főiskolán kiképző voltam. Bár az másfajta célt szolgált, de azért azokat az időket itt is hasznosítom - a hozzám érkezők legnagyobb örömére.

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Egészséges-középutas. Edzőként is úgy tartom, hogy magadnak kell megfelelned. Lehetsz elégedetlen, mert hiszem, hogy az visz előre, de meg kell találni azt a pontot, amivel az elérni kívánt szint még megfelelő energia ráfordítással lehet a tied. Ne az legyen a cél, hogy minden szabadidődet mozgással és egy ideál elérésével töltsd. Tudnunk kell azt is - bár sokan csak takaróznak vele - hogy a genetikád igenis befolyásol.
Személy szerint egyébként nyilván közelebb áll hozzám a sportosabb élet, és így a kinézet is, de inkább úgy fogalmaznék, hogy a tested tükrözze az általad helyesnek tartott életmódot.

Mik a jó edzés alapismérvei?

A legfontosabb, hogy feltöltsön, és jól érezd magad. Legyen ez egy könnyedebb mozgásforma, vagy nagy súlyok mozgatása, ha a végén azzal az érzéssel ballagsz hazafelé, hogy "igen, ma is odatettem magam és ez milyen jól esett", akkor jó úton jársz.

Ezen az aspektuson túl a jó edzés nem ártalmas az egészségre, nincs – vagyis inkább minimális – a sérülés veszélye és teljes egészében átmozgat, valamint a célodnak is megfelelő. Nem feltétlenül kell súlyok között elképzelni a fejlesztő edzést sem. A ma olyan divatossá vált funkcionális edzésformák például alapvetően a teljes test megmozgatására törekszenek, minimális eszközigénnyel, olyan mozgásokon át, amiket a mindennapokban is hasznosítani tudunk. Ezért hobbi szinten sokaknak pont megfelelő lehet.

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Ilyenkor vannak ugye a szokásos étkezéssel kapcsolatos klisék, mint a cukor, fehér liszt, meg a túl zsíros ételek elhagyása. Ugyanakkor a "mindenmentes" élet szerintem kivitelezhetetlen... Én hihetetlenül édesszájú vagyok és bár általában egészségesen igyekszem ezt csillapítani (zab, kókusz, gyümölcsök, magvak, stb.) de azért el-elcsábulok magam is olykor. De az egészséges életmódnak csak egy része az étkezés.

Néhány egyszerű gondolat köré tudnám ezt felépíteni:
1. Mozogj rendszeresen!
2. Amennyire lehet, kerüld a cukrot, és a feldolgozott, illetve készen elérhető ételeket! Ezzel összefüggésben pedig: fedezd fel a saját konyhádat! Nem akkora ördöngösség, és minél nagyobb lesz a rutinod, annál kevesebb időt igényel majd. A saját magad által készített étel nem csak pontosan a te ízvilágod lesz, hanem tudod is, mi minden került bele.
3. Szakíts időt magadra! Ez legalább annyira fontos. Állj meg egy pillanatra olykor, és engedj le, csináld azt, ami éppen jól esik.

Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

Sokfajta eszközt használok az edzéseimen, de nem nagyon tudnék egyre szűkíteni, mivel kiegészítőknek tartom őket, hiszen a lényeg a mozgás, ahhoz meg csak Te kellesz.

Jónak tartom a különbőző ellenállásokra alapuló gumiköteleket, szalagokat, vagy az agility létrát, amivel feldobható az edzés. Ha a komplexitást nézzük, a felfüggesztett eszközök, mint például a TRX egy nagyon hasznos dolog tud lenni - de azért jó, ha tisztázzuk, hogy az sem csodaszer. 

Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Edzőként mindig az az első gondolatom, ha valaki elkezd velem mozogni, hogy most jött el az idő, hogy megtanítsam neki a mozgás szeretetét. Ennél nagyobb motiváció szerintem sosem lesz. Pont ezért az én motivációm belülről fakad. Az, hogy egy fárasztó napon is tudom, hogy nem vesz el belőlem annyit, mint amennyit adni tud. Aki rendszeresen mozog, annak mondani sem kell, mert saját magán tapasztalja, hogy hiába egy fárasztó nap, feltöltve távozol utána. Ezzel a tudattal sokkal könnyebb nekiindulni. Előfordul, hogy ennek kezdetkor én is a végét várom, de ilyenkor füles be, külvilág kizár és mehet az edzés. Olykor csak elindulni nehéz, a többi jön magától.