Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyar jógaoktatók, akiktől sokat tanulhatsz

Négy jógaoktató meséli el, milyen típusú órákat tart - és azáltal milyen benyomásai, élményei lettek az útja során. Valamint beavatnak abba is, mitől egyedi, különleges az ő órájuk.

Dornyai Diána

a hét edzőjeKicsit mókás, mert az óráim tükrözik a saját utamat a jóga terén: 2016-ban vetettem bele magam mélyebben a jógának a fizikai részébe, az Ashtanga jógával kezdve, ami egy kötöttebb, maszkulinabb, jangosabb ászana-sorozata. Eleinte nagyon inspiráló volt, de néhány év után éreztem, hogy távolodik tőlem ez stílus, mivel én olykor igénylem a változástés muszáj volt megtanulnom gyöngédnek lenni magammal – engedni a maximalizmusból. Ahogy elkezdett ez bennem oldódni, 2019-ben végre belevágtam a hatha jóga oktatói képzésbe. Ezt már közelebb éreztem magamhoz, mivel nem egy fix sorozatot foglal magába, hanem engedi a jógit kreatívnak lenni a gyakorlásában, de még itt is hiányzott valami. Ma pedig engem lep meg a legjobban, hogy az intenzív, szigorú Ashtangától a lágy, gyöngéd Yin jógához jutottam el. Számomra ez az önismeret útja – ami még elég hosszú... Ezek mellett, aminek még nagyon örülök, hogy sikerült megmaradnom tanulónak és nyitottnak a lehetőségre, hogy bárkitől tanulhatok valamit, ami segít az utamon. A jógaórák mellett ajurvédikus jógaterápiával is foglalkozom, mivel szerettem volna a jógát a gyógyítás eszközeként alkalmazni és szélesebb spektrumban foglalkozni az egészséggel, legyen szó testi, szellemi vagy lelki szintekről. 

Szerintem minden tanárnak a személyiségében rejlik az órájának a varázsa. Ez lehet egy pöppet sablonos, de attól még így érzem. Ha az alkalmazott tudáshoz sikerül hozzáadnod a személyiséged, akkor valósul meg a Te órád. Az említett utam egyre jobban engedi kibontakozni az igazi személyiségem és ez teszi hitelessé az óráimat, mivel magamat adom, ez vagyok én. Emellett mindenkinek igyekszem ajánlani a jógapózoknak különféle változatait, így a gyakorló képes megtalálni az adott pillanatban a számára legmegfelelőbb verziót. Jelenleg élő, online jógaórákat tartok. Mint mindennek, ennek is megvannak előnyei, hátrányai, viszont különösen a mostani járványos, lockdown-os időszak miatt érdemes élni a különféle lehetőségekkel. Én például év elején még nem gondoltam volna, hogy otthonról, a két nyuszimmal tartok majd órákat az interneten, amikre több országból is bejelentkeznek és együtt gyakorlunk.

a hét edzőjeNekem az online órák még azért adnak agy pluszt, mert még mindig keresem a helyem ebben a világban, és amikor éppen rám jön a költözés, akkor max. csak az időzónára kell figyelnem, a laptop, telefon, internet adott.

Hol találkozhatsz, gyakorolhatsz Diával?

Weboldal: https://dianayogaayurveda.wordpress.com
Instagram: https://www.instagram.com/dianayogaayurveda/
Facebook: Diana Dornyai - Yoga & Ayurveda 
Oktatás helye: Online –Wanborough, Guildford, Egyesült Királyság

Halmos Júlia

a hét edzőjeA vírus következtében jelenleg elszórtan tartok csak jóga órákat, terveim szerint szeptembertől azonban lesznek heti rendszeres óráim offline és online egyaránt. A jóga repertoár Hatha-, flow-, gerinc- és kismama jóga órák, csoportosan és egyénileg is. Régebben tartottam babás jógát is, amelyet idővel ismét szeretnék majd. Meghatározó élmény volt számomra a Kundalíni Rebirthing tanár képzés pár évvel ezelőtt. Ez az irányzat mutatta meg nekem igazán, hogy test és lélek működése elválaszthatatlan egymástól, hogy a mudrák és mantrák varázserővel bírnak és születésünk körülményei alapvetően meghatározóak lehetnek. Hasonló irányú végzettségként a Kundalíni utáni kineziológus tanfolyamot említeném meg. Bár kineziológusként nem praktizálok, de a tanítássommal azt szeretném, ha a gyakorló a jóga eszközeivel - mint a légzőgyakorlatok, meditáció, relaxáció - megtanulja meghallani a lélek suttogását, olvasni tudjon a teste legapróbb rezdüléseiből. Így alakítva ki önmagával egy jobb, mélyebb kapcsolatot.

Az óra tartás mellett 5 éve tartok hatha oktatóképzéseket, és idén augusztusban vezettem le a harmadik kismama jóga oktatóképzésemet. A képzéseimen a tudásanyag mellett egy mélyebb önismeret is a cél; az ászanák megismerésén, gyakorlásán túl a jóga filozófiáján keresztül figyeljük meg a gondolatokat és érzéseket, fogadjuk el egyéni működésünket, amely által mások működését is könnyebben érthetjük meg és fogadhatjuk el.

A következő hatha jóga oktatóképzésem október 10-én indul majd, amely a jelentkezők számára egy izgalmas, aktív félévet jelent majd. A kismama jóga oktatóképzésem egyelőre még szervezés, tervezés alatt, részletek megtalalhatóak lesznek a honlapomon hamarosan!

Hol találkozhatsz, gyakorolhatsz Julcsival?

Weboldal: www.youliayoga.com
Instagram: dzsulyoga
Facebook: YouliaYoga
Oktatás helye: Nemcsakjóga Mozgás Stúdió, Budapest

Oresko Renáta

a hét edzőjeA gyerekeim előtt a fő profilom a dinamikus jóga volt, inkább flow típusú órákat tartottam. A kisfiam születése után végeztem el a kismama - és babás jóga oktatói képzést, sokáig ez állt a legközelebb a szívemhez, de gerincjógát, női jógát, stresszoldó jógát is oktatok. Jelenleg csoportos óráim nincsenek, leginkább a blogomon lehet velem "találkozni”, hiszen a Jóga Pop blogot vezetem több mint 6 éve.

A jógaoktatói pályafutásom egy picike fitneszteremben kezdődött, oda is be tudtam csempészni azt a hangulatot, amit az ember egy jógaórától vár: elcsendesedést, nyugalmat, és mindezt úgy, hogy a fizikai test is dolgozik. A kezdők bátran rám bízhatják magukat, nincs felesleges akrobatika, senkit nem erőltetek bele számára kényelmetlen pózba, igyekszem inkább könnyítésekkel, módosításokkal élni, erre számtalan lehetőség is eszköz is áll a rendelkezésünkre. Hálás vagyok a velem gyakorlók bizalmáért, és igyekszem támogatni őket a jóga testet-lelket építő, harmóniát hozó felfedezésének útján.

A jógaoktatás mindig az életem része lesz, és ugyan most csendesebben teszem a dolgom, számtalan jógás tervem és ötletem vár megvalósításra.

Hol találkozhatsz, gyakorolhatsz Renivel?

Blog: https://yogapop.cafeblog.hu/
Facebook: Jóga Pop
Instagram: https://www.instagram.com/yogapopblog/

Tamaskó Anett

a hét edzőjeAz elmúlt 7 évben a legelterjedtebb jógairányzatokban kipróbáltam magam: hatha, vinyasa flow, ashtanga, női, yin, gerinc stb. Rengeteg tapasztalás, tanulás után mára letisztult a kép: yin és női jógát tanítok első sorban. A női jóga elkerülhetetlenül felhoz sok életúttal kapcsolatos kérdést, így női köröket is szoktam vezetni, ezzel segítve nőtársaimat ezen a sokrétű úton. Emellett az ájurvéda, a jóga testvér tudománya alapján életmód programokat és tanácsadást vezetek.

A jógáról és az óráimról két szó jut eszembe, az egyiket brand névvé is tettem: ez a pure - azaz tiszta, valamint a széleskörű szemléletmód, független attól, milyen órán vagyunk. Szeretem a letisztult gyakorlási módokat, ilyen szempontból nem követem a divatot. Szeretem a sok nézőpontú óratartást: a body mapping és a tensegrity elmélet segítségével látom, kinek milyen mozgásmintában van elakadása, egyénre szabottan tudok igazítást adni, mind az ászanában, mind az életmódban, az ájurvédának hála. A coach tapasztalat és a csoport, valamint az oktatóképzések vezetése miatt az emberismeretem segítséget nyújt a mélyebbre ásásban - hisz minden elakadás a tudati szintről jön, nem pedig a testiről indul a tudatira. Komplex gyakorlást vezetek, amely mindig az aktuális állapotra rezonál. Például ha női jógára jön valaki, de teljesen kimerült, akkor megeshet, hogy egy töltő yin-t kap, amennyiben egyetért.

Hol találkozhatsz, gyakorolhatsz Anettel?

Facebook: Tamaskó Anett jóga & életmód
Instagram: https://www.instagram.com/anettamasko/
Oktatás helye: Yogatree Stúdió Budapest

Ha szimpatikusak a lányok, keresd bármelyiküket bizalommal. Azért kerültek bele a válogatásba, mert emberileg és szakmailag is kiemelkedőnek találom őket, úgyhogy nyugodtan bízd magad rájuk.

Még több, hamisítatlan és változatos Move it, Blondie tartalomért pedig látogass el a Facebook-oldalamra, de Instán is követhetsz. Mindkét helyen mást osztok meg, úgyhogy érdemes. Vagy csatlakozhatsz az online óráim egyikére. :)

Tovább

Senkinek sem kell másokhoz mérnie magát – A hét edzője Matisz Viki

A sejtedzés különleges dolog, már a neve is sokatmondó. A hét sportjának edzője – aki momentán ezt a mozgásformát oktatja –most beavat minket abba, hogy ő miként vélekedik az egészséges életmódot körbeölelő kérdésekről.

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

Számomra a tánc az, ami egyszerre tölt fel és fáraszt le, a lehető legpozitívabb értelemben. Annyira komplex a mozgásanyag, amivel táncban dolgozni lehet, hogy úgy érzem, minden kis porcikámat totálisan átmozgatom. Tud finom és könnyed lenni, de erős és határozott is. Jelen vannak a női és a férfi energiák, ahogyan bennünk is. Maga az improvizáció pedig ezeken felül leginkább a pillanat örömére tanít meg: hogy értékeljem, figyeljem, kapcsolódjak az itt és mosthoz. Emellett képes legyek kapcsolódni a saját testemhez, illetve a körülöttem levő emberekhez is. Egy sejtedzésen izzadunk, és élvezzük az izmaink égető munkáját, ahogy óráról órára jobb formába kerülünk, de emellett pont, hogy keressük a legminimálisabb izommunkát is, az organikus, szabad, áramló mozgást.

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Ha a saját szemszögemből nézem, akkor magamon nagyon minimális az a felesleg, amivel jól érzem magam, inkább a szálkás az, amit szeretek, és amiben jó érzéssel vagyok. (Mellesleg ehhez is a tánc bizonyult a leghatékonyabbnak számomra.) Ha a résztvevők megkérdezik, őszintén úgy érzem, szuper dolog egy kis felesleg is, nem szabad ezzel bántani magunkat. (igen, magammal elég szigorú vagyok, ezen dolgozom...). Sőt, alkotás szempontjából meg kifejezetten szuper, hogy annyifélék vagyunk, más testünk van, és másfajta mozgásunk. Mindenki egyszeri és egyedi. Így még fantasztikusabb látni, hogy ennyi különböző ember hogyan old meg egy közös feladatot, vagy mutat be egy performanszot. Elsődlegesnek a saját szempontomból is az érzetet tartom: hogy fitt és egészséges legyek, hogy jó érzés legyen a bőrömben lenni, és a testi erőt, energiát ne csak a saját magam örömére tudjam használni, hanem az élet más területén se akadályozzon a gyér fizikai állapotom, képes legyek helytállni.

földön a hét edzője tánc motiváció interjúMik a jó edzés alapismérvei?

Ahogy a sejtedzésen is, szeretem, ha megérkezünk először, és finoman kezdünk hangolódni. Testileg és lelkileg is egy kicsit. Feladatom megteremteni azt a közeget, amiben gördülékenyen folyhat a munka. Olajozzuk az ízületeinket, melegszik a testünk. Tetőtől talpig végigmozgatjuk magunkat, és szinte észrevétlenül jelenik meg az első izzadságcsepp az arcunkon. Aztán persze gyorsulgatunk, lassulgatunk. Van, amikor tényleg nehéz gyakorlatot végzünk, mégis a könnyedségre, a benne rejlő örömök megtalálására törekszünk. Eddigi tapasztalataim alapján azt látom, hogy nem elég a gyakorlatokat néhány szóban elmondani: húzd be, nyújtsd ki, tartsd meg...hiszen ezeket is sokféleképpen lehet megcsinálni. Igyekszem a teljes testtel dolgozni, a teljes képpel, és ezt a gondolkodást átadni. Képek, hasonlatok segítenek ebben a legjobban, így mindenki ugyanabban a dologban érzi magát, van, ami összeköt minket, azonosak az alapok, és ezen belül természetesen rengeteg különbség lesz. Azt nagyon fontosnak érzem, hogy mindvégig mindenki a saját határaival játsszon. Senkinek sem kell másokhoz mérnie magát. A saját lehetőségeiddel kísérletezel, és fejleszted ezeket. Amikor ismét kicsit lelassulunk, helyet kapnak a nyújtósabb gyakorlatok is. Az izmokat tehát erősítjük, rázzuk is és óvatosan nyújtjuk. 

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Erről Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök tanítványaként és munkatársaként tanultam a legtöbbet. Mit ehet a sejt? című blogomon kezdtem írni ezekről a tapasztalatokról. Hogy mit ehet a sejt, az számomra nem csak a konkrét betevő falatot jelenti, hanem minden olyan tényezőt, amely hatással van a sejtjeinkre. Innen jött a sejtedzés kifejezés is. Tehát a rendszeres mozgás mellett az egészséges táplálkozás, a víz (külsőleg és belsőleg is), a légzőgyakorlatok (a levegő minősége, a tüdőnk kapacitásának kihasználása), a napon, természetben töltött idő, hogy hogyan kezeljük a stresszt, mit kezdünk a szabadidőnkkel, ezek mind fontosak. Ahogy egy jó edzés, az egészséges életmód is rendkívül összetett, odafigyelést és gyakorlást kíván. Érdekes, mert van amikor nagyon szuperül, szinte gondolkodás nélkül megy, sorra jó döntéseket hozok, és van, hogy nagyon erőlködnöm kell...de hát ez a gyakorlás benne. Hibázni lehet, magadat ostorozni nem érdemes.

Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

A saját testünket. A testünkkel rengeteg dolgot tudunk csinálni, vagy egy másik ember saját testével. Nekem nincsen túl sok eszközöm otthon, nemrégiben vettem egy masszázshengert. Ja és egy jó futócipő, meg egy bicikli! Azok fontosak. Szerintem.

Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Hogy utána mindig jobb!!!! :) Nem kell mindig ugyanannyit, ugyanolyan erőbedobással edzeni, már az is szuper, ha csak egy picikét csinálod.

Vikin kívül, más edzőket is emgkérdeztem a témában: Adrienn szerint nem gáz, ha néha becsúszik egy kis csoki, Csabi pedig igazán különleges gondolatokat fogalmazott meg a témával kapcsolatban!

Tovább

Ha nőként sokat súlyzózom, túl izmos leszek?

Sok nő szemében mumusnak számít a súlyzók használata. Akár attól is tarthatnának, hogy nem bírják el és a lábfejükre esik, legtöbbeknek mégis az a félelmük, hogy úgy néznek majd ki a használatuk után, mint egy emberi bőrszínt öltött Hulk. Már éppen itt volt az ideje, hogy ezzel kapcsolatban valaki tisztába tegye a dolgokat és eloszlassa az összes tévhitet.

Tovább

Nagyobb a füstje, mint a lángja: 3 őszinte vélemény az újévi fogadalmakról

Minek fogadkozunk, ha nem tartjuk be? Elég kézenfekvő a kérdés, mégis, ha csak ennyiből állna a dolog, újévi fogadalmak híján a konditermeknek nem az év eleje lenne a legerősebb időszaka. Míg az egyik ember őszintén bevallja, hogy nulla kitartása van, addig a másik külső motivációhoz folyamodik. A legtöbb komoly ígéretet tevőnek mégis csak egy célja van: betartani a jó pár éve divatos - az olykor hasznos vagy éppen ellenkezőleg, túlspilázott - fogadalmakat.

Tomi

"Nálam már évek óta ugyanaz a forgatókönyv. Decemberben megfogadom, hogy január a változás évének első hónapja lesz és mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy sikerüljön az életmódváltás, elérjem a céljaimat, le tudjam adni azt a pár kilót és büszke lehessen rám a környezetem. Na meg persze én is magamra. Az év eleji motivációm általában csak ideig-óráig tart ki, utána minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Egyáltalán nem vagyok elégedett magammal, már nagyon unom azt, hogy ugyanazt a tervet újra és újra el kell kezdenem, de hiába teszek bele apait-anyait, a siker mégis elmarad, ezért általában abbahagyom. Mindenkit befolyásol a környezete (engem is), akár a közvetlen, akár a távolabbi ismeretségekről legyen szó, aki mást mond, az magával szemben sem őszinte. A megfelelni vágyás egy olyan emberi tulajdonság, amit csak nagyon kevesen tudnak maguk mögött hagyni.

Több olyan tervem is van, ami ismétlődik és évek óta húzom, de eddig még nem jártam sikerrel.

Szeretnék végre megszabadulni a súlyfeleslegemtől - egyrészt mert elég hiú embernek tartom magam - és kicsit unom már, hogy amit az edzőteremben nem sikerült ledolgoznom, azt az öltözékemmel próbálom ellensúlyozni.

Tovább

A karácsony nem ment fel minket az egészség alól

A karácsonyi nagy kajálások és pihenések mellett talán a mozgás az utolsó, ami eszünkbe jut. Nincs is ezzel baj, hiszen az egész éves munkát sokunknak rituális semmittevéssel esik jól kipihenni. Ha azonban igényed van rá, vagy picit rákészülnél az újévi fogadalmadra, némi sportot beiktathatsz az ejtőzés mellé.

Nádasi Krisztián, személyi edző, a funkcionális köredzések ásza

Karácsonykor mi magyarok hajlamosak vagyunk elfeledkezni az ünnepi asztalnál arról, hogy van még holnap is. Mert meg kell kóstolni a nyolcadik fajta süteményt - ami mindig csak egy falatka -, a két szelet bejgli és a fáról elcsent szaloncukor meg függelék között. De enni kell mind a három levesből, meg a hatodik főételből is, ugye. Edzőként sokszor hangoztatom az étkezés fontosságát az alakformálás szempontjából. Karácsonyra tekintettel azonban ennek kiváltképp jelentősége van. A túlevésnek a szervezetet ért hatalmas sokk mellett az a másik eredménye, hogy bizony napok alatt érezhetjük az olykor alvásba, vagy asztal mellőli pihenésbe torkolló evés hatását a ruháinkon, vagy a tükörben is. A fő tanácsom az lenne, ami általánosan is igaz: együnk lassabban és kevesebbet. Ha tényleg mindent meg akarunk kóstolni, akkor meg pláne kevesebbet.

Az igazán elszántak találnak karácsonykor - vagy a két ünnep között - is nyitva tartó termeket és vannak elvetemült edzők is, akik alig várják, hogy becsekkolj az órájukra.

a hét edzője karácsony evés
Krisztián

Ugyanakkor azt gondolom, hogy a szeretet ünnepén nem baj, ha tényleg engedünk egy kicsit az egész éves hajtásból és alternatív mozgásformák felé tolódunk. Például, ha a terem helyett inkább a szabadban sétálunk, vagy kirándulunk egyet - akár családostul. Vagy ha már együtt a család, nézzünk meg egy felnőtt játszóteret. Ha semmi esetre sem akarunk az otthon fenyőfa illatú melegéből kimozdulni, de vágyunk egy kis mozgásra, akkor szerezzünk egy-két flakont (vagy megpakolt ételhordót), ami jó lesz súlynak és végezzünk egyszerű, saját testsúlyos gyakorlatokat, mint guggolás, fekvőtámasz, karhajlítás, szökdelés, plank, stb.

Tovább

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.