Amikor már annyira éhesek vagyunk, hogy kopog szemünk, vajon milyen egészséges dolgokat ehetünk – főleg egy kiadós edzés után? Egy nyers vegán sportolónő, egy modell, egy férfi edző és egy paleo blogger hölgy elmondják, hogy ők mit esznek vagy ennének ilyenkor!

Sulyok Csillag, nyers vegán sportoló

Ha este edzettem nálam egy kiadó vacsi 3-4 banánból áll, a délelőtti mozgás után hatalmas salátákat szoktam enni. Ez utóbbit paradicsommal, cukkinivel, kígyóuborkával dobom fel és napraforgó olajból készült öntetet rakok rá.

Sulyok Csillag

 

Kocsis Korinna, modell

Jellemző rám, hogy este vagy edzés után rájárok a hűtőre. Ilyenkor igyekszem olyan ételeket fogyasztani, amikről tudom, hogy kevésbé hizlalnak és viszonylag alacsony a kalóriatartalmuk. Szeretek jókat enni, de azért próbálok odafigyelni a helyes és egészséges táplálkozásra. 

1. Gyakran eszem esténként és edzés után csirkemellet rizzsel vagy salátával.

2. Nagyon szeretem az almát és a banànt, ezekből szinte mindennap eszek egyet.

3. Imádom a magvakat és az aszalt gyümölcsöket, legfőképp a mandulát. 

4. Szeretem a tonhalsalátát, azt is szívesen fogyasztom könnyed vacsoraként, teljes kiőrlésű kenyérrel vagy puffasztott rizzsel.

5. Imádom a müzliket,nem telik el nap úgy, hogy ne ennék reggelire vagy akár vacsorára is.

Kocsis Korinna


Ágh Csaba, edző

1. Sovány húsok és szárnyasok, halak - Alacsony zsírtartalmuk miatt gyorsan és könnyen emésztődnek, nem terhelik feleslegesen a gyomrot. Mivel a szervezetben folyamatosan zajlanak az építő és lebontó folyamatok, a minimális zsírmennyiség segíti a zsírban oldódó vitaminok emésztését és felszívódását. 

2. Nyers zöldségek (saláta), párolt zöldségek - Emésztésük gyors, rengeteg rostot, vitamin-, és ásványi anyagot tartalmaznak. Rosttartalmukra nagy szüksége van az emésztésnek.    

3. Gyümölcsök - Értékes kalóriákat, sok-sok folyadékot, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

4. Zöldség-és gyümölcslevek - A legjobb választás, ha magunknak készítjük el őket. Az ízek keveréséhez rengeteg segítséget találunk az interneten. Segítik a folyadékpótlást, rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban tökéletes megoldást jelentenek.   

5. Durumtészta - Mértékkel, alkalmanként fogyasztva egy könnyű tészta tökéletes befejezése a napnak. Persze, ha az a tészta látott gabonát és tartalmaz rostokat. Csak jó minőségű durumtésztában gondolkodjunk.

Nem szabad elfelejteni a fizika alaptörvényét – az energia nem vész el, csak átalakul. A céloknak és a korábban elvégzett munkának nem megfelelő mennyiség és minőség hátráltathatja a célok elérését!

Ágh Csaba

Posta Renáta, a Paleo hedonistáknak blog és több, a témába vágó szakácskönyv szerzője

Ha jól esik az edzés, örömmel végzem, akkor az rám étvágycsillapító hatással is bír, ezért egy ilyen alkalom után több szempontból sem csapok nagy vacsorát – bár a paleo étrend során egyáltalán nem kell kalóriát számolgatni, és porciókat méricskélni. Edzésnaptól függetlenül is figyelek a szervezetem jelzéseire és akkor eszem, amikor éhes vagyok. Paleo vacsorák terén nálam ezek a fokozatok a könnyedebbtől a laktatóbb felé haladva:

1. Sűrű zöldségkrémleves például brokkoliból vagy sárgarépából. Ebből annyit eszem, amennyi jól esik (általában 4-6 deciliter). Levesbetétként kolozsvári szalonnát szoktam pirítani hozzá. Ebben a levesben tejszín és tejtermékek helyett szinte csak zöldségek, zsiradék, víz és fűszerek találhatók.

2. Valamelyik mákos pitém egy nagy bögre forró gyümölcsteával. A sütemény őrölt mákból készül, ez a „liszt”, és kevés vízzel, tojással áll össze, plusz mennek hozzá az extrák, most például az érett szilva felszeletelve. Külön édesíteni már nem szoktam, a gyümölcs édes, de régebben eritritet is tettem hozzá. Magas rosttartalma miatt nagyon laktat, viszont nem tartalmaz üres kalóriát, és karban tartja az emésztést is.

3. Mindent bele saláta vagy sült zöldségek balzsamecettel: attól függően, hogy milyen zöldségek érnek itthon, egy jó salátát vagy - meleg vacsora címszóval - egy tál grillezett zöldséget gyorsan el tudok készíteni. Ha van még itthon valamilyen maradék húsféle, paleo fasírt vagy akár füstölt sonka, azzal gazdagítom.

4. Gyors halas mártogatók: ez lehet egy lecsöpögtetett tőkehalmáj, tonhal, füstölt makréla konzerv összeturmixolva mondjuk egy tojássárgájával, dijoni mustárral, kókuszolajjal vagy éppen natúr paradicsomlével, fűszerekkel, citromlével. A legegyszerűbb sárgarépahasábokkal mártogatni.

5. Hentestál szezonális zöldségekkel: ez egy laktatóbb vacsora, gyakran éppen egy erőteljesebb edzés után kerítek rá sort. Hagyományos füstölésű, adalék- és tartósítószer mentes kolbász, kolozsvári szalonna, füstölt tarja, vagy akár tepertő szerepel (ősszel) a póréhagyma, sárgarépa, zeller, paprika mellett.

Posta Renáta