Új sorozatomban a hét edzőjének égisze alatt minden alkalommal más edzőnek teszem fel ugyanazt az 5+1 kérdést. A kérdések mindig ugyanazok, a válaszok sportonként eltérőek. Vincze Tímea rúdtáncot és hozzá kapcsolódó „légies” sportokat oktat. Már bőven a felnőtt éveiben, nagy súlyfelesleggel kezdett el balettozni, majd rákapott a rúdtáncra. Rengeteget mozog, mégis azt vallja, a sportot nem kényszerből kell csinálni!

Vincze Tímea

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A rúdtánc fitnesz és az aerial hoop (légtornász karika) különlegessége abban rejlik, hogy egyik sem átlagos, megszokott mozgásforma. Tornászok, táncművészek, akrobaták, artisták - tehát nem átlagemberek - űzik ezeket a sportokat. Hozzánk mégis teljesen hétköznapi emberek járnak a terembe, akik nem rendelkeznek ilyen jellegű sportmúlttal. Az élő példa én vagyok, aki 30 évesen találta ki - nem kis súlyfelesleggel-, hogy elmegy egy felnőtt balett tanfolyamra, mert meg akar tanulni spárgázni. Utána pedig következett a rúdtánc, ami szintén hatalmas fizikai erőt igényelt. Valami még különleges ezekben a mozgásformákban: úgy épülnek egymásra a szintek, hogy egy teljesen átlagos fizikummal rendelkező ember is képes már az első órán végrehajtani egy-két trükköt. Az általam oktatott mozgásformák növelik a koordinációt, az erőnlétet, a hajlékonyságot, az egyensúlyérzetet és rettenetesen jól formálnak.

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Ez egy érdekes kérdés, mert mostanában egyre jobban a kigyúrt, szálkás test felé tendálunk. Itt most inkább a női nem szemszögéből közelíteném meg a kérdést.

Legyünk őszinték magunkhoz: testépítő-fitnesz szakon végeztem és jól tudom, a nők nem arra lettek teremtve, hogy katonák legyenek és szerintem arra sem, hogy 2 gyerek után ellustultan, a szülésből megmaradt plusz 10-20 kilogrammal éljenek. Visszakanyarodva ez eredeti kérdéshez, én mindenképp az izmos testalkatot részesítem előnyben, amely mögött erőnlét is rejtőzik. Szálkás szeretnék lenni, de ha nem diétázom végig az életem, akkor nem fog menni, mert imádok enni, éppen ezért elfér egy kis felesleg itt-ott. Szerintem erről a kérdésről azok a nők, akik rendben vannak saját magukkal ugyanígy vélekednek.

Mik a jó edzés alapismérvei?

Amikor azt a visszacsatolást kapod, hogy a vendéged heti rendszerességgel visszajár és elkezd az élete részévé válni a rúdtánc vagy a légtorna. Jó edzés az, amikor látod, hogy a vendéged a kezdeti botladozások után  a 10. óráján már magabiztosan hajtja végre a feladatokat, és ha lesve is, de nézi magát a tükörben és tetszik neki az, amit lát.

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

A mozgástól, az étkezéstől és a kiegyensúlyozott lelkiállapottól. A mozgás alatt értem a heti 2-3 alkalmat, az étkezés az egy külön téma, illetve hogy mi az egészséges és mi nem. Sok alapélelmiszer van, amit a nagyszüleink használtak, de mi már kihagyjuk. Azonban nem szabad mindent kiiktatni - kivéve, ha valamilyen ételallergiában szenvedünk. Meg kell találni az arany középutat, amiben még komfortosan érezzük magunkat.

Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

A saját testsúlyos edzést tartom a leghasznosabbnak, ezáltal mindent, ami kapcsolódik a gimnasztikáéhoz, a rúdtánchoz, a TRX-hez, a jógához és a pilateshez. Néha nem árt a súlyzós edzés sem. Ha az ember ügyesen kombinálja a sportokat, akkor hihetetlen eredményekre képes. Ezért van nálunk is többféle óratípus.

Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Ez nálam nagyon ritka, mert a sport teljesen beépült a mindennapjaimba és az életem része lett.

Minden reggel 30-40 percet edzek és délután órákat tartok, általában egy pihenőnapom van a héten, amikor teljesen passzívan pihenek, de ha úgy érzem hét közben, hogy nem kívánom a mozgást, akkor kihagyom. A sportot nem úgy kell felfogni, mint egy kényszer foglakozást, hanem mint napi rutint, (mint például az evést, olvasást, alvást). A lényeg hogy élvezzük azt, amit csinálunk.