Hónap vége van és nem telik egy fitneszbérletre? Nincs jó futócipőd vagy bringád? Esetleg egész nap a gyerekkel vagy? Semmi gond, nem fogsz ki az edzőkön, akik még így is tudnak megoldással szolgálni!

 

Berkes Márton, Dbands edző

ezt figyeld

Nincs könnyű helyzetben az, aki olcsó megoldás mellett szeretne egy jót edzeni – szakszerűen. Az egyedül, felügyelet nélkül végzett feladatoknál egyrészt számolni kell azzal, hogy nem fogunk hibátlanul dolgozni, másrészt az intenzitás sem lesz akkora, mintha ott állna mellettünk az edző, és hajtana minket. Kompromisszumot kell tehát kötnünk. Ez azt jelenti, hogy csak olyan gyakorlatsort fogunk találni mindenhol az interneten, ami nincs személyre szabva, mindössze egy sablon. Mivel mindenkinek más a fittségi szintje, más izomcsoportok vannak elmaradva erőben, mozgékonyságban, ezért ne vegyük szentírásnak, ami ott található. Másrészt nem könnyű olyan szakmai anyagot találni, ahol a gyakorlatokat precízen bemutatják, és felhívják a figyelmet a jellemző hibákra is.

Azt javaslom, hogy keressünk az ismeretségi körünkben olyan edzőt, akiben megbízunk, és akit szakmailag is jónak tartunk. Kérjük ki a véleményét, tanácsát. Ha edzőterembe járunk, érdemes olyan helyre menni, ahol van teremedző szolgáltatás. Ők bármikor készséggel állnak rendelkezésre, ha elakadnánk, vagy nem tudnánk, hogyan kell egy gépet használni. A csoportos órákon való részvétel ugyancsak nagyon hasznos, és nem sokkal kerül többe egy fitneszbelépőnél. Inkább kis vagy közepes létszámú csoportba jelentkezzünk, ahol az edzőnek is több lehetősége van a hibajavításra. Ha már az első alkalommal úgy érezzük, hogy nem kapjuk meg a kellő figyelmet, nem javítanak ki minket, akkor bátran lépjünk tovább egy másik csoportba, másik edzőhöz.

Minden sportmozgás elengedhetetlen része az állóképesség. Ezen belül is a legegyszerűbb és legolcsóbb testedzési forma a futás. Elsősorban egy jó futócipő kell csak hozzá. Célszerű először szakboltban megvizsgáltatni a futótechnikát és a lábállást – több helyen ingyen is elvégzik. Ezután tudnak javasolni olyan cipőt, ami a mi lábunknak, futótechnikánknak megfelel. Ez lehet, hogy már nem lesz túl olcsó, viszont a későbbiekben sok panasztól és fájdalomtól óvhat meg minket, ami hosszútávon kifizetődik. A futócipő vásárlását is szakboltban tegyük, tapasztalatom szerint a nagyáruházakban nincs meg a kellő mélységű szaktudás az eladók részéről.
Összességében tehát azt tanácsolom, hogy ha olcsó megoldásban gondolkodunk, tájékozódjunk. Kis utánajárással megtalálhatjuk a megfelelő szakmai segítséget mindenhol, anélkül, hogy túlköltekeznénk.

Leirer Aliz, Hot iron edző

ezt figyeld
Ne keseredjünk el, ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy rendszeresen edzőterembe járjunk: nincs kifogás, mindenre van megoldás! 
Számos olyan gyakorlat létezik, amit akár otthon, bármilyen eszköz nélkül tudunk végezni, legyen szó erősítő vagy kardio jellegű gyakorlatokról (szökkenések, magas térdemelések, Burpee, Jumping Jack, stb). 

Néhány példa ilyen gyakorlatokra: guggolás, kitörés, guggolásból felugrás, csípőemelés, lábemelések térdelőtámaszban, de hogy a felsőtest edzése se maradjon el, szuper gyakorlat a fekvőtámasz és a plank is. Számos variáció létezik minden gyakorlatra, így edzésünk nem lesz unalmas, mindig tudunk valami kis változatosságot csempészni a mozgásba.  

Keressünk cikkeket, videókat, így kicsit olyan érzésünk lehet, mintha mással együtt edzenénk, és kisebb az esélye, hogy elterelődik a figyelmünk a sportról. Súlyzó helyett jöhet a fél -vagy egy literes víz, és máris meg tudjuk dolgoztatni az alsó –és felsőtest izmait egyaránt. Legyünk kreatívak!

Jön a tavasz, a jó idő, próbáljunk meg minél többet kint lenni a szabadban: fussunk, biciklizzünk, mindezt pedig tökéletesen ki tudjuk egészíteni az otthoni edzéseinkkel. Mozgásra fel! :)