Sok nő szemében mumusnak számít a súlyzók használata. Akár attól is tarthatnának, hogy nem bírják el és a lábfejükre esik, legtöbbeknek mégis az a félelmük, hogy úgy néznek majd ki a használatuk után, mint egy emberi bőrszínt öltött Hulk. Már éppen itt volt az ideje, hogy ezzel kapcsolatban valaki tisztába tegye a dolgokat és eloszlassa az összes tévhitet.

 

Sebestyén Tamás, A Kisslife Fitness szakmai vezetője szerint ez az elgondolás sokak fejében – többek között - a legtöbb túlontúl izmos hazai fitnesz versenyző és “sztáredző” miatt alakulhatott ki. Ugyanakkor az érem másik oldalát kevesen látják, miszerint legtöbbjük illegális tömegnövelő szerekkel és növekedési hormonnal éri el a kívánt formát, elvégre a női szervezet nem arra van kitalálva, hogy ennyire izmos legyen. De kezdjük a legelejéről.

ezt figyeld súlyzó edzés sport súlyzós edzés konditerem személyi edző tanács
Tamás és vendége

“Az erőnek különböző fajtái vannak, én a funkcionális erő növelésében hiszek. Az izmok nem egysíkú terhelésre lettek kitalálva. A férfiak szervezete alhangon tízszer több tesztoszteront termel - ami az izmok működésében, fejlődésében is szerepet játszik - mint a nőké. A nők testében kevesebb izomsejt található, a férfiakkal szemben a testzsírszázalékuk magasabb, az izomarányuk kevesebb. Az evolúció során nem véletlenül alakult így a leosztás: míg a férfiak vadásztak, addig a nők gyűjtögettek és nem volt szükségük nagy izmokra, ezért a szervezetük sem fejlődött tovább ebbe az irányba. Ez pedig így volt rendjén.”

Miután már belelátunk az izmok működési elvébe, most vegyük alapul, hogy miért van szükség a súlyzós edzésekre.

“A fő probléma, hogy az emberek nagy része az alapdolgokkal nincs tisztában, ebből erednek a félreértések. A zsírégetéshez izomra van szükség, ahhoz, hogy az alakformálás elkezdődjön, az izmokat mozgatnunk kell, ezáltal lesznek tónusosabbak. Az alakunk formáját is az izmaink adják. Az ellenállással végzett edzések (súllyal,  TRX-kötéllel vagy saját testsúllyal) lényege a küzdés, a folyamatos izommunka. Itt azonban fontos megjegyezni, hogy a saját testsúlyos edzések csak egy ideig jók, hiszen az adott terheléshez könnyen hozzászoknak az izmok - ilyenkor kell növelni az ellenálláson vagy nehezíteni a gyakorlatokat, például plusz súlyok használatával- hangsúlyozta Tamás.

A funkcionális, valamint a súllyal végzett edzések elterjedésének ellenére sok nő a mai napig csak kardió edzést végez és mellette hanyagolja az ellenállásos mozgást. Annak köszönhetően ugyan a testzsírszázalék csökken, diéta mellett is, de a bőr nem lesz szép és feszes ennyitől, itt lenne ideális, ha bekapcsolódna a súlyzós edzés, az izomzat aktívabb mozgatása. A tónusosság fontos tényező, hiszen a fogyásra mindenkinek másképp reagál a bőre.

ezt figyeld súlyzó edzés sport súlyzós edzés konditerem személyi edző tanács
“Természetesen a testesebb hölgyek esetében is ajánlott a súlyzó oly módon, hogy az még preventív és ízületkímélő legyen. Egyrészt mert szükség van rá izomtónusuk kialakításához, másrészt mert hiszek abban, hogy egy jól átgondolt köredzéssel sokkal jobb eredményeket lehet elérni, mint a kardiózással. Ellenállásos edzés esetén több izom kapcsolódik be a mozgásba, mint adott esetben kardio edzés közben, ami ezáltal a zsírégető hatásnak is jobban kedvez. Emellett az emberek monotónia tűrőképessége nincs mindig az egekben, én unnám magam, még akkor is, ha csak 30 percet kellene futnom egyfolytában egy gépen - mondta Tamás.

Tamásnak volt olyan hölgy vendége, akinek a közös munka kezdetén az volt az aggálya, hogy a felsőtestes edzés során a melle eltűnik. Itt fontos leszögezni, hogyha nem valaki nem hozzáértő edzőhöz kerüli, akkor a helytelen diéta mellett valóban végezhet olyan gyakorlatokat, amik nem kedveznek a mell zsírszalékának megtartásához. Megfelelő edzésterv és étrend mellett bátran lehet ellenállásos edzést végezni, akár súlyok, gépek használatával.

Aki azonban nem biztos magában, annak mindenképpen érdemes belevonnia a terveibe egy szakembert, legalább a kezdeti lépésekhez!

A súlyzózás mellé beiktatnál más mozgást is? Válassz 105 sportbeszámoló közül!