A karácsonyi nagy kajálások és pihenések mellett talán a mozgás az utolsó, ami eszünkbe jut. Nincs is ezzel baj, hiszen az egész éves munkát sokunknak rituális semmittevéssel esik jól kipihenni. Ha azonban igényed van rá, vagy picit rákészülnél az újévi fogadalmadra, némi sportot beiktathatsz az ejtőzés mellé.

Nádasi Krisztián, személyi edző, a funkcionális köredzések ásza

Karácsonykor mi magyarok hajlamosak vagyunk elfeledkezni az ünnepi asztalnál arról, hogy van még holnap is. Mert meg kell kóstolni a nyolcadik fajta süteményt – ami mindig csak egy falatka –, a két szelet bejgli és a fáról elcsent szaloncukor meg függelék között. De enni kell mind a három levesből, meg a hatodik főételből is, ugye. Edzőként sokszor hangoztatom az étkezés fontosságát az alakformálás szempontjából. Karácsonyra tekintettel azonban ennek kiváltképp jelentősége van. A túlevésnek a szervezetet ért hatalmas sokk mellett az a másik eredménye, hogy bizony napok alatt érezhetjük az olykor alvásba, vagy asztal mellőli pihenésbe torkolló evés hatását a ruháinkon, vagy a tükörben is. A fő tanácsom az lenne, ami általánosan is igaz: együnk lassabban és kevesebbet. Ha tényleg mindent meg akarunk kóstolni, akkor meg pláne kevesebbet.

Az igazán elszántak találnak karácsonykor – vagy a két ünnep között – is nyitva tartó termeket és vannak elvetemült edzők is, akik alig várják, hogy becsekkolj az órájukra.

a hét edzője karácsony evés
Krisztián

Ugyanakkor azt gondolom, hogy a szeretet ünnepén nem baj, ha tényleg engedünk egy kicsit az egész éves hajtásból és alternatív mozgásformák felé tolódunk. Például, ha a terem helyett inkább a szabadban sétálunk, vagy kirándulunk egyet – akár családostul. Vagy ha már együtt a család, nézzünk meg egy felnőtt játszóteret. Ha semmi esetre sem akarunk az otthon fenyőfa illatú melegéből kimozdulni, de vágyunk egy kis mozgásra, akkor szerezzünk egy-két flakont (vagy megpakolt ételhordót), ami jó lesz súlynak és végezzünk egyszerű, saját testsúlyos gyakorlatokat, mint guggolás, fekvőtámasz, karhajlítás, szökdelés, plank, stb.

 

A Nagy Karácsonyi Zabálás után próbáljuk mérsékelni az étkezéseinket. Erre tudatosan lehet már a konyhában is készülni, hiszen nem feltétlenül kell annyit főzni, hogy a szomszéd szomszédjának is jusson belőle vagy lehet olyan ételekkel, süteményekkel is tervezni, amik alapjáraton kisebb terhelést jelentenek. Végezetül az újévi fogadalmat – ami sokaknak az elkezdek mozogni köré épül –  már két ünnep között is elkezdheted tesztelni, így mire újév lesz már a tesztidőszak le is futott!

Mezei Eszter, piloxing oktató

a hét edzője karácsony evésMiután hazaértünk a szülők és a nagyszülők karácsonyi giga nagy kajálásából, majd leülünk a kanapéra, egyből a hasunkra és a mérlegre meredünk, ami – utóbbi tuti, hogy jó pár kilóval többet mutat, mint az ünnepek előtt. Ekkor jön ránk az SOS csinálni kell valamit érzés. Talán edzeni kéne? Vagy léböjt-kúrát tartani? Esetleg nem enni egy hétig? Először is: ne edd magad dugig az ünnepek alatt! Egyél töltött káposztát, néhány sütit, de ésszel, így sok fejfájástól és lelkiismeretfurdalástól kímélheted meg magad. Ha viszont már megtörtént a „baj” és tenni szeretnél valamit a plusz kilók ellen, ne a maraton lefutásával kezdd el, itt is a fokozatosság a fő szempont!

Íme, pár tipp:

  1. Menj ki sétálni a szabadba, 30-40 perc után fel fogsz frissülni és az emésztésedet is serkenti. Én minden karácsonykor kihasználom, hogy a szüleimnél vagyok, délután, amíg a többiek ejtőznek és a gyerekek alszanak, a család vadászkutyájával elmegyek egyet kocogni. A cipőm és a zenelistám pedig mindig nálam van.
  2. Ha van gyermeked, menjetek ki játszani, focizni, jobb esteben hógolyózni.
  3. Hívd fel a barátaidat és menjetek el valahova gyalog csavarogni.
  4. Ha megteheted, menj el úszni. A plusz fölös kilók miatt az ízületek extra terhelésnek vannak kitéve. Emiatt fájhat a térded, a bokád, a derekad a sportolás alatt/után. A víz felhajtó ereje ezeket a terheket leveszi rólad és így biztonságosan mozoghatsz, jobb esetben extraként szaunázhatsz is.

Mindent összevetve: élvezd az ünnepeket, tarts mértéket és mozogj, amennyit csak tudsz!