Hónap vége van és nem telik egy fitneszbérletre? Nincs jó futócipőd vagy bringád? Esetleg egész nap a gyerekkel vagy? Semmi gond, nem fogsz ki az edzőkön, akik még így is tudnak megoldással szolgálni!

Rudas Anita, a Mobiledző

ezt figyeld

Edzőként gyakran hallgatom a kifogásokat, ki miért nem edz, a két leggyakoribb ürügy az idő- és a pénzhiány. Egyrészt úgy gondolom, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szeretné, de az is tény, hogy nem hangos a lakásom a gyermekzsivalytól, így "könnyen beszélek", ettől függetlenül támogatom a gyors és hatékony edzés gondolatát. Azt viszont határozottan cáfolom, hogy az edzés pénz kérdése lenne, kizárólag motivációé és kitartásé, ugyanis otthon is, akár pénzráfordítás nélkül is mozoghatunk. 

Hogyan? Merülhet fel sokakban a kérdés: ásványvizes palack, törölköző, szék minden háztartásban megtalálható, az előbbi súlyzóként is funkcionálhat, a székkel alsó- és felsőtested egyaránt átmozgatható, törölközővel pedig számos kitörés-, és plankingvariáció végrehajtható, az eszköz nélküli, saját testsúlyos gyakorlatokról nem is beszélve...A youtube a barátod, ha edzésről van szó: akár "towel workout" vagy "chair workout" címszavakkal mahinálsz, garantáltan találsz kedvedre való edzésvideót.

Az idő pénz, tartja a mondás, inkább eddzél 20-30percet maximális erőbedobással, mint másfél órát félgőzzel, erre pedig a "tabata" módszer ideális, saját testsúlyos gyakorlatok 20mp-ben végrehajtva, 10 mp pihenővel, 4 körben, erre is számos zenét/stoppert találsz a legnagyobb videómegosztón és garantált, hogy gyöngyözni fog a homlokod 20 perc után is.

Jó edzést kívánok Nektek!

 

Ágh Csaba, akinél a Sandbaget próbáltam

ezt figyeld

Úgy gondolom, egy jó edző úgy ad segítséget, hogy a kimondott-, de még inkább a leírt szó távolabb mutató jelentést is hordoz. Nem véletlen, hogy az angol nyelv különbséget tesz „Tréner” és „Coach” között. Magyar fordításban mindkettő „Edzőt” jelent, tartalmi tekintetben azonban óriási az eltérés. A „Tréner” megváltoztatja a technikádat, ahogy az adott gyakorlatot végrehajtod. A „Coach” viszont elgondolkodik azon, vajon valóban azt a gyakorlatot kell-e csinálnod, figyelembe véve a kitűzött céljaidat – tehát összességében az életeden tud változtatni.

Trénerként a kérdésre a válaszom:

Önmagában a mozgáshoz nem kell semmi, még különösebb tudás sem. Guggolni, fekvőtámaszokat nyomni, felüléseket csinálni bárki, bárhol, bármilyen körülmények között tud. Ha pedig a terhelést is fokozatosan növeli (hetente 20, 50 vagy 100 ismétléssel több), akkor a lelkesedés is megmarad egy ideig és még eredmény is lesz. Nézz körül bármelyik internetes portálon és keresd meg az évszakhoz igazított aktuális edzésprogramot. Egyél minél kevesebb fagyasztott és mesterséges élelmiszert, mozogj rendszeresen (heti 2-3 alkalom) és hosszútávon nem hibázhatsz.

Megválaszoltam a kérdést? – Igen.
Használható a kapott információ? – Többé, kevésbé igen.
Lesz eredménye a befektetett munkának? – Amennyit az illető beletesz, igen.

Mint Coach, a válaszom más lenne:

1. Gondold végig, hogy miért is szeretnél edzeni.

Mi pontosan a célod? Az egészséged megőrzése? Felkészülnél egy futó versenyre? Szeretnél valakinek tetszeni? Betegség vagy sérülés után kapnál megint erőre?
Miért fontosak ezek a kérdések? Minden cél más, minden módszer más eredményt hoz.

2. Egyedül szeretsz dolgozni, vagy jól érzed magad csoportban is?
Miért fontos ez a kérdés? Alapjaiban fogja meghatározni a kitartásodat azokban a pillanatokban, amikor ki kell lépned a komfortzónádból. Márpedig az eredményekhez ki kell onnan lépned.

3. Milyen típusú mozgásokat végzel szívesen?
Miért fontos ez a kérdés? Aki csak lovaglás közben érzi magád felszabadultnak, de pillanatnyilag ez nem megoldható, őt egy zárt térbe (értsd edzőterem) soha, semmilyen körülmények között nem fogsz tudni bevonzani. Tehát nem biztos, hogy edzőként a te célcsoportod.

4. Biztosan nincs rá pénzed?
Mire nincs pontosan fedezeted? Megfizetni egy személyi edzőt, vagy elmenni egy csoportos edzésre? Kimondani azt, hogy anyagilag valamire nincs lehetőségem, nagyon könnyű. Egy edzőtermi belépő ma már alkalmanként 1500 – 2500 Ft körül elérhető. Aki ezt az összeget nem tudja kispórolni, mondjuk heti 1 alkalommal, annak arra sincs pénze, hogy megvegyen egy újságot, amiből kimásol egy bármilyen edzésprogramot, vagy internet előfizetése legyen otthon, és keressen egy 8 hetes programot.
Nálad melyikről van szó? Eddig személyi edzővel dolgoztál, de most nem fér bele? Tanuld meg lejjebb adni az igényeidet, igazítsd meg a koronát a fejeden és menj el egy csoportos edzésre heti 1 alkalommal, hétvégén pedig valahol fuss, vagy használd ki a szabadban lévő edzőparkokat.
A családi költségvetésed olyan rosszul áll, hogy a heti 1 alkalom sem fér bele? Nos, akkor inkább arra fókuszálj első körben, hogy ezeket az anyagi problémákat elhárítsd, mert amíg a csekkeken járnak a gondolataid, addig otthon sem fogod csendes magányodban a fekvőtámaszokat nyomni.

Engedj meg egy személyes gondolatot:
Van egy nagyszerű barátom, aki egyben a mentorom is. A neve Martin Rooney. Amerikai erőnléti edző. Tőle egy előadás alatt a következő tanácsot kaptuk.

„Bárhova is sodor az élet, kiadásaid mindenhol lesznek. Az élet sehol sem olcsó, mindent pénzért adnak. Kifogásokat bárki tud keresni…. Magasak az adók? Drágák a szolgáltatások? Nem adnak ingyen sehol semmit?
Nos, ez így van. Mit tudsz tenni?
Dolgozz többet. Keress annyit, hogy ki tudd fizetni.  Vállalj többet. Tanulj gyorsabban és többet, mint a körülötted lévők. Olvass, kutass. Hozz áldozatokat. Kelj fel korábban. Fektess több energiát a problémák kezelésébe, mint mások, és soha többet nem kell azon gondolkodnod, hogy valamit nem engedhetsz meg magadnak. Rajtad múlik, mit hozol ki az életedből.”

Jó edzést, jó megoldás keresést!

Más módszerek érdekelnek? Kattints az első részért!