Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fitnesz és hitelesség – Mikortól számít egy edző csalónak?

Egy orvos ne dohányozzon, a műkörmösnek ne legyen csúnya keze, a dietetikus nem lehet kövér, egy edző-életmód tanácsadó pedig mindig legyen fitt. Egy edző soha nem eshet bűnbe, hiszen a teste mutatja az eredményeit, de mi van akkor, ha mégis megkíván valamit, vagy olyat tesz, amit nem szabadna?

Edző vagyok, vagy egy ember, akinek a foglalkozása edző?

Valószínűleg mindennek a tudatosság a kulcsa. Tudatosan figyelek arra, hogy hiteles legyek és hiszek abban, amit másoknak továbbadok, ezáltal rám azok ugyanúgy vonatkoznak. Tehát az különböztet meg edzőként az általam edzettektől, hogy míg ők hibázhatnak – mert hibázni emberi dolog –, nekem azt sem lehet? Rengeteg próbálkozáson, tesztelgetésen, hibázásokon át jutottam el azokhoz a gondolatokhoz, amiket most vallok. Tudatosan tartok dolgokat, kialakítottam egy rendszert, ami által egészségesen élhetek. Ami magába foglalja az én sajátosságaimat, mind pozitív, mind negatív vonatkozásban: tudok kis adagokat enni, kimondottan szeretem a zöldségeket, tudom, hogy nem jó, ha reggelire sokat eszem és nem vagyok hajlandó lemondani a csokiról.

ezt figyeld

Mondhatni évekig viaskodtam magammal: vajon ha néha megtörök az étkezési elveimben és megeszem egy fél tábla csokit, akkor lehetek továbbra is hiteles edző és adhatok életviteli tanácsokat? Nagyon sokáig nemmel válaszoltam erre és komolyan elgondolkodtam azon, hogy válasszak-e inkább egy olyan foglalkozást, amit simán leteszek mindennap délután 5-kor, majd a magánéletemben pedig úgy viselkedem, ahogyan csak kedvem tartja.

Az ember esendő

Anélkül, hogy foglalkozást váltottam volna, ma már nem érzem magam csalónak. Sőt, kaptam több, kimondottan elismerő véleményt akkor, amikor a vendégeimnek bátran el mertem mesélni, hogy előző este 8 után még vacsoráztam. Nem éreztem magam rosszul, amikor a legutóbbi karácsonykor a kutyasétáltatás volt az egyetlen sport az életemben, és akkor sem, amikor december utolsó másfél hetében plusz másfél kilóval gyarapodtam. Bárki lehet rossz és jó ember, függetlenül attól, hogy diétázik.

Amikor egy edző, vagy rekreációs szakember nem hisz abban, hogy sportolni kell, mellette persze helyesen táplálkozni, eleget pihenni, valamint a munka-magánélet egyensúlyát megtalálni, az számomra hiteltelen.

De azt nem várhatjuk el senkitől, hogy minden nehezebb időszakot, ünnepi étkezést vagy magánéleti válságot hibák, valamint érzelmi- és félreevés nélkül oldjon meg. Keresd meg azt az embert, akinek élvezed az óráját, akivel jól esik eltölteni heti pár órát, Akivel meg mered osztani az életednek bizonyos elemeit. Akinek tetszik a kisugárzása, aki szimpatikusan alakítja a saját életét. Ne érd be kevesebbel, hiszen ő nem csak az edződ lesz!

Szerző: Kuris Nikolett

A cikk forrása: https://fitletters.hu/

Tovább

Magyarország a női erőemelés nagyhatalma

A női fekvenyomás egyik Európa-bajnoka egy magyar családanya, aki munka és háztartás mellett kőkemény edzéseken készül most a világbajnokságra? A budapesti Palágyi Zsanett (31) az egyik legsikeresebb szereplője a női erőemelő sportágnak, amely nemzetközi sikerei ellenére méltatlanul kevés figyelmet kap.

A májusban rendezendő, finnországi világbajnokságra készül Palágyi Zsanett erőemelő, a női fekvenyomás Európa-bajnoka. A 63 kilogrammos kategóriában versenyző az erőemelés három fogásán (guggolás, felhúzás, fekvenyomás) belül a fekvenyomásra specializálódott. A magyar bajnokságokat magától értetődő természetességgel nyeri meg súlycsoportjában.

Az apró termetű, budapesti hölgy 2017-ben a Balaton Kupán már 115 kilogramm súlyt nyomott ki, de az Eb-t 112,5 kilóval nyerte meg. Idei célja ambiciózus: 122,5 kilogrammra gyúr - ezúttal a kifejezés szó szerint értendő. A magyar női erőemelő színtér körülbelül 150 versenyzőt jelent, akik zömmel Budapesten kívül edzenek. Sikereket főként a 84 kg feletti súlycsoportban érnek el, a nemzetközi mezőnyben is jegyzik a magyarokat. Az orosházi Szabó Ágnes például 2011-ben megnyerte a fekvenyomó vb-t. Zsanett édesapja, Palágyi József pedig a sportág egyik veteránja.

A legutóbbi Európa-bajnokságról a magyar csapat 5 aranyéremmel, 1 bronzzal jött haza. Palágyi Zsanett sok magyar háziasszonynak mutathat példát, hiszen hatalmas áldozatokat hoz ő és családja is a sportsikerekért. Kislánya gondozása mellett a napközben a családi autómentő, autókölcsönző vállalkozásban dolgozik a fővárosi agglomerációban, majd minden hétköznap este fél 6-kor összepakolja az edzőfelszerelését, és a konditerem felé veszi az irányt, ahol teljes erőbedobással készül.

"Nem csak fizikailag, hanem a magánélet, a munka és a sport összeegyeztetése miatt mentálisan és pszichikailag is igen keménynek kell lenni ehhez"

- vallja meg őszintén Zsanett.

A sportember egyébként eredetileg kajakozott, ám az egyik téli alapozó edzésen odakerült a konditerembe, és többé nem érdekelte más sportág. Első versenyén, a 2002-es magyar bajnokságon már 4. helyezett lett. Az erőemelésben sok sportágtól eltérően működik az életkor: ő 31 évesen úgy érzi, most lett igazán felnőtt versenyző, és a következő esztendőkben lesz képes elérni a legjobb eredményeket. Mint mondja, az ő edzésmunkájához nem szükséges nagyon komplikált gépeket, eszközöket alkalmazni, azért is szereti a spártai módon felszerelt, szuterénben működő edzőtermet Újpesten és az AST Fitnesst.

Az viszont már meglepőbb, hogy a sportág támogatása, szponzorálása gyakorlatilag nulla, a válogatott mezt is versenyzők veszik meg - még az Európa-bajnok is. A sikerekről a közvélemény sem igen tud. Pedig a május 13-19. között Helsinkiben megrendezendő erőemelő világbajnokságon több mint 15 fős magyar jelenlét várható, miközben magát az eseményt a helyszínen is 4-5 ezer ember követi. Lenne tehát miért segíteni a bajnokot, aki maga állja utazási, nevezési költségeit az idei versenyeken - az idén először már kapott támogatást a XV. kerületi önkormányzattól, ám további szponzorokra lenne szükség a kiemelkedő eredmények megtartásához.

Tovább

Senkinek sem kell másokhoz mérnie magát – A hét edzője Matisz Viki

A sejtedzés különleges dolog, már a neve is sokatmondó. A hét sportjának edzője – aki momentán ezt a mozgásformát oktatja –most beavat minket abba, hogy ő miként vélekedik az egészséges életmódot körbeölelő kérdésekről.

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

Számomra a tánc az, ami egyszerre tölt fel és fáraszt le, a lehető legpozitívabb értelemben. Annyira komplex a mozgásanyag, amivel táncban dolgozni lehet, hogy úgy érzem, minden kis porcikámat totálisan átmozgatom. Tud finom és könnyed lenni, de erős és határozott is. Jelen vannak a női és a férfi energiák, ahogyan bennünk is. Maga az improvizáció pedig ezeken felül leginkább a pillanat örömére tanít meg: hogy értékeljem, figyeljem, kapcsolódjak az itt és mosthoz. Emellett képes legyek kapcsolódni a saját testemhez, illetve a körülöttem levő emberekhez is. Egy sejtedzésen izzadunk, és élvezzük az izmaink égető munkáját, ahogy óráról órára jobb formába kerülünk, de emellett pont, hogy keressük a legminimálisabb izommunkát is, az organikus, szabad, áramló mozgást.

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Ha a saját szemszögemből nézem, akkor magamon nagyon minimális az a felesleg, amivel jól érzem magam, inkább a szálkás az, amit szeretek, és amiben jó érzéssel vagyok. (Mellesleg ehhez is a tánc bizonyult a leghatékonyabbnak számomra.) Ha a résztvevők megkérdezik, őszintén úgy érzem, szuper dolog egy kis felesleg is, nem szabad ezzel bántani magunkat. (igen, magammal elég szigorú vagyok, ezen dolgozom...). Sőt, alkotás szempontjából meg kifejezetten szuper, hogy annyifélék vagyunk, más testünk van, és másfajta mozgásunk. Mindenki egyszeri és egyedi. Így még fantasztikusabb látni, hogy ennyi különböző ember hogyan old meg egy közös feladatot, vagy mutat be egy performanszot. Elsődlegesnek a saját szempontomból is az érzetet tartom: hogy fitt és egészséges legyek, hogy jó érzés legyen a bőrömben lenni, és a testi erőt, energiát ne csak a saját magam örömére tudjam használni, hanem az élet más területén se akadályozzon a gyér fizikai állapotom, képes legyek helytállni.

földön a hét edzője tánc motiváció interjúMik a jó edzés alapismérvei?

Ahogy a sejtedzésen is, szeretem, ha megérkezünk először, és finoman kezdünk hangolódni. Testileg és lelkileg is egy kicsit. Feladatom megteremteni azt a közeget, amiben gördülékenyen folyhat a munka. Olajozzuk az ízületeinket, melegszik a testünk. Tetőtől talpig végigmozgatjuk magunkat, és szinte észrevétlenül jelenik meg az első izzadságcsepp az arcunkon. Aztán persze gyorsulgatunk, lassulgatunk. Van, amikor tényleg nehéz gyakorlatot végzünk, mégis a könnyedségre, a benne rejlő örömök megtalálására törekszünk. Eddigi tapasztalataim alapján azt látom, hogy nem elég a gyakorlatokat néhány szóban elmondani: húzd be, nyújtsd ki, tartsd meg...hiszen ezeket is sokféleképpen lehet megcsinálni. Igyekszem a teljes testtel dolgozni, a teljes képpel, és ezt a gondolkodást átadni. Képek, hasonlatok segítenek ebben a legjobban, így mindenki ugyanabban a dologban érzi magát, van, ami összeköt minket, azonosak az alapok, és ezen belül természetesen rengeteg különbség lesz. Azt nagyon fontosnak érzem, hogy mindvégig mindenki a saját határaival játsszon. Senkinek sem kell másokhoz mérnie magát. A saját lehetőségeiddel kísérletezel, és fejleszted ezeket. Amikor ismét kicsit lelassulunk, helyet kapnak a nyújtósabb gyakorlatok is. Az izmokat tehát erősítjük, rázzuk is és óvatosan nyújtjuk. 

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Erről Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök tanítványaként és munkatársaként tanultam a legtöbbet. Mit ehet a sejt? című blogomon kezdtem írni ezekről a tapasztalatokról. Hogy mit ehet a sejt, az számomra nem csak a konkrét betevő falatot jelenti, hanem minden olyan tényezőt, amely hatással van a sejtjeinkre. Innen jött a sejtedzés kifejezés is. Tehát a rendszeres mozgás mellett az egészséges táplálkozás, a víz (külsőleg és belsőleg is), a légzőgyakorlatok (a levegő minősége, a tüdőnk kapacitásának kihasználása), a napon, természetben töltött idő, hogy hogyan kezeljük a stresszt, mit kezdünk a szabadidőnkkel, ezek mind fontosak. Ahogy egy jó edzés, az egészséges életmód is rendkívül összetett, odafigyelést és gyakorlást kíván. Érdekes, mert van amikor nagyon szuperül, szinte gondolkodás nélkül megy, sorra jó döntéseket hozok, és van, hogy nagyon erőlködnöm kell...de hát ez a gyakorlás benne. Hibázni lehet, magadat ostorozni nem érdemes.

Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

A saját testünket. A testünkkel rengeteg dolgot tudunk csinálni, vagy egy másik ember saját testével. Nekem nincsen túl sok eszközöm otthon, nemrégiben vettem egy masszázshengert. Ja és egy jó futócipő, meg egy bicikli! Azok fontosak. Szerintem.

Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Hogy utána mindig jobb!!!! :) Nem kell mindig ugyanannyit, ugyanolyan erőbedobással edzeni, már az is szuper, ha csak egy picikét csinálod.

Vikin kívül, más edzőket is emgkérdeztem a témában: Adrienn szerint nem gáz, ha néha becsúszik egy kis csoki, Csabi pedig igazán különleges gondolatokat fogalmazott meg a témával kapcsolatban!

Tovább

A zsigerekig hatoló elektronikus zene tánca a testünkben: sejtedzés

A 111 szép szám. A blogomat is 2013.11.11-én indítottam el, ezért úgy gondolom, ennél a számnál megállok a sporttesztelésekkel. Nincs vége, de úgy döntöttem, egyelőre felkészülök a további 111-re.

Rajt:

Ezen alkalomból egy igen különleges táncfajtát mutatok be, a sejtedzést. Nem először közelítem meg a testedzést a belső szinteken. Ahogy anno a Feldenkrais, vagy a Nia esetében, a tánc mellett itt is masszívan a belső érzetekre figyelünk. Szinte kényszert érzek arra, hogy folyamatosan becsukva tartsam a szemem, miközben zenére mozgok, a Jurányi házban.

Ahogy én láttam:

Miről van szó?

földön tánc sportBuda művészeti és kulturális, sok emeletes, hippi iskola kinézetű helyszínéről, ahol minden különlegesség találkozik. Ennek az rendhagyó épületnek az egyik emeletén találkozom a terem mellett ülő oktatóval, Matisz Vikivel. A közvetlensége és a jelleme már belátást ad abba, ami velem fog történni, miután átöltöztem kényelmesbe. Lássuk!

földön tánc sportMint Ozora és egy diszkó keveréke, ahol csukott szemmel mozogsz, apró mozdulatokkal kezdve, kiindulásképpen minden testrészt (boka, térd, nyak stb.) átmozgatva, percenként egyre inkább belendülve. Nincs olyan porcikám, ami ne indulna meg deep house, techno vagy akár egy reaggae-szerű zenére. Kívülről nézve kattantságnak tűnhet, belül azonban nincs korlát, csak önfeledtség.

földön tánc sport

Földön fekve is csúszunk, kecsesen, máskor vadul siklunk, forgunk; a flow ez esetben nagyon fontos, nincs megállás, közben a testünk is felhevül, komoly külső.belsú mozgolódás történik. Mindeközben Viki angolul és magyarul is elmondja a vegyes anyanyelvű csoportnak az instrukciókat. Mindenféle kontakt, vagy összeütközés eközben megengedett a másikkal, olykor olvadunk - szó szerint: eleinte a talpunkon állva, majd a földre érkezve testünk “leomlik” -, emlékszem, utoljára gyerekkoromban, egy forró nyári napon “dobtam le” a testem a fűbe úgy, mint ahogy itt vetődök a talajra.

földön tánc sportA sejtedzés neked szól, akkor is, ha üvöltő zenére akarsz dühöngeni, és akkor is, ha élő bizonyosságot akarsz nyerni arról, hogy a tested egy intelligens rendszer. Már egy órán belül elfáradsz, ezért is fog jól esni a végén lévő lazítás és meditatív állapot.

Ami fontos: Nincs kényesség, ha a mozdulat azt kívánja, simán, egymást követve levetjük magunkat a földre, ezzel számolnod kell ruha tekintetében. Ez nem egy ducitréning az óra, de aktív, és csodálatos, amikor tudatosan érzékeled utána az egyensúlyod, sőt az is lehet, hogy másképp jársz utána, máshova helyeződnek a súlypontok. Pár nappal később is intenzíven élt bennem a sejtedzés nyújtotta élmény, gyakorlatilag kitáncoltam magamból 90 perc alatt minden fájdalmat és rossz érzést.

földön tánc sport

Hol? ZéróPlusz Táncstúdió (http://www.zeroballet.com/kapcsolat),
mit vigyél? iszonyat kényelmes ruhát, télen akár zoknit is, mivel óra közben is olykor szellőztetnek,
mennyibe kerül? 2000 Ft / alkalom 6800 Ft / 4 alkalmas bérlet (8hétre) 12000 Ft / 8 alkalmas bérlet (8hétre), a bérletek a hétvégi workshopokra is felhasználhatók.

Jó-jó, de motivációra van szükségem! Akkor kattints ide!

Tovább

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.