Rajt:

Az online postafiókomba szerencsére egyre több megkeresés érkezik edzőktől. Nem volt ez másképp az aikidó esetében sem. Az oktató egyszer csak írt nekem. Örömmel fogadtam el a meghívást az órára, mivel ezzel a sporttal (sajnos) még köszönőviszonyba se kerültem eddig.

Az aikidó a test és az elme fejlesztése, edzése. Morihei Ueshiba különböző harcművészetekből (köztük a Judóból, az Aiki Jujutsuból) alakította ki saját stílusát, az aikidót. Az említett úrnak köszönhetően épült be a köztudatba, ezért őt tekintik az aikidó alapítójának és Osensei-ként, azaz „Nagymesterként” hivatkoznak rá. Az aikidót ezen a néven 1940 óta tartják számon Japánban az ottani állami szervek. 

Ahogy én láttam:

16. kerület, Sashalom, közösségi terem, új, tiszta öltözővel és tornateremmel. Kezdésnek tatamikat rakunk le, hogy majd azokon gyakorolhassunk. A bemelegítő futó körök után japán térdeplő ülésbe huppanunk – mindkét nemnek a sarkán kell ülnie, a nőknek összezárt lábbal, a férfiaknak két ökölnyi távolsággal a lábuk között – majd meghajolunk.

földön sport harcművészet

A hierarchia fontos része az aikidónak, és annak megfelelően elvárt a tisztelet. Fontos megjegyezni, hogy az aikidó nem sport, ezért verseny sincs belőle – kivéve Amerikában.

földön sport harcművészet
Kicsik és nagyok sportja is az aikidó

földön sport harcművészet

 

Mindent elmagyaráznak:

Először az esést és a gurulást kell megtanulnom, hiszen ez roppant fontos része a harcművészetnek, az elve alapján pedig nem a sajátom, hanem a másik erejét használva juttathatom földre az ellenfelemet.

Többé-kevésbé sikerül is, előre megmutatják, hogyan fogjam meg, és „hajítsam” földre a párom, ami valóban nem nehéz, ha nem vagyok a fizika törvényei ellen, valamint nem keverem össze a lépéseket.

földön sport harcművészetAkárcsak egy tánc, csak itt a végén levágom a másikat a talajra...

Bármikor ihatunk az edzés alatt, a légzésen szintén nagy hangsúly van. Az óra közben nem vagyok ott végig fejben, ami látszik a teljesítményemen is: olykor türelmetlenebb vagyok magammal, amikor nem sikerül az, aminek kellene.

földön sport harcművészet

A hiedelmekkel ellentétben az aikidóban van ütés, rúgás és egyéb módszerek is, ugyanakkor az ütések gyakorlása nem fejleszti a harcművészethez szükséges készségeket (legalábbis az első években), ezért nem annyira hangsúlyos kezdő szinten. 

földön sport harcművészet
A gurulás megtanulása fontos része az alapoknak

Ellenben sokkal könnyebben megérthető, hogy miről van szó, ha lefogásokkal kezdünk.

Az edző szavaival élve: „A saját erőnket minél okosabban használva, tartalékolva, takarékosan beosztva hatástalanítjuk a támadó agresszív szándékát, kitérünk előle, kibillentjük egyensúlyából, földre kényszerítjük stb., de mindig figyelünk arra, hogy a lehető legkevesebb sérülést okozzuk neki, mert az aikidó az életet védi, a természet törvényeivel összhangban működik, nem megy szembe ezekkel a törvényszerűségekkel, nem állunk ellen, hanem alkalmazkodunk!”

A japán eredetű harcművészethez hűen zajlik az edzés: az öltözet, a már említett meghajlás és az óra végi rövid meditáció is ide tartoznak.

földön sport harcművészet

Ami fontos:

„Aki kezdőként érkezik hozzánk, annak első körben az eséseket, gurulásokat kell elsajátítania, mert a biztonság első helyen áll. Utána alaptechnikákat tanulnak, amelyek mind-mind az aikidó főbb alapelveit hivatottak illusztrálni és elsajátíttatni a tanulókkal. Helyes testtartás, állás, légzés, alapmozdulatok, alaplépések. Az edzésen végzett gyakorlatok az aikidóhoz szükséges készségek elsajátítását célozzák meg.”

földön sport harcművészetEgyetlen titok van: a gyakorlás. Csak gyakorlással lehet megérteni, hogy mi az aikidó, nincsenek titkos technikák, lehetetlen mozdulatok, mindenki meg tudja tanulni, ha elégszer gyakorolta, kicsi-nagy, fiatal-öreg, férfi-nő!” – fogalmazta meg az egyik edző.

Hol? Sashalmi közösségi terem, XVI. Budapest Sashalmi tér 5.
Mennyibe kerül? 8 alkalom 4000 Ft, de „egyéni, családi kedvezményről stb. mindig lehet szó!”
Mit vigyél? törölköző, víz, kezdetben kényelmes edzőcucc
Férfi/nő arány: 80% - 20%

Pontozás

Kínzó faktor: 7/10
Ennyire formál: 8/10
Edző: 8/10
Helyszín: 9/10
Ennyire fáj másnap mindened: 5/10