Ebben a sorozatban csupa okos dolgot olvashattok edzőktől, akik egytől egyig ugyanarra az 5+1 kérdésre válaszolnak. Így tett korábban a nagy kedvencem, Ágh Csaba és az izmos testtel is nagyon szexi Péntek Enikő is.

A sort Molnár Böbe folytatja, akinek az óráján még a földanya is ott volt.

edzők górcső alatt edzés torna motiváció edző nőiesség a hét edzője

1. Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?
 
A Cleopatra- Torna az érzéki és tudatos nők sportja. Amikor testünk izmait fizikai síkon eddzük, fontos, hogy azzal egy időben önbizalmunkat is erősítsük. A torna során a képzelőerőnk “izmait” is tréningezzük. Felszabadítjuk tudatalattinkból azokat az érzelmi diszharmonikus energiákat, melyek intuícióink útját állják. A mozgásforma mozgásterápiaként is működik. A meditáció és a speciális energiagyakorlatok révén tudatosíthatjuk, kiaknázhatjuk a bennünk rejlő lehetőségeket, pozitívan megélhetjük nőiességünket. Megtanulhatjuk azt, hogyan állíthatjuk női energiáinkat, kisugárzásunkat annak szolgálatába, hogy életünk minden területén sikeresebbek lehessünk. Mindezek eredményeként az érzékiség, az intimitás és a szexualitás mélyebb megélése vár még ránk.

 

2. Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?
 
20 évig dolgoztam hölgyekkel, mint aerobic edző. A munkám során arra jöttem rá, hogy csak a test edzése önmagában kevés. Sokan jártak hozzám némi súlyfelesleggel. Keményen dolgoztak hétről-hétre, de a várt eredmény sorra elmaradt. Az órák utáni beszélgetésekből, elszólásokból mindig kiderült, hogy valamilyen lelki blokk állhat a stagnálás mögött. Megfigyeltem, hogy könnyebben alakul át a testünk is, ha tudatalattinkból kioldjuk az érzelmi blokkokat.  Ezért dolgoztam ki a Cleopatra-Tornát, ami ezek feloldásában segíthet. Visszatérhet at önbizalmunk, elfogadjuk a testünket, ezt követi a várva-várt külső, fizikai változás is.

3. Mik a jó edzés alapismérvei?
 
Sokszor vagyunk fáradtak, kimerültek, hiszen minden nő több fronton is helyt kell, hogy álljon. Nehezen tudunk egyensúlyt tartani a munka, a család és a magánélet között. Azt vallom, hogy a sportolás során fontos a rendszeresség. Mindenkinek meg kell, hogy találja, számára mi az a tevékenység, amelyben feloldódhat, megélheti az “itt és most” élményét, a flow-t. A mindennapi hajtásból nehéz kiszakadni, felállni a fotelból, hozzálátni fáradtan – akár szellemileg is – a mozgáshoz. De ha az elhatározás, a motiváció erősebb, akkor legyünk akármilyen kimerültek, a nekünk megfelelő sport segítségével sokkal összeszedettebbek, koncentráltabbak leszük. A Cleopatra-Torna arra ösztönöz, hogy mindig egy lépcsőfokkal fejjebb lépjünk, többet akarjunk. 

 4. Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Amikor a tested ápolod, kényezteted, vigyázol rá, mellette egészségesen étkezel és mozogsz, az jó hatással van a lelkedre is. Egyrészt, mert az önbizalmad is egészségesebb lesz, másrészt pedig a test állandó jellegű karbantartása koncentrációt, kitartást és önfegyelmet kíván. Ezek a tulajdonságok pedig a lélekben vannak.

Amikor edzel vagy ápolod magad, egyben egész lényedet is edzed és ápolod. Létrejön a test, a lélek és a szellem harmóniája.

5. Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak? 

A torna során egyetlen sporteszközt használunk: a saját testünket.  Ellentétes kar- és lábgyakorlatokat végzünk, ezzel stimuláljuk az agyat, valamint hozzuk harmóniába a két agyféltekét. A bal agyfélteke a racionális, a jobb agyfélteke az érzelmi oldalért felelős. 

Természetesen a féltekék „összedolgoznak”, de mindannyiunknak valamelyik féltekéje dominánsabb.  A két félteke tehát mintegy felosztja egymás között a feladatokat. Közöttük a kérgestest teremt kapcsolatot, ezen keresztül szereznek tudomást egymás tevékenységéről. Kreativitásunk, intelligenciánk a feltételezések szerint attól függ, milyen sűrű az idegpálya-összeköttetés itt a féltekék között. 

+1 Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?
 
Az életemnek már 6 éves korom óta része a rendszeres sport. A szervezetem rendszeresen kívánja a mozgást, szerves része a mindennapjaimnak. Ha nem tudok mozogni pl. betegség vagy más elfoglaltság miatt, akkor a szervezetem már jelez és diszkomfort érzésem van. Ez bárkinél, bármikor kialakítható!

Ha egy ideig tudatosan, a lustaságunkat mindenkor legyőzve 21 napon át rendszeresen akármilyen testmozgást végzünk, akkor ahhoz a szervezetünk hozzászokik.

Tehát kb. 3 hét után már elvonási tüneteink lesznek és ezt - mint minden szenvedélyt - ki kell elégíteni. Az agyunk tehát jelezni fog, hogy a szervezetünk igényli azt az endorfin mennyiséget, amely a testmozgás során szabadul fel.