A spirituális földkerülő második interjúját olvashatjátok, de most nem az indulással foglalkozunk. Illés Adorján nem kevésbé tanulságos „étkezési hitvallását” vesszük górcső alá ez alkalommal, aki bevezetőként csak ennyit üzent: „Sziasztok, yo-yo, wild-wild west!

Illés Adorján

 

A korábbi, veled készült interjúban már szóba került, hogy milyen étrendet favorizálsz. Elmesélnéd részletesebben, hogy pontosan miről is van szó?

Az általam előnybe részesített táplálkozás misztikus elnevezése a 80/10/10 HCRV (High Carb Raw Vegan), amely magas szénhidrát bevitelű, nyers, vegán étkezést jelent. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy brutál nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt kell bevinni a szervezetbe.  A gyümölcsökből származik az energia (szénhidrát) és a vitaminok, a zöldségekből pedig az ásványi anyagok.

Tavaly novemberben tértél át végleg a 80/10/10-re.

Miután vettem egy gyümölcsfacsarót rájöttem, hogy turmixgépre is szükségem lesz mellé. Ezért megkerestem valakit, aki ezekkel a termékekkel foglalkozik. Így találtam rá arra az illetőre, aki nemcsak hogy turmix specialista, hanem így is táplálkozik. Ez volt az első buzdítás számomra, hogy elkezdjek utánajárni, mert egyből ráéreztem, hogy jó dolog lehet ez a fajta táplálkozás, együtt „rezegtem” vele. Ezután olvastam el a 80/10/10 könyvet, teljesen rákattantam, és már egyből el is kezdtem csinálni. A mennyiségi gyümölcsevés a lényege, bármennyire is gondolsz, azt legalább tízzel szorozd meg.

Miket eszel naponta?

2-3 kg banánt, 8 almát, 2 kg narancsot, 2 fej salátát, paprikát, paradicsomot, zellerszárat, datolyát. Néha főtt ételt is eszek minden lelkiismeret-furdalás nélkül. Például egy szokásos reggelim: másfél kiló narancs, mandarin, grapefruit vagy kiwi kombinációjából áll, és ezekkel el is vagyok általában egy darabig.

Mi a helyzet a cukor és a (mesterséges) szénhidrátok utáni vággyal?

Korábban soha nem volt ilyen vágyam, úgyhogy ezzel könnyű dolgom van. Abban biztos vagyok, hogyha ezt az étkezést folytatom tovább, minden szempontból jól járok. Ha néha megeszek egy pogácsát, az csupán az érzelmi táplálkozáshoz köthető, hiszen ezelőtt 32 évig ilyeneket ettem. Nálam minden másodpercben a boldogság a lényeg.

Anyagilag hogy jössz ki a korábbi, rizs-csirke kombós életmódodhoz képest?

Átlagosan kétezer forintot költök el naponta kajára (2 kg narancs 500 Ft, 3 kiló banán 900 Ft, egy szép fej saláta 200 Ft, az uborka és a paradicsom 400 Ft-ba kerülnek). Ha többet fizetek, akkor luxusban tolom, datolyával és eperrel. Bizniszelni kell a zöldségesekkel. Általában a barna pöttyös banánt veszem meg, mert a világossal szemben az érettebb és nem terheli meg annyira a gyomrot az emésztés során.

Milyen gyakran jársz zöldségeshez?

Egy-két naponta, a logisztika nagyon fontos, ezt számba is kell venni ennél az étkezési formánál.

Hogy telt az első „HCRV” napod, tapasztaltál-e furcsaságokat, ameddig átálltál?

Az első egy-két hét volt a legkönnyebb számomra, utána jöttek elő az ételekhez kapcsolódó érzelmi kötelékek, és akkor éreztem először, hogy főttet kell ennem. Akkor azt ettem. A gyümölcs kombináló mátrixot követem. Minden reggel savas gyümölcsökkel kezdek, és nem keverem össze az édesekkel (például a narancs és a banán nem jók együtt), az alma jokernek számít, mindennel párosítható. A legelején érdemes kronométer alkalmazást használni, így lehet csekkolni a kalória- és az energiabevitelt is.

Milyen főbb élettani változásokat vettél észre magadon?

Mostanság lesz fél éve, hogy áttértem erre a táplálkozásra. Sokkal jobb lett a szaglásom, az ízlelésem, és kitisztultak a gondolataim. Szuper nagy összefüggés van aközött, hogy mit eszel, és hogyan telnek a mindennapjaid, nem is gondoltam volna. Ami érdekes, hogy nemrég kint voltam Londonban, ahol találkoztam egy lánnyal, aki ugyanezt csinálja. Elmeséltem neki, hogy úgy érzem magam ettől a táplálkozástól, mintha félig transzban lennék, „go with the flow” érzéseim vannak a köbön. Erre azt válaszolta, hogy ez nem transz, hanem az ember természetes állapota. Normális, ha csodálatosan érzed magad a bőrödben!