Posta Renáta életmód tanácsadóként már évek óta a paleolit táplálkozás híve és a cukor lelkes mellőzője. Korábban ő is azok közé tartozott, akik egy multiban dolgozva, a sok teendő közepette két-három óránként esznek valamit, ám a szervezete idővel jelezte, hogy nem jó úton jár. Első kézből kaptam választ arra, hogy valóban ki lehet-e védeni a falási rohamokat és hogy miként lehet ellenállni a cukornak.

Amióta a paleolit étrendet követed, többek között szénhidrátot sem fogyasztasz. Mit tapasztaltál meg magadon először a megvonás után?

Szénhidrát nélkül stabilabbá vált az energia-, az inzulin- és a vércukorszintem. Az étrendemet átalakítottam fehérjedússá, mellette elegendő zsiradékot fogyasztok, ezekből nyerem az energiát és az erőt a sporthoz. A paleós életvitelem alatt még nem voltam olyan edzésen, amit ne bírtam volna végigcsinálni. Az edzőtermekben a legkárosabb dolognak a szőlőcukrot tartom. Gyakori helyzet, hogyha valaki elmegy egy – nem extrém módon megterhelő – órára edzeni, már harminc perc eltelte után körbejár az edző cukrot kínálva. Na, ettől teljesen kivagyok! A cél a zsírégetés lenne, nem a szervezet cukor általi felpörgetése, ezt sosem értettem igazán.

paleolit cukor étkezés függőség ezt figyeld
Posta Renáta

A paleónak köszönhetően az abszolút cukorellenesek táborába tartozol.

A cukorról nagyon határozott véleményem van. Nem értem például, miért van az energiaszeletekben, amikor egy brutális energiaforrás. Persze sokkal egyszerűbb betolni egy szeletet, mint harmonikus életmódot folytatni – gondolok itt a nyolc óra alvásra, a konfliktusok megoldására, az ideális munkakörnyezetre, és persze az egészséges táplálkozásra. Fokozottabb helyzetekben mindig kell, ami feldob, de a cukor egy drog! Ha rászoktatjuk a szervezetünket, utána már nem tudjuk elengedni, rákapunk és ez könnyen függőséggé alakul át.

A cukorra nincs szüksége a szervezetnek, de általa bármilyen élelmiszeripari termék finomabb és eladhatóbb lesz. Emellett még íztompító hatása is van, aki le akar állni vele, annak legalább két hét kell a kitisztuláshoz. Ez az idő vízválasztó, nem a csodát kell várni, csak türelemmel, alázattal végigcsinálni, és akkor rendbe jön a szervezetünk.

 

A magyar statisztikák alapján egy átlagos, egészséges nő napi cukor igénye 25 gramm, ezzel szemben a valódi fogyasztás a napi 110 gramm – és akkor még nem beszéltünk a szénhidrátokról, a keményítőről és a tartósítószerekről. Ezeket a tényeket is lehetne tanítani már az iskolákban, és minden releváns fórumon.

Biztosan ismered azt az állapotot, amikor az ember edzés után sokkal éhesebbnek érzi magát, mint napközben és képes lenne egészben lenyelni a finomságokkal teli hűtőjét. Szerinted lehet tenni az ilyen fajta falási rohamok ellen?

Több oka is lehet ennek a jelenségnek: vitaminhiány, tápanyaghiány, túlzott szénhidrátfogyasztás, stressz, de okozhatja extrém fizikai igénybevétel is. Az esetek többségében sokszor a folyadékhiány okozza vagy konkrétan a C-vitamin hiánya – napi 3000-5000 mg elfogyasztása csökkentheti az édességek utáni sóvárgást. Ugyanakkor a falási rohamokat legtöbbször az inzulinszint liftezése váltja ki, aki emiatt érzi farkaséhesnek magát, annak valójában nincs is szüksége ételre. A zsírpárnák bőven elég tartalékot jelentenek a szervezetnek akkor is, ha csak este tud valaki enni. Ilyenkor az egyik legjobb módszer, ha tojásos-zöldséges ételeket fogyasztunk, hiszen azok laktatóak.

A paleo előtti időkben étkezés szempontjából hogyan nézett ki egy napod?

Reggel hét-nyolc óra között általában szénhidrátot reggeliztem, de tízkor már kopogott a szemem, délben, amikor bekaptam az ebédemet, már éreztem, hogy a gyomromban eltűnik a fele és akkor még a munkaidő felén sem voltam túl. Túlsúly rakódott rám és egészségi problémáim voltak, ekkor rávettem magam arra, hogy lemondjak a cukorról és a szénhidrátról két héten át: soha nem éreztem jóllakottnak magam, éhes voltam, nagyon nehéz volt betartanom, de ez az átmeneti időszakban normális.

paleolit cukor étkezés függőség ezt figyeld

Sokat segítettek a pótcselekvések (a folyadékok, főként a kávé), azok vették át az "úgy megennék valamit" szerepet.

Emellett a karakteres, erős fűszerek (chili, ánizs, kömény, kakukkfű, rozmaring, fahéj) is bejöttek. Imádom, amikor egészen az agyamig felkúszik és kifejti a hatását egy-egy endorfint okozó fűszer! Másoknak az addiktivitást okozó sport a leszoktató eszköz, főként akkor, ha tudnak olyan sportágat választani, ami örömmel tölti el őket.

Sportolás előtt mit szoktál enni, hogy elegendő energiád maradjon?

Tartalmas, zsíros, fehérjében gazdag ételeket zöldséggel. Az élsportolók alkalmazzák azt a technikát, hogy egy nagy kanál kókuszzsírt esznek meg önmagában vagy összeturmixolják banánnal – így lassan szívódik fel és nem rakódik le, akkor se, ha túleszed magad. A banán és a kókuszzsír keverékét meg lehet még bolondítani kókusztejjel, esetleg fahéjjal és aszalt gyümölcsökkel.

Hogyan állhat ellen valaki ténylegesen a cukornak és a falási rohamoknak? Mivel erősítheti meg magát fejben?

Menjünk biztosra, legyenek meg az egészséges pótcselekvéseink: a táskában víz, sós kesudió, mandula vagy magvak az oldalzsebben. Anno én is mindennap megettem egy zacskó kesudiót, és ahogy mondtam, napi minimum 3000 mg C-vitamin bevitele elveszi a cukor iránti vágyunkat. Ha beüt a cukor vagy a falási kényszer, el kell határozni és tartani magunkat az egészségünk érdekében. Hajrá, hajrá!