A windsurf menő dolog, nekem az egyik kedvenc vízi sportommá vált! Írtam is róla. No, ezúttal ennek az extrém sportnak az egyik tanára került a górcsőm alá, aki mellesleg engem is oktatott. Fogadjátok szeretettel Pénzes Tamara szuper gondolatait!

a hét edzője vízen
Pénzes Tamara

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A windsurf nálam összeforrt egy életérzéssel. A helyes technika elsajátításán kívül ezt az érzést is szeretem átadni a tanulóimnak az oktatásaim során. Nagyon sok sportot kipróbáltam, de egy edzésen sem tapasztaltam azt a felszabadult érzést, mint amit a windsurf adott. Ez egy olyan sport, ahol a szél erejével, - kezedben az irányítással - egy deszka segítségével siklasz, már-már majdnem szárnyalsz a víz felszínén és eközben úgy edződik a tested, hogy észre sem veszed. Elképesztően sokat kell taktikázni, hogy eljuss A pontból B pontba, így a koncentrációs képességet is fejeszti. Miközben D-vitaminnal töltődünk fel, barnulunk, akkor már csak pár hattyú és naplemente kell ahhoz, hogy egy amerikai filmben érezzük magunkat, én ezt csak windsurf-feelingnek hívom. 

 

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Változik a világ, az elvárások is. Amíg 3-4 éve a csontsoványság volt a követendő, úgy gondolom  ma már “az egy kis felesleg” is belefér. Sosem voltam egy szálkás-vékony alkat, de ennek ellenére én mindig jobb és jobb szeretnék lenni és fejlődni. Szerintem az a legfontosabb, hogy megtaláljuk önmagunkat és ha változik a testünk, akkor ne kudarcnak, hanem kihívásnak fogjuk fel.

Mik a jó edzés alapismérvei?

Első és legfontosabb dolog, hogy sikereket érhessünk el és ne komplexusokkal járjunk edzésre, ezért ki kell választanunk az adottságainkhoz megfelelő sportot – engem mindig is érdekelt a balett, de a testalkatom korlátozott benne – és ekkor fogjuk tudni szívvel-lélekkel elérni céljainkat. A második helyen áll számomra, azaz elv, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni az elméletre és emellett a helyes technika elsajátítására. Minden sportnak megvannak a lépcsőfokai, amiket sorrendben meg kell lépni ahhoz, hogy jó legyél abban, amit csinálsz, ahogy a szörfnél is.

a hét edzője vízenSokan egyből trapézolni és siklani akarnak, úgy mint a profi társaik és ezért nem értik, hogy miért kell az első órájukon elméletet tanulni. Pedig, ha az alapokat nem jól sajátítod el és nem jól gyakorlod be, akkor egy rosszul berögzült technika akár szezonokon keresztül visszatarthat a fejlődésben és a célod elérésében. Ha ezek megvannak, akkor jöhetnek igazán az edzések, amik minden esetben bemelegítéssel kell, hogy kezdődjenek. Mint masszőr is, sokszor tapasztaltam, hogy az emberek többsége nem foglalkozik sem a bemelegítéssel, sem az edzés végi nyújtással, pedig mindkettő elképesztően fontos!

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Az évek során kiderült számomra, hogy minden elhatározás és nyitottság kérdése. Már az egészség felé nyitó civil, nem sporttal foglalkozó emberek is tudják, hogy az egészséges életmódhoz legfőképpen két dolog kell; egészséges étkezés és megfelelő gyakoriságú/intenzitású mozgás. Ennek a kettőnek az együttes erejével érhető el a célunk. Még a lelki egészséget is ide venném, mert szerintem anélkül nem teljes az ember. Mindenképpen javaslom, hogy gyakori időközönként üljünk le és gondolkozzunk el azon, merre tartunk, milyen módon és hová szeretnénk eljutni. A mai világban, ahol az emberi kapcsolatok és a jókedv fontossága  háttérbe szorulnak, ott a legfontosabb jobban odafigyelni magunkra.

Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

A kompletten és egyenként tekintve is a szörf felszerelés részeit. Ha egyben viszed be a vitorlát és a deszkát, azzal izmosodsz. Ha egy kis liter számú deszkát a vízre rakva próbálsz megállni rajta, akkor az állóképességed fejleszted. Egy törött boom-ot (ennek segítségével irányítod a vitorládat) akár húzódzkodónak is lehet használni. 

a hét edzője vízenMilyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Egyedül a téli szezon az, ami egy kicsit nehezebb számomra. Nyári gyerek vagyok, így a napsütés, a tiszta kék ég és a meleg, amitől igazán szárnyra kapok. Hazánkban a szörfözést tavasztól őszig lehet űzni, így a fent maradó időben az állóképességet, a teljesítőképességet és a koncentrációt kell szinten tartani és fejleszteni. Ebben nekem az Air Fit edzésmódszer segít, amiben két szörfös társam segít. Ezenkívül még a képzelőerőm is segít, hiszen ha a kásás hóesésben indulok el futni, csak elképzelem, hogy hamarosan itt a szörfös idő és ha lelkiismeretesen sportoltam, akkor nyáron még jobb lehetek, mint tavaly voltam. Én azt vallom, hogy mindenkinek meg kell találnia, ami igazán motiválja; vannak akiket a képzeletük (látja magát lefogyva, bikiniben), van akit az motivál, ha más motiválja; ha ezt mindneki megtalálja, akkor egy kevésbé aktív napon is kedvünk lesz edzeni.

Tetszett? Akkor olvasd el Gyöngyösi Szilvi tánctanár és Péntek Enikő zóna edző véleményét is! :)