Rajt:

Az Intouchables, azaz az Életrevalók című filmből sokaknak eszébe juthat az a jelenet, amikor a két főszereplő siklóernyőzik a film végén. Rajtuk és a Hármashatárhegynél ugrókon, valamint azok csodálásán kívül eddig még nem sikerült közelebb kerülnöm ehhez az extrém sporthoz, így éppen itt volt az ideje egy tandem siklóernyőzésnek.

sport siker gyors kitartás levegőben

 


Impressziók:

Nem volt hétköznapi az egész, se konditerem, se időbeosztás, csak egy dolgot fixáltunk: háromkor találkozunk a Visegrádi bobpálya mellett. Mire megérkezek, az oktatóm, Gáspár Stefán már próbálgatja a gyakorlóernyőt, a szelet keresve. Kezdésnek gyakorolunk, ami abból áll, hogy kipróbáljuk milyen lesz élesben a folyamat - gyakorlatilag majd csak futnom kell - illetve várunk a szélre miközben a nap sugarai forrón perzselik a bőrünket – ez bizony szélcsend…

sport siker gyors kitartás levegőben


A begyakorlás után elindulunk a cókmókkal a visegrádi sípálya tetejéhez, ahol kis felkészülést követően egyszer csak a völgy előtt találom magam teljes menetfelszerelésben. A már említett szélcsend miatt a nekifutós verzió lép életbe, amelynek már a neve is takarja, hogy mire számítsak…

sport siker gyors kitartás levegőben
Az első ugrás előtti félős, ám őszinte mosoly!


A következő pillanatban már nyárfalevélként remegek az ugrás előtt, amikor lenézek a „csupán” 300 méteres magasságból. Stefán kérdezi: „Készen állsz?” Erre én:  „NEM!”…  ez most már úgyis mindegy, hiszen ezután a következő fél perc vezényszavát kezdi el mondani: „Fuss, fuss, fuss!”

Közel az árok, meredek és jajj, nem futok tovább, megállok, dolgozik a túlélési ösztön, kicsit lecsúszok a domboldalon, az ernyő felránt éééés az égben vagyunk! A pillanatok alatt lezajlott manőver után fél tekintettel és összeszorított lábakkal gyönyörködöm a visegrádi várban, a szép kilátásban.
Szinte hang nélkül repkedünk, mint a madarak…nem gondolkozom, az égre és az élményre fókuszálok, igyekszem megélni a pillanatot és hogy ki vagyunk téve az elemeknek; Stefán irányít is, amíg tud a szélcsendben.

sport siker gyors kitartás levegőben
Visegrád oioioioio!


Ez nem tart nagyon sokáig, ugyanis közel 3 perc múlva már landolunk is az előttünk lévő nagy zöld terepen, ahová szintén futva kell leérkeznünk – ez nekem nem sikerül, így a hátsómra esek, jajj!

sport siker gyors kitartás levegőben


A második siklásunk hasonlóan zökkenősre sikerül, annyi különbséggel, hogy amikor leérkezünk, még az egyik cipőm is lerepül rólam, a nadrágomat a fű színezi szép zöldre, de még ez sem zavar. A gyönyörű idő és a természet egyvelege valami csodálatos élményt nyújt, ha nem épp a szúnyogok lakomáznak a véremből, akkor a tücskök ugrálnak örömmel az összehajtásra váró, már kiterített ernyőn - talán ők is ki akarták próbálni miután láttak bennünket. Milyen izgalmas sport ez! :)

sport siker gyors kitartás levegőben


Nem volt nyújtás, se bemelegítés, azonban a szabadban olyan élményt élhettem át, amit eddig csak kevés sport által. A tériszony itt nem perspektíva, át kell lépni rajta, én is igyekeztem legyőzni – igen, tériszonyos vagyok!

sport siker gyors kitartás levegőben


Ami fontos:

Mint minden extrém sportot, nem lehet egyszerűen körbeírni, ugyanakkor nagyon is hasonszőrű a siklóernyőzés a vitorlázással, ugyanis itt is nagyban függünk a széltől és annak erejétől.
Önmagában a siklóernyőzés már attól is kemény sport, hogy amíg eljutsz a hegyre, nyomsz egy kisebb fajta túrát a huszonegynéhány kilós felszereléssel.

Hol? Az országban bárhol, ahol hegynek nevezett dombok vannak vagy külföldön
Mennyibe kerül? Elérhetőség: http://skyriders.eu/, a lecsusszanástól a hosszabb repülésig terjed a skála 20-60 euró között
Mit vigyél?  Bátorságot, türelmet (a szélre olykor várni kell), játszós ruhát, vizet, napszemüveget, nyáron naptejet

Pontozás
Kínzó faktor: 10/10
Helyszín: 20/10
Ennyire fáj másnap mindened: 9/10
(Siker)élmény 100%