A zuglói thai box teremben sok minden történt, amióta utoljára jártam ott. A muay thai-t elközelezetten hirdető helyen nem csak a felnőtteket, de a fiatalabb korsztályt is lelkesen, méghozzá edukálva edzik – ezúttal egy thai bajnoktól tanulhattak a kicsik.

Több mint harminc, eltökélt, 6-13 év közötti harcosjelölt gyűlt össze a budapesti, zuglói Thai Box Akadémián, hogy éljen a ritka lehetőséggel, és autentikus technikát tanuljon a harcos nevén Check Binként ismert Deo Petsangkhat bajnoktól és edzőtől. Az egész napos, monstre szeminárium a szentendrei thai box klub és a zuglói Thai Box Akadémia összefogásából jött létre, ami mintaszerű a sportág életében. 

 

Bár a thai boxot kőkemény sportnak tartják, mégis szívmelengető látványt nyújtott, ahogy több mint 30 gyerek számítógépes játék helyett azzal töltötte a hosszú hétvége egy napját, hogy órákig gyakoroljon egy-egy hatékony mozdulatot a zuglói teremben. 6 klub növendékei gyűltek össze az ország több részéről.

Nagy lehetőség ez nekik, nekünk, hiszen Check Bin a muay thai autentikus formáját képviseli

– mondta Czinke Gábor, a Thai Box Akadémia vezetője, aki saját bevallása szerint gyerekkorában maga is arra vágyott, hogy igazi thai bajnokoktól leshesse el a sportág titkait.

Még mindig a thai boxot pártolja 

A futball sokkal veszélyesebb sport, mint a thai box – mondta a még ma is aktívan küzdő Check Bin. – Az a sok sérülés! A mi sportágunk megfelelő instrukciók mellett az egész testet megedzi, élesíti az elmét, ezzel nagyon jót tesz a gyerekeknek is. Én már 36 éves vagyok, és még mindig rendszeresen küzdök az edzősködés mellett: nagyon sok sportágban ennyi idősen már nyugdíjba kellett volna mennem! 

ezt figyeld thai box sport kitartás motiváció
Fotó: Idris Rahman

A sportember egyébként a második otthonának nevezi Magyarországot, ahol, úgy látja, feljövőben van a thai box kultúra.

Az utánpótlás technikai képzése nagyon fontos a sportág fejlődése szempontjából. Az ilyen alkalmak komoly motivációt jelentenek a gyerekeknek

– tette hozzá Czinke Gábor.

ezt figyeld thai box sport kitartás motiváció
Fotó:  Idris Rahman

A gyerekek visszajelzései is pozitívak

Söphen Zsombor, a szeminárium egyik 10 esztendős résztvevője úgy gondolja, hogy ez sikerült is. Zsombor 7 éves kora óta gyakorolja a thai boxot, a néptáncot cserélte le erre a sportágra. – Még lelkesebb lettem az edzés iránt, mert most tanultam egy olyan technikát, amelyet még sosem gyakorolhattam – teszi hozzá a fiú, aki tervezi, hogy hamarosan egy igazi meccsen is kipróbálja az itt tanultakat.

Kedves szülő, aki éppen azon gondolkozol, hogy milyen sportra iratod be a gyerekedet: lásd szélesebben a mozgási lehetőségek skáláját, vedd a listádra a thai boxot is.