Miután kipróbáltam a Curves edzést, egyértelmű volt, hogy ezen a héten egy ebben tevékenykedő edzőnek teszem fel a szokásos 5+1 kérdést. Szabó Anna gondolatai következnek.

a hét edzője motiváció
Szabó Anna

1. Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A Curves módszer különlegessége abban rejlik, hogy bármilyen életkorban és fittségi állapotban el lehet kezdeni ezt az edzést. Olyan hölgyek is mozoghatnak nálunk, akik egyáltalán nem, vagy már nagyon régen sportoltak, valamint az is megtalálja a mozgás örömét, aki eddig is sokat sportolt. Mindenkit ismerünk, mindenkinek tudjuk a nevét és mindenkinek odafigyelünk az egészségi állapotára. A nálunk edző hölgyekkel az első alkalommal együtt tűzzük ki céljaikat, megbeszéljük, hogy mit szeretnének elérni a mozgással és fejlődésüket havi rendszerességgel követjük. Ami még különlegesség, hogy csak hölgyek edzenek nálunk, így nem kell feszengened, nyugodtan jöhetsz laza, kényelmes ruhában edzeni, hiszen a mozgás a lényeg. A köredzés mindig személyi edző felügyelete mellett zajlik, nálunk nincsenek órák, nyitvatartási időn belül az edzés bármikor megkezdhető és csak 30 percig tart.

2. Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Szerintem az a lényeg, hogy az illető egészséges legyen, és jól érezze magát a bőrében. Nem vagyok híve a kilók beteges számolgatásának és a másokhoz való viszonyítgatásnak sem. A kigyúrt és az "egy kis felesleg" irányban is el lehet menni a végletekig, de egyik sem egészséges.

3. Mik a jó edzés alapismérvei?

Fontos, hogy jól felépített, előre megtervezett legyen, mindenképpen legyen bemelegítés, levezetés és nyújtás. Határozzuk meg, hogy mit szeretnénk elérni, mit fogunk átmozgatni: erősíteni szeretnénk vagy kardió edzést, esetleg a kettőt felváltva, valamint hogyan tudjuk vele feszegetni a saját határainkat. Nagyon fontos az edző szerepe abban, hogy az edzés változatos, ugyanakkor hatékony is legyen. Fontos, hogy figyeljen a vendégeire, motiválja őket, mutasson nekik példát.

a hét edzője motiváció

4. Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Attól, hogy odafigyel magára, a teste jelzéseire és tudatosan éli az életét. Ami első körben fontos az a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása (cukros italok helyett) a kellő mennyiségű zöldség és gyümölcs beépítése az étrendbe, valamint a rendszeres testmozgás. Figyeljünk oda, hogy ne maradjon ki a reggeli és inkább többször együnk kevesebbet.

5. Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

Hasznosság szempontjából nem tudnék egyet választani, mert nálunk úgy vannak kialakítva a hidraulikus gépek, hogy mindegyiken más-más izomcsoportot dolgoztatunk meg. Ha a vendégeink visszajelzéseit nézem, sokaknak a farizom gép, másoknak a forgató gép (amely a hasizomra hat) a kedvence. Ha nekem kéne választanom én a lábkitoló gépet mondanám, mert én azt érzem a legnehezebbnek, ezért abban van nagy kihívás.

+1 Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Csak elindulni nehéz, pláne ha tél van, vagy ha esik az eső és fúj a szél. Tudom, hogy ha már ott vagyok az edzésen, akkor ki tudok kapcsolódni és magamra koncentrálni és a végén ugyan elfáradok, de minden porcikámon érzem, hogy élek.

Az egészséges életmód a test és a lélek közös nevezőjében mérhető? Olvasd el az általam sokra tartott edző, Ágh Csaba írását!