Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

4 dolog, amin az újévi fogyási fogadalmak elbuknak

Az újévben a legtöbben a fogyást tűzik ki céljukként: januárban megtelnek az edzőtermek, mindenki a diétás recepteket bújja. Aztán valahogy elfogy a lelkesedés, és az év végén a legtöbben ugyanott tartanak, mint 365 nappal korábban. Miért van ez így, hol bicsaklanak meg az újévi fogyási fogadalmak? Sávoly Dóra, a Fit Club Zugló személyi edzője személyes tapasztalatai alapján azt is elmondja, mit tehetünk, hogy céljaink megvalósuljanak.

Gyors, radikális változást akarunk

Nagyon sokan követik el azt a hibát, hogy az újesztendőben 180 fokos fordulatot akarnak venni, és egyik napról a másikra radikálisan megváltoztatják az étkezésüket. A tapasztalat az, hogy nem fog működni! A szervezetünket nem sokkolhatjuk hirtelen: mind az edzésben, mind az étkezésben is a fokozatosságot és a tudatosságot tartsuk szem előtt. Idő kell az agyunknak is és a testünknek is, amíg  megszokja az új rendszert.

Magunk akarjuk kitalálni a testmozgást

A fokozatosság az edzésekben is fontos tényező, mondja a Fit Club Zugló edzője. Először csak átmozgató jellegű, könnyed edzésekkel kezdjünk, és utána lehet napról napra jobban terhelni magunkat. Így nem történik meg az a gyakori eset, hogy feladjuk két hét után, miután túlerőltettük magunkat, izomlázunk lesz, és elmegy a kedvünk az egésztől. Ha valaki eddig nem folytatott sportos életmódot, mindenképpen érdemes felkeresni egy személyi edzőt, hiszen sokat tud segítni az esetleges sérülések elkerülésében. Eleinte elég a heti két-három edzőtermi alkalom, amelyet a későbbiekben képességeinknek megfelelően növelhetünk. A személyi edző sokat tud segíteni abban is, hogy otthon milyen feladatokat tudunk végezni, ha épp nem jutunk el a terembe. És az étkezéssel kapcsolatban is sok jó tanáccsal lát el.

újév fogadalom edzés kaja sport
Sávoly Dóra

Koplalós diétát választunk

A könnyedebb diétákkal érdemes kezdeni a fogyást az újesztendőben. Nem kell egyből kemény önsanyargatásba kezdenünk megvonva vagy radikálisan csökkentve a szénhidrátot, vagy ami még rosszabb: koplalásba kezdeni. Ez nem tartható fenn hosszú távon, és nem is egészséges. Sávoly Dóra azt javasolja, olvassunk utána a helyes táplálkozás alapjainak, de még inkább: kérjünk tanácsot szakembertől.

Hamar engedünk a csábításnak: így tegyünk ellene!

A nagy elhatározások általában az első kísértésekig tartanak: egy-kettőnek még ellenállunk, de a harmadiknál már elcsábulunk. Ez komoly hiba, mert itt szokott megbicsaklani a sok egészséges terv. Ha az év folyamán a párunkkal, barátokkal, kollégákkal beülünk valahova, ne hagyjuk elcsábítani magunkat az olajban tocsogó sült krumplira, a gusztusos sütire, üdítőre. Ilyenkor nagyon kell koncentrálnunk a célra, és ezek helyett salátát, cukormentes desszertet, italt válasszunk – minden esetben! A hétköznapokon előnyös, ha magunk tudunk főzni, hiszen így ellenőrzött egészséges alapanyagokból tudjuk elkészíteni a menüt, akár több napra előre. Persze ha ez nem megoldható, akkor a diétás fogásokat kiszállító cégek is jó alternatívák lehetnek: a fix ebéd nem visz el a hirtelen megoldandó (általában egészségtelen), gyors étkezések irányába.

Még egy trükk: mindig legyen nálunk valamilyen, az egészséges étkezési rendszerbe illeszthető nasi, például proteinszelet, olajos magvak, pár szem aszalt gyümölcs, alma, sárgarépa. Ezzel megoldhatjuk, hogy ne legyünk farkaséhesek, mert akkor sokkal többet fogunk enni, és óhatatlanul a kalóriadúsabb falatokat választjuk.

Tovább

Ha ezt a minimális időt magadra fordítod, a januárt tuti nem kerek formával fogod kezdeni

Sokan tartanak attól, hogy az ünnepek alatti nagy lakmározásban felszalad rájuk néhány felesleges kiló. Ez nem egyedi jelenség, azonban ha napi negyed órát magadra fordítasz és betartod Sávoly Dóra, a Fit Club Zugló személyi edzőjének edzéstervét, megúszhatod a januári mérlegeléssel járó kiakadást.

"A karácsony és szilveszter közötti időszakban érdemi, tartós elhízás nem lehetséges", nyugtat meg elsőként mindenkit Sávoly Dóra személyi edző és női thai bokszoló, aki a Fit Club Zuglóban több száz embert hozott már formába. Nyugodtan megkóstolhatjuk a nagyi bejglijét és a gazdag tálakat."

Néhány kiló felszaladhat, de azt az ünnepek után edzőtermi munkával viszonylag hamar le lehet dolgozni. "Nem ezzel van a legtöbb nehézség, hanem a hónapok, évek alatt a mozgástól elszokott testet ismét fitté formálni", teszi hozzá. Ha azonban szeretnénk az ünnepek alatt is jól érezni magunkat, és a testsúlyunk növekedését menetközben megakadályozni, azt ezúttal otthon, bármilyen eszköz nélkül, mindössze napi negyedórás ráfordítással is megtehetjük.

Tovább

NANO Fitness: Egy magyar termék, amivel pillanatok alatt formába jössz

Rajt:

Egy kedves barátom szólt, hogy létezik egy fitneszruha, amit érdemes lehet kipróbálnom. Ennyit tudtam róla egészen addig, amíg meg nem kerestek és ki nem derült, hogy nem csupán edzőruha, de egy magyar fejlesztésű, okos fitnesz dologról van szó. Miután a Move it, Blondie blogon igyekszem minél szélesebb körben bemutatni a sportokat, innentől egyértelmű volt a következő lépés. Némi levelezés és egyeztetés után úgy döntöttem, hogy különböző helyzetekben fogom kipróbálni a NANO Fitness ruhát.

földön sport edzés kültéri edzés otthoni edzés futás nano fitness

Ahogy én láttam:

Nem először tesztelek már magyar terméket, az egyik korábbi próbám a Bodyrope kötéllel volt és mindenféle szentimentális duma nélkül állítom, hogy szívesebben támogatok magyar tervezőt és kivitelezőt, aki szívét-lelkét beleteszi olyasvalamibe, ami momentán jó is. Tehát, korábbi, pozitív élményekkel felszerelkezve vágtam bele az EMS-technológiával (elektromos izom stimulációs tréning) működő (azaz a mini összehúzódások miatt a testünk valójában többet dolgozik, mint az öltözék nélkül), minőségi kialakítású NANO Fitness ruha kipróbálásába - amihez mellesleg egy szükséges aláöltöző is tartozik.

Ami a slussz poén a dologban, hogy a ruhához csatlakoztatható egy aksi, így a microáramokat szó szerint magunkkal tudjuk vinni bármerre.

Tovább

Izzadás, kitörések és mélyizomgyakorlat-hegyek: Boost Training

Rajt:

2016 novemberében, a Move it, Blondie blog 3. születésnapját egy nyilvános esemény keretein belül ünnepeltem, ahol kisebb meglepetéssel készültem a jelenlévőknek. A sorsolás alkalmával az egyik résztvevő, Kincső megnyerte annak a lehetőségét, hogy együtt próbálhasson ki velem egy új sportot. Ő választott, én szervezkedtem, így kerültünk egy napsütéses májusi délutánon a Boost Training órára, ami némileg hasonlít az egyik kedvenc edzésemre.

Ahogy én láttam:

Mire Kincső felérünk az aluljáróból, a GPS-em kedd létére csütörtököt mond. Így az első lehetőségnél elfordulunk balra és próbáljuk kisilabizálni a jó útvonalat. A fák között megpillantjuk az iskolát, aminek egy játszótér mellől nyílik a bejárata. Egy nagyon cuki portás néni igazít el minket az üvegablak mögül. Istenem, bár lehetne őt klónoztatni és némely terem recepciójára odatenni, bárcsak. Az iskola két öltözője közül a jobb a női, de miután a bal teljesen üres volt, Kincsővel a visszaöltözésnél inkább azt használtuk, amivel elkerültük a bulikon és a női öltözőkben eléggé jellemző látványt: amikor tíz nő egyetlen mosdóra vár.

Tovább

Ha nőként sokat súlyzózom, túl izmos leszek?

Sok nő szemében mumusnak számít a súlyzók használata. Akár attól is tarthatnának, hogy nem bírják el és a lábfejükre esik, legtöbbeknek mégis az a félelmük, hogy úgy néznek majd ki a használatuk után, mint egy emberi bőrszínt öltött Hulk. Már éppen itt volt az ideje, hogy ezzel kapcsolatban valaki tisztába tegye a dolgokat és eloszlassa az összes tévhitet.

Tovább

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.