Posta Renáta a paleolit táplálkozás elkötelezett híve, a közelmúltban jelent meg első könyve és saját blogja is van a témában a gasztroblogger hölgynek. Ezúttal a sportolási szokásaira is fókuszálok!

Posta Renáta

 

Úgy tudom spinningre jársz, mióta és milyen rendszerességgel? Hogy kezdődött?

Két évvel ezelőtt volt egy újévi fogadalmam, - addig csak kampányszerűen sportoltam - a tartós fogyásom után, hogy heti háromszor eljárjak sportolni. Büszke vagyok magamra, hogy ezt azóta is tartom, mivel én a sporthoz nagyon lusta voltam. Az volt a fejembe kódolva, hogy a fogyás miatt kell sportolni, de ez nem igaz, hiszen az élvezet miatt. Szóval több klasszikus sportot kipróbáltam, de valahogy egyik sem tetszett, engem például egy Kozsó produkciós zenei aláfestéssel ki lehet nyírni mozgás közben. Aztán 8 hónap után, miután elkészült a konditerem - ahova jártam -  spinning terme, akkor próbáltam ki először és nagyon rákaptam az ízére.

Mi a legfőbb pozitív változás, amit észrevettél magadon?

Olyan formás fenekem lett kb. 4 hónap után…nem is ecsetelem tovább, hiszen minden nőnek ez a legnagyobb rákfenéje. Nem tapasztaltam korábban, olyan sportot, ami ennyire megmozgatja a comb - és fenékizmokat.

Miért tetszett meg neked a spinning?

Az fogott meg a spinningben, hogy pörgős és illeszkedik a korábbi kedvencemhez, a tánchoz. Egyúttal relaxáció is, mivel az óra alatt félhomályban tekerünk, diszkó fények – és gömb van a teremben, a zenére mozgunk. Eközben az ember akár be is csukhatja a szemét, magába fordulhat, kizökkenthet a napi gondolatokból és ez teljesen felfrissít.

A kizökkentés mellett ne felejtsük el, hogy a stresszt is nagyszerűen levezeti a spinning. Említetted, hogy hetente háromszor eljársz sportolni. Hogyan győzöd le a lustaságot, ha mégis rád tör – mondjuk a téli hidegben?

Venni kell bérletet! Ez egy nagyon jó motiváció mindenkinek. Másrészt ráéreztem arra a „doppingra”, amit a sportolás ad, és mivel ülőmunkát végzek, általában már pár nap után érzem a mozgáshiányt, ha a lustaság rám tör .

A régi táplálkozási módod és a jelenlegi étrended nyújtotta sport teljesítményed között érzel különbséget? 

Ugye, korábban kampány-szerűen sportoltam, de az akkori táplálkozásommal nem volt annyi energiám, mint jelenleg a paleo étkezés mellett, sőt, most már  nincs kaja utáni kóma érzésem vagy késztetés sem, hogy több kávét kell megigyak egy nap.


Eddig csak pozitívat hallottunk a paleóról! A nemrégiben megjelent könyvedben (Paleolit konyha hedonistáknak) több édesség elkészítését mutatod be. A paleolit édességek milyen hatással vannak a szervezetre: nehezebben hízik meg tőle az ember, vagy ugyanúgy teljes értékű desszertnek számít?

A paleo édességeknél fontos, hogy ha édesítőt használunk, az csak nyírfacukor vagy eritrit (természetes cukoralkohol) lehet, amiknek alacsony a glikémiás indexük, ezáltal nem hizlalnak, nincs éhségérzet és nem jojózik az ember agya a képzelt éhségtől. Minden alapanyag, amit a paleo süteményekhez használok (kókuszreszelék, őrölt mák, kókusztej, magvak, mandula, kókusztej) természetes, rostban gazdag, eltelít, kiegyensúlyozza az energiaszintet is és nem lesz tőle narancsbőr. Egyszer kaptam egy csoki válogatást ajándékba, amit megeszegettem apránként, de úgy, hogy mellette már paleóztam, és észrevettem, hogy a korábban visszahúzódott narancsbőr visszajött rám a cukor miatt.

Edzések előtt vagy után valamilyen különleges ételt eszel, vagy a konditermek nyújtotta táplálék kiegészítőket fogyasztod?

A szervezetünk a zsírból nyeri az energiát: a kókuszolaj egy zseniális zsírégető olaj, akárcsak a kacsazsír, a libazsír, a tepertő, a szalonna, a kolbász, nekem ezek a tipikus edzés utáni vacsoráim kenyér nélkül, sok-sok zöldséggel.
Azt gondolom, a táplálék kiegészítőket a versenysportolók szeretik használni vagy azok, akik gyorsan akarnak látványos izomnövekedést elérni, de én mindenkit próbálok erről lebeszélni. Hozzám is fordult már sportoló, hogy jónak tartom-e ezeket a szereket, és beillesztheti-e a paleo étrendjébe: átküldte egy ilyen termék összetevőit, és amikor megláttam, dobtam egy hátast! Rengeteg műanyag dolog és inzulinszintet emelő összetevő van benne, ami szintén a hízás és a mesterséges éhség felé tolja a szervezetet. Több kárt csinál, mint hasznot. A másik ilyen tévhit, a szőlőcukor…

Ezek nem éppen szokványos vacsorák, de engem már meggyőztél, hiszen remek formában vagy és ragyogsz. Visszakanyarodva a sportokhoz: van még más mozgásforma is, ami szerepel a napirendedben? 

Hetente kétszer megyek spinningre és egyszer dinamikus jógára. Kiegyensúlyozza a kettő egymást, mivel az előbbinél inkább az alsó részünket használjuk, míg a jóga esetében az egész testet és a karizmokat is alaposan átmozgatjuk.

A jóga pozitív hatásait én is csak megerősíteni tudom! Mindenkinek más a siker és az egészséges életmód receptje. Te mit üzensz a Move it, Blondie olvasóinak ezek kapcsán?

A léleknek legalább ugyanolyan fontos az egyensúlyi állapota, mint a testnek. A stresszhelyzeteket, gondokat nem lenyelni kell, hanem megoldani és feldolgozni. Ami szerintem még nagyon fontos, az a kiegyensúlyozott táplálkozás: nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy nem éjjel-nappal paleo kenyeret vagy gyümölcsöt kell enni, hanem mindenből változatosan étkezni, nem egyoldalúan beleragadni a kedvenc ételekbe. A rendszeres mozgás a mindennapokban nagyon jól szolgál minket. Minden dolog akkor jó, ha tartósan csináljuk és örömet okoz!

Fotó: Lindmayer Zsolt 

Találkozzunk a blog facebook oldalán is!