Rajt:

A cikk címe nem véletlen, hiszen a történet a ’90-es évekre nyúlik vissza, amikor Kolumbiában Beto Perez táncoktató nem sokkal az órájának kezdete előtt vette észre, hogy elfelejtett zenét vinni magával, így hát rögtönzött, és a nála lévő dalokat használva építette fel aznapi óráját. Különböző latin táncstílusok vegyítésével koreografált órájának pedig hatalmas sikere volt. Röviden, így lett a zumba, amivel kapcsolatban nekem is van egy kis múltam: egy időben otthon nyomtam, később eljárogattam órára is. Bár szerettem az edzőt,az igazat megvallva inkább egy jó buli volt, ahonnan vizesen, mosolyogva jöttem ki, de különösebb változást nem észleltem a testemen.

sport edzés tánc Földön

 

Impressziók:

A VI. kerületi Fáklya klub elsőre nem teljesen azonosítható. „Nem csak táncteremként funkcionál?” – gondolom magamban. Tini és felnőtt diákok futkároznak az ajtón ki-be, miközben belépek az épületbe, ahol a recepciós segítségét kérem, merre is kell mennem, mire ő elküld az egy emelettel feljebb lévő recepcióshoz, aki eligazít. Az öltöző egy különálló szoba fogasokkal és székekkel öltözőszekrények nincsenek, a mosdó a szint egy másik részén van.

sport edzés tánc Földön
Bemelegítő mozdulatok

Az átöltözést követően, a terembe érve egyből szembetalálkozom a kedves, energiabomba oktatóval, Diával, akivel bemutatkozunk,és kedvesen invitál a terembe. Utólag el kell mondanom, hogy kimondottan jó oktatást kaptunk tőle. Még mindig a teremben vagyok, „rajthoz” állok a pink rucimban és várom, hogy kezdetét vegye a kezdőknek szánt óra. Máris kezdjük egy Happy-vel, azaz Pharrel „támogatásával”a bemelegítést, ami pár percig tart.

sport edzés tánc Földön


Bele is rázódtunk, így az oktatónk felvilágosít minket arról, hogy négy koreográfiát fogunk végigtáncolni olyan módon, hogy ő megmutatja, és mi utánozzuk – ajaj! Annak ellenére, hogy ez kezdő óra, az alaplépések megtanulása mellett,gondolni kell a régebb óta odajárókra is, így nem lesz teljesen amatőr szintű a 60 perc.

Mivel a teremben tükör van előttünk, így ha olykor belenézünk, megelőzhető, hogy neki mambózzunk egymásnak.

sport edzés tánc Földön


Az először általa bemutatott, majd közösen eltáncolt első szám után már nem is tartom olyan nehéznek – a botlábúság még hagyján, de néha egy aerobic lépésben is eltudok veszni.
 

sport edzés tánc Földön


A jobb-bal oldal összehangolása már egy másik történet. A második koreográfia egy dögös, feneket is rázós szám, amit szintén jól sikerül követnem, ugyanúgy, ahogy a soron következő másik kettőt is…

sport edzés tánc Földön


Pörgés, mozgás és az egy órát levezető pár perces szám után szélnek eresztődünk.

Ez a mozgásforma könnyen megtanulható, olykor erősen csípő - és karrázós. A latin táncformákból átvett és összekapcsolt lépéseken kívül voltitt bumm-bumm is, ami a fenékrázást takarja, az akkor éppen szóló zene ütemére, a korosztály pedig nagyon vegyes!

Ami fontos:

Nincs szájbarágás, csak a mozgás, úgy, ahogy tudod. Mozogj és bulizz latin zenére! Nagyjából ez az óra fő tanulsága nekem. A körbeírást persze lehetne fokozni, de ahány edző annyiféle módszer és mozdulat zajlik le egy edzésen. Ennek a mozgásformának több ága is van, tekintettel az óra erősségére illetve a sportolni vágyó korára - van idősebbek számára is. Még egy zumba szabály, amit megtanultam: mindig bal lábbal kezdjük a lépést – kivéve, amikor nem! :)

Hol? Goldance Tánciskola (több helyszínen is vannak)
Mennyibe kerül? http://goldance.hu/
Mit vigyél? edző ruha, törölköző, víz
Az óra korosztálya: 20-50 év
Férfi/nő arány: 100% nő

Pontozás

Kínzó faktor: 6/10
Ennyire formál: 8/10
Edző: 10/10
Helyszín: 5/10
Ennyire fáj másnap mindened: 6/10