Testileg és lelkileg kellemetlen neki, ha kihagyja az edzést: a capoeira könnyen függővé tehet!

Új sorozatomban a hét edzőjének égisze alatt minden alkalommal más edzőnek teszem fel ugyanazt az 5+1 kérdést. A kérdések mindig ugyanazok, a válaszok sportonként eltérőek. Józsa Csongor Cabeleira a capoeira mellett tette le a voksát hosszú évekkel ezelőtt. Az edzők górcső alatt sorozat következő szereplője erről a harcművészetről mesél, amit korábban már én is kipróbáltam.

Józsa Csongor Cabeleira

1. Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

Egyike a legszebb és legváltozatosabb mozgásformáknak, amikkel találkoztam: a harcművészet, a tánc és az akrobatika harmonikus ötvözete. Talán nem az igazi szó rá az ötvözet, hiszen nem egy hibrid stílus, amit táncos, harcművészeti és akrobatikus elemekből férceltek össze, a capoeira mozgásrendszere egységes egész.

Tovább

Edzők górcső alatt: az örökmozgó, aki önmagát motiválja

Új sorozatomban a hét edzőjének égisze alatt minden alkalommal más edzőnek teszem fel ugyanazt az 5+1 kérdést. A kérdések mindig ugyanazok, a válaszok sportonként eltérőek. A sort Gyöngyösi Szilvi GrandUP edző nyitja.

Gyöngyösi Szilvi

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A GrandUP egy táncos alapú irányzat. Mint olyan, ez is nagyon egyszerű elemekből áll, de elsősorban a modern táncos alapelemeket használja fel. Ami a legfontosabb, hogy komplexitásában eltér a legtöbb táncos fitnesz irányzattól. Azt gondolom, hogy ez az egyetlen olyan táncos irányzat, ami konkrét koreográfia megtanítása nélkül is működik már az első órán. Olyan élményt kap a vendég, ami a GrandUp sajátossága is egyben, ezt én úgy nevezem hogy 'aha-élmény', ami magabiztosságot kölcsönöz a vendégnek. Gyakorlatilag a legvégén a nyújtás nem zárja az órát, hanem a finálé előtti részben helyezkedik el, a fináléban pedig visszatérnek az egész órán legkedveltebb elemek.

Tovább

Ágh Csaba: A fájdalom jó barát?

Ezúttal Ágh Csaba, a nagy szakmai tudással rendelkező edző (és szerintem Magyarország egyik legjobb sport szakembere) mesél a 'No pain no gain' elvén alapuló elméletről.

Fájdalom nélkül nincs növekedés! Csak az erősek maradnak állva! Küzdelem az utolsó leheletig! Soha ne add fel! Vagányul hangzanak, igaz? Szerintem is ;) Annyit azonban hozzá kell tennem, hogy nem mindenkinek és nem minden esetben.

a hét edzője
Ágh Csaba

Nem tudom miért, de az emberek a saját testüket elnyűhetetlennek tartják, pedig nem az. Csak természetes, hogy működik, és a nap 24 órájában a rendelkezésünkre áll. Még…

Nézzünk egy példát! Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy autót. Mi lenne azzal a motorral (szív), amelyiket folyamatosan maximális fordulatszámon pörgetsz? Vagy mondjuk, egy benzinesbe dieselt tankolsz (nem megfelelő táplálkozás)? Mi történne azzal a csapággyal (ízületek), amelyeket soha nem zsíroznának át (táplálkozás, ásványi anyagok, nyomelemek, bemelegítés edzés előtt)? Mi lenne azzal a kézifékkel, amelyet mindig behúzva tartanak (izmok, ínak lazítása), de úgy akarna a sofőr döngetni az autópályán? Tudom, hogy tudod a válaszokat. 

A gondolkodásmódod és az edzéshez való hozzáállásod ugyanígy működik.

Hadd meséljek el egy történetet. Él egy Kyokushin karate mester, aki rajong harcművészete stílusáért és szellemiségéért. Ugyanakkor látta, tapasztalta, hogy a „menj el a végsőkig” elve valahol tévút. Nem lehet normális dolog, hogy fiatal versenyzők tönkrement ízületekkel és rengeteg sérüléssel küzdenek abban az életkorban, amikor még javában aktívnak kellene lenniük. Rengeteget gondolkodott, míg végül megtalálta a megoldást. Változás kell. Gyökeres.

Minden harcművészet alapja valahol a hadviselésben keresendő. Katonák alkották katonáknak, hogy megvédjék értékeiket, kultúrájukat – akár az életük árán is. Háború idején nincs ezzel semmi baj, hiszen valóban egy csata sorsa múlhat azon, ki mit tesz meg, mit képes feláldozni a győzelemért. A civil életben azonban ez egy rossz megközelítés, hiszen olyan terheléseket vállalnak be emberek megfelelő felkészülés nélkül, amelynek semmilyen pozitív hozadéka nincs. Csak a sérülés, az értelmetlen fájdalom, amely mesterről tanítványra száll. A semmiért. 

A mester elhatározásra jutott, és kiállt a többi nagymester elé, feltárta gondolatait. Nem titok, volt benne félelem, de a változás szükségességének kényszere erősebb volt. El tudod képzelni, milyen nehéz döntés ez egy tekintélyelvű világban, ahol a nagymester szavait nem lehet megkérdőjelezni? Alapjaiban rázott meg dogmákat annak érdekében, hogy hű maradjon választott stílusához és szolgálhassa azt. Nem is tudom, ki volt jobban meglepve. Ott álltak a világ minden tájáról a több danos mesterek, és hallgatták az indokokat, az érveléseket. Nagyon büszke voltam a barátomra.
Az előadást követően olyan edzésmódszereket és eszközöket próbáltak ki, amelyek köszönő viszonyban sem voltak a tradíciókkal. A hallgatóság tagjai felismerték azonban, hogy a segítségükkel át tudják adni a sérülésmentes edzés tudását a jövő generációinak. Értelmetlen fájdalom nélkül. 

Mi a történet tanulsága? Aki hagyja, hogy az edzéseinek a célját és nehézségét pusztán a hangzatos jelszavak irányítsák, az tévúton jár. A célok jelölik ki az irányt, semmi más. A célok határozzák meg az eszközöket és a módszereket.

Az edzés közbeni fájdalom önmagában nem jelent semmit, csak azt, hogy valamit rosszul csinálsz. Végezz értelmes munkát, az üres jelszavakat pedig hagyd másra. 

Tovább

A mozgás univerzális öröme – A hét edzője Brezina Kinga

Brezina Kinga a kezdeti, kevés sporttal járó stresszes életmódját gyökeresen megváltoztatta, amikor egy táncórán olyat tapasztalt, amit addig még soha: kikapcsolt és nem gondolkozott tánc közben a hétköznapi dolgain. Elszántan kezdett hinni a Nia mozgásban és annak erejében, majd oktató lett, a többi siker pedig csak ezután jött…

Brezina Kinga középen
Tovább

Egy pályán a nagyokkal – A hét edzője Kincses Gábor

A BME Testnevelési Központ igazgatója korábbi éveiben tenisz edzőként és testnevelő tanárként dolgozott, utóbbi még ma is a szakmája. Az élet úgy hozta, hogy egy tenisz sportcsillag, Gáspár Petra edzője lett és együtt beutazták a Földet, megtapasztalták az élsport jó és rossz oldalát a saját szemszögükből. Gábor az élményei mellett többek között azt is elmondta, hogy mi is az a teniszkönyök és hogyan védhető ki.

Tovább

Mehet a like!

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.