Új sorozatomban a hét edzőjének égisze alatt minden alkalommal más edzőnek teszem fel ugyanazt az 5+1 kérdést. A kérdések mindig ugyanazok, a válaszok sportonként eltérőek.  Józsa Csongor Cabeleira a capoeira mellett tette le a voksát hosszú évekkel ezelőtt. Az edzők górcső alatt sorozat következő szereplője erről a harcművészetről mesél, amit korábban már én is kipróbáltam.

Józsa Csongor Cabeleira

1. Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

Egyike a legszebb és legváltozatosabb mozgásformáknak, amikkel találkoztam: a harcművészet, a tánc és az akrobatika harmonikus ötvözete. Talán nem az igazi szó rá az ötvözet, hiszen nem egy hibrid stílus, amit táncos, harcművészeti és akrobatikus elemekből férceltek össze, a capoeira mozgásrendszere egységes egész.

 

Egyszerre fejleszti az állóképességet, az erőt, a mozgáskoordinációt, a hajlékonyságot, arról nem is beszélve, hogy nem csupán sport, mivel a zene, a brazil kultúra és a közösség is elválaszthatatlan része a capoeirának.

2. Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Le tudsz hajolni bekötni a cipődet? Elbírja a karod a saját súlyodat? Mikor voltál utoljára fejjel lefele? Ha felugrasz, vagy felemelnek a levegőbe, visszatalálsz a földre (lehetőleg valamelyik végtagoddal a feneked, vagy fejed helyett :) )? Ezeket érdekesebb, hasznosabb kérdéseknek tartom. Kigyúrt vagy szálkás: ez egyrészt pillanatnyi, múló állapot (gondoljunk például a testépítőkre a versenyszezonban, vagy azon kívül), másrészt nem sokat árul el arról, hogy az illető hogyan érzi magát a testében, mire képes vele.

3. Mik a jó edzés alapismérvei?

Nincs rá biztos recept, főleg a mi sportágunkban. Rengeteg dolgot kell beleszorítani egy foglalkozásba, fontos, hogy a tanulók fizikailag elfáradjanak, lelkileg feltöltődjenek, minden edzésen új információt kapjanak, hiszen ezek a dolgok hozzák vissza az embereket a következő alkalommal is. Mindezek mellett azt is szem előtt kell tartani, hogy minden edzés egy - optimális esetben évekig tartó - folyamat része, amik egymásra épülnek, minden egyes óra az edzésterv része. Azonban a jó tanár folyamatosan figyeli a diákjait, képes improvizálni, menetközben változtatni is, ha szükséges.

4. Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Egészséges étrend, rendszeres testmozgás, megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés - persze ezeket mindenki tudja. Milyen egyszerűnek hangzik és mégis milyen kevesen képesek véghezvinni! Általában nem vagyunk elég kitartóak, hogy hosszútávon betartsuk ezeket.

Két tippet adnék: először is ne akard megváltani a világot egyik napról a másikra, próbálj lépésenként haladni, ne kínozd magad, tegyél apró változtatásokat, alakíts ki jó szokásokat, vagy hagyj el a rosszakat- de csak egyesével. Tedd ezeket az apró új dolgokat az életed részévé, és ha már teljesen természetessé vált, akkor tedd meg a következő kis lépést.

Másrészt vedd a kezedbe az irányítást, képezd magad, kísérletezz, találd meg, hogy Neked mi működik. Melyik az a sport, ami nem kötelesség, hanem öröm? Hogy tudod az étrendedet egy fokkal egészségesebbé tenni? Nincsenek csodadiéták, mindenkinél működő mágikus edzéstervek. Arról nem is beszélve, hogy csak az olyan étrend/edzésterv működik, amit van időd, lelkierőd és pénzed végigcsinálni.

5. Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

Rengeteg izgalmas dolgot lehet művelni egy pár négyzetméteres vízszintes placcon, pláne, ha még edzőpartner is rendelkezésre áll. Az edzéssel, gyakorlással töltött idő nagy részében nem is használok semmi egyebet. Persze egy pár tornászgyűrű, vagy húzódzkodó rúd jó kiegészítés és elég sokrétűen használhatóak.

+1 Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Motiváció? Az csak az első lépésekhez szükséges, ha az ember rátalál a sportjára, könnyen függővé válik. Így jártam én is a capoeirával, testileg-lelkileg kellemetlenül érzem magam, ha esetleg valamiért ki kell hagynom egy edzést. Szerencsére ilyen nem sűrűn történik.