Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Edzők górcső alatt – Balázs Adrienn: „Ha becsúszik, néha egy kis csoki, akkor sem jön el a világvége” 

Balázs Adri óráját, az Intervallt már teszteltem, most az ő válaszol a kérdéseimre!

motiváció a hét edzője
Balázs Adri

1. Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

Az óra felépítését tekintve közepes és magas intenzitású gyakorlatok váltakozásából épül fel, amely jelenleg a leghatékonyabb edzésforma. A test nehezen tud alkalmazkodni a változó tempóhoz, így maximális a zsírégetés, no meg a kihívás is. :) Az erősítő részekkel kiegészítve pedig szép tónusos, szálkás test formálható. Az egyik legnagyobb értéket pedig maguk a vendégek teszik hozzá, hisz egy igazi közösség formálódik edzésről edzésre, ami a termen kívüli közös programok folyamatosan erősítenek.

2. Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Hú, de jó kérdés, köszönöm! Lehetsz bármelyik, de a legfontosabb, hogy a tested kinézete nem kerülhet előtérbe az egészséged rovására. Az helyes táplálkozás és a jó edzések mindenképp meglátszódnak a külsődön. Tiszteld magad annyira, hogy nem "használod ki a tested", de ez fordítva is igaz, tápláld megfelelően és meghálálja. Az én szívemhez legközelebb az atletikus kinézet áll közel, de mindezt csakis az ésszerű keretek között.

3. Mik a jó edzés alapismérvei?

Kihívás, fejlődés, holtpontok, helyes kivitelezés, jó hangulat, sok mosoly, összetartó közösség. Én személy szerint imádok mosolyogva "kimászni" egy edzésről. :)

motiváció a hét edzője

4. Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Számomra ez a fizikai dolgok mellett belső tényezőket is jelent. Ha edzel, eddz keményen, viszont örömmel és szeretettel. Egyél jókat, a tested számára hasznosat, ha becsúszik, néha egy kis csoki, akkor sem jön el a világvége. Fontos a minőségi idő fordítása a pihenésre, a kikapcsolódásra, az alvásra, a szeretteidre, a barátaidra. Ha mindig van célod (az élet több területére is), az mozgásban, fejlődésben tart. 

5. Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

Megfelelő kreativitással szinte bármi lehet hasznos. Szeretem a rugalmas ellenállásokat és az instabil eszközöket. A sportmúltam miatt pedig eléggé labdamániás vagyok.

+1 Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Sosem volt olyan érzésem, hogy nem akarok mozogni, kívánom, hogy mindenki megtapasztalja ezt az érzést!

Motivációból sosem elég? Olvass többet a témáról!

Tovább

Edzők górcső alatt: Leirer Aliz – „Egy jó edzésnek van eleje, közepe, vége!”

Miért kell dicsérnünk magunkat és hogyan lehet egészséges az életmódunk? 5+1 kérdés és válasz egy Hot iron edzőtől!

a hét edzője
Leirer Aliz

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

Alakformáló és Hot iron órákat tartok, és imádom, ahogy a kettő kiegészíti egymást. Az alakformáló óráim során leginkább a kardio, a Hot iron órákon az erőgyakorlatok dominálnak. Az aerobik vonal számomra azért különleges, mert jól variálható, gyors, pörgős, lendületes, sokszor észre sem vesszük, hogy éppen edzünk, elfáradunk.

A Hot iron egy csoportos erő-állóképességi, zenére végzett súlyzó rudas edzésmódszer, amelyet egy szakképzett edző irányít; 8-12 hetes periódusokkal dolgozik, ez alatt az idő alatt az izomzatnak elég ideje van megismerni a főbb gyakorlatokat, épp ezért fokozatosan szokunk meg egy adott terhelést. Ha már elsajátítottuk a helyes technikát a Hot iron I program során, jöhet a következő lépcsőfok, a Hot iron II, majd az Iron Cross.

Tovább

Edzők górcső alatt: Ágh Csaba – Az egészséges életmód a test és a lélek közös nevezőjében mérhető

Ágh Csabával már többször találkozhattál az oldalamon: miután voltam az óráján, kifejtette véleményét a fájdalomról és az egészséges edzés utáni ételekről. Ezúttal ő került a górcsőm alá és válaszolt az 5+1 kérdésemre!

a hét edzője motiváció ezt figyeld
Ágh Csaba

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

Több területtel is foglalkozom, így a válasz a légzéstechnikai edzésmódszerre vonatkoztatom (erről bővebben itt), amelyet két kiváló kollégával dolgoztunk ki (Csizmadia Zoltán Európa Bajnok bronzérmes judo versenyző, valamint Pánczél Gábor, a KSI judo szakosztályának vezető edzője).

A módszer lényege, hogy a sportolók megtanulják a tüdőkapacitásuk 100%-át kihasználni. Miért lényeges ez? Terhelés alatt a légzés gyorsan szétesik, felszínessé válik. A felszínes légzés miatt alacsonyabb hatékonysággal megy végbe a gázcsere a tüdőben, nem jut a szervezet elegendő friss oxigénhez, a felesleges szén-dioxidot pedig nem tudja megfelelő mennyiségben leadni. Mindez csökkenti a koncentrációs képességet és a reakcióidőt. A felsoroltak közül bármelyik egy mérkőzés elvesztését eredményezheti. Önmagában persze a légzés csak egy dolog. Az alapok elsajátítása után sportág -és egyén specifikussá tesszük a technikákat. Mindezt ötvözzük a megfelelő erőnléti edzésekkel – így foglalva keretbe a felkészülést az alapoktól a legmagasabb szintű megmérettetésig.

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Beszéljünk az átlagemberekről, mivel az edzőtermek látogatóinak döntő többsége közülük kerül ki. Ebben az esetben egyértelmű, hogy elfér egy kis felesleg. Az átlagember célja elsősorban a közérzetének javítása. Például, hogy ismét lássa a vonzalmat a társa szemében, amikor végigmegy a lakáson egyetlen törölközőben. Vagy mondjuk ne tűnjön el a romantika az életükből a gyerekek megszületését követően. De ugyanígy kiemelhetném az idősebb korosztályt, akit inkább az érdekel, hogy csökkenteni tudja a vérnyomáscsökkentő gyógyszer adagját, vagy hogy önfeledten kergethesse az unokáját nyáron a játszótéren. Ezekhez a célokhoz nem kell más, csak célirányos edzésmunka, a napi ritmushoz és időbeosztáshoz igazított táplálkozás, és maximum egy jó edzőtárs vagy segítő, aki a kellő motivációt is megadja egy-egy zűrösebb napon, amikor magunktól elkerülnénk az edzőtermet.  

Mik a jó edzés alapismérvei?

A legfontosabb a hatékonyság. Mindenki valamilyen céllal érkezik az edzőterembe, vagy a sportpályára. Amennyiben ez az elsődleges cél nem érvényesül, már elvetettük a csalódottság magvait. A legfrappánsabb megfogalmazást Amerikában hallottam Martin Rooney-tól, amely szabadfordításban így szólt:

"Dobj le pár kilót, izmosodj és érezd jól magad."

Szerintem telitalálat. 

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Úgy gondolom attól, hogy tartalmasabb és boldogabb életet él. Az egészséges életmód nem határozható meg a saláta és a rendszeres tenisz hasonlatával. Mit ér az értékes összetevőkben dúskáló étel, ha nincs semmilyen íze és nem tölt el jó érzéssel a fogyasztása? Hol marad az élvezet? Hol marad a lélek?
De nem kikerülve a választ, a saját értelmezésemben az az egészséges, ahol a test és a lélek megtalálja a közös nevezőt, és egyik sem megy a másik rovására.      

Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

Nincs ilyen sporteszköz, hacsak a tudást nem vesszük annak. Egy sporteszköz önmagában csak egy eszköz. A mögötte lévő tudás és az edző szakértelme, tapasztalata és gondolkodásmódja teszi mindazzá, ami benne rejtőzik a lehetőségek szintjén.  

Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Azoknak az embereknek a példája, akik minden nehézség ellenére a MEGOLDÁSOK, nem pedig az ÖNSAJNÁLAT lehetőségeit keresik. Az a jó, hogy egyre többen vannak! :)

Tetszett? ITT még több motiváló cikket találsz!

Tovább

Edzők górcső alatt: Berkes Márton – Egy nő törődjön a testével és az egészségével!

A hét sportjának oktatója sem úszta meg, hogy válaszoljon az 5+1 kérdésre. Igen szimpatikus mondatokat fogalmazott meg!

a hét edzője motiváció
Berkes Márton

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A DBands a rugalmas ellenállások új generációja: egy térd fölé csatolható pánt, mely elöl és hátul 1-1 gumikötéllel kapcsolja össze a két lábat. Az élsportban és a fitneszben más-más céllal használják: az előbbiben döntően gyorsaság és robbanékonyság fejlesztésére, az utóbbiban főként alakformálásra. Kevés olyan funkcionális eszköz van, amely ennyire univerzális. Itthon még kevésbé elterjedt eszköz, de az éles szemű edzők kezdik felfedezni és beépíteni a személyi- és a csoportos edzésekbe.

Tovább

Pénzes Tamara - A windsurf menő sport, ami közben úgy edződik a tested, hogy észre sem veszed!

A windsurf menő dolog, nekem az egyik kedvenc vízi sportommá vált! Írtam is róla. No, ezúttal ennek az extrém sportnak az egyik tanára került a górcsőm alá, aki mellesleg engem is oktatott. Fogadjátok szeretettel Pénzes Tamara szuper gondolatait!

a hét edzője vízen
Pénzes Tamara

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A windsurf nálam összeforrt egy életérzéssel. A helyes technika elsajátításán kívül ezt az érzést is szeretem átadni a tanulóimnak az oktatásaim során. Nagyon sok sportot kipróbáltam, de egy edzésen sem tapasztaltam azt a felszabadult érzést, mint amit a windsurf adott. Ez egy olyan sport, ahol a szél erejével, - kezedben az irányítással - egy deszka segítségével siklasz, már-már majdnem szárnyalsz a víz felszínén és eközben úgy edződik a tested, hogy észre sem veszed. Elképesztően sokat kell taktikázni, hogy eljuss A pontból B pontba, így a koncentrációs képességet is fejeszti. Miközben D-vitaminnal töltődünk fel, barnulunk, akkor már csak pár hattyú és naplemente kell ahhoz, hogy egy amerikai filmben érezzük magunkat, én ezt csak windsurf-feelingnek hívom.

Tovább

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.