Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezennel megtanultam a vízen guggolni: FloatFit® HIIT

Rajt:

Szuper királyság, ha az ember télen a vízzel tud érintkezni beltéren, méghozzá úgy, hogy a(z általam cukinak tartott) kisgyerekek úszó gumikacsázása és hangszínük próbálgatása nem ezzel egy időben történik. A címmel kapcsolatban leszögezem, hogy nem törtem Jézus babérjaira, csupán egy Magyarországon újonnan megjelent edzést teszteltem a hűvös téli napok egyikén, méghozzá kétszer is.

Ahogy én láttam:

Habár korábban már sokat hallottam róla, a belvárosban található edzőteremben csak most először járok. Pozitívum, hogy nincs messze a lakhelyemtől és bent egy csöppet sem érezni, hogy a város központi részén lennék, ugyanis nincs zavaróan fullhouse. Magam is meglepődöm, hogy a recepciós a nevemen kívül még azt is el tudja mondani, hogy milyen bloggal foglalkozom - ez elég jó indítás, köszi!

A edzésre az oktató - aki egyben jóga oktató -, Ami invitált meg, akivel már az öltöző előtt összefutunk és bemutatkozunk. Az említett helyiség mellesleg tiszta, egy csöppet kicsi, de nagy tumultus híján szerencsére mindannyian elférünk. Innen nyílik az uszodarész, ahol edzeni fogunk és nem titok, hogy bőrig fogunk ázni.

vízen sport hiit tréning medence víz budapest jóga SUP

A FloatFit® edzés esetében számolni kell azzal, hogy egy SUP-szerű, Aquabase® deszkán kell végig helytállni, a vízen. Már az első percben kiderül, hogy naiv vagyok, ugyanis nem véletlenül mondták előzőleg, hogy olyan ruhát hozzak, amit nem sajnálok: a deszkákat a medencébe (ha kell) közös erővel tesszük be és rögzítjük. A vízen deszkázás egyik alapvető szabálya pedig, hogy a közepén lévő lótuszhoz mindig úgy igazodjunk, mintha az függőleges helyzetben kettévágna minket. Azaz legyen magunk alatt, a két lábunk között.


A HIIT (High Intensity Interval Training) edzésre való bemelegítés főként jógás elemekkel kezdődik. Az egyik alkalommal piramis edzés volt, azaz könnyű-nehéz-nehezebb-könnyebb-könnyű, így váltották egymást a gyakorlatok 45 perc alatt.

vízen sport hiit tréning medence víz budapest jóga SUP
Jógás elem az edzés közben

Míg a másik órán kevesebb volt a jógás mozdulat, más az oktató edzői stílusa és egyre erősödő mozdulatsorok voltak. A legvégén páros gyakorlatként egyperces kitörések, plankek, hasizmozások váltották egymást, miközben a másik fél hullámokat generált izomból.

vízen sport hiit tréning medence víz budapest jóga SUP
Oldal plank
vízen sport hiit tréning medence víz budapest jóga SUP
Hullámok generálása, a hangsúly az egyensúlyunk megtartásán volt

Hibázni mindig lehet, ez esetben viszont az csobbanást jelent. Sikerül is, amikor a 45 fokos oldalugrásokat 90 fokosra növelik, végül 180 fokot kell(ene) forognunk - ugranunk. Itt elsőként én nyitom a vízbe esés körét, majd a másik két lány folytatja a sort.

vízen sport hiit tréning medence víz budapest jóga SUP
Zutty!

A csobbanás éppen hogy felfrissít a párás levegőben, amikor már az arcomról csorognak a sós izzdaságcseppek! Mindeközben az ablakon át a szomszédban gyúrók és a medence körül tartózkodók ezt végignézhetik, némelyek mosolyognak az egyensúlyozásokon, bár ez egyikünket sem izgatja.

Két gyakorlat között háton fekve pihenünk meg, ekkor van időm feltekinteni: a kivilágított medence vízén fekszem, miközben a fejem fölötti ablakon keresztül látom az esőcseppeket, szürreális érzés.

vízen sport hiit tréning medence víz budapest jóga SUP
A pihenést megszakítjuk ugrálásokkal, hullámok generálásával (taposással), guggolásokkal, de van burpee és hasizom erősítés is, persze többféle verzióban. Ezek után nem meglepő, ha azt mondom, hogy igencsak pulzusnyugtató a végén lévő nyújtás.

vízen sport hiit tréning medence víz budapest jóga SUP

Ami fontos:

Ha megvolt az első vízbe zakózás, már a maradék komfortérzet is elszáll, de jó értelemben. Úgy érkeztem, mintha edzésre mennék: edzőfelső, edzőalsó és sportmelltartó, csak papuccsal és nagy törcsivel kiegészítve. Közben is valamelyest, de másnap még inkább éreztem az izomlázat, hiszen a kiscsoportos edzésen nem csak a gyakorlatokat kell helyesen kivitelezni, hanem a folyamatos egyensúly megtartására is törekedni. Aki egy csöppet is késztetést érez arra, hogy valami újabbat próbáljon ki, amit még a Balcsin SUP-ozás vagy jógázás mellett is tud gyakorolni, annak itt a perfekt lehetőség. Ráadásul beltéri órák már Pécsen és Tatán is vannak.

Hol? Bliss&Body Fitness és Wellness Központ, 1066 Budapest, Ó u. 43-49.
Mit vigyél? Edzőcucc, papucs, törölköző, kitartás és core izmok
Mennyibe kerül? Budapesten 3900 Ft/alkalom, foglalás: https://booked4.us/fliatfithungary/Places/Index
Férfi/nő arány: csak nőkkel találkoztam, de férfiak is járnak

Tetszik a HIIT tréning, vagy a vízes sportok? Itt és itt olvashatsz további szubjektív beszámolókat róluk! Méder Áron földkerülő vitorlázó interjúját pedig ezen a linken érheted el.

Tovább

Pénzes Tamara - A windsurf menő sport, ami közben úgy edződik a tested, hogy észre sem veszed!

A windsurf menő dolog, nekem az egyik kedvenc vízi sportommá vált! Írtam is róla. No, ezúttal ennek az extrém sportnak az egyik tanára került a górcsőm alá, aki mellesleg engem is oktatott. Fogadjátok szeretettel Pénzes Tamara szuper gondolatait!

a hét edzője vízen
Pénzes Tamara

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A windsurf nálam összeforrt egy életérzéssel. A helyes technika elsajátításán kívül ezt az érzést is szeretem átadni a tanulóimnak az oktatásaim során. Nagyon sok sportot kipróbáltam, de egy edzésen sem tapasztaltam azt a felszabadult érzést, mint amit a windsurf adott. Ez egy olyan sport, ahol a szél erejével, - kezedben az irányítással - egy deszka segítségével siklasz, már-már majdnem szárnyalsz a víz felszínén és eközben úgy edződik a tested, hogy észre sem veszed. Elképesztően sokat kell taktikázni, hogy eljuss A pontból B pontba, így a koncentrációs képességet is fejeszti. Miközben D-vitaminnal töltődünk fel, barnulunk, akkor már csak pár hattyú és naplemente kell ahhoz, hogy egy amerikai filmben érezzük magunkat, én ezt csak windsurf-feelingnek hívom.

Tovább

A hatékony és magyar vízi sport: Aquawallgym

Rajt:

Az ismerősömtől egy buli során hangzott el az a kérdés, hogy hallottam-e már az Aquawallgym-ről? Egészen addig csak az aqua fitness volt ismert fogalom számomra, szóval kíváncsivá tett a dolog. Ezt követően vettem fel a kontaktot azzal a magyar férfival, aki megalkotta a világszerte(!) alkalmazott sporteszközt - ami Magyarországon méltánytalanul kevés visszhangot kapott.

vízen kötél kitartás budapest uszoda

Ahogy én láttam:

A Komjádi uszoda előtt már a szabad parkolóhely megtalálása is kisebb fajta kihívást jelent számomra a szombati napsütéses délelőttön. Az előtérben már vár minket Péter, aki az edzést fogja tartani.

Tovább

Állva, a vízen bejárni a Balatont menő: SUP

Rajt:

Egy zord és hideg februári napon levelet kaptam: a meghívás Tihanyba szólt, méghozzá arra, hogy próbáljam ki a SUP-ot, azaz a Stand Up Paddle-t. A egyre inkább terjedő vízi sport nem volt teljesen idegen számomra, mivel a windsurf kapcsán már volt egy rövid afférom vele.

2014 nyarán már ismerkedtem a SUP-pal

Tovább

Jógáztál már a Balaton felszínén? – SUP jóga

Rajt:

Az egyik legeslegkedveltebb mozgásformám a jóga. Olykor talán már túlságosan is elfogultan írok róla, de igyekszem objektív maradni. Ennek szellemében fogtam hozzá a következő sportpróbához, ami egyszerre ötvözi a jógát és a vizet.


Tovább
«
12

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.