Rajt:

A Power Plate egy vibrációs, edzésre és rehabilitációra is alkalmas gép. Állítólag az izmok 98%-át mozgatja meg a többi sporttal szemben, ahol azok csak 60%-ban dolgoznak; több magyar és külföldi híresség, valamint sportolók is használják. Ezt a mozgásformát ezelőtt csak egy-két Facebook bejegyzésnél láttam, de testközelből még sosem próbáltam, így amikor egy ismerősöm ajánlotta a termet, kaptam is az alkalmon.

 


Impressziók:

Kocsival keringek a belvárosban, már majdnem kilenc óra! Mivel október 6-a van, pár helyen lezárások vannak a Parlament körül, ám ennek ellenére szerencsére időben sikerül leparkolnom. A következő percekben már egy nagy, kovácsoltvas kapun lépek be, majd balra fordulok, és ott van a PACE – PowerPlate Center ajtaja. Azon belépve rögtön otthonosan érzem magam, amit az ott keringő, finom öblítő illata még tetéz is. Az öltöző pici, ám tiszta és rendezett. Pár perccel később a teremben állok készenlétben, az edzőm, Enikő pedig meg - és bemutatja a gépet nekem.

Két alkalommal próbáltam ki ezt a sportot, az ezek során összegyűjtött tapasztalataimat fogom most veletek megosztani. Amint az a címből is kiderül, ez egy rövid edzés, ám hosszútávon hatásos. Fél órás intervallumba igyekeznek besűríteni mindent, amit a vendég szeretne formálni magán és az edző „elgondolásait” is. Egy időben egyszerre hárman edzhetnek a gépeken, miközben a tréner mindegyiküket felügyeli, irányítja, instruálja, kijavítja szinkronban vagy egymástól függetlenül.

Szokom a rázást

Első alkalmam a „beszoktatásról” szól, erre azért van szükség, mert a szervezet különböző módokon reagálhat az edzésre – Enikő azt is elárulta, hogy van, aki B6-ot vesz be edzés előtt, nehogy hányingere legyen, de ennek ellenére is csinálja.

Tehát, 30 másodperces intervallumokban dolgozom, szokom a gépet a kezdők szintjén, miközben mindig más mozdulatot csinálok (kar, comb és has erősítő gyakorlatokat), egyelőre nem magas rezgésszámmal.


A lábam itt-ott viszket közben, aminek nem tulajdonítok jelentőséget, csak az edző hívja fel rá a figyelmet, hogy állítólag ez is normális, így nem kell meglepődni azon, ha közben valaki nekiáll vakarózni. Amíg a vakarózásra és a vibrálásra figyelek, egyszer csak azon kapom magam, hogy eltelt a fél óra, sőt, kicsit meg is izzadtam!


Második alkalommal - amikor a képek is készültek - már jártasabban térek be a terembe, teszem le a cuccomat és állok rá a gépre. Enikő széles mosollyal vár és közli, hogy mostantól egy gyakorlatot 45 másodpercen keresztül fogok csinálni, mivel jól szerepeltem az első körben – sima ügy, menni fog – gondolom magamban.

Látszik az arcomon, hogy azért bőven meglehet érezni azt a plusz 15 másodpercet és azt, hogy az előző napi, más edzésből fakadó izomlázas izmok kapnak terhelést.

Mérlegállás megspékelése a labda összeszorításával
Másik oldal is, avagy a végtelenbe és tovább :)
A tricepszem erősítése se maradhat ki a sorból - akárcsak a bicepszé

A rádióból szóló, modern zenék azért ki-kizökkentenek vagy éppen felpörgetnek, ezért is esik nagyon jól – az ismét korán elérkező – 30. perc végén a lazító masszírozás. Ezt is a gép végzi el: alsó felemmel csípőig a Plate gépen fekszem, míg a felsőtestemen egy nagy, szürke gumilabdán, mialatt high intensive „rázást” kapok, majd átfordulok, ha annak is vége, a karjaimat helyezem a gépre…
 

Ami fontos:

Tetszett az edzés, bár a magam részéről jobban preferálom az egy órás, „minden feszkót kiadok magamból” mozgásokat. Azonban, ha időbeosztásod azt engedi, vagy olyan típus vagy, hogy csak fél órát tudsz/akarsz a mozgásra szánni – akár mindennap –, akkor Neked ajánlom a Power Plate-et!

Hol? PACE – PowerPlate Center, Budapest V. Alkotmány utca 16.
Mennyibe kerül? http://www.powerplatekozpont.hu/arak-akcio
Mit vigyél? edző ruha
Férfi/nő arány: 100% nő volt, amikor én voltam, de járnak férfiak is

Pontozás

Kínzó faktor: 9/10
Ennyire formál: 8/10
Edző: 10/10
Helyszín: 10/10
Ennyire fáj másnap mindened: 7/10

Fotó: Láposi Dávid