Rajt:

Akárki akármit mond, én hiszek a köredzésben és a saját testsúlyos gyakorlatokban!

A Zsirai Milán-féle kemény edzéseknek már sokan csodájára jártak, köztük én is. Miután alkalomról alkalomra megtapasztaltam a hatásos edzésmódszerét, ott ragadtam a teremben, és a folyamatos sportpróbák mellett, fakultatív módon azért vissza-vissza mentem cross core-ra. Ezúttal egy olyan óratípust mutatok be onnan, ami nem régóta található meg a terem órarendjében: ez az ABS, azaz az Active Body System edzés.

Impressziók:

Mire is vágyom olykor egy húzós nap után? Ha jó az idő, leginkább bringázásra, ha rossz, akkor egy jó hatha jóga órára vagy egy zúzós, izzasztó edzésre a Yakuza Fitness-ben Milán jóvoltából. Tehát így kerülök ismét a Golipark-ba, ahol a terem semmit sem változott a megnyitása óta, már otthonosan mozgok itt, mikor ide jövök.
sport kitartás Földön funkcionális_köredzés
Melegítés a tükör előtt-mögött-mellett

 

Emberek, eszközök, mindenki a helyén. Kezdődhet a bemelegítés: a szívassuk azt, aki nem szeret futni (pl. én) című gyakorlattal melegítjük be a nap során az üléstől elgémberedett testrészeinket, izmainkat; a pulzus felpörgetésének másik módja a cross core kötelek segítségével szokott történni.

Következzék az intervall alapú edzés, ahol 1 perc munka, fél perc pihi vagy 40 másodperc munka, 20 másodperc nyugi követik egymást. Ráadásul, ha megvan az első kanyar – a körök száma persze függ attól is, mennyien vannak –, a második vagy adott esetben a harmadik rész általában jóval durvábbra sikerül.

sport kitartás Földön funkcionális_köredzés
Felkészülni, vigyázz, kész...RAJT!

A várva várt ABS alapkellékeinek egyikét veszem a kezembe, ez a kettlebell, amivel el is kezdek a megadott intervallumok alapján swing-elni:

sport kitartás Földön funkcionális_köredzés


Ugrókötelezek is, ami szerencsére jól megy, csak pikk-pakk kifáraszt.

sport kitartás Földön funkcionális_köredzés
Ugrókötelezés

Természetesen az órához hozzátartozik a medicin labdával végzett felülés, majd elfordulás, de a kezemben tartva ki is török vele. Ez mind szép, csak hogy ez a tárgy 5 kilós.

sport kitartás Földön funkcionális_köredzés
Oldalhasizom erősítése (a csak könnyűnek látszó) labdával
Két lélegzetvétel között arra is ráeszmélek, hogy Pendulum, valamint ahhoz hasonló drum and bass zenék „üvöltenek” a háttérben.
 
sport kitartás Földön funkcionális_köredzés

A húzódzkodásra használt szakasz nem csak az én bibim (erről a street workout során már meggyőződtem), de ennek ellenére amennyi nagy labdás lábemelést tudok, annyit csinálok is, nem kis erőlködés közepette. Vicces, hogy amikor Milán bemutatja nekünk a gyakorlatokat, szinte kisujjal végzi el őket, rutinosan.
 
sport kitartás Földön funkcionális_köredzés

A köröm végén az egy helyben tekerőre átalakított, ám elvileg kültéri bringán nyomom a kardiót, csak hogy biztosra menjek, és teljesítsem az egyik állomást is.
 
sport kitartás Földön funkcionális_köredzés

Ha véget ér a kör, következik egy másik, ami nehezebb vagy ugyanolyan, minden az edzői utasítástól függ…
 
sport kitartás Földön funkcionális_köredzés
Óravégi nyújtás = kidőlés
Ami fontos:

Két alkalommal próbáltam ki, az első nem ment annyira könnyen. Edzettebbeknek ajánlom az ABS-t, mert ahogy Milán mondta, ezt nem lehet „lebutítani” kezdő szintre. Ne tarts az órától, mindig minden gyakorlatról szakszerű bemutatást és – ha kell – kijavítást kapunk az edzőtől. A felsorolt órák mellett pedig már a pro ski-t is kipróbálhatod!

Hol? Yakuza Fitness Óbuda, Goli Park, III. Perc utca 2.
Mennyibe kerül? http://www.obuda.yakuza.hu/arak/
Mit vigyél? edző ruha, törölköző, víz, esetleg kesztyűt
Korosztály: 20-40 év
Férfi/nő arány: 60% - 40%

Pontozás

Kínzó faktor: 10/10
Ennyire formál: 10/10
Edző: 10/10
Helyszín: 9/10
Ennyire fáj másnap mindened: 9/10