Rajt:

Egy zord és hideg februári napon levelet kaptam: a meghívás Tihanyba szólt, méghozzá arra, hogy próbáljam ki a SUP-ot, azaz a Stand Up Paddle-t. A egyre inkább terjedő vízi sport nem volt teljesen idegen számomra, mivel a windsurf kapcsán már volt egy rövid afférom vele. 

2014 nyarán már ismerkedtem a SUP-pal

 

Impressziók:

Ez a történet sem kezdődik máshogy, mint a SUP jógásé. Ugyanott, ugyanakkor, egymás után próbáltam ki a két sportot. Ahogy írtam, a felfújható deszkával már tavaly is kacérkodtam, illetve annyiban érintkeztem ezzel a sporttal, hogy a windsurf után ennek a hátán eveztem ki a partra. 
Tehát adott egy nagy rakás víz (Balaton), a SUP deszka, az evező, a bimbófagyasztó hideg (nyáron…) és egy legenda, amely szerint polinéz halászoktól, de leginkább Hawaiiról származik az új őrület. Meglepődtem, amikor kiderült, hogy már 3-4 éve oktatják itt.

Tehát mindenekelőtt egy rövid szárazföldi oktatás és szakmázás a profik mondataival: „Első alkalommal mindenképpen egy stabil, nagy térfogatú deszkát válasszunk! Az első perceket térdelő pozícióban töltsük, így egyszerűbb az egyensúlyozás és így jobban tudunk koncentrálni az evezés technikájára is. 

Oktatás a parton az indulás előtt

Amint megszoktuk a felszerelést, emelkedjünk fel álló helyzetbe a deszka közepén, ahol a bemélyedés is található, úgy, hogy az evezőt előbb keresztbe fektetjük magunk előtt a deszkán, majd minkét kézzel vízszintesen tartva állunk fel. A lábfejek a deszka orra felé nézzenek párhuzamos állással! A testtartás legyen egyenes, a csípőt és térdeket lazán tartsuk, a tekintet semmiképpen se lefelé, hanem előre irányuljon!” (Forrás: standuppaddle.hu)

Valahogy így hangzott el élőben is…:) 



Deszka a vízre, én a deszkára, eleinte térdelek rajta, majd perceken belül sikerül  elsajátítanom a technikát. Nem harap, nem bánt, be sem esek a vízbe, viszont gyönyörködöm és a kacsákkal is versenyezhetnék, ha akarnék.

A „ne nézz le!” rész fokozottan igaz a víz esetében is, mivel minél instabilabb deszkán próbálkozol, annál inkább nehezebb megtalálni az egyensúlyt.

Amennyire nem nehéz, olyannyira élvezetes. Az evező a haladás mellett segít az egyensúly megtartásában, a deszka irányításában és a manőverekben is.

Ha pedig unod, hogy lapátolsz a nádas mellett és a bóják vonalán belül, túrázhatsz egyet a gyönyörű öbölben. Have fun!

Nem is nehéz!

Ami fontos:

Mehetsz a vízbe edzővel és nélküle is. Kezdőként érdemes biztonsági kötéllel rögzíteni a deszkát a lábszáradhoz, már ha eltanyáznál…de nem fogsz. Első alkalommal mindenképp vegyél részt egy oktatáson, hogy megfelelően elsajátíthasd a helyes technikát és az egyensúlytartást. Átmozgatja az egész testet nem csak az evezés, hanem a folyamatos egyensúlyozás miatt is. Minden korosztálynak ajánlott!

Hol? SUP Center, Tihany Rév utca 3. (Club Tihany)
Mennyibe kerül? 3200 Ft
Mit vigyél? fürdőruha, törölköző 

Pontozás
Kínzó faktor: 8/10
Ennyire formál: 10/10
Edző: 11/10
Helyszín: 11/10
Ennyire fáj másnap mindened: 6/10