Látássérültként futni a szigeten? Miért is ne!

Loboda Márk teljesen más szemszögből szemléli a világot, nincs elképzelése arról hogy nézhet ki valójában a Margitsziget, mégis rója a köröket, érzi a víz illatát, de a medencét nem látta még soha, mégis szeret benne úszni. Idén pedig félmaratont fog futni - látássérültként -, mert miért is ne?

Tovább

"A komfortzóna egy nagy szemétláda tud lenni" - A lány hiába vesztette el a lábát, mindenáron sportolni akar

Lukovczki Réka mindig is aktív lány volt: sportolt, közösségi életet élt és az általa maximálisnak hitt határait feszegette. Mikor két éve egy autóbalesetben elveszítette a lábát, az átlagos életnek vége szakadt; elkezdődött egy nehéz, komoly kitartást igénylő időszak, amiből végül Réka jött ki nyertesen.

"2014 júliusában volt életem legkeményebb napja: az autópályán kisodródtunk a kocsinkkal, majd a szalagkorlátnak ütköztünk, aminek az egyik tartozéka bekerült az utastérbe és feldarabolta a lábamat. Eközben végig magamnál voltam, de a végére már annyira kevés vér volt bennem, hogy alig láttam, olyan sejtelmes, mátrixos volt minden. Tudtam, hogy baj van, de bíztam abban is, hogy erős vagyok és túlélem. Öt órával később felébredtem, fölemeltem a fejemet és láttam, hogy a térdemtől lefelé hiányzik a bal lábam. Először azt gondoltam, hogy oké, elveszett egy lábam, ez tragikus, viszont életben maradtam, szóval nagy mázlista vagyok."

Rékának a kórházban töltött időszakot a humor segített átvészelni, ennek kapcsán az egyik este eszébe jutott egy régi, gyerekkori álma.

"Mindig jedi lovag akartam lenni és arra is emlékeztem, hogy Anakin Skywalkernek sem volt túl sok végtagja, mégis nagyon klasszul harcolt a filmekben, éppen ezért megállapítottam, hogy én is egy szuper jedi alany lehetnék."

"A nővérek előtt azzal poénkodtam, hogy legalább nem kell már zoknikat pároztatnom, pozitívan álltam mindenhez. A kórházi időszak után kezdődött a rehabilitációm, ami hónapokig tartott. Egy nagy szakértelemmel bíró csapat dolgozott azon, hogy javuljak, mégis fantom fájásaim voltak a nap 24 órájában, amiktől az őrület határára kerültem. Ennek ellenére tűrtem a fájdalmakat, mert lábra akartam állni.”

sportceleb moziváció kitartás interjú sport amputáció balesetA lány fejben már összetette az ideális láb kinézetét, máshogy képzelte el a műlábat, mint amilyen a valóságban volt. Mikor megkapta az első műlábát, egy kicsit csalódott volt. "Eleinte nem tudtam milyen formában fogják hozzám csatlakoztatni az új lábamat; azt hittem, hogy rám fogják műteni, de még arra is tippeltem, hogy majd agyhullámokkal fogom működtetni a szerkezetet, sci-fisen gondolkodtam. Az első műlábam borzalmasan nézett ki, egy kis henger alakú tokba passzírozzák bele a lábamat, amit vákummal zártak le, hogy benne maradjon. Ezalatt volt egy térdízület-szerkezet és a csinos vádlim helyén egy cső éktelenkedett, ami olyan ronda volt, hogy nem hittem szememnek. Hiányzott belőle az alakiság."

Az első csalódás idővel elillant, hiszen három hónap után már kapott egy valamivel fejlettebb darabot, addigra megtanulta a lépéseit is koordinálni. "Minden reggelemnek volt egy rutinja: gyógytornáztam, pszichológushoz jártam, voltak úszóedzéseim és délutánonként kondiztam, tornáztam. Az úszáskor le kellett vennem a műlábamat és idővel megszoknom, hogy nincs szükség hozzá két lábra. Gyerekkorom óta sportos alkat vagyok, minden mozgás vonzott. Imádtam futni, kosárlabdázni, kézilabdázni, focizni, íjászkodni és úszni. Az íjászatot azért is szerettem, mert tudatos életre nevel, nagyon kikapcsol, megszűnik minden probléma, csak arra figyelek hogyan tudnék nagyon szépet lőni."

sportceleb moziváció kitartás interjú sport amputáció baleset
Réka a baleset előtt (fotó: Csepi Photography)

Réka elég szívós volt és nem bírt magával, egyre inkább csak azt várta, hogy újra mozoghasson, emellett a kíváncsiság is hajtotta, feszegette a testi határait a rehabilitáció során is. "Engem az motivált, hogy minél többet kihozhassak a helyzetből. Élveztem a gyógytornát, mert a kondi által le tudtam adni a fölös energiáimat, ez volt akkoriban a napom fénypontja, hiszen a testem használhatóbbá vált.

A műláb viselésekor 70 százalékkal több energiát kell megmozgatnom minden járáskor.

Az egy kilométeres séta már hosszútávnak számít nálam, egy pihenős hétvége után ilyenkor nagyon tud fájni a járás, kemény izommunkára van szükségem a lábam mozgatásához. Akik a lábamat készítették, javasolták, hogy tartsak egy tudatos, tápanyagdús étrendet, hiszen ha három kilót hízok, már nem férek bele a műlábamba és így fél évente új műlábra lenne szükségem, ezért betartom a helyes étrendet. Azt mondják, minden a genetikától függ. 21 év alatt sosem tudtam hízni, tömör izom voltam, amióta nem mozgok intenzíven, könnyen felcsúszik az úszógumi, ha nem figyelek oda. Ennyit a genetikáról."

Egy ilyen súlyos baleset és az azt követő hosszú, nem csak humorral, de szenvedéssel is járó időszak után Réka másként tekintett magára, mint korábban, ráadásul passzív féléven volt, jobbnak látta, ha a rehabilitáció után bezárkózik és nem megy sehova otthonról. "A baleset utáni ősszel nehezen tudtam elfogadni, hogy még mindig nő vagyok,

hiába voltam csinos és kék szemű, hiányzott a lábam, ezért nem tartottam magam szépnek.

Melegítőkben, alvós ruhákban éltem, nem akartam nőies ruhákat hordani, a ruhatáram nyolcvan százalékát nem tudtam felvenni, mert nem ment rá a műlábamra - akkor mintha kettévágták volna a jóérzésemet. Amikor 2015 februárjában visszatértem az egyetemre, végre azt éreztem, hogy én is megint fiatal vagyok, élettel teli, nem kell a nőiességem elvesztésén siránkoznom. Fellendült a szociális életem, végre azt éreztem, hogy kezd visszatérni belém az életigenlés."

sportceleb moziváció kitartás interjú sport amputáció balesetAmellett, hogy az életkedve is visszatért, Réka inspirálta azokat, akik hasonló cipőben járnak, több felkérése is érkezett, az interjúktól kezdve a modellkedésig. Ez utóbbi is inkább szórakozást és önismeretet jelentette számára. "Eleinte a fotós ismerőseimmel kezdtünk el szórakozásképpen képeket csinálni, végül ez az irány komolyra fordult, amikor egy tervezőlány megkért, hogy legyek az új kollekciójának az arca - a Bionic nevű ékszerkollekció reprezentálja a kapcsolatot az emberi test és a mechnaikus világ között. Izgalmas volt megtapasztalni, hogy mennyire át tudom adni a személyiségemet a képeken, amilyen valójában vagyok, de ehhez az értékteremtő eseményhez szükség volt egy jó stábra is. Számomra ez az, ami hiányzik a divat világából: attól, hogy valaki nem tökéletes, még jól mutathat egy fotón. Szeretem, ha nem az átlagot, hanem a meghökkentőt mutatják be, számomra ez sokkal inkább életközelibb."

sportceleb moziváció kitartás interjú sport amputáció baleset
Fotó: Oláh Attila

A lány teljesen beintegrálódott az életbe, olyannyira mer álmodni, hogy már sportcéljai is vannak. "Ébredés után mindig csonktornázom, azaz a csonkizomzatot erősítem, hiszen minél izomsabb, annál aktívabb egész nap. Ehhez társítok felüléseket, kitartásokat vegyesen, néha még csípőre is gyúrok. A közeljövőben aktívabb leszek a konditeremben is. Sőt, amióta idén májusban, Lipcsében először kipróbáltam egy futólábat,ami annyira megtetszett, hogy azóta én is akarok egyet venni magamnak. Egy ilyen lábban elképesztő dinamizmus van, de a csonkizommal igen nehéz megmozgatni. A szerkezetet Heinrich Popow mutatta be, aki egyoldali amputált sportoló, tizenéve műlábbal sportol, rövid-és hosszútávfutó. Nagyon motiváló személyiség, ahelyett hogy azt mondaná >>Ne sportolj mert hiányzik a lábad!<< inkább bíztat, hiszen az adja meg az élet szépségét, hogy a hiányoddal is el tudsz jutni valahova."

sportceleb moziváció kitartás interjú sport amputáció baleset
Réka és Heinrich Popow

Rékának július 20-a két éve elég komoly jelentőséggel bír. "Az a nap az újjászületésemé, amit azóta is ünnepelek, minden évben; koccintok a barátaimmal, kiülünk a velencei móló szélére és megünnepeljük, hogy itt vagyok. Ha esni fog az eső vagy jégeső szakad ránk, mi akkor is ott leszünk. A baleset óta máshogy élek, azelőtt nem volt ilyen körültekintő és boldog. Tudat alatt bevonzottam ezt a dolgot, már korábban is éreztem, hogy többre vagyok képes."

Ami pedig a motivációt illeti, a lánynak van egy kis fali táblája, ahova az őt motiváló dolgokat kitűzte. Van egy kedvenc mondata is: It’s not over until I win.

"A komforzóna egy nagy szemétláda tud lenni, mert elhiteti velünk, hogy másra sem vagyunk képesek, csak arra, ami eddig tőlünk telt. Amint ezen túllépsz és megtapasztalod a kitartásodat, a fizikumodat, ott kezdődik az igazi élet, ettől válhatsz magabiztossá, ez adja a legnagyobb motivációt számodra, hogy megtapasztalod a saját nagyságodat!" - zárta inspiráló sorait Réka.

Tovább

Ezt a lány még két szervátültetés sem tántorította el az ország legmagasabb pontjának megmászásától

Lendvai Anna cisztás fibrózissal született, huszonévesen már túl van két tüdőátültetésen, de ennek ellenére szeptemberben többedmagával mászta meg a Kékestetőt. Önmagát akkor is stuffolta, amikor már az egy helyben állástól izomláza volt, de mindenben támogatta szerelme is, aki szintén ugyanezzel a betegséggel éli a napjait. Aki beteg és nem érez magában erőt a haladáshoz, mindenképpen olvassa el ezeket a sorokat.

"Csak két hónapos voltam, amikor kiderült, hogy cisztás fibrózisom van (CF). A betegség több szervet is érinthet, nekem a májamat és a tüdőmet gyengítette, fertőzéseket kaptam el és olyan volt, mintha folyamatosan meg lettem volna fázva. Sokat jártam kórházba és napi négy órát kellett foglalkoznom a tüdőmmel. Szerencsére nem okozott nagy törést a közösségi életemben, mivel asztmás oviba jártam, ahol megértőek voltak az óvónők" - kezdi történetét Anna, akinek az állapota ellenére már nagyon fiatalon megjelent a sport az életében.

motiváció sportceleb kitartás példa futás tenisz sport Anna (fotó: 2lenses)

Tovább

A hatékony és magyar vízi sport: Aquawallgym

Rajt:

Az ismerősömtől egy buli során hangzott el az a kérdés, hogy hallottam-e már az Aquawallgym-ről? Egészen addig csak az aqua fitness volt ismert fogalom számomra, szóval kíváncsivá tett a dolog. Ezt követően vettem fel a kontaktot azzal a magyar férfival, aki megalkotta a világszerte(!) alkalmazott sporteszközt - ami Magyarországon méltánytalanul kevés visszhangot kapott.

vízen kötél kitartás budapest uszoda

Ahogy én láttam:

A Komjádi uszoda előtt már a szabad parkolóhely megtalálása is kisebb fajta kihívást jelent számomra a szombati napsütéses délelőttön. Az előtérben már vár minket Péter, aki az edzést fogja tartani.

Tovább

Nincs több kifogás: "Füles be, külvilág kizár és mehet az edzés" 

Az edzők górcső alatt sorozatom következő instruktora, Nádasi Krisztián bevállalta, hogy édesszájúsága ellenére kemény edzéseket tol és tart is, valamint nem cövekel le egyetlen sporteszköz mellett sem. Kifogás pedig mindig van, csak el kell indulni.

Nádasi Krisztián

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A Boot Camp, bár hivatalosan az amerikai tengerészgyalogosok kiképzésének "átfitneszesített" változata, ezt korántsem ennyire egyszerű defíniálni. Itt alapvetően a szabadban vagyunk, a természet az edzés helye és olykor a felhasznált eszköz is. Saját testsúlyos edzésforma ez, viszonylag egyszerű gyakorlatokkal, így nem igényel kifejezetten előképzettséget. Leginkább idő alapon dolgozunk, emiatt szinte mindegy, hogy az ember férfi, vagy nő, hány éves, vagy, hogy milyen edzettségi szinten van. Mindezeken túl sok gyakorlatot játékos formában élvezhetnek az edzésre érkezők - mint például társhordások, különféle páros gyakorlatok, stb. Az együtt, közösen, egymást segítve végrehajtott gyakorlatok plusz élvezeti élményt adnak, akár egy csapatépítőn.

Számomra pedig ott a csavar az egészben, hogy annak idején, a Rendőrtiszti Főiskolán kiképző voltam. Bár az másfajta célt szolgált, de azért azokat az időket itt is hasznosítom - a hozzám érkezők legnagyobb örömére.

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Egészséges-középutas. Edzőként is úgy tartom, hogy magadnak kell megfelelned. Lehetsz elégedetlen, mert hiszem, hogy az visz előre, de meg kell találni azt a pontot, amivel az elérni kívánt szint még megfelelő energia ráfordítással lehet a tied. Ne az legyen a cél, hogy minden szabadidődet mozgással és egy ideál elérésével töltsd. Tudnunk kell azt is - bár sokan csak takaróznak vele - hogy a genetikád igenis befolyásol.
Személy szerint egyébként nyilván közelebb áll hozzám a sportosabb élet, és így a kinézet is, de inkább úgy fogalmaznék, hogy a tested tükrözze az általad helyesnek tartott életmódot.

Mik a jó edzés alapismérvei?

A legfontosabb, hogy feltöltsön, és jól érezd magad. Legyen ez egy könnyedebb mozgásforma, vagy nagy súlyok mozgatása, ha a végén azzal az érzéssel ballagsz hazafelé, hogy "igen, ma is odatettem magam és ez milyen jól esett", akkor jó úton jársz.

Ezen az aspektuson túl a jó edzés nem ártalmas az egészségre, nincs – vagyis inkább minimális – a sérülés veszélye és teljes egészében átmozgat, valamint a célodnak is megfelelő. Nem feltétlenül kell súlyok között elképzelni a fejlesztő edzést sem. A ma olyan divatossá vált funkcionális edzésformák például alapvetően a teljes test megmozgatására törekszenek, minimális eszközigénnyel, olyan mozgásokon át, amiket a mindennapokban is hasznosítani tudunk. Ezért hobbi szinten sokaknak pont megfelelő lehet.

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Ilyenkor vannak ugye a szokásos étkezéssel kapcsolatos klisék, mint a cukor, fehér liszt, meg a túl zsíros ételek elhagyása. Ugyanakkor a "mindenmentes" élet szerintem kivitelezhetetlen... Én hihetetlenül édesszájú vagyok és bár általában egészségesen igyekszem ezt csillapítani (zab, kókusz, gyümölcsök, magvak, stb.) de azért el-elcsábulok magam is olykor. De az egészséges életmódnak csak egy része az étkezés.

Néhány egyszerű gondolat köré tudnám ezt felépíteni:
1. Mozogj rendszeresen!
2. Amennyire lehet, kerüld a cukrot, és a feldolgozott, illetve készen elérhető ételeket! Ezzel összefüggésben pedig: fedezd fel a saját konyhádat! Nem akkora ördöngösség, és minél nagyobb lesz a rutinod, annál kevesebb időt igényel majd. A saját magad által készített étel nem csak pontosan a te ízvilágod lesz, hanem tudod is, mi minden került bele.
3. Szakíts időt magadra! Ez legalább annyira fontos. Állj meg egy pillanatra olykor, és engedj le, csináld azt, ami éppen jól esik.

Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

Sokfajta eszközt használok az edzéseimen, de nem nagyon tudnék egyre szűkíteni, mivel kiegészítőknek tartom őket, hiszen a lényeg a mozgás, ahhoz meg csak Te kellesz.

Jónak tartom a különbőző ellenállásokra alapuló gumiköteleket, szalagokat, vagy az agility létrát, amivel feldobható az edzés. Ha a komplexitást nézzük, a felfüggesztett eszközök, mint például a TRX egy nagyon hasznos dolog tud lenni - de azért jó, ha tisztázzuk, hogy az sem csodaszer. 

Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Edzőként mindig az az első gondolatom, ha valaki elkezd velem mozogni, hogy most jött el az idő, hogy megtanítsam neki a mozgás szeretetét. Ennél nagyobb motiváció szerintem sosem lesz. Pont ezért az én motivációm belülről fakad. Az, hogy egy fárasztó napon is tudom, hogy nem vesz el belőlem annyit, mint amennyit adni tud. Aki rendszeresen mozog, annak mondani sem kell, mert saját magán tapasztalja, hogy hiába egy fárasztó nap, feltöltve távozol utána. Ezzel a tudattal sokkal könnyebb nekiindulni. Előfordul, hogy ennek kezdetkor én is a végét várom, de ilyenkor füles be, külvilág kizár és mehet az edzés. Olykor csak elindulni nehéz, a többi jön magától.

Tovább

Mehet a like!

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.