Rajt:

Az egyik legeslegkedveltebb mozgásformám a jóga. Olykor talán már túlságosan is elfogultan írok róla, de igyekszem objektív maradni. Ennek szellemében fogtam hozzá a következő sportpróbához, ami egyszerre ötvözi a jógát és a vizet. 


 

Impressziók:

Egyik nap  a Facebook oldalamat böngésztem, amikor belefutottam egy SUP jóga eseménybe. Egyből megtetszett a lehetőség. Ekkor már élt a meghívásom Tihanyba, ahol a SUP tesztelésére voltam „bejelentkezve” – erről egy következő beszámolómban olvashattok majd – , így már csak egy lépésre, illetve egy jóga oktatóra és kétszáz kilométerre álltam attól, hogy kipróbáljam a „deszkás” jógát is. 

Club Tihany, közel a révhez. A hotel parkolójába csak azután hajthatunk be, ha a rendésznek elmondjuk a jelszavakat: SUP vagy SUP jóga. Könyököt ki, egyesbe be, sorompó fel. A partra a hotelen áthaladva jutunk ki, ahol jobbra fordulva könnyedén megtaláljuk a szörfiskolát. A kedves fogadtatás és az oktatóval történt megismerkedés után a parton lévő mosdóba tartok, hogy átvegyem a fürdőruhámat.

A következő percben már lent vagyok a partnál, ahol a kikötött SUP-ok várnak. Mivel az idő nem túl kegyes hozzánk, elég hűvös van és fúj a szél, ez kiváló motiváció arra, hogy ne boruljak a vízbe jógázás közben. Az úszástudás nem is elvárás, hiszen sekély vízben, a parthoz közel leszünk végig.
Az első hivatalos tihanyi SUP jóga órán veszek részt. Megtisztelő!

Evezés a helyszínre

Törökülésben, csukott szemmel hangolódunk rá az órára, a jógaoktató instrukciói alapján figyeljük a körülöttünk lévő hangokat, érzékelünk. Kimondottan izgalmas, hogy a SUP deszka közepén ülve ki vagyok téve a Balaton gyengéd hullámainak. Körülöttünk tások kíváncsiskodnak, hápognak. 

Az inkább hathára hajazó órán a legtöbb ászanát (mozdulatot) fekve vagy ülve csináljuk, egy-kettőnél előtérbe kerül az egyensúlyozás és először csinálok lefelé néző kutyapózt is a vízen. 

Itt már kicsivel nehezebb egyensúlyozni


A deszka közepén ülve/állva gyakorlatilag szinte minden pózt végre lehet hajtani, amit egy csendes, hangulatos, semleges jóga teremben is csinálnánk.

Erre itt nem volt példa, de az oktató, ha szükséges, a vízből korrigálni tudja a netán nem helyesen kivitelezett mozdulatokat. 



Mesés érzés, ahogy a felhők mögül előbújó nap sugarai cirógatják a testemet, miközben becsukott szemmel fekszem a relaxáció alatt. Namasté! 


Az edzés végén egy meglepetés vendégünk is volt, aki úgy gondolta, hogy rendhagyó módon a szárazföldön próbálja ki a deszkát.

What does the fox say? :)


Ami fontos:

Ne nézz le, ha állsz a deszkán, ezáltal könnyebben fogsz majd egyensúlyozni (akárcsak a slackline-nál)! Engedd el magad, élvezd a mesés környezetet és egyensúlyozz. Ezúttal hűvös idő volt, de a forróságban jó érzés lehet lehűteni magad a Balatonban. A SUP jóga edzéseket hétköznapra tervezik.

Hol? SUP Center, Tihany Rév utca 3. (Club Tihany)
Mennyibe kerül? 4000 Ft
Mit vigyél? fürdőruha, törölköző, naptej, papucs (mintha strandra mennél, mivel oda is mész :)) 

Pontozás
Kínzó faktor: 7/10
Ennyire formál: 9/10
Edző: 11/10
Helyszín: 11/10
Ennyire fáj másnap mindened: 6/10