Rajt:

HOT - HOT - HOT – ezzel el is mondtam az óra alappillérét. Már korábban is volt alkalmam kipróbálni a jógázást, miközben tengernyi izzadságcsepp hullott a földre az orrom hegyéről. A bikram jógán szerzett tapasztalataim nem voltak túl pozitívak, de elvégre egy meleg sport miatt nem kell elítélni a többit is.

földön meleg edzés
Szemléltetném, hogy már az első percekben elkezdődött az izzadás, ilyen egy hot óra. 

 

Ahogy én láttam:

Újpest egyik utcáján trappolunk a jóga terem felé, ahonnan a megkeresést kaptam – ha nem lenne kiírva a neve, valószínűleg könnyen elsétálnék mellette. A recepciós kedves, illetve a tulajjal is találkozom a bejáratnál, aki készségesen körbevezet az épületben, majd az öltözőben magamra hagy, hogy átöltözhessek. Közben „izgalmas” párbeszédek zajlanak: a párás levegőben félmeztelen lányok arról beszélgetnek, vajon mennyi kalória lehet egy grillcsirkében, illetve hogy egészséges-e.

Az öltözőből nyílik egy ajtó a jóga terembe, a szellőztetés ellenére belépve még érzem az előző órákon verejtékezett vendégek testszagát – közben leterítem a matracomat a földre. Nem telik bele sok időbe és megjelenik a tulaj, aki egyben az óra tartója is lesz. A kezdet olyan, akár egy „sima” óránál, légzéssel melegítjük be a belsőnket is, miután a bőrünk már pirul a fixen 36-38 fokos hőmérsékletben.

földön meleg edzés
Bemelegítés

Gyorsan leszögezem, hogy (főként)az egyensúlyozó gyakorlatokat ilyenkor nehezebb végrehajtani, tekintve, hogy iszonyatosan csúszik a bőr.

földön meleg edzés

Ami a hátránya, az az előnye is: a szauna feeling-ben garantált az óra utáni puha és selymes bőr.

földön meleg edzés
Egyensúlyozom - még ha nem is látszik

földön meleg edzésIsmét bebizonyosodott, hogy ez nem az én sportom, hiszen amikor állóhelyzetből már sokadszor hajolunk le, nem egyszer szédülés, fejfájás fog el – persze ez a meleg számlájára írandó. Ekkor úgy érzem, mintha ólomból lenne a testem és olyan nehéz érzete van, mint a Lény body-jának A fantasztikus négyesből; legszívesebben megvárnám, amíg megszűnik a rossz érzés.

földön meleg edzésSietve hozzáteszem, hogy a később következő csípőnyító vagy főként fekvő gyakorlatok már jobban tetszenek és abszolválni is tudom a őket.

földön meleg edzés

földön meleg edzésAmi fontos:

Nem sikerült átszellemülnöm, mert a meleg folyamatosan elvonta a figyelmemet, a másfél órát lezáró 2 perces relax kevésnek bizonyult, az sem segített a lenyugvásban, hogy habár én a matracon feküdtem, de a többiek elkezdtek csendben kimenni.

Az oktató, Edit irányító típus. Végig mindent elmagyarázott, és mikor már azt hittük nem bírjuk tovább, hangnemet váltott és mintha Forma 1-es közvetítésbe csöppentem volna, úgy kezdte el sorolni a neveinket – bíztatott, hogy bírjuk még az utolsó másodperceket. Inkább szóban javított és távozásom előtt hozzáfűzte az órához, hogy ez nem a könnyebbek közé tartozó mozgásforma.

földön meleg edzésHol? Bikram Yoga Újpest, IV. Budapest Csányi László utca 34.
Mit vigyél? matracot ott kaphatsz, törölközőt és rövid, szellős ruhát érdemes, cipőt már kevésbé
Mennyibe kerül? http://bikramyogaujpest.hu/joga-arak/
Korosztály: 25-50 év
Férfi/nő arány: 10% - 90%

Pontozás

Kínzó faktor: 10/10
Ennyire formál: 7/10
Edző: 7/10
Helyszín: 7/10
Ennyire fáj másnap mindened: 3/10