Kiss Zoltán ’Nitai’ jóga tanár - és teremtulajdonos dióhéjban elmesélte, hogy a légzéssel hogyan idézhető elő olyan magas testhőmérséklet, ami által nemcsak hogy eredményesebb a fogyás, de a Himalájában akár egy törölközőt is megszáríthatnának a hátunkon.

 

Hogyan függ össze a fogyás a légzéssel és jóga közben mennyire befolyásolja ez a testet szemben egy fitneszes órával?

A jóga tradicionális mozgásforma, amelynek több aspektusa is van, ami az életmódot illeti, az ájurvédával áll összhangban, ez utóbbi szintén összefügg a megfelelő testsúllyal. Az ászanák gyakorlása a fogyás szempontjából úgy működik, mint bármilyen testgyakorlás, tehát egy bizonyos mennyiségű kalória elég, amire a légzéssel rá lehet segíteni. A jóga célja, hogy a testből kitisztítsunk minden mérget (az ájurvédában ezeket ama-nak hívjuk), amelyekbe beletartoznak a zsírok, valamint az érrendszeri lerakódások is.

Kiss Zoltán 'Nitai'

Amikor a méregtelenítés (zsírégetés) beindul, az óra közben megnövekszik a kalóriaégetés, amely már önmagában egy méregtelenítő funkció. A teljes tüdős jógalégzéssel emelhető a testhőmérséklet, ami beindítja a „három belső tüzet” (agnit): az emésztő-, a sejtszintű anyagcseréért felelős- és a molekuláris tüzeket, és ezt a folyamatot hevíteni is lehet – akár ülőhelyzetben is. Emiatt lehet a Himalájában félmeztelenül ülő, gyakorló jógik hátán akár egy vizes törölközőt is megszárítani, olyannyira meleg a testük. Ha mindez még kombinálódik az ászanák gyakorlásával, az automatikusan megnöveli a zsírégetés és a méregtelenítés intenzitását.

Tehát ha valaki kezdő jógázó és nem tud olyannyira odafigyelni a légzésére, akkor kevésbé lesz hatásos a gyakorlása.

Ez természetes. Ha a Napüdvözletek – amelyek általában az óra elején vannak – közben már odafigyel az egy mozdulat-egy be/kilégzésre, akkor észrevehetően ugyanúgy megizzad. Ez a légzési technika egyszerű gyakorlatoknál is kipróbálható.

A teljes tüdős légzési technikát csupán a jógában lehet eredményesen alkalmazni?

Nekem nincsenek erről személyes tapasztalataim, mivel sosem kombináltam a sportokat. Azonban ismerek jógázó futókat, akik azt mondják, hogy amikor ezt a fajta légzéstechnikát alkalmazták több energiájuk maradt, kiegyensúlyozottabb volt a mozgásuk; habár nem erre találták ki, de mindenképpen valami monotonabb edzéssel érdemes összekombinálni. A váltott orrlyukas légzés is képes felhevíteni a testet, sőt hűteni is.

Ez az egész egy komplex tudomány, amit bárki megtapasztalhat. A jóga nem egy sport, de a legtökéletesebb mozgás a világon, amelynek többfajta funkciója van, ennek egyik mellékterméke a zsírégetés, de a pszichikai állapotra is jó hatással van.