Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha nem zenél, akkor gyalogol – Interjú Budaival

Budai Imre neve a techno - és a deep zenei irányzat kedvelőinek egyáltalán nem ismeretlen. Mindamellett, hogy a '90-es évek óta dj-ként és producerként egyaránt aktívan részt vesz a zenei életben, kevesen látnak bele hétköznapjaiba, amikor is egyéb tevékenységei mellett szívesen végez kardió edzést. Zenéről, fogyásról, sikerekről, kezdetekről és tervekről beszélgettem Budaival…

szórakozás siker motiváció sportceleb
Imi és én

Tovább

Magyar nászutasok a Föld körül

Harkányi Árpád és Zárug Zita 2011 júniusában indultak világkörül nászútra bringával. Azóta folyamatosan úton vannak, a bringáik nagyon jól bírják a strapát, ahogy ők is, hiszen már több, mint 31.000 kilométer van a hátuk mögött, és még jövő őszig úton lesznek. A feleség, Zita avatott be abba, hogy hogyan készültek fel az útra, mi a kedvenc élményük, mennyire kovácsolta össze őket a túra, és milyennek látják a magyar bringa kultúra szintjét a külföldhöz képest.

Árpi és Zita

Tovább

A fekete öves búvár – Interjú Farkasdi Thomasszal

A budapesti Tropicarium vezérigazgatójáról elsőre kézenfekvőnek tűnhet, hogy búvárkodik. De az, hogy Svédországban nőtt fel, fekete öves taekwondo bajnok és még a Van Damme spárgát is simán megcsinálta, nincs a kirakatban. Farkasdi Thomas mesélt izmokról, cápákról és sikerekről.

Farkasdi Thomas

Tovább

A rúgások sportja: taekwondo

Rajt:

A wikipédia szerint a taekwondo koreai eredetű harcművészet. A szó jelentése: a lábbal és kézzel küzdés művészete. A japán karatéhoz való hasonlósága szembetűnő abban, hogy szintén ütéseken, rúgásokon, hárításokon alapul. Ezen kívül az öltözete, a harci technikái, valamint a fokozatrendszere is nagyban hasonlít a karatéhoz. Ennyi volt a "reklám" szöveg.
A harcművészetekhez eddig nem sok közöm volt a thai boksz, valamint az Ironbox kipróbálásán kívül. Farkasdi Thomas barátom bajnok volt és nemcsak hogy meginvitált, de ő is részt vett velem együtt egy edzésen.

Tovább

A mozgás univerzális öröme – A hét edzője Brezina Kinga

Brezina Kinga a kezdeti, kevés sporttal járó stresszes életmódját gyökeresen megváltoztatta, amikor egy táncórán olyat tapasztalt, amit addig még soha: kikapcsolt és nem gondolkozott tánc közben a hétköznapi dolgain. Elszántan kezdett hinni a Nia mozgásban és annak erejében, majd oktató lett, a többi siker pedig csak ezután jött…

Brezina Kinga középen

Tovább

A tánc, ahol pillangókat kergetsz: Nia

Rajt:

Édesanyám egyik ismerőse javasolta a helyet, fogalmam sem volt róla hova megyek és mit csinálok majd, csak annyit tudtam, hogy táncolni fogok egy olyan stílust, ami kb. 10 éve debütált Magyarországon. Egy kedves srác ismerősömmel az oda úton véletlenül össze is futottam a villamoson, és amint elmeséltem neki az úti célomat, csak annyit mondott, hogy a Nia az a mozgás, amit ha a harmadik-negyedik randin bedob a srác a lánynak, akkor nyert ügye van. Egy ilyen "ajánlás" után még kíváncsibb lettem…

Tovább

Aranytorkú cross core-ozó

Nagy Balázs színésszel egy 12 órás jótékonysági cross core napon beszélgettem az edzését megelőzően. Szóba jött, mennyire elégedett magával, hányszor jár sportolni és minek köszönheti, hogy egy év alatt 18 kilót adott le.

Nagy Balázs

Tovább

Sikamlós nyújtás: bikram jóga

Rajt:

A híres vagy hírhedt bikramról már hallottam jót és rosszat is: egyesek esküsznek erre a módszerre és a melegben való nyújtás magas hatásfokára, míg másoktól azt is hallottam, hogy vitaminhiány lépett fel a testükben a magas hőfokon végzett rendszeres mozgás miatt annak ellenére, hogy azokat az óra után pótolták. Nem volt elég a múlt heti 30 fokos beautyrobic edzés, még inkább emelem a hőmérsékletet (vagy a tétet) és ezúttal egy sivatagi forróságú terembe látogatok el, hogy kipróbáljam a bikram jógát.

Tovább

Sportos királynő – Interjú Kocsis Korinnával

Kocsis Korinnát több szépségversenyről is ismerhetjük. A szép külsejéhez hozzátartozik, hogy rendszeresen mozogjon, odafigyeljen az étkezésére. Erről, valamint jövőbeli terveiről is mesélt nekem.

Kocsis Korinna

Tovább

„Elmúltam harminc, de nem érzem, hogy vége van az életemnek.” – Interjú Larion Zoéval

Ötféle sportot űz, nem riad vissza az aktfotózástól, de fő célja, hogy rövid időn belül üzletasszony váljon belőle. Larion Zoéval beszélgettem mozgási szokásairól, fotózásokról egy modell szemszögéből, továbbá mesélt egy újfajta étrend típusról is.

Tovább

Csípőcsavarás a forróságban: beautyrobic

Rajt:

A beautyrobic is egy olyan sport, ami rajta volt a kipróbálandó mozgások listámon, és amikor Larion Zoé mesélt róla az interjúnk kapcsán, úgy döntöttem, hogy eljött a tökéletes alkalom, vele együtt én is részt veszek egy ilyen órán. Így kezdődött hát a "mese"…

Impressziók:

A Jászai Mari téren járok, a villamosról leszállva battyogok a Roxy stúdió felé az esti forgatagban. Ahogy beérek a terembe, egyből elkap a halloween-i hangulat - bár én nem szeretem ezt az Amerikából átvett szokást -, a falon lévő pókok, az itt-ott heverésző tökök és egyéb elemek miatt. A recepciós kedvesen köszön és letétet kér tőlem, ami az öltözőkulcsom zálogaként szolgál majd. A következő pillanatban már a túlzsúfolt és kicsi öltözőben "harcolok az életemért": szűk hely, kis padok, két toalett és rengeteg nő.

Ezt követően már az előzőekben a kanapéra csüccsent fotósom mellé ülök, amíg várjuk az óra kezdetét. Zoé még nem érkezett meg. Egyszer csak kinyílik az ajtó, ami mögül semmi sem szűrődött ki addig…

A sok ember, aki addig ott várakozott előtte, egyszerre tódul be a terembe velem együtt. Itt máris találkozom a beautyrobic kitalálójával és megalapítójával, Békési Brigivel. Egyből fel is hívja a figyelmem az olajozásra, hogy jobban "csússzon" az edzés. Tessék? A beautyrobic elve szerint, ha bekenjünk olajjal az olyan kényes testrészeinket mint a has, a fenék és a comb, akkor a 30 fokban végzett gyakorlatok hatékonyabbak lesznek zsírégetés és alakformálás szempontjából.

sport tánc Földön
Bemelegítés

Tovább

Fenékrázás felsőfokon: shake it!

Rajt:

Az elmúlt időben szép számmal akadtak megkeresések edzőktől, hogy próbáljam ki az óráikat. Renáta, aki rúdtánc termet üzemeltet is így tett, az ő órarendjéből kiválasztottam azt a mozgást, amit eddig még nem csináltam: a shake it!-et. Ez egy afroamerikai, jazz alapokra épülő, izolációs tánctechnika, amely főleg dinamikus csípő és mellkas mozdulatokkal van tele (billentések, rázások, ütések). Az izoláció az a gyakorlat, amikor azt akarod elérni, hogy csak egy izom dolgozzon, kvázi elkülöníted a többitől. Lássuk a medvét!

Tovább

Az elkötelezett izommunka: ABS

Rajt:

Akárki akármit mond, én hiszek a köredzésben és a saját testsúlyos gyakorlatokban!

A Zsirai Milán-féle kemény edzéseknek már sokan csodájára jártak, köztük én is. Miután alkalomról alkalomra megtapasztaltam a hatásos edzésmódszerét, ott ragadtam a teremben, és a folyamatos sportpróbák mellett, fakultatív módon azért vissza-vissza mentem cross core-ra. Ezúttal egy olyan óratípust mutatok be onnan, ami nem régóta található meg a terem órarendjében: ez az ABS, azaz az Active Body System edzés.

Impressziók:

Mire is vágyom olykor egy húzós nap után? Ha jó az idő, leginkább bringázásra, ha rossz, akkor egy jó hatha jóga órára vagy egy zúzós, izzasztó edzésre a Yakuza Fitness-ben Milán jóvoltából. Tehát így kerülök ismét a Golipark-ba, ahol a terem semmit sem változott a megnyitása óta, már otthonosan mozgok itt, mikor ide jövök.
sport kitartás Földön funkcionális_köredzés
Melegítés a tükör előtt-mögött-mellett

Tovább

Van 30 perced a mozgásra? – Power Plate

Rajt:

A Power Plate egy vibrációs, edzésre és rehabilitációra is alkalmas gép. Állítólag az izmok 98%-át mozgatja meg a többi sporttal szemben, ahol azok csak 60%-ban dolgoznak; több magyar és külföldi híresség, valamint sportolók is használják. Ezt a mozgásformát ezelőtt csak egy-két Facebook bejegyzésnél láttam, de testközelből még sosem próbáltam, így amikor egy ismerősöm ajánlotta a termet, kaptam is az alkalmon.

Tovább

A véletlenül kialakult edzés: Zumba

Rajt:

A cikk címe nem véletlen, hiszen a történet a '90-es évekre nyúlik vissza, amikor Kolumbiában Beto Perez táncoktató nem sokkal az órájának kezdete előtt vette észre, hogy elfelejtett zenét vinni magával, így hát rögtönzött, és a nála lévő dalokat használva építette fel aznapi óráját. Különböző latin táncstílusok vegyítésével koreografált órájának pedig hatalmas sikere volt. Röviden, így lett a zumba, amivel kapcsolatban nekem is van egy kis múltam: egy időben otthon nyomtam, később eljárogattam órára is. Bár szerettem az edzőt,az igazat megvallva inkább egy jó buli volt, ahonnan vizesen, mosolyogva jöttem ki, de különösebb változást nem észleltem a testemen.

sport edzés tánc Földön

Tovább

A pornyelő sport: off road triál

Az off road-ról elsőre mindenkinek más juthat az eszébe.  A magam részéről általában az ehhez kötődő somogybabodi fesztivál-féle sárban dagonyázásra, az ott lévő futamokkal és három napig nem fürdésre asszociálok. Engem az a megtiszteltetés ért, hogy kora ősszel a Trial off road EB bajnok Magyar Szilárddal volt szerencsém egy (vagyis több) kört menni egy Veszprémhez közeli bányában. Videó is készült…
Videó: Láposi Dávid

Tovább

Ettől tuti kinyúlsz: Dynamic Flow Jóga

Rajt:

Sportos múltam ezen szegmensének szereplői kizárólag a hatha és a gerinc jóga órák voltak…eddig. Ezért is volt itt az ideje annak, hogy kipróbáljak egy dinamikusabb jóga órát. Ezúton is köszönöm az oktatónak, Dittónak, hogy meghívott a Muditayoga Stúdióba.

Tovább

Rúgás Chuck Norris módra: Muay Thai

Rajt:

Mi történik akkor, ha egy szőke, nem éppen erőszakos lány elmegy Muay Thai órára? A válasz: végigcsinálja! :) Ha tetszik egy óra, arról mindig könnyebben és jobban tudok írni, így volt ezúttal ennél a sportnál is. Persze ez a történet is ad korábbi támpontot/ennek a történetnek is korábbra nyúlik vissza a gyökere, ugyanis 19 évesen egy jó barátommal a konditeremben - ott, ahol anno még Schwarzenegger is edzett valamikor a '80-as években az a Vöröszsaru c. filmjének forgatása végett- már ütöttük, rúgtuk a boxzsákot. Ő már profibb volt, én kezdő. Valahogy azonban mégis abbamaradt ez a sztori. "Ennek a küzdősportnak két formáját különböztetjük meg, a régit és az újat. A Muay Thai elnevezés a régi, az 1920-as évek korszakára vonatkozik, majd következett a kesztyűk, és egyéb nyugati boxban használt elemek bevezetése. Noha a "Muay" elnevezés az eredeti koncepcióra utal, időszakonként kiegészítésekkel módosultak. A mai küzdősport eredete (amit ma Muay Thai néven ismerünk) bizonytalan. Némely történetek szerint jelentős dél-kínai hatás (Shaolin) érte a Muayt a kereskedelmi útvonalakon keresztül, amely befolyással bírt eredetére és fejlődésére." (Forrás: Czinke Gábor, fit-club.hu)

sport kitartás Földön

Tovább

Pattanj a nyeregbe: lovaglás

Rajt:

A lovasok azt mondják, különleges kapcsolat van köztük és a lovak között. A kívülállók számára ismeretlen érzés és kötelék, amely összeköti őket. A lovaglásról nekem csupán egy, korábbra visszanyúló élményem van: kb. 6 éves lehettem, amikor a szüleim elvittek lovagolni, majd alig telt el egy kis idő és már le is estem a lóról. Akkor persze mindenki megijedt - velem együtt - pár évvel később a lovak iránt való rajongásom is alább maradt. Mivel elkezdtem vezetni a blogot, jó lenne, ha kedvesebb, frissebb emlékeim lennének a lovakkal kapcsolatban, ezért gondoltam, hogy 2 in 1 belevágok, és újra lóra ülök.

Tovább

Kinyír, ha nem tartasz ki: G-force

Rajt:

A G-force sok dologban megegyezik az Insanity néven ismert edzéstípussal, csak éppen Szabó Gergő edző gondolt egyet és továbbfejlesztette, alakította ezt a mozgást, így kezdtek el ezen a néven - Gergő neve után - "futni" az órák.

Impressziók:

A III. kerületi Team Fitness nem új hely számomra, mivel télen a Walkenergie kipróbálása kapcsán már voltam itt. Párás, fülledt terembe érkezem meg, miután a minket megelőző Kangoo óra már véget ért. Nincs laca-faca, felállt a csapat, mindenki elfoglalt egy tetszőleges helyet, a fotósom is beizzította a gépét és már kezdhetjük is.

Tovább

Lásd meg a másik oldalt - Interjú Pásztory Dórával

Pásztory Dóra paralimpiai úszóként került a köztudatba, miután abbahagyta a sportot édesanya lett, jelenleg pedig közhasznú szervezeteknél aktivista. Beszélgetésünk során többek között arra kerestem a választ, hogyan alakult így az élete, és miként éli meg azt sérültként.

Pásztory Dóra (fotó: hetek.hu)

Tovább

Kapd el a szelet, avagy megtaláltam a kedvenc vízi sportomat: Windsurf

Rajt:

Pár éve már kipróbáltam ezt a sportot, de akkor csak egy nagyon alap gyorstalpalót kaptam egy siófoki rendezvény keretein belül, annyi instrukcióval, hogy álljak rá a deszkára, húzzam fel a vitorlát és kapjam el a szelet. Meglepő módon már akkor is jól sikerült. Nemrégiben összefutottam egy ismerősömmel, akinek meséltem a blogomról és egyből az agárdi SURF CORE-t ajánlotta a windsurf kipróbálására - nem kellett kétszer mondani, amint az időm engedte, már mentem is a Velencei-tóhoz.

sport kitartás extrém_sport Vízen

Tovább

Ugorj fejest a komfortzónádból: Ejtőernyős tandemugrás (videóval)

Rajt:

Sokszor hallani, hogy be vagyunk szűkösödve a saját kis világunkba, ám olykor elég egy kis dolog is, hogy kimozdítson minket onnan, és új szemszögből lássuk - akár csak egy darabig - az életet. Szerintem nem vagyok/voltam egyedül azzal a kívánsággal, hogy egyszer fejvesztve ugorjak ki egy repülőgépből - persze tandemmel. Íme egy újabb sport, amit kihúzhattam a (bakancs)listámról!

Impressziók:

A Börgöndi repülőtér felé kacskaringós, kihalt, autógumikkal és susnyással megspékelt földutakon megyek, míg nem a hosszú út végén egy zsákutcába, azaz a reptérbe botlok. Az utolsó kanyar után, mikor megpillantom a hangárt, egyből izgatott leszek. Odaérve szokatlan sürgés-forgás és lazaság fogad, az iroda nem olyan, mint egy hagyományos konditeremé…

Már elsőre belefutok - tudtomon kívül - Péterbe, akivel majd össze leszek kapcsolva az ugrás erejéig. Formalitás, papírok, miegymás, egyszer csak már egy piros nadrág és heveder van rajtam - az öltözést egy kis felkészítés követi.

Tovább

Vedd be a hegyeket segítséggel: E-bike

Rajt:

Egy korábbi cikkemben már említettem, hogy mennyire szeretek bringázni, mivel azon kevés sportok egyike, amely teljesen kikapcsol, bármikor is ülök rá a kis Gepidámra! Az E-bike-ról hallottam már korábban is, de be kell valljam, elég szkeptikusan álltam hozzá: "Bringázni rásegítéssel? Ugyan!" Azonban mivel a legtöbb sportot ki akarom próbálni, ennek is eljött az ideje akkor, amikor egy barátom felhívott és megkérdezte, hogy van-e kedvem Ausztriába menni egy E-bike túrára. Hát így kerültem Raurisba a hét órás utazás után.

sport bicikli Földön

Tovább

Ebben a koreográfiában nem veszel el: GrandUP

Rajt:

Miután kirugdostam magam azon a bizonyos sporteseményen a kickbox aerobic órán, a barátnőmmel együtt úgy döntöttünk, hogy ezután legyen valami light-osabb a következő ottani kipróbálandó sport. Egyenesen a kisterembe mentünk, ahol hip-hop-ot táncoltunk - a magam részéről eléggé mérsékelt sikerrel. Hozzáteszem, épp egy fogműtét után voltam, így kevesebb aktivitással tudtam részt venni az órán. Ezután megnéztük a programfüzetet, ahol láttuk a következő óra nevét: grand up. Nem tudtuk milyen lesz, és egyszerre csak több ilyen feliratú pólóban járkáló nőcire is figyelmesek lettünk…45 perccel később mosolyogva, vidáman távoztunk az óráról…

sport tánc ugrálás Földön

Tovább

Egy pályán a nagyokkal – A hét edzője Kincses Gábor

A BME Testnevelési Központ igazgatója korábbi éveiben tenisz edzőként és testnevelő tanárként dolgozott, utóbbi még ma is a szakmája. Az élet úgy hozta, hogy egy tenisz sportcsillag, Gáspár Petra edzője lett és együtt beutazták a Földet, megtapasztalták az élsport jó és rossz oldalát a saját szemszögükből. Gábor az élményei mellett többek között azt is elmondta, hogy mi is az a teniszkönyök és hogyan védhető ki.

Tovább

Kipróbáltam Roger Federer sportját: Tenisz

Rajt:

A tenisz fontos sport számomra, ennek több oka is van…már régóta szerettem volna újra ütögetni, de nem volt partnerem. Milyen jó dolog, hogy van egy sportblogom, így elmehettem kipróbálni ismét. :)

sport tenisz Földön magas_pulzus

Tovább

„Szeretem, ha minden bizonytalan” – Interjú Méder Áronnal

Balatonalmádiból indulva a vitorlánk éppen csak hogy kapja a szelet, ezért van időm Áronnal beszélgetni, aki minden kérdésemre zokszó nélkül válaszol olyan nyíltsággal, mintha régóta barátok lennénk. Elsőként arról beszél, hogy mostanság átalakul az élete és kezd másképp tekinteni a dolgokra…

sport sportceleb vitorlázás
Méder Áron

Tovább

Szél nélkül semeddig: Vitorlázás

Rajt:

Nincs sehol megírva, hogyan is kell életünk első vitorlás élményére felkészülni, csupán néhány alapvető dolgot lehet tudni, mint például,hogy mit vigyünk magunkkal, mit viseljünk, mire számítsunk, de a vitorlázás nyújtotta különleges élményt, vagy éppen a végtelen víz adta szabadságérzetet csak testközelből, a fedélzetre lépve lehet megtapasztalni. Lehetőségem adódott, hogy egy álló nap alatt pár kört hajózzak a magyar tengeren Méder Áron, a világhíres magyar földkerülő vitorlázó kapitánysága alatt, a lelkes legénység egyik matrózaként.

sport vitorlázás Vízen

Tovább

Tedd meg a magyar tenger kört by Move it, Blondie! 2. rész (videóval)


Az előző élményvideóm után a Balaton körbetekerésének egy szubjektív, gyakorlati tanácsokkal ellátott klipjét láthatjátok, amelyben elmondom mire érdemes odafigyelni és milyen felkészülést igényel a több, mint 200 kilométeres táv megtétele. Íme, a Balaton bringázós videóm 2. része:
Videó: Láposi Dávid

Tovább

Tedd meg a magyar tenger kört by Move it, Blondie! 1. rész (videóval)

Régóta terveztem, hogy körbe biciklizem a Balatont, csak eddig nem volt rá alkalmam, partnerem, na és persze rá is kellett, hogy szánjam magam a túrára, valamint a vele járó szervezésekre – de megérte! Legfőképp az élményekkel teli videó elkészítése adta meg a kezdeti motivációt számomra: meseszép tájakon jártunk, közelebbről megismertem a Balaton zegzugait és sikerélményekkel gazdagodva, feltöltődve fejeztem be a túrát. Állítom, senkinek nem kell tartania a nagy távoktól, kitartás és elszántság kérdése az egész, a látnivalók csak az extrák. 

Nézd meg a bringázás alatt készült első, kedvcsináló videómat:Videó: Láposi Dávid

Tovább

A színpadról az égbe – Interjú Tóth Bertalannal

A Cloud 9+ gitárosa és dalszerzője ha éppen nem valamelyik színpadon ad hozzá a közönséget megbolondító zenéhez, akkor a levegőben próbálgatja szárnyait. Arról beszélgettünk, hogy hogyan egyeztethető össze ez a két szenvedély és milyen élményekkel gazdagodott Bertalan, amióta tavaly letette a siklóernyő vizsgáját.

Tóth Bertalan

Tovább

Fuss a szakadék felé: Siklóernyő

Rajt:

Az Intouchables, azaz az Életrevalók című filmből sokaknak eszébe juthat az a jelenet, amikor a két főszereplő siklóernyőzik a film végén. Rajtuk és a Hármashatárhegynél ugrókon, valamint azok csodálásán kívül eddig még nem sikerült közelebb kerülnöm ehhez az extrém sporthoz, így éppen itt volt az ideje egy tandem siklóernyőzésnek.

sport siker gyors kitartás levegőben

Tovább

Mozogj egyszerűen, de hatékonyan! - ugrókötelezés (videóval)

Az állandóan úton lévő világbajnok ugróköteles Bánhegyi Adriennel összefutottam Párkányban egy közös edzés erejéig. Láthattok néhány variációt abból, hogy milyen koreográfiát és elemet lehet kihozni ebből a sokrétű sporteszközből, amivel a bajnok lány általában napi 40 percet gyakorol - kardió edzés ez a javából! Megtanultam pár trükköt és legnagyobb meglepetésemre egész jól ugráltam - bár nem olyan gyorsasággal, mint ő. A személyes sikerek mellett a vidámság, a közvetlenség és a gyönyörű helyszín, jellemezték az Adriennel eltöltött edzésemet!

Tovább

Rúgj és üss - csajoknak is: Kickbox Aerobic

Rajt:

Ismét egy sporteseményre hivatkozva kezdem soraimat, amikor a kickbox aerobicról írok, ugyanis egy ilyen rendezvényen próbáltam ki először ezt a sportot. A végkifejletet szerintem tudod: elmentem kipróbálni. Az óra előtt a tréner egy dolgot kötött a lelkemre: alaposan pihenjem ki magam.

Impressziók:

Mi minden rejtőzhet el egy plázában? A spinning-es próbám alkalmával kiderült, hogy egy konditerem simán, ezúttal is ez a helyzet, ám egy másik bevásárlóközpontban. Az emeleti liftből kilépve csak a Gilda Max-os tappancsokat kell követnem, amelyek elvezetnek a célomhoz: ajtó kinyit, és voilá, itt egy konditerem!

Tovább

Kihívásokra vágyom – Interjú Horváth Évával

A közös cross training edzésünk előtt meginterjúvoltam Horváth Évát az étkezési szokásairól, mesélt a búvárkodással kapcsolatos élményeiről és elmondta, hogy miért akar visszatérni Kolumbiába, az Éden Hotel forgatási helyszínére.

Horváth Éva

Tovább

Nincs rutin, kösd fel a gatyát: Cross Training

Rajt:

Cross Fit, Cross Training: biztos mindenki hallott már róluk, csak nem volt elképzelése mit is takar pontosan ez a két fogalom, azon túl, hogy biztosan valami nagyon nehéz edzés lehet. Nos, ezúttal is egy olyan óratípust próbáltam ki amelynek egymásra épülnek az elemei, akárcsak a primal move vagy metabolic esetében. Nem egy új edzésmódszer, hiszen különböző sportágakban már régóta találkozhattunk vele (torna, súlyemelés, atlétika). Ez a tréning a hagyományos edzések, az egyes sportágakból merített mozgásminták közös nevezője. Nincs rutin, nincs ismétlődő edzés, a szervezetnek állandóan alkalmazkodnia kell az új kihívásokhoz és gyakorlatokhoz. Ennek a tudtában indultunk el az edzésre Horváth Éva műsorvezetővel együtt…

sport motiváció kitartás intervall Földön magas_pulzus
Évával a kezdés előtt

Impressziók:

"Izomszag", ciccegő, súlyokat emelő emberek mindenfelé, fehérjeporok hada sorakozik a recepción, ahol egy karméretben a teremhez illő sráctól kapom meg a kulcsaimat. Az "erőrészen" átsuhanva az emeleti öltözőhöz sietünk Évával…

Tovább

Szabad levegő és szórakozás: kültéri fitneszterem (videóval)

Eljátszottál már azzal a gondolattal, hogy milyen lenne szabadtéren, jó - vagy akár kevésbé ideális - időben fitnesz gépeket használni egy kiadós bemelegítő futás után? Ha Budapesten vagy valamelyik nagyobb vidéki városban élsz, biztosan találkoztál már a kültéri fitnesz termek valamelyikével, amelyeket bármikor bárki kipróbálhat. Egy személyi edző segítségével górcső alá vettem pár ilyen gépet: beszéltünk arról, mik a helyes kivitelezések, a megfelelő ismétlésszámok, és mindezeket természetesen ki is próbáltam a saját bőrömön!A személyi edző honlapja: http://www.szivoszoltan.hu/

Videó: Láposi Dávid

Tovább

Bulis óra pörgős edzővel – A hét edzője Vörös Katalin

Vörös Katalin három éve kangoo oktató, elmondása szerint senkinek sem kell félnie az órájától és az ahhoz tartozó eszköztől, aki azonban elmegy hozzá edzeni, készüljön egy nagy bulira!

Vörös Katalin

Tovább

Egy óráig a kenguru bőrében: Kangoo

Rajt:

Biztos, hogy te is régóta szemezel a kangoo-val, hiszen nincs, aki ne ismerné, vagy ne hallott volna róla már. A nagyobb sportrendezvényeken rendre találkozhatunk ezzel a sporttal, miközben több tucat nőci ugrál föl-le egy színpad előtt, hol csak "sima" koreográfiára, máskor military stílusban. Hát még szép, hogy ez is rajta van a listámon!

sport edzés ugrálás Földön

Tovább

Így eddz otthon hatékonyan egy magyar termékkel! - Bodyrope

Rajt:

Korábbi beszámolóimban mutattam már be hevederes edzéseket, amelyeknél a gyakorlatok nagyrészt fedték is egymást. A BODYROPE® hevederes edzés is hasonszőrű, annyi különbséggel, hogy egy 100%-ban magyar gyártású, kiváló árfekvésű és minőségi termékről van szó. Kipróbáltam azt a sportot, amivel az országban több, mint 40 képzett BODYROPE® edző tart már órákat csoportos - és személyi edzés keretein belül.

A heveder felszerelése pofon egyszerű

Tovább

Sanzon illatú parfüm – Interjú Csemer Boglárkával

Csemer Boglárka 'Boggie' gondolt egyet, és elkészült a Parfüm c. dalához a már sokak által ismert photoshop-ra alapuló videó klip, amelyre mindenki felfigyelt. Azonban volt élet a világhírű dal előtt is…

interjú sport szórakozás siker élmény sportceleb
Boggie

Tovább

Az egekben lesz a pulzusod: Ironbox

Rajt:

Tatarek Rezsőt szinten minden nagyobb sporteseményen látni, ahol hiper gyorsasággal dolgoztatja és boxoltatja az óráján résztvevőket jellegzetes, ütvefúrós hardcore zenéivel. Ez nem a szokásos hulla-hopp aerobic, már az edzést nézve is megizzad az ember…Vettem a bátorságot és elmentem a zúzós órára.
sport core kitartás Földön magas_pulzus

Tovább

A kerekesszékes kardvívók mestere – A hét edzője Erdei Péter

Erdei Péter negyven éve aktív vívó edző, egy éve már a kerekesszékes paralimpiai vívók felkészítésében is részt vesz. Elmondása szerint ez élete egyik legizgalmasabb időszaka és értékes tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodott a mozgássérült sportolók által.

Erdei Péter

Tovább

Zorró után szabadon: Vívás

Rajt:

A vívás élsport. Ezért a mostani írásom inkább a sportra, mint a helyszínre fog koncentrálni, bár utóbbinál igen felemelő érzés, hogy bajnokok és paralimpikonok mellett edzhettem.

Nagy Tímea győzelmével kezdődtek, Szilágyi Áron bravúrozásaival folytatódtak és Schmitt Pállal - a plágiumbotránya idején megismert plusz információkkal - befejeződtek a vívással kapcsolatos élményeim és ismereteim. Laikusként az ember legtöbbször nem is gondol bele, hogy mennyi test-és észjátékkal jár együtt egy-egy sportág. Amíg nem próbáltam ki a vívást, én sem mélyedtem el alaposabban az előbbiek igazságában.

Tovább

A kerékpározás az életem – Interjú Benkó Barbarával

Benkó Barbara már több bajnoki, és az ’Év kerékpározója’ címet is többször elnyerte, világkupákon vesz részt, jelenleg német csapatban versenyez, de a londoni olimpián Magyarországot képviselte 2012-ben – és még csak 24 éves.


Benkó Barbara

A pótkerekű biciklitől hogyan jutottál el az úszásig, majd pedig vissza a hegyi kerékpározáshoz és végül a bajnoki címekhez? 

Még óvódás koromban kezdtem el úszni, közel 10 évig csináltam, majd abbahagytam, mert meguntam. A sport mindig is fontos volt az életemben, ezért egy évig mindenfélét kipróbáltam, de semmi komoly nem alakult ki belőle. Aztán elkezdtem a pilisvörösvári biciklis sportklub – amelynek az az apukám alapító tagja volt – edzéseire rendszeresen lejárni, és ezek nagyon megtetszettek, így ott ragadtam, mindez 13-14 éves korom körül kezdődött.

A legutóbbi versenyeid Dél-Afrikában és Ausztráliában voltak…

Így van! Az idei első világkupám Dél-Afrikában volt, ahol a 27. helyen végeztem, az eredményben közrejátszott az ottani 40 fokos hőség is, amit nehezen viseltem, nem is éreztem jól magam, és többek között emiatt sem jött össze, hogy a 20.-25. hely között végezzek; a második világkupán, Ausztráliában pedig 18. lettem.

Ettől függetlenül gratulálok, hiszen ezek az eredmények is mind pontot érnek számodra, amelyek növelik az olimpián való részvételed esélyeit! Mi a különbség a terepkerékpár és az olimpiai cross között? Ugyanis mindkettőben több aranyat nyertél.

A mountain bike-nak (hegyi kerékpár) több szakága van, az egyik az olimpiai cross, ahol általában egy 4-6 km hosszú pályán hajtunk le több kört, és a másfél-kétórás futamok alatt  nagyon figyelnek a versenyzők technikai elemeire. Ez az egyetlen olimpiai sportág. Ezen kívül van még a downhill is, ahol csak lefelé jönnek a versenyzők a hegyről, valamint a trial (ez ugyanaz, mint a motorosoknál használt trial), ahol akadályokon ugrálnak végig. Ezt követi a four cross az ugratós pályáival, ez a szakág nagyon hasonlít a bmx crosshoz, csak a nagyobbak a biciklik. Edzés szempontjából nagyon jó a downhill - én is szoktam ezt gyakorolni - , mivel az olimpiai számokban egyre durvábbak a terepek.24 évesen már 18 bajnoki címet szereztél, többször voltál az év hegyi-és terepkerékpározója, feltételezem, hogy van egy vitrined is, ahol minden, a sikereiddel kapcsolatos relikviát gyűjtesz.

Igen, mivel már elköltöztem otthonról - a szomszédba - , a szüleim házában maradt sok korábbi érmem és kupám, így csak az utóbbi két év termése van nálam.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Mindegyik győzelmemnek komoly értéke van, nehéz bármelyiket is kiemelni. Talán a 2008-as  világbajnoki második helyre vagyok a legbüszkébb. Olaszországban ott, azon a napon minden kijött belőlem, mindent beleadtam és habár közel volt a vb cím, a második helynek is majdnem annyira örültem, mintha én nyertem volna.

Hogyan élted meg azt, hogy a londoni olimpián váltóhiba miatt a 27. helyen végeztél? Szerinted jobban is mehetett volna?

Nem azt mondom, hogy én nyertem volna az olimpiát, ha működik a váltóm, de az első húszban lehettem volna; nekem már az is ajándék volt, hogy kvótát szereztünk és kijutottam az olimpiára. Nagy élmény volt és remélem, hogy 2016-ban Rióból jelentősebb eredményekkel térhetek haza.
Miről szól egy edzésed? Felkelsz és letekersz több kilométert vagy erősítesz is? 

Ez elég komplex. Télen keveset tudunk bringázni, ezért akkor több az erősítés és a kiegészítő sportok tartanak formában. Jó időben általában egy délelőtti erősítő edzésből vagy tekerésből, aztán egy délutáni levezető edzésből áll a napom. Az edzéseket próbálom úgy időzíteni, hogy emellett még az egyetemi tanulmányaimra is legyen időm.

Mit tanulsz?

A Semmelweis Egyetemen optikusnak tanulok, levelező tagozaton.

Megsaccolnád, hogy  hány kilométert tekertél már életedben?

Ez egy fogós kérdés! Talán évi 20.000 kilométerrel számolhatunk, de egészen pontosan fogalmam sincs, mivel időre edzek.

Hány és milyen típusú biciklijeid vannak?

Összesen öt, mindegyiknek megvan a maga szerepe. Van egy városban járkálós „hulladék”, amit ha nem láncolok le, akkor se viszi el senki. A két mountain bike-om közül az egyik a versenyekre, a másik az edzésekre szolgál. Szintén formában tart az országúti biciklim, valamint a téli versenyekre tartok egy cycle cross-t is.
Blogot is vezetsz a versenyekről, személyes benyomásaidról. Ez számodra hobbi, vagy szakmailag fontos, netán motivál is , hogy miket tettél le eddig az asztalra?

Nem magam miatt írom. Sok pozitív visszajelzést kapok a szponzoroktól és azok is érdeklődéssel olvassák a bejegyzéseimet, akik arra kíváncsiak mi van velem, hogyan teljesítek a versenyeken.

Ha már blog, ott valamelyest másokat is beavatsz a magánéletedbe,  egyáltalán, van időd ezzel foglalkozni a sport mellett?

Amire akarjuk, arra jut időnk. Fordítok időt a magánéletemre is, bár nem egyszerű. Van barátom, aki szintén magyar és kerékpározik, csak egy olasz csapatban; tudja mivel jár ez az életmód, ezért is megértő és támogat mindenben.

A bicikliző, ám a hegyeket nem kedvelő cangásoknak milyen tippet adnál, - könnyebb bicikli, felszerelés - hogy ne féljenek feltekerni a magasba? 

Mindenki feltud tekerni egy hegyre, csak nem mindegy, hogy milyen sebességgel. Ha felbiciklizik a magasba és lenéz onnan, abban a pillanatban elfogja önteni a „megcsináltam” érzés. Aki nem élsportoló, annak fontos, hogy élvezze a kerékpározást, és hogy minden alkalommal legyőzi önmagát, kikapcsolódik. Nem kell a hegyektől megijedni. Érdemes egy jó minőségű kerékpárt beszerezni, hiszen hasonló a helyzet, mint amikor valaki rendszeresen jár futni, az is előbb-utóbb beruház egy megfelelő futócipőre.
Mik a terveid és célkitűzéseid a következő fél évre? 

Sikeresen abszolválni ezt a fél évet az egyetemen és a világkupákon a lehető legjobb helyezést elérni!

Mit javasolnál az olvasóimnak, miért pont ezt a sportot válasszák?

Télen sokszor rá kell üljek edzés céljából a spinning biciklire, amit borzalmasan tudok unni. Élvezem és feltölt, hogyha kinn, a természetben mozoghatok. Másnak lehet ez akár csak egy fél órás városligeti vagy margitszigeti kör, ami kizökkenti őt a hétköznapi kerékvágásból. Ezt az érzést nem tapasztalhatjuk meg egy teremben – szerintem biztos, hogy nem.Tovább

Filmezz pedálozás közben: Video cycling (videóval)

Rajt:

Imádok biciklizni, hiszen minden alkalommal kikapcsol, főleg, ha a szabadban nyúzom a saját járgányomat. Amikor a cangák téli álmot alszanak, akkor is muszáj valahogy levezetni a tekerési vágyunkat, így ezért korábban kipróbáltam már a spinninget és a krankinget is; most pedig az előzőhöz hasonló órán vettem részt, annyi különbséggel, hogy video cycling néven fut, ami tulajdonképpen egy spinning program látványvideókkal.

Tovább

Magyar vízilabdás a világ tetején – Interjú Varga Dénessel

Varga Dénes 2010 óta játszik horvát színekben, azelőtt az Újpesti Tornaegyesület és a Vasas SC csapatában vízilabdázott. A közelmúltban több díja mellett egy újabb, talán az egyik legnagyobb elismerésben részesült.

A LEN és a FINA 2013-ban a világ legjobb vízilabdázójának választott, ezúton szeretnék gratulálni Neked! Az ilyen elismerés minden magyarnak nagy öröm. Számítottál-e rá és hogy érintett amikor megtudtad ezt?


Varga Dénes

Először is köszönöm! Titkos terveimben szerepelt,hogy egyszer kitüntessenek ezzel a rendkívüli elismerést jelentő különdíjjal, és boldog vagyok, hogy most összejött. Minderről jóval az eredményhirdetés után, egy újságírótól értesültem. Először azt hittem rosszul tudja, de amikor kiderült, hogy nem, természetesen nagyon örültem.

2010 óta horvát színekben, a Primorje Rijekánál játszol. Maradsz-e ennél a csapatnál vagy más klubok is érdeklődnek utánad?

Szívesen élnék újra Magyarországon, így hát elmondhatom: szerencsére az összes potenciális és nem potenciális magyar klub megkeresett.

Milyen érzés lenne, ha esetleg a volt csapattársaid ellen kellene játszanod? Ez akadályozná, vagy inkább segítené-e a küzdelmet?

Játszottam már ellenük és ha lehet inkább kerülöm ezt a helyzetet, mert nem szívesen harcolok az ellen, akivel korábban egy csapatban voltam.Ahhoz, hogy napi szinten is megfelelő legyen az erőnléted, figyelned kell a kalória beviteledre. Milyen táplálkozást részesítesz előnyben?

Egy időben nagyon hittem a vitaminokban, mostanra ez a lendület egy kicsit alábbhagyott, jelenleg nem szedek semmit.Pályafutásom közben egyszer egy évig, majd később 6 hónapig voltam teljesen vegetáriánus. Nehezen tudtam megoldani az elegendő fehérje bevitelt, és így egy idő után kényelmetlenné vált. A sportpályafutásom befejeztével nem kizárt, hogy újra elhagyom a húsfogyasztást.

A napi két edzésed mellett jut időd más sportokra, szabadidős tevékenységekre is?

Nem. A saját családomra is több időt szánnék.

Ha már a család szóba jött: úgy tudom, hogy a kisfiad szintén imádja a vizet és már úszik. Folytatódik-e a vízilabdás tradíció a családban?

Korábban úgy gondoltam, hogy nyitva hagyom ezt a kaput és majd meglátjuk. Ezt kiegészíteném azzal, hogy lehet belőle profi vízilabdázó ha úgy adódik, de nem szeretném, hogy annyit nélkülözzön az élet több területéből, mint én.Jövőbeli terveid között szerepel-e az utánpótlás oktatása, a tapasztalataid átadása?

Egyelőre nem tartom alkalmasnak magam a teljes állású edzői szerepkőr betöltésére; de talán meg tudnának győzni arról, hogy valamit szükséges lenne átadnom.

Ki, vagy mi a legfőbb inspirációd, hogy bírd az edzéseket és ne add fel még akkor sem, amikor esetleg veszít a csapatod?

Nem nagyon van ilyen, a fiamnak szeretnék jó példával szolgálni.

Kik azok a példaképeid, akik hatással voltak rád?

Kamasz koromban volt néhány kedvenc vízilabdázóm. A dobogósok: Kásás Tamás, az egykori montenegrói válogatott balkezese,Veljko Uskokovic és a szerb Alexander Sapic; mellettük még megemlíteném Tóth Imrét is.Végül, de nem utolsósorban: a hírnév felelősséggel is együtt jár. Hol és milyen társadalmi szerepkörben tudnád legjobban elképzelni magad? 

A felszínes felszíntől távol. Nem gondolom, hogy a Földet meg lehet menteni és nem is kell. Sokkal célszerűbb saját magunk megmentésére helyeznünk a hangsúlyt, mert ez a legtöbb, amit egy ember elérhet. Illetve ha ezt elérte, akkor képes úgy szolgálni, hogy másokat hozzásegítse ugyanehhez.

Képek: vlv.hu
Tovább

Balettcipő és rúd – Interjú Rózsa Csillával

Gyerekkora óta élete része a tánc, komoly sikereket tudhat magáénak, nemrégiben a klasszikus balett mellett a rúdtáncba is beleszeretett. Rózsa Csilla nemrég nyitotta meg saját táncstúdióját és azt is elárulta nekem, hogy édesapja, az ismert tévés műsorvezető, Rózsa György milyen kapcsolatot ápol a rúdtánccal.


Rózsa Csilla

Februárban nyitottad meg rúdtánc stúdiódat, az Artpole Buda Studio-t, ahol klasszikus balett órákat tartasz gyerekeknek és felnőtteknek is. Eléggé fiatalon találkoztál a tánccal, amely azóta életed részévé vált. Mesélj nekem egy kicsit bővebben erről!

A balettet elég korán kezdtem el. Anyukám válogatott tornász volt, gyönyörű, kecses nő, és szerencsére sok testi adottságot örököltem tőle. A szüleim nagyon szerették a balettet, és anyukám látta rajtam, hogy alkalmas lennék erre a pályára, így nekik köszönhetem, hogy elvittek a Balettintézetbe. Az első év nem ment könnyen, eleven voltam és nehezen kötött le ez a nagy fegyelmet igénylő mozgás; aztán sorra jöttek a sikerélmények, így hamar megszerettem. Már a Balettintézeti évek alatt is sok csodás szerepet táncolhattam el: főszerepeket a Diótörőben, a Carmen balett változatában, és neves külföldi versenyeken vehettem részt. A Balettintézet vizsgaelőadása után a düsseldorfi Opera szerződtetett le.

A balett mellett sportolsz is?  

Nem igazán van időm sportolni. Az Artpole Studio mellett egy táncművészeti iskolában is tanítok főállásban klasszikus balettet, így a délelőttjeimet ott töltöm. Ezután nekilátok intézni a stúdióm körüli teendőket, hivatalos ügyeket, és 4 órára már bent vagyok az Artpole-ban. Este 8 óráig minden napom ott töltöm, így este már örülök, hogy beeshetek az ágyamba. Ha épp nem balett órát tartok, akkor beállok egy-egy rúdtánc edzésre, másfél éve ugyanis ez a sport lett a nagy szerelmem. Nyáron majd több időm lesz, így akkor jobban ráfekszem a rúdtánc project-re és keményen elkezdek edzeni.
Hogyan jött az ötlet, hogy saját stúdiód legyen?

Mindig is szerettem volna egy saját táncstúdiót, de egészen másfél évvel ezelőttig csak balettben gondolkoztam. Ekkor mentem el életem első rúdtánc órájára tele kétségekkel, félelemmel. Szerelem volt első kipróbálásra, ahogy a legtöbb lánynak az. Nekünk is sok visszajáró vendégünk van, hiszen aki egyszer kipróbálja valahogy ott ragad. Nem egy unalmas konditermi lépcsőzés, hanem érdekes, kihívásokkal és sikerélményekkel teli testmozgás, ami a szórakozás mellett persze minden izomcsoportot maximálisan megdolgoztat. Látva, hogy mennyi lánynak, nőnek ad önbizalmat és örömet a rúdtánc, azon gondolkoztam, hogy ha nyitok egy saját stúdiót, ennek a sportnak is jelen kéne lennie a palettán; végül úgy alakult, hogy ez lett a főprofilunk. Persze mindig hangsúlyozom, hogy a rúdtánc mellett fontos a balett is, hiszen attól lesznek igazán szép, harmonikus, kecses mozdulatai egy nőnek. Nem volt egyszerű megnyitni a stúdiót, hosszú hónapokba és hajnalokba nyúló munkálatokba telt, nem biztos, hogy még egyszer belevágnék, de a végeredményre nagyon büszke vagyok!

Apukád, Rózsa György is jár hozzád mozogni? 

Ha az annak számít, hogy néha kinyitja az ablakokat és elmosogat - nagyon szeret mosogatni, úgy hívja magát, hogy a „mosogatás Paganinije” - akkor igen. Egyébként nehezen rávehető a sportra. Mellesleg férfiak is járnak hozzánk rúdtáncra, csak még nem olyan bátrak, mint a lányok, de egyre jobban kezd elterjedni közöttük is, hiszen nagyszerű erősítő gyakorlat az ő számukra is.Az órarendet nézve feltűnt a sok rúdtáncos óra. Ezek szerint ekkora érdeklődés övezi ezt az időközben divattá vált sportot?

Ma már a legtöbb embernek nemcsak a bárok szórakoztató tánca jut eszébe a rúdtáncról, hanem egyre többen tudják, hogy a rúdtánc komoly sport, amiből hazai és világversenyeket is rendeznek, és ahol a magyarok kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Nem véletlen, hogy egyre több szülő hozza el hozzánk a gyerekét, akik őrületesen imádják ezt a sportot. Mi meg őket, mert nagyon édesek, ügyesek, és 8-10 éves korban már csodákra képesek. Persze még mindig akadnak olyanok, akik kétkedve néznek, ha megemlítem mibe vágtam a fejszém, de nekik csak azt tudom mondani, hogy egyszer jöjjenek el, és meglátják milyen jó hangulatú óráink vannak.

A teljesen kezdő, a mozgással csak most ismerkedő érdeklődőknek mely óratípusokat ajánlanád?

Mindegyik órát ajánlom nekik, hiszen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy mindenkit a képességeihez mérten fejlesszünk. Profi edzőink olyan feladatokat adnak, ami megfelel a kezdők szintjének, adottságainak, így mindenki sikerélményekkel mehet haza az órákról. Fontosnak tartom, hogy korlátozzuk a létszámot, ezáltal mindenkire megfelelő figyelem jusson. A rúdtánc és a balett mellett hamarosan indul a jóga és a showtánc tanfolyamunk is, amelyekhez szintén folyamatosan lehet majd csatlakozni. Mindegy, hogy az ember profi vagy hobbiszinten űzi a sportot, lényeg, hogy boldogságot találjon benne, és feltöltődjön.

Tovább

Sport vagy sztriptíz? Ilyen a rúdtánc!

Rajt:

A rúdtánc kapcsán - amely mostanra már komoly (verseny)sporttá alakult ki - sokaknak előítéletei lehetnek vagy erkölcsi értelemben kifogásolhatónak tarthatják, hogy egy órán keresztül forró naciban, bártáncosoktól látott mozdulatokat hajtsanak végre egy rúdon. Én is ezt a tábort erősítettem. Otthon hagytam az előítéleteimet, elmentem, hogy megismerjem a minden férfi fantáziáját megmozgató rúdtáncot. Ez a sport állítólag abból ered, hogy egy sztriptíztáncosnak volt egy tűzoltó pasija, akitől a nő elleste a tűzoltós rúdon való lecsúszást, a többi gyakorlat pedig már adta magát…Na jó, igazából a rúdtánc az 1920-as évek körül alakult ki, amikor az utazó cirkuszok show táncosai a cirkuszi sátor tartórúdját használták előadásuk kellékeként. Csak az 1950-es években kezdték el a bárokban, klubokban szórakoztató műsorok részeként használni a rúdtáncot.

Impressziók:

A Kolosy térnél lévő Artpole Stúdióba belépve családias hangulat fogad, nyoma sincs a fitnesztermek nyüzsgő világának és a morajlásnak. A jobbra lévő szobában öltözködöm, majd a stúdió rúdtánctermébe tartok.

Elsőre nehéz elképzelni, hogy bárki, aki belép az utcáról, rúdtáncossá válhat, de ha tehetséges, annak jelei már az első órán is megmutatkoznak.

Forró nadrággal fölszerelkezve (amire azért van szükség, hogy jobban tapadjon a combunkhoz a rúd) mindannyian bemelegítünk nyújtásokkal, a testtájak (karok, lábak, hátsó részek) átmozgatásával 10-12 percen keresztül, mialatt Vincze Tímea, a heti sportom edzője megfigyeli, ki mennyire hajlékony.

Bemelegítés

Tovább

Tornászból lemezlovas - Interjú Najah Cole-al

Najah Cole nagyban kezdte, hiszen egyből Amerikában indította dj karrierjét, ami mostanra szépen ível felfelé. Pár hete érkezett haza Magyarországra, ahol nem kisebb célokat tűzött ki maga elé mint, hogy hazánkban is megismerjék a nevét.

Najah Cole

Tovább

Zene és sport: két dudás egy csárdában - Interjú Voksán Virággal

Voksán Virág nem szereti, ha csak a Playmate múltjával azonosítják, hiszen zenei felkérései folyamatosak, és már több saját dal is fut a neve alatt. Nem lustálkodik, ha edzésről van szó, mindig talál rá időt és mozgásformát. Állandó céltáblája a kritikáknak, azonban őt ez nem zavarja, csak is a saját céljaira koncentrál.

Tovább

Pikk-pakk és kész az edzés: E-fit

Rajt:

Rengeteg mende-mondát hallottam már az EMS (izomstimulációs) technológiáról és a hozzá tartozó edzésről, köznapi nevén a speed - vagy e-fitness-ről. Az első ilyen jellegű terem két éve nyitott meg E-fit néven Budapesten. Két alkalomra én is beálltam a 25-30 percet edzők táborába, hogy kiderítsem, mi igaz és hamis a mítoszokból, amelyeket több évtizedes kutató - és fejlesztőmunka előzött meg.

Tovább

A biztos alakformálás titka - A hét edzője Simkó Gina

Simkó Gina korábban fitnesz modell volt, aki sikereket is elért e téren. Miután abbahagyta a versenyzést a magasságokban találta meg az igazi "helyét"…

Simkó Gina

Tovább

Ne félj, megtart az anyag: Hammock

Rajt:

A légtorna szó hallatán mi jut elsőként eszedbe? Nekem a cirkusz és a szépen, szinte utánozhatatlanul pontosan és kecsesen mozgó légtornászok tánca a levegőben. Mint oly sok mozgásformát, a légtornát is "fitneszesítették" már, ezért a következő sportkóstolásom ennek a bűvkörében zajlott.

Impressziók:

A stúdió egy VII. kerületi csupa fehér, csupa nőcis lakásban van. Kimondott öltöző nincs kialakítva, csak a félig konyhaként is funkcionáló áthaladó folyosón tudok átöltözni, de ez nem jelent gondot, hiszen csak lányokkal vagyok körülvéve; kivételes alkalom, hogy most a fotósom az egyetlen tesztoszteron gazdatest közel s távol a stúdióban, ő pedig türelmesen várja az óra kezdetét egy másik szobában.

A két szoba egyikében lesz a hammock óra, a légtornázáshoz használandó anyagok - amelyekben csavarodunk, pördülünk, fordulunk majd - már kikészítve, lógnak le a plafonról. Nem is teketóriázunk sokat, Simkó Gina, az óraadó bemutatja, hogy kell majd madárfogással tartani magunkat a plüss anyagon, ami olyan mellmagasságban helyezkedik el nekem.

sport siker levegőben légtorna
Gina instruál engem

Tovább

Fejlődő kötélipar - A hét edzője Zsirai Milán

A triatlon karrierjét hátrahagyva Zsirai Milán először pro ski edzőként tevékenykedett, majd később cross core instruktor lett; az utóbbi, Amerikából származó mozgás vélhetően a legújabb "kötél divat" lesz, amely áprilistól már Budapesten is kipróbálható.

Zsirai Milán

Tovább

Megint kötélnek álltam: Cross Core

Rajt:

Egyik alkalommal, a pro ski sport tesztelésekor Zsirai Milán volt az edzőnk. Az óra után mesélt arról, hogy ő cross core oktató. Igen, először én is csak pislogtam, hogy mit is takar ez a két szó. Mint kiderült, egy nagyon aktív, Amerikából származó "köteles edzést": nem is volt kérdés, hogy kipróbálom-e…

Impressziók:

Goli park, belépsz, majd előre, balra, föl a lépcsőn és jobbra az első emeleten. Kicsit útvesztőnek tűnhet elsőre, de nyugi, ott van! Benn vagy, oké. Jobbra a terem és a női öltöző, előtted szekrények, balra a férfi öltöző, megvan?

Szinte ugyanaz, mint a TRX - gondoltam elsőre. Az alapvető különbség, hogy a kötél nem fix, mivel egy csigán helyezkedik el, ami azt jelenti, hogy pluszba még az egyensúlyozásra is oda kell figyelnem edzés közben, fincsi, máris jól kezdődik!

Bemelegedünk

Tovább

Formálódó mélyizmok: Pilates

Rajt:

Egy kicsit a tényekről: a pilates fitnesz módszert a német Joseph Pilates fejlesztette ki a huszadik század elején. A komplex mozgásforma ötvözi a "nyugati" világ anatómiai ismereteit a "keleti" mozgáskultúra egyes eszközeivel.

Mikor öt éve elkezdtem aktívan sportolni, a pilates volt az első olyan csoportos óra, amit hónapokig rendszeresen űztem. Feszes és izmos volt a testem ez idő alatt, de később azt vettem észre, hogy csípő tájékon túlságosan megerősített ez a sport. Emiatt abbahagytam - ahány ember, annyi alkat -, hiszen hosszabb távon mindenkinek más jön be.

Amikor pilatesre jártam ilyen alakom volt..

Tovább

Bikini modell a javából - Interjú Kiss Virággal

Kiss Virág bikini modell 23 éves létére nemrégiben 57 indulóból a harmadik helyen végzett egy nívós amerikai versenyen. Kitartása és hozzáállása alapján még nagy sikerekre számíthatunk tőle!

Kiss Virág

Tovább

Vedd fel a labda ritmusát: Squash (videóval)

Rajt:

Az Angliából származó fallabdát börtönlakók találták ki. A kezdeti próbálkozások persze túlnőtték az eredeti közeget és mára nemcsak hobbivá, hanem versenysporttá nőtte ki magát a squash. Némi előzetes tenisztudással, labdaérzékkel, a futást ugyan nem szeretve, ám lelkesen vágtam bele e sport kipróbálásába is.

Impressziók:

Oda állok a vonalhoz, rajtam a világ szeme! Feldobom a labdát és elütöm, a tömeg őrjöng, sikít, az ellenfelem visszaüti a labdát, majd mikor én következem, egy cseles sarokba ütéssel legyőzöm őt: we are the champions! - miután elképzeltem ezt a szép sportkarriert, már megyek is az RSC Squash club öltözőjébe. Se nem tágas, se nem kicsi, a célnak tökéletesen megfelel, hogy átöltözzek.

Tovább

Magyar ugrócsillag - Interjú Bánhegyi Adriennel

Bánhegyi Adrienn édesapja révén ismerkedett meg az ugrókötelezéssel. Később egy amerikai produkció láttán döntötte el, hogy hivatásszerűen is ezzel akar foglalkozni. A rengeteg gyakorlásnak meglett az eredménye: világcsúcsokat dönt, világszerte elismerik teljesítményét és még a Cirque de Soleil-ben is szerepel!

sport edzés siker sportceleb jump kardió
Bánhegyi Adrienn

Tovább

Szökellő fogyás: Fanatic Jump

Rajt:
Egy fitnesz rendezvényen arra lettem figyelmes, hogy közel húsz egyszemélyes trambulint zsúfoltak össze a sarokban, és csak egyetlen lett felállítva e "tömeggel" szemben, az, amelyről az oktató adja az instrukciókat, hogyan ugráljanak a résztvevők. Kicsit csóváltam a fejem, mivel egyszerre volt szokatlan és vicces ez a látvány. Az izzadt női testeket látva arról is megbizonyosodtam, hogy egy aktív kardió edzés szemtanúja vagyok. Több se kellett, én is kipróbáltam a Fanatic Jump-ot!
Tovább

Lépésektől a performanszig - A hét edzője Varró Gyula

A hét edzője a régóta az aerobic vérkeringésében mozgó Varró Gyula, akivel a Step Performance edzésein túl a 8. Coca-Cola Testébresztő Fitnesz Napon is találkozhatsz, a Coca-Cola Testébresztő Programnak ugyanis ő a vezető edzője.

Varró Gyula

Tovább

Performansztól a kiteljesedésig: Step Performance

Rajt:
A step aerobic-kal korábban volt már egy, igaz, hogy csak tiszavirág életűnek bizonyult rövid kapcsolatom. Anno lejártam step aerobic-ozni a hozzánk közel eső kis terembe, hogy ilyen módon formáljam az alakomat. Az határozott emlékként maradt meg bennem, hogy nagyon kellett figyelni a lépéseimre óra közben.
Tovább

Testépítés mesterfokon - Interjú Farkasdi Évával

Farkasdi Éva legfőbb vágya az volt, hogy testépítőként fusson be karriert, ám az élete más irányba indult el. Egy véletlen és egy szomorú történet folytán azonban egyszerre ebben az izmos világban találta magát és sikert sikerre halmozott. Részletek egy testépítő mindennapjaiból…

Farkasdi Éva

Tovább

Eltűnik a zsírod, megnő az izmod: Metabolic

Rajt:

Ismételten rendhagyó írás következik! A metabolic edzés alapjainak elsajátítása a Primal Move-hoz hasonlóan akár több hónapot is igényelhet - én négy edzést nyomtam le egy kezdő csapattal.

Impressziók:

Egy korábbi alkalommal már jártam a 360 GYM-ben a Primal Move-os sportkóstolásom kapcsán. A Lomb utca és a felfele vezető lépcsők ugyanúgy megvannak, mint ahogy még mindig nincs recepció a kis előtérben, és a teremről alkotott véleményem sem változott azóta. Az oktató, Ivanchich András még mindig szuper és szakavatott edző, aki egyenként korrigálja a metabolic csoport minden egyes tagját, ha kell, akár többször is.

Ivanchich András

Tovább

Kezdd a lejtőket a teremben - A hét edzője Rideg Kinga

Ha lehetőségünk vagy hó a síeléshez, mindig jól jön egy B terv. Rideg Kinga, pro ski edző szerint a síelő szimulátoros óra pont ezt a problémát oldja meg, kortól és nemtől függetlenül bárki végig tud siklani a képzeletbeli pályákon.

Rideg Kinga

Tovább

Síelj egész évben! - Pro Ski

Rajt:

Ha nincs lehetőséged vagy időd eljutni síelni, netán nem szereted a sícuccodat a pályákig elcipelni, akkor ezt a jó kis mozgást neked találták ki, mivel így egyik évszakban sem kell lemondanod a téli kedvtelésedről. Akkor is ideális, ha nem a pályán akarod megismerni ezt a mozgásformát. Amint megtudtam, hogy a síelésnek van beltéri változata egyből elmondtam tíz hálaimát…

Tovább

Lilla a földön akar járni - Interjú Vincze Lillával

A kísérletező kedvű énekesnőt az sem fogta vissza, ha hőlégballonból kellett kiugrania, a repülést és a vitorlázást szerelmeként említi, egészségtudatossága határtalan. A zeneileg mai napig is aktív Vincze Lillával beszélgettem kalandos életútjáról.

interjú egészség sportceleb
Vincze Lilla

Tovább

Kardió promenád: WALKenergie

Rajt:

A WALKenergie-re internetes barangolásom közepette bukkantam rá; az olasz sportszabadalom egyelőre csak pár helyen, nagyvárosokban található meg nálunk.

Impressziók:

Miután leparkoltam a Csillagvár bevásárlóközpont kültéri parkolójába, a konditerem felé veszem az irányt, ami az épület első emeletén található, egy tánciskola szomszédságában. A bejáratnál lévő üvegfalon átlesek és a tömeg alapján első benyomásra világossá válik számomra, hogy ez egy gyakran látogatott, bejáratott terem. A recepcióhoz érek - igen, ez fontos rész, hiszen ők a terem arcai és képviselői, így rengeteget számít a megnyilvánulásuk - ahol fiatal, mosolygós alkalmazott adja oda a kulcsot és magyarázza el, mit merre találok. Sprint - a mindig zsúfolt - öltözőbe és átvedlés!

Egy csapásra a teremben termek, körülöttem a speciális walkenergie gépek, amelyeket már kikészített nekünk a nagyhangú, jófej szőkeség, alias Csényi Brigitta, az oktató. Hogy is néz ki egy ilyen gép? Futópadhoz hasonlítanám, annyi különbséggel, hogy előttem van egy korlát, amelybe kapaszkodhatok. A szerkezet két oldalán ugyanúgy kiállásra használt részek vannak, nem állítható a gyaloglópad meredeksége, csak az ellenállását fokozhatjuk olyan gombbal, amit a spinning biciklin is használtam.

sport kardió intervall Földön

Tovább

Így sportol Hollywood - Interjú Norman Gáborral

Norman Gábor tizennégy éve dolgozik a hollywoodi filmiparban, és több sztárral is jó kapcsolatot ápol. Igényes, sportszerető emberként ismeri az Amerikában divatos összes új mozgásformát. Mint számos hollywoodi produkció művészeti vezetője, bennfentesként több érdekes történetet is elmesélt nekem az "amerikai álom" kulisszatitkairól.

interjú sport sportceleb jóga TRX funkcionális_köredzés
Norman Gábor

Tovább

Edződj az utcán: Street workout

Rajt:

A húzódzkodás nem hangzik különösebben nehéz dolognak és ha a fegyencek (vagy a brand építéshez értő valakik) edzésformát alakítottak ki belőle, akkor miért ne menne bárkinek - gondoltam naivan.

Impressziók:

Amikor megérkezem a XI. kerületi eXbox élményparkba, annak minden szegletében kalandvágyó fiatalokat és színes graffitiket fedezek fel; a mászófal, a bungee trambulin és a ping-pong asztal mellett elhaladva megpillantom a street workout eszközt, az úgy nevezett kockát, amin edzeni fogunk. Itt van már az edző is, Szarka Ákos, akiről később kiderül, hogy komoly helyezéseket ért el ebben a sportágban és a legszálkásabb testű ember, akit valaha élőben láttam.

sport edzés Földön
Szarka Ákos, az edző

Tovább

Mozgás körbe-körbe karikába - A hét edzője Gyepesi Áron

Gyepesi Áron, az F&M fitness and more edzője szerint minden típusú és testalkatú embereknek ajánlott a funkcionális köredzés. Mit is takar pontosan ez a név és hogyan épül fel egy óra?

Gyepesi Áron

Tovább

Bírd a kör végéig: funkcionális köredzés

Rajt:
Hallottam már mendemondákat, láttam is (messziről) crossfit órákat, mégsem tudtam mire vállalkozom pontosan a hasonszőrű funkcionális tréning órával. Az első edzésre kíváncsian mentem el a Csörsz utcai edzőterembe.
Impressziók:
A MOM Sport mellett lévő F&M fitness and more terembe liftet használva vagy lépcsőkön lemenve vezet az utam, mikor odaérek, a recepción megkapom a belépőkártyámat, majd ismét pár lépcsőfokot ereszkedek lefele, amíg szembe nem "jön" velem az öltöző; a tiszta, jól felszerelt, a wellness részleg is innen nyílik. Miután körbepillantottam, megtörténik a szokásos óra előtti átöltözésem, lapozzunk!
Tovább

Az öttusa ifjú fejedelemasszonya - Interjú Gyenesei Leilával

Gyenesei Leila több sportot végig próbált, mindegyikben remekelt, de az öttusában teljesedett ki. Mi motivál egy sportolót, hogy akár naponta többször is elmenjen edzeni? Van-e élet az élsport után? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettem a hazai és nemzetközi öttusa neves élsportolójával.

Gyenesei Leila

Tovább

Capoeira aerobic: garantáltan formás leszel!

Rajt:

Mintha csak a Resident Evil (Kaptár) c. film forgatására csöppentem volna! Miután belépek a Material Centerbe, meglepődve konstatálom, hogy az edzőtermen kívül sehol sem tapasztalható mozgás. Az üres, félig sötét és hideg folyosók csendjét csak a liftek tompán kopogó zaja töri meg. Az egyikkel "felutazok" a legfelső szinten található fitneszterembe. A liftből kilépve, az ürességtől kongó folyosókhoz képest szembeszökő a kontraszt: itt nagyon is zajlik az élet.

Impressziók:

Szabályos nyüzsi fogad a bejáratnál: balra tőlem a majdnem teljesen sötét spinning terem , amellett pedig az átlátszó üvegfalú aerobic részleg található, melyeken átnézve látom a mozgolódókat; közben odaérek a recepcióhoz, ahol hiper kedves lányok fogadnak (első benyomásaim a Lite Wellness-hez hasonlóan nagyon kedvezőek). Megkapom a kulcsot, nyomás az öltözőbe! Itt teltház fogad. A helyiség tiszta és tágas, a szekrények előtt egy-egy paddal, zuhanyzókkal és hajszárítókkal; egyszóval kulturált és kiválóan felszerelt, a pozitív benyomásaim tovább szaporodnak.

A Color teremben folyó capoeira aerobic órához a lépcsőházon át, egy szinttel lejjebbre vezet az út. A tágas terem hangulatos,neonszínű diszkó fényárban úszik. Az edző, Czanik Balázs beáll a terem végében lévő tükrök elé, éééés kezdjük is az órát.

Tovább

A capoeira új szintjei - Interjú Mestre Virgulino-val

Szenvedélyesen teszi és űzi az élete részévé vált sportot Mestre Virgulino. A brazil capoeira mester elszántságát nem csak nagyszabású tervei és kitartása bizonyítja, de az is, hogy ott él, ahol az edzéseit tartja.

Tovább

Rabszolgák alkotta harcművészet: Capoeira

Rajt:

A capoeira-t mindig is érdekes sportnak találtam. Anno, amikor a Tekken nevű videó játékkal játszottam, mindig a brazil játékossal voltam, aki a technikáival - na és persze az én közreműködésemmel - mindenkit laposra vert. A capoeira eredete a nagy hódítások idején Brazíliába elhurcolt fekete rabszolgákig vezethető vissza. Bármilyen harcművészet vagy fegyverek viselése tilos volt számukra, így egy-egy edzést tánccal és énekléssel "díszítettek", hogy a rabszolgatartóknak ne tűnjön fel. A rabszolgaság eltörlése után egy darabig még illegális sport volt, majd a 21. századra igazi brazil kuriózum sporttá nőtte ki magát.

Tovább

Legyél izmos, mint egy ősember! - A hét edzője Ivanchich András

Ivanchich András, Primal Move edző elmondja, miért nem nyújtott az ősember, és kiderül, mit ronthatnak el azok, akik egyedül járnak edzeni.

Ivanchich András

Állítólag a mai embereknek nincsen mozgáskultúrájuk. Egyetértesz ezzel?

Az idegrendszerünk sajnos úgy van programozva, hogy a lehető legkönnyebb úton tegyük meg azt, amire szükségünk van, a testünk próbál energiát megtakarítani. Ha nem sportolunk, és nem használjuk az ízületeinket, akkor a testünk "elfelejt" mozogni.

Tovább

Így gyúrt Frédi és Béni: Primal Move

Rajt:

A paleolit életmód népszerűsége a táplálkozás után már a sportok terén is megmutatkozik. Egy könyvbemutatón találkoztam Lakatos Péterrel, a Paleolit edzés c. könyv írójával, aki mesélt a Primal Move mozgásformáról, itt hallottam róla először; több se kellett, fogtam a kis tornabatyumat, elmentem a 360GYM-be és ki is próbáltam hamarosan. Rendhagyó írás következik, ugyanis a kipróbált alkalmak alatt csak kis betekintést kaphattam az egymásra épülő órákból és azok elemeiből!

Tovább

Így tartja magát formában Zséda

Hogyan lehet egy nő harminc felett is fitt, egészséges, ám nőies? Zséda ízelítőül beavatott engem saját bevált praktikáiba.

Zséda

Tovább

Műveld a tested: bodyART

Rajt:

Csak futólag, hallomásból ismertem eddig a bodyART-ot, nem volt különösebb elképzelésem vagy elvárásom a kipróbálása előtt.

Tovább

Cápa mese és búvár kaland - Interjú Elter Tamással

Aktív cápakutató, újságíró és johannita lovag, aki egykor még ügyvédként is tevékenykedett, de jelenleg „szabad búvárkodó”. Elter Tamással beszélgettem nem mindennapi életútjáról!Elter Tamás
Igen izgalmas sorsod során hogy kapcsolódtak össze ezek a sokrétű mesterségek és milyen szakaszait ölelték fel az életednek?

Jogászként kezdtem a pályafutásomat, de a kaland már akkor is erősen bennem volt. Mindig is sportoltam és vonzottak a kalandok. Részben családi tradíciók okán sokáig lovagoltam és gyerekkorom óta vonzott a víz, így a búvárkodást is kitanultam, de a levegő sem volt egy idegen közeg számomra.


Földön, vízen, levegőben…


Igen, végül is így értek egymásba ezek a hobbik, amelyek később életmódként és hivatásként funkcionáltak. A búvárkodás eleinte csak hobbi volt, majd életem egy szakaszában oktatóként a kenyérkereseti lehetőségem.Azt mondják, mindig akadhat az életünkben egy olyan apró,de döntő momentum, amely a nagy dolgok felé hajlítja az ember életútját. Emlékszel-e ilyen, a későbbi életutadat meghatározó gyermekkori momentumra, vagy élményre?

Igen, emlékszem. 11 éves koromban kaptam egy könyvet a tengerek élővilágáról, amit ábrándozva olvasgattam és csodáltam a benne lévő képeket. Akkortájt jutottam el először az Adriára is, aminek az emléke máig élénken bennem él; az akkori Jugoszláviában egy augusztusi késő délutánon, a mai Montenegró területén értük el a tengert. Amikor felértünk egy kaptató tetejére és kiszálltunk a buszból, akkor pillantottam meg életemben először a lemenő nap fényében csillogó hatalmas víztükröt. Ott éreztem meg a sós levegő illatát is, és hallottam először a tenger morajlását. Ez egy életre szóló élménynek bizonyult.


Ott és akkor a víz szerelmese lettél. Mikor merültél először?


Az se tegnap volt, kb. az 1970-es évek végén. Először csak légzőcsővel, majd légzőkészülékkel. Habár akkoriban nem nagyon lehetett még utazni, nekem volt szerencsém eljutni a Vörös-tenger afrikai partszakaszához. Az egyiptomi részen akkor még szállodák sem voltak, így én úgy láttam a Vörös-tengert, mint anno Cousteau kapitány.
A búvárfelszerelés mennyire volt akkoriban korszerű?


A technika oldaláról a búvárkodás egy konzervatív sport, működési elvét tekintve ugyanazt használjuk, amit anno Cousteau kifejlesztett 1943-ban, de persze a komfortosság, az ergonómia és a búvár computerek tekintetében abszolút érezhető a fejlődés. A computer megkönnyíti a merülés végrehajtását. Régen minden alkalom előtt táblázatok alapján számoltuk ki az egyes határértékeket, ma már ezek az eszközök automatikusan végzik el ezeket a számításokat. Tehát biztonságossá és kényelmessé vált ez a sport az elmúlt évtizedekben.


Volt olyan momentum vízi pályafutásod alatt, ami különösen megmaradt az emlékeidben?Rengeteg ilyen esemény volt, de hozzá kell tennem, nekem minden egyes merülés egy nagy kaland. A tenger alatti világ nem egysíkú, hiszen teljesen más egy hajóroncsot felfedezni és más a korallzátonyok közé vagy távol a szárazföldtől a nyílt vízen merülni. Évtizedek távlatából nehéz így kiemelni az úgymond legnagyobb élményemet, de talán az egyik ilyen pillanat az volt, amikor életemben először találkoztam össze a felszín alatt a hírhedt nagy fehér cápával …


Itt jön elő a cápakutatási szenvedélyed ismét, leginkább állatokhoz kötöd ezeket a szép alkalmakat.Állatokhoz és hajóroncsokhoz. Eddig mintegy két tucat hajóroncs felderítésében volt szerencsém részt venni ,és remélem, hogy ez a szám még emelkedni fog a közeljövőben.  Pont a következő év júniusában lesz egy víz alatti filmforgatással egybekötött roncs expedíciónk, ahol az Adriai-tenger néhány különösen híres és titokzatos roncsát kutatjuk meg speciális technikák alkalmazásával. Az expedíció egyik „terméke” egy nagyon izgalmas, 3D dokumentumfilm lesz reményeink szerint. A „hétköznapi” búvárkodásnál maradva…nekem már volt szerencsém merülni veled. Ha valaki eldönti, hogy ezt a sportot akarja űzni, milyen felkészültségre, affinitásra van szüksége?


Mindenhez kell affinitás. Nincsenek speciális előfeltételei a búvárrá válásnak, megfelelő egészségügyi állóképesség, jó vízállóképesség (úszni is kell tudni egy búvárnak a tévhitekkel ellentétben) és egy tanfolyam elvégzése. Pár hét alatt búvárrá tud válni az alapokat megszerezve, ezt onnantól fogva lehet fejleszteni. Kell egy rutinosság a víz alatti világhoz. Meglátásom szerint ez a sport olyan, mint a kábítószer, aki ráérez az ízére, azt igen könnyen el tudja kapatni.

Mit gondolsz arról, ha valaki azt mondja, hogy a búvárkodás nem sport?


Aki ezt mondja, az meglehetősen tudatlan szerintem. Minden olyan tevékenység, amely az izmainkat és a szellemünket is megmozgatja az én értelmezésem szerint sporttevékenység. Egy-egy merülésen ugyan könnyeden érezzük magunkat, de valójában ez egy kemény fizikai munka, ugyanis mélyvízi merüléskor 1 kg súlyt és 1 liter vizet is veszíthet a testünk. Egy órás légzőkészülékes merülés során végig uszonyozni, miközben a tájat felderítjük: ez mind megmozgatja az izmokat a fejünkkel együtt, mivel egyfolytában figyelnünk kell, sport ez a javából.

Meséltél a jövő évi expedícióról, mint tervről. Ezt leszámítva milyen elképzeléseid vannak az elkövetkező öt évedről?


Ami a búvárkodást illeti nekem a cápák a nagy kedvenceim, akiket az elmúlt években tudatosan szemléltem, így elég tapasztalatot szereztem ahhoz, hogy a tudásomat egy róluk szóló könyv formájában megjelentessem. Nekem régi nagy álmom, hogy a nagy fehér cápa életmódjáról, viselkedéséről készítsek egy filmet, amihez már kezd összeállni a víz alatti fotósokból és operatőrökből álló csapat. Ez alkalomra tervezem - kellő mentális és fizikai felkészültséggel - hogy szabadon, ketrec nélkül merüljek le a cápák közé; erre még magyar viszonylatban nem volt korábban példa.


Mit üzensz a Move it, Blondie olvasóinak?


Ha igazán szép, tartalmas, élményeket adó sportra vágynak, akkor próbálják ki a búvárkodást! Van élet az aerobic mellett is.
Tovább

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.