Minek fogadkozunk, ha nem tartjuk be? Elég kézenfekvő a kérdés, mégis, ha csak ennyiből állna a dolog, újévi fogadalmak híján a konditermeknek nem az év eleje lenne a legerősebb időszaka. Míg az egyik ember őszintén bevallja, hogy nulla kitartása van, addig a másik külső motivációhoz folyamodik. A legtöbb komoly ígéretet tevőnek mégis csak egy célja van: betartani a jó pár éve divatos – az olykor hasznos vagy éppen ellenkezőleg, túlspilázott – fogadalmakat.

Tomi

„Nálam már évek óta ugyanaz a forgatókönyv. Decemberben megfogadom, hogy január a változás évének első hónapja lesz és mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy sikerüljön az életmódváltás, elérjem a céljaimat, le tudjam adni azt a pár kilót és büszke lehessen rám a környezetem. Na meg persze én is magamra. Az év eleji motivációm általában csak ideig-óráig tart ki, utána minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Egyáltalán nem vagyok elégedett magammal, már nagyon unom azt, hogy ugyanazt a tervet újra és újra el kell kezdenem, de hiába teszek bele apait-anyait, a siker mégis elmarad, ezért általában abbahagyom. Mindenkit befolyásol a környezete (engem is), akár a közvetlen, akár a távolabbi ismeretségekről legyen szó, aki mást mond, az magával szemben sem őszinte. A megfelelni vágyás egy olyan emberi tulajdonság, amit csak nagyon kevesen tudnak maguk mögött hagyni.

Több olyan tervem is van, ami ismétlődik és évek óta húzom, de eddig még nem jártam sikerrel.

Szeretnék végre megszabadulni a súlyfeleslegemtől – egyrészt mert elég hiú embernek tartom magam – és kicsit unom már, hogy amit az edzőteremben nem sikerült ledolgoznom, azt az öltözékemmel próbálom ellensúlyozni.

 

Irodai munkát végzek, emiatt nem jó a testtartásom, jó lenne megerősíteni a hátizmaimat is, hogy bárhol és bármikor büszkén kihúzhassam magam. Habár örök újrakezdőnek nevezném magam, egyet már biztosan tudok: idén januártól másként lesz, érzem, hogy ezúttal sikerülni fog!”


Roberta

„A fogadalom szóval óvatosan bánok, mert van benne egy kis negatív hangvétel, mintha az egész kényszer lenne. Én inkább úgy fogalmaznám meg, hogy kitűztem egy új célt, amit megvalósítok. Egy ideig tartózkodtam az újévi fogadalmaktól, hiszen a környezetemben nagyon sok ember élt ezzel a lehetőséggel, aztán végül nem tartotta be. Tavaly ilyenkor mégis úgy döntöttem: miért ne csináljam végig? Alapvetően tartom magam az elhatározásaimhoz, ezért elkezdtem rendszeresen sportolni és odafigyeltem a súlyomra.

Régebben – nem feltétlenül az újévi fogadalmak terén, hanem általában is – örökös újrakezdő voltam, csináltam valamit egy-két hónapig és végül az eredménytelenség hatására legtöbbször abbahagytam. Ma már inkább az ebben való fejlődést tartom fontosnak, ha úgy tetszik, ezt minden évben újra és újra meg fogom fogadni. Voltak nehéz pillanataim a sportolás terén, ezért döntöttem végül úgy, hogy személyi edzőhöz fordulok. Amikor az embernek nincs motivációja, nem fejlődik, vagy éppen csak kifogásokat keres arra, hogy miért nem tudja megvalósítani a kitűzött célt, akkor kell egy támasz, aki ezeken a pontokon átlendít, és új erőt ad neki.

Azóta hatékonyabban edzem, újabb és újabb célokat valósítok meg, és eszem ágában sincs abbahagyni.

A motiváció nagyon fontos tényező, de fontosnak tartom, hogy az mindenképpen belülről jöjjön, és ne a külvilág felé való megfelelés miatt legyen. Nyilván egyszerűbb, ha támogatnak és segítenek, de ha esetleg nem így van, és kételkedők vesznek körül, akkor sem szabad megfutamodni. Akik most kezdik el megvalósítani a céljaikat, azok higgyék el, hogy az igazán nagy dolgok a komfortzónán kívül születnek. Nem lesz egyszerű, lesznek hullámok, de borzasztóan jó érzés, amikor az ember azt mondhatja: „Úristen megcsináltam”. Arról az érzésről nem is beszélve, amikor a hitetlenkedők arcába tud mosolyogni.”

Hogy látja ezt egy személyi edző?

Dóri, a KissLife Fitness személyi edzője

„A januári hónap a legzsúfoltabb egy edzőterem életében, ilyenkor körülbelül másfélszer annyi új ember jön be hozzánk. A terem megtelik a friss újévi fogadalmuk megvalósításán dolgozó vendégekkel, de a nagy kérdés inkább az, hogy ezek a fogadalmak mennyire tartósak. A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy a vendégek nagy része a következő hónapban lemorzsolódik, aminek az lehet az oka, hogy nagy százalékuk kampányszerűen edz, ezzel a módszerrel pedig a motiváció sem tart ki túl sokáig.

A motiváció fenntartásának kulcsa a sikerélmény. Legyen az akármilyen apró is, ha valaki látja a fejlődést, az eredményt, az előre tudja őt lendíteni. Itt jön képbe a személyi edző, ugyanis a vendégek nagy része sokszor nem veszi észre az apróbb eredményeket, ezért könnyen feladhatják.

Feladatomnak érzem felhívni a figyelmüket az általuk elért apróbb eredményekre is, ugyanis ez hatalmas motivációt jelenthet számukra. Hiszek a pozitív megerősítésben!

Találkoztam olyan rendkívüli esettel is, amikor az illető eldöntötte, pár hét alatt szeretne óriási eredményt elérni (ezt legtöbbször a fogyás terén tapasztalom). Ilyenkor mindig meg szoktam kérdezni, hogy azt a némi túlsúlyt mégis mennyi idő alatt sikerült felépítenie? A válasz általában az, hogy bizony hosszú idő kitartó munkájának köszönhetően. Ilyenkor rákérdezek arra, hogy akkor miért gondolja azt, hogy az eltüntetéséhez ennek az időnek a töredéke is elégséges? Erre általában egy perces néma csönd a válaszuk. Nem egyszerű az életmódváltás, sosem ringatok senkit ebbe a hitbe, de én minden segítséget megadok a tanítványaimnak. Ez pedig sokszor nagyobb eredményeket hoz.

ezt figyeld újévi fogadalom személyi edző

Ha pedig a motivációról van szó, tisztában vagyok azzal, hogy nem egyszerű az újévi fogadalmakat betartani, főleg egy olyan embernek, akinek a sport sosem volt az élete meghatározó része. Vannak napok, amikor az emberek fel akarják adni, máskor megbánják, hogy elkezdték, ilyenkor jön képbe a személyi edző. Egy jó edzőnek empátiával kell rendelkeznie: ha kell, motivál, megérti a problémád, vagy máskor igenis keményen rád szól. Az életmódváltás és az újévi fogadalom betartása neked is sikerülhet, csak tedd meg az első lépést és látogass el egy edzőterembe.”