Rajt:

Az ismerősömtől egy buli során hangzott el az a kérdés, hogy hallottam-e már az Aquawallgym-ről? Egészen addig csak az aqua fitness volt ismert fogalom számomra, szóval kíváncsivá tett a dolog. Ezt követően vettem fel a kontaktot azzal a magyar férfival, aki megalkotta a világszerte(!) alkalmazott sporteszközt – ami  Magyarországon méltánytalanul kevés visszhangot kapott.

vízen kötél kitartás budapest uszoda

Ahogy én láttam:

A Komjádi uszoda előtt már a szabad parkolóhely megtalálása is kisebb fajta kihívást jelent számomra a szombati napsütéses délelőttön. Az előtérben már vár minket Péter, aki az edzést fogja tartani.

 

Nem kell bemutatnom az uszodát, rendben is lenne, annyi az összes kellemetlenség, hogy éppen átépítés alatt van az öltöző, így a kint elhelyezett mobil helyiségekben tudok átöltözni, majd onnan nagyon határozottan, a hideg kültéri részen átfutva jutok el a sportolás helyszínére, a medencéhez.

vízen kötél kitartás budapest uszodaMiről is van szó?

Az Aquawallgym a világ az első hordozható vízi kondigépe, amely a víz jótékony hatását és nehezítő tényezőit kombinálva az elasztikus ellenállással egy teljesen új, vízi edzésmódszert valósít meg. Az edzés egyénileg, csoportosan, nemtől és edzettségi szinttől függetlenül űzhető, a szerkezet sokoldalúságának köszönhetően végtelen sok gyakorlati megoldással és nehézségi fokkal terhelhető a test.

Még a medencébe csobbanás előtt kapok egy sportövet (ami segít, hogy fenn maradjak a vízen), ami megkönnyíti a dolgomat, ugyanis az élsportolóknak ez nem jár, tehát az edzés mellett nekik még azzal is küzdeniük kell, hogy fenntartsák magukat a vízen.

vízen kötél kitartás budapest uszoda
Péter felszereli rám az övet

Miből áll a „szett”?

Az Aquawallgym fő tartószerkezetén négy különböző mélységben elhelyezkedő keresztrudat találunk. Ezek végére karabinerek segítségével különböző erősségű gumiköteleket lehet csatlakoztatni:

  • 5 különböző erősségű gumikötél 90,110, 120 cm-es hosszúságban
  • fitnesz és sportöv (fitneszöv mély vízi edzéseknél, segít fennmaradni a víz felszínén; sportöv: mély vízben sportolók számára, sekély vízben rehabilitáció során)
  • kiegészítők: markolat, bokapánt, csuklópánt, speciális szandál

Péter kedves, ám határozott oktató, már a kezdetekkor érzem, hogy komoly terhelést kap a tüdőm. A banálisnak tűnő bemelegítő mozdulatok (pl. folyamatos lábfelhúzás a vízben) nagyon könnyűnek gondolhatók, ám élesben amikor pikk-pakk kapkodni kell a lábat úgy, hogy közben egyenes maradjon a törzsünk, már nem annyira egyszerűek.

vízen kötél kitartás budapest uszoda
Péter interaktívan kommunikálja a tennivalómat

Bevallom, régen volt ilyen kemény edzésem, valószínűleg el is szoktam a terheléstől. Az intervall alapú edzés számomra kemény, Péter viszont látjos demónak szánja…:)

vízen kötél kitartás budapest uszoda
Egy szabad pillanatomban

vízen kötél kitartás budapest uszoda

vízen kötél kitartás budapest uszodaAz egyik cél az, hogy a gyakorlatok közben a kötél ne húzzon vissza és tartsam magam az ellenállással szemben:

vízen kötél kitartás budapest uszodaFolyamatosan feszegetem a határaimat, de ahogy fáradok, egyre nehezebben megy, hogy minden apró dologra odafigyeljek (mint például, hogy teljes kört írjak le a lábammal a víz alatt) a folyamatosan instrukciók ellenére is.

vízen kötél kitartás budapest uszoda

vízen kötél kitartás budapest uszoda

vízen kötél kitartás budapest uszoda

Ahogy Péter is mondta: Vízben a testünk szabadon, könnyedén mozog, az ízületekre, szalagokra, csontokra sokkal kisebb terhelés hat; ugyanakkor kardiovaszkuláris kapacitásunk nő, és a víz viszkozitása segíti a koordinációt és az egyensúlyozást. A vízben végzett edzés épp ezért igazi kihívás! A víz közegellenállása próbára teszi erőnket, és minél mélyebben vagyunk, annál nehezebb kontrollálni és koordinálni mozdulatainkat.”

vízen kötél kitartás budapest uszodaEgyrészt szeretem a vízi sportokat, másrészt nagyon fontosnak tartom azt, hogy valaki biztonságosan eddzen, és olyan sportot űzzön, aminél a sérülés mértéke és az ízületek terhelése a lehető legkisebb. Ennél a sportnál mindezek teljesülnek! Ráadásul magyar találmány, akárcsak a Bodyrope.

Ami fontos:

Az Aquawallgym hordozható és könnyen felszerelhető, gyakorlatilag bármelyik, a 3 kg-os sporteszköz egy méternél mélyebb vizű medencében alkalmazható, kinti illetve fedett medencéknél egyaránt. Az eszköz a nagy sportmúlttal rendelkező Pribélyi Péter találmánya, ami 2010 óta Magyarországon szabadalmi oltalom, az EU-ban, Egyesült Államokban és Oroszország területén pedig mintaoltalom alatt áll.

Hol?  http://www.aquawallgym.com/hu/hol-mikor

Mennyibe kerül? Az első alkalom ingyenes (csak az uszodabelépőt kell állnod), onnantól fogva egy alkalom 2 200 Ft+uszodabelépő, a 10 alkalmas, korlátlan ideig felhasználható bérlet 18 000 Ft+uszodabelépő. Az uszodabelépő vagy bérlet ára uszodánként változó.

Mit vigyél? törölköző, fürdőruha, kitartás és acélozott tüdő

Pontozás

Kínzó faktor: 10/10
Ennyire formál: 10/10
Edző: 10/10
Helyszín: 6/10
Ennyire fáj másnap mindened: 8/10